Jaakko Matikainen sai testattavakseen Diel SJ5000 WiFi HD Action-kameran. Kameran testit alkavat salibandyharjoituksista ja huipentuvat suosituille olutfestareille. Lue juttu ja tsekkaa hauskat videot.

Action-kamera salibandyyn

Sain e-ville.com verkkokaupasta testiin Diel SJ5000 HD Action-kameran. Tämä on itselleni ensimmäinen action-kamera ja samalla myöskin videokamera. Aikaisemmin olen kuvannut videoitani digikameralla ja matkapuhelimella. Kun puhutaan action-kamerasta, niin tulee ajatus juuri sellaisesta pikkuisesta kamerasta, jonka pystyy kiinnittämään lähes mihin tahansa ja näinhän se tässäkin tilanteessa oli. SJ5000 on hieman tulitikkuaskia suurempi kamera, jossa 2” näyttö.

Kamerassa on ainoastaan viisi painiketta, jolla hallitaan kaikkia asetuksia, joten rakettitiedettä se ei ole. Kylkeen kun heitetään micro SD-muistikortti, niin onnistuu tallentaminen. Sisäistä muistia kamerassa ei ole. Akun kesto on n. 90 minuuttia, joten kannattaa varata itselle muutama vara-akku, jos pitempiä juttuja kuvailee.

Siinä oli nyt pientä infoa itse laitteesta, ja nyt sitten testaamaan. Pienen kokonsa puolesta sen voi kyllä laittaa kuvaamaan mihin tahansa. Paketin mukana tulee kattava määrä lisäosia kiinnittämistä varten. Itselleni tärkeimpänä esiin poimin jalustan adapterin, jolla voin liittää kameran kolmijalkaan, mikä takaa vakaan kuvauksen. Vedenkestävä kotelo on myös näppärä kosteimpiin kuvauksiin, mutta silloin ei ääni toimi, koska kamera on umpinaisen kuoren sisällä. Koteloon kun vaihtaa takakuoren, niin silloin voi kameraa pitää suojakotelossa ja se kestää hieman myös osumaa.

Tästä hyvänä testinä onkin kuvaamani pätkä salibandytreeneistä, jossa kiinnitin SJ5000:sen salibandymaalivahdin maskiini ja kuvasin talteen tiukat tilanteet. Tuolla kertaa pallo ei osunut kameraan, mutta muutaman sentin päähän maskiin kyllä helähti nätisti. Kaksi kertaa pallo osui maskiini, jolloin kameran asento muuttui hieman. Kuva pysyi koko 40 minuutin kuvauksen ajan erittäin tarkkana, vaikka tilanteet olivat nopeita. Tässä alla koostetta tuosta salibandykuvauksesta.


Action-kamera festareille

Sitten otin kameran käyttöön olutblogini videomateriaalin kuvaamisessa. Ensimmäinen pilke silmäkulmassa kuvattu pätkä oli, kun kiinnitin kameran olutpullon kylkeen ja kuvasin, että miltä näyttää lähietäisyydeltä oluen kaataminen lasiin.


Erilaisissa valaistuksissa kamera pääsi testiin Helsingin reissullani, jossa kuvasin ulkoilmassa ja sisätiloissa Helsinki Beer Festivaleilla. Tästä pätkää alla. Tuolla reissulla huomasin, että videokuva muuttuu nopeasti rakeiseksi ja epätarkaksi jos vähänkin käyttää zoomia.


Videokuvan laatu:
Uskomatonta on huomata, että tulitikkuaskin kokoinen pikku kamera ottaa näinkin laadukasta videokuvaa. Vielä kun itse oppii paremmin editoimaan niitä videopätkiä, niin sitten toden totta saan vielä enemmän irti tästä laitteesta. Kuva on tarkkaa ja kestää nopeitakin liikkeitä.

 

Valokuvien laatu:
Valokuvauksessa tämä toimii melko hyvin. Linssi on sellainen, että kuvat menevät hieman kalansilmä –tyylisiksi, mutta paremman puutteessa tällä näppää myös valokuvankin. Salamaa tästä laitteesta ei löydy, joten pimeässä kuvaaminen tuottaa harmaita hiuksia.

Hinta:
Onhan tämä hintaansa nähden loistava laite. Minkä muun videokameran oikeasti saa alle 150 eurolla. Go Prot yms. maksavat melkeimpä kolme kertaa enemmän.

Yhteenveto:
Laadukasta videokuvaa tarjoileva näppärän kokoinen pikku videokamera, jossa monipuoliset kiinnikkeet antavat paljon mahdollisuuksia. Mielikuvitus on ainut mikä rajoittaa tämän kameran käyttömahdollisuuksia. Valokuvaus ja äänentoisto eivät ole tämän kameran parhaita puolia, mutta kaikkea ei voi mahduttaa noin pieneen pakettiin ja zoomaus on yksi näistä ominaisuuksista, joka ei ole kehumisen arvoista. Hinta-laatusuhteeltaan aivan ykkönen.

Plussat:

  • Koko
  • Hinta
  • Liitännät
  • Videon kuvanlaatu
  • Helppokäyttöisyys

Miinukset:

  • Valokuvien laatu
  • Zoom
  • Salaman puute
  • Ääni

– Jaakko Matikainen