Aidosti langaton valvontakamera, jonka virta riittää yksillä paristoilla kuukausia – liian hyvää ollakseen totta?

Jonkin aikaa sitten huomasin, että yksi lenkkaripareistani, joita olen pitänyt kotioveni edessä, on hävinnyt. Samalla vaimoni kertoi, että saman pihapiirin keskusteluryhmässä muutkin asukkaat ovat ilmoittaneet kenkävoroista.

Periaatteessa asuinkompleksin pihaan ja joka rakennukseen on avainkortilla toimiva kulunvalvonta, mutta nykyään arkipäivää olevat paketti- ja ruokalähetit sekä muut ulkopuoliset pääsevät kuitenkin melko vapaasti kiertelemään taloja, eikä omaan semi-yksityisen hissitasanteen koskemattomuuteenkaan voi enää luottaa.

Näihin aikoihin kollegani Joni sattui lisäämään kauppaan uusia valvontakameroita, joista silmään osui Camson A6. Koska harkitsin valvontakameran asentamista kotioveni ulkopuolelle mahdollisten asiattomien vierailijoiden taltioimiseksi, sen tulisi olla täysin langaton – myös virransyötön osalta, koska en halunnut vetää sähköjä oven läpi käytävälle. Markkinoillahan on liikkeellä paljon ”langattomia” turvakameroita, jotka pitää kuitenkin sähköistää jotenkin. Tässä oli kuitenkin lähes tarjottimella tuote, joka ratkaisisi ongelmani!

Otin siis tuotesamplen omaan testiin ja kirjoittelen käyttökokemuksistani tässä blogissa. Blogin lopusta löydät myös Camson A6 -valvontakameran plussat ja miinukset.

Camson A6 langaton valvontakamera
Camson A6 langaton valvontakamera ja seinäkiinnike

Valvontakameran käyttöönotto

Ensituntuma on yllättävän positiivinen. Kamera tuntuu kaikin puolin jämäkältä ja hyvälaatuiselta. Väritys on tosin vaaleampi kuin metallinhohtoiset tuotekuvat antavat ymmärtää: tuotteen yläosan ja sivujen pääasiallinen sävy on pohjan tapaan valkoinen.

A6 toimii neljällä AA-paristolla, ja ollakseen virtapihi, kamera on itse asiassa suurimman osan ajasta virransäästötilassa. Vasta kun kamerassa olevat tuplaliiketunnistimet huomaavat 110 asteen havaintokentässään liikettä, ne aktivoivat pääkameran, niin ikään 110 asteen laajakulmalla olevan HD-kameran, jossa on myös automaattinen infrapunatila mikäli valoa ei ole riittävästi.

Kamera kuvaa herätessään vähintään 10 sekunnin pituisen videopätkän, tai niin pitkään kunnes liikettä ei enää havaita. Kamerassa on MicroSD-muistikorttipaikka videoiden säilytystä varten (tuki 128GB asti). Muistin täytyttyä kamera alkaa kirjoittaa vanhimman nauhoituksen päälle, ns. looppitallennus.

Täyden paristosetin arvioidaan kestävän noin 1200-1500 liiketunnistustapahtumaa sellaisella oletuksella, että joka tapahtumasta jää 15 sekunnin videotallenne. Jos esimerkiksi kamera aktivoituu keskimäärin 10 kertaa päivässä, yhdet patterit riittävät 120-150 päiväksi, siis 4-5 kuukaudeksi.

Toki jos kameran laittaa vilkkaasti liikennöidylle alueelle, on oletettavaa että liikkeentunnistuksia tulee paljon tiheämmin, mikä vastaavasti rokottaa paristokestoa. Kamera tulee tosin myös MicroUSB-portilla ja kaapelilla, joten siihen voidaan halutessaan vetää myös perinteisempi langallinen virransyöttöratkaisu.

Älykamera ja puhelinsovellus

Turvakamerassa on WiFi-toiminto etäkatselua ja asetusten muuttamista varten. Tämä kaikki tehdään älypuhelinsovelluksella WeHome (iOS– ja Android-laitteille). Eli vaikka kamera sijoitetaankin langattomasti, sen tulee silti olla WiFi-etäisyydellä lähimmästä tukiasemasta päästäkseen nettiin ja jotta sitä voidaan etähallita.

Kameran paritus älypuhelinsovellukseen on hauskan cyberpunkkia: ollessaan resetointitilassa kamera kuuntelee mikrofonillaan elektronista äänikoodiviestiä, jolla sovellus lähettää WiFi-verkon tiedot kameraan. Puhelin on siis pidettävä alkuasetuksen aikana lähellä kameraa.

Saatuaan yhteyden nettiin kamera voidaan lisätä sovellukseen, josta kameran kuvaa pääsee katsomaan reaaliaikaisesti. Koska Camson A6:ssa on sekä mikrofoni että kaiutin, etäkatselija voi kuunnella kameran lähellä olevia ääniä ja puhua mahdollisesti kamerassa oleville ihmisille. Pitää toki muistaa, että kameran jatkuva etäkatselu pitää sitä päällä, mikä kuluttaa akkua. Kun valvontakamera on lisätty sovellukseen, myös jokaisesta liiketunnistustapahtumasta tulee hälytys älypuhelimeen.

WeHome-älypuhelinsovellus on englanninkielinen mutta erittäin simppeli käyttää. Hälytystoiminnon voi väliaikaisesti hiljentää siitä. Lisäksi voidaan säätää kameran kelloa, salasanaa, liiketunnistuksen herkkyyttä ja ajastusta, kuvan kääntöä (jos kamera on asennettu ylösalaisin), kaiuttimien äänenvoimakkuutta tai päivittää kameran firmware-versio. Liiketunnistus voidaan ajastaa siten, että se on päällä ainoastaan tietyllä aikavälillä, esimerkiksi päivällä kun asukkaat ovat koulussa ja töissä, millä voidaan entisestään venyttää paristojen kestoa.

Tuotepäällikkö kuvassa
Tuotepäällikkö räplää toimiston ovea puoli kolmelta aamuyöllä. Epäilyttävää?

Helppo asennus, toimii myös ulkona

Kamera on erittäin helppo asentaa. Sen takaosa on vahvasti magneettinen ja mukana tulee pyöreä metallinen kupukiinnike, jonka voi asentaa ruuvin avulla seinään. Kun kameran takaosan vie kiinnikkeen lähelle, napsahtaa se magneetin ansiosta tiukasti paikalleen haluamaasi asentoon. Näin kamera on helppo kiinnittää, ja sen suuntausta hienosäätää ilman mitään työkaluja.

Ehkä hieman liiankin helppoa, sillä se on yhtä lailla helppo myös irrottaa seinästä. Kamera kannattaakin asentaa hiukan sivummalle huomaamattomasti sekä mahdollisesti sellaiseen paikkaan mihin voron on vaikeaa päästä, ainakaan ennen kuin on jäänyt kiinni kameraan!

Kamerassa on myös pieni, parin sekunnin viive liiketunnistuksen ja tallennuksen alkamisen välillä, joten pidä huoli, että kuva-ala ei ole liian tiukkaan rajattu. Mikäli kuvaa vain parin metrin pituista käytävänpätkää, voi olla että kuvattava kohde on jo kävellyt kameran ohi siinä vaiheessa kun nauhoitus käynnistyy.

Camson A6
Camson A6

Langattoman turvakameran voi asentaa myös kodin ulkopuolelle, sillä A6 on säänkestävä IP65-suojauksella. Ja tässä ulkona tarkoittaa ihan oikeasti Suomen ilmastoa. Itse en tätä aspektia tosin testannut, mutta Joni laittoi testikappaleen juoksevan vesihanan alle, ja siitä suoraan kuivaamatta pakastimeen, ja kamera toimi vielä kyseisen tempun jälkeen.

Yhteenveto ja loppuarvosana

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen aidosti langattoman valvontakameran konseptiin, jota Camson A6 mitä mainioimmin edustaa. Paristojen kesto on yllättävän hyvä, etenkin jos valvottava alue on valmiiksi melko hiljainen, ja liiketunnistuksen ajastaa vielä pois tiettyinä kellonaikoina. Tulevien kenkävorojen nappaamiseen tämä on varmasti enemmän kuin riittävä.

Kameraa on sekä helppo käyttää että asentaa. Jopa niin helppo että pitää varoa ettei itse kamera lähde rosvojen matkaan. Itse olisin kaivannut vielä videoiden pilvitallennusmahdollisuutta, sillä kameran todella hävitessä katoavat myös mahdolliset todistusaineistot. Oikeasti tärkeät valvontakohteet kannattaakin ottaa vaikka SIM-korttipaikkaisen, lähettävän riistakameran tarkkailuun, niin vorojen kuva tulee tekstiviestillä kännykkään (lue blogi tästä maastokuvioisesta kamerasta), mutta hintakin on sen mukainen!

Camsonin saa nimittäin mukaan jopa alle 80 eurolla (+ALV).

9.3
Arvosana

Plussat

  • Oikeasti toimiva langattomuus
  • Hyvät virransäästöominaisuudet
  • Hämäräkuvaus ja IP65-suojaus
  • Hinta
  • Erittäin helppo asennus

Miinukset

  • Ei pilvitallennusta
  • Pieni viive tallennuksen alkamisessa
  • ... niin helppo asennus että potentiaalisesti helppo varastaa
Helppokäyttöisyys
10
Ulkonäkö
9
Ominaisuudet
9
Hinta-laatusuhde
9

Yhteenveto pähkinänkuoressa

Aidosti helppokäyttöinen langaton valvontakamera hyvällä hinta-laatusuhteella.