Hampaiden terveys on erittäin tärkeää, sillä se vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Hampaiden pesua aamuin illoin opetetaan ja tähdennetään kouluissa, mutta osalle hampaiden hyvinvoinnin oppiminen vie aikaa. Puhumattakaan kehittyvästä hammasharjateknologiasta ja kaikista huomioon otettavista asioista hammasharjan valinnassa.

Markkinoilla on saatavilla laaja valikoima erilaisia perinteisiä käsikäyttöisiä hammasharjoja erilaisilla kovuusasteilla ja eri kokoisilla päillä. Lisäksi on saatavilla eri hintaluokkien sähköhammasharjoja, joiden pään muoto, koko ja toimintaperiaate vaihtelevat suuresti. Kuinka valita oikeanlainen hammasharja ja kannattaako sähköhammasharjoissa valita älyhammasharja vai ultraäänihammasharja? Lue tämä postaus ja kuulet vinkit hampaidenhoitoon ja hammasharjan valintaan!

Mikä on älyhammasharja?

Älyhammasharja on sähkökäyttöinen hammasharja, joka on varustettu monipuolisilla älykkäillä ominaisuuksilla. Sähköhammasharja eroaa perinteisestä hammasharjasta sillä, että koko harjaa pidetään yleisesti hampaan päällä paikallaan ja sähkökäyttöinen harjaamisominaisuus hoitaa hampaan puhdistamisen liikkuvien harjasten avulla.

Sähköhammasharjojen valikoima ei kuitenkaan rajoitu vaan yhteen harjatyyppiin vaan saatavilla on esimerkiksi sonic-harjoja, ultraääniharjoja ja älyhammaharjoja. Sonic-harja on ennätysnopea, ultraääniharja hyödyntää ultraääniteknologiaa ja älyhammasharja on varusteltu älyominaisuuksilla.

Älyhammasharja on perinteistä hammasharjaa kehittyneempi, sillä laitteessa on usein näyttö ja sen saa yhdistettyä mobiilipuhelimeen yleensä bluetoothin avulla. Älyhammasharjan älykkäät ominaisuudet mahdollistavat muun muassa hampaiden pesun etenemistä kuvan avulla, sillä harjassa on asennontunnistimia. Se siis auttaa tunnistamaan ne alueet, jotka jäävät huonommalle hoidolle ja auttaa muuttamaan omia käytäntöjä hampaita pestessä.

Lisäksi älyharjalla voi olla useita harjausohjelmia, joiden avulla käyttäjä voi valita hellän ja intensiivisen harjauksen välillä. Yleensä älyhammasharja tarjoaa myös muita teknisesti korkealaatuisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi kitkattoman moottorin ja mikrävärähtelyt. Myös akun varauksen seuraaminen näytöltä tai älypuhelimelta auttaa pitämään harjan aina toimintakunnossa. Lisäksi harja saattaa antaa palautetta harjaamisesta ja auttaa näin parantamaan lopputulosta.

Älyhammasharja on siis teknisesti korkealaatuinen harja, joka auttaa parhaimmillaan parantamaan hammaspesun laatua ja ohjaa pesemisessä. Älykkäät ominaisuudet nostavat kuitenkin tuotteen hintaa, eikä tavallinen käyttäjä välttämättä jaksa seurata harjauksen kulkua puhelimelta. Tällaiselle käyttäjälle paras valinta saattaisikin olla ultraäänihammasharja.

Miten älyhammasharja eroaa ultraäänihammasharjasta?

Yksi hampaiden pesun tärkeimmistä tehtävistä on plakin poistaminen. Tavallisella hammasharjalla ja yksinkertaisimmilla sähköhammasharjoilla plakin poistaminen on mekaanista ja perustuu siihen, että plakki poistuu hankauksen seurauksena. Tavallinen harja ei kuitenkaan yllä kaikkialle, eikä edes perinteinen sähköhammasharja pääse hampaiden väleihin ja pieniin koloihin puhdistamaan.

Ultraäänihammasharja on kuitenkin sellainen harjatyyppi, joka poistaa plakin myös niistä paikoista, jonne tavallinen sähköhammasharja ei ylety. Ultraääni saa nimittäin hammastahnan muodostamaan pieniä mikrokuplia, jotka tunkeutuvat hampaiden väleihin ja ienrajaan ja tappavat bakteerit ja poistavat plakin. Teknologia estää myös hammaskiven muodostumista ja toimii näin ennaltaehkäisevänä toimena.

Ultraääniharja on usein esimerkiksi sonic-harja tai hyödyntää muuten teknologian tuomia mahdollisuuksia, kuten erilaisia pesuohjelmia. Se ei kuitenkaan ole automaattisesti älyharja, mutta sitäkään ei ole poissuljettu. Voit siis parhaimmillasi saada molemmat ominaisuudet samassa harjassa.

Ultraääniharja perustuu ultraääniteknologiaan ja harjasten väleistä vapautuu ultraääntä, joka aiheuttaa hammastahnan kuplimisen. Harja tuo siis paremman pesutuloksen, mutta käyttö ei poikkea millään tavalla niin sanotun tavallisen sähköhammasharjan käytöstä. Ultraääniharjan ei myöskään tarvitse olla erityisen kallis, sillä teknologia nostaa harjan hintaa vain jonkin verran. Valitsemalla ultraääniharjan valitset siis terveemmät hampaat ja ikenet!

Kannattaako valita älyharja vai ultraääniharja?

Se, kannattaako sinun valita hampaiden pesuun mieluummin älyhammasharja vai ultraäänihammasharja riippuu siitä, millainen hampaidenpesijä olet. Mikäli koet, että hampaat eivät puhdistu kunnolla vaan joudut palaamaan hammasharjalle paikkailemaan tai epäilet muuten, ettet käy kaikkia kohtia kunnolla läpi, kannattaa valita älyhammasharja. Se ohjaa sinua eteenpäin ja auttaa pesemään hampaat huolellisesti ja joka paikasta. Saat palautetta ja pystyt seuraamaan etenemistä puhelimen näytöltä kunnes alat rutiininomaisesti pesemään huolellisesti.

Mikäli taas koet peseväsi hampaasi hyvin, mutta et ole silti täysin tyytyväinen lopputulokseen, voisi ultraäänihammasharja olla sinun valintasi. Ultraääni auttaa puhdistamaan hankalia paikkoja ja viimeistelee hampaidenpesun lopputulokset ja luo täydellisen puhtaat hampaat. Ultraääni varmistaa sen, että hampaat, ikenet ja hammasvälit ovat oikeasti puhtaat pesemisen jälkeen ja saat näin kaiken irti harjaamisesta! Ultraääniharja ei kuitenkaan ohjaa pesemisessä tai auta näin esimerkiksi varmistumaan ikenien puhtaudesta ja tulehdukset, kuten ientulehdus saattavat jäädä huomaamatta pidempään. Mikäli olet kuitenkin tarkka pesijä, ei tämä ole mikään ongelma!

Miksi valita sähköhammasharja?

Käytätkö mekaanista hammasharjaa, kuten jo vuosien ajan? Etkö ole vakuuttunut siitä, miksi sähköhammasharjaan kannattaisi ylipäänsä vaihtaa tai oletko ehkä kokeillut sitä, mutta et pitänyt lopputuloksesta? Siinä tapauksessa lue tämä kappale, jossa kerromme miksi kannattaisi valita sähköhammasharja!

Sähköhammasharja tekee hampaiden pesusta helppoa. Manuaalisesti pestynä voit saavuttaa noin 300 vetoa minuutissa ja sekin on paljon. Sähköhammasharja tekee samassa ajassa kymmeniä tuhansia liikutuksia ja säästää näin rannettasi ja parantaa pesun tulosta. Normaalia hammasharjaa käytettäessä liikutusten määrä on tärkeä tekijä, sillä se poistaa plakkia mekaanisesti. Pelkkä tahnan levitys ei siis riitä. Sähköhammasharjalla moottori tekee työn puolestasi ja sinun tulee vain varmistaa, että käytät harjaa jokaisen hampaan päällä riittävän kauan.

Lisäksi sähköhammasharja auttaa pesemisessä muun muassa ajastimen ja nopeusasetusten avulla. Se on hellävarainen oikein käytettynä ja harjaustilat ja painetunnistin tekevät harjaamisesta helppoa ja mukavaa. Sähköhammasharjoja löytyy myös eri kovuuksilla ja eri muotoisilla päillä varustettuna, joten voit löytää valikoimasta sellaisen harjan, joka on sinulle riittävän hellävarainen ja mahtuu hyvin liikkumaan sinun suussasi.

Tuotevinkit hammasharjoihin

Edellä kerroimme siitä, mikä älyhammasharja on ja miten se eroaa ultraäänihammasharjasta. Annoimme myös vinkkejä sinulle sopivimman harjan valintaan ja siihen, millaisia ominaisuuksia arvostava käyttäjä valitsee millaisen harjan.

Mikäli olet osa sitä joukkoa, joka arvostaa älykotia ja älyominaisuuksia ja tykkää ladata erilaisia sovelluksia, olet hyvin todennäköisesti älyhammasharjaihminen. Valitse tällöin Oclean X Pro älyhammasharja, joka on edullinen, näyttävä ja älykäs sonic-hammasharja. Harja näyttää sinulle suusi lohkokartan ja antaa muutenkin palautetta ja tietoa hampaidesi pesuun liittyen. Saat tärkeimmät tiedot suoraan laitteen näytöltä, mutta sovelluksen avaaminen tuo sinulle lisäarvoa ja lisätietoa.

Mikäli taas olet ultraäänihammasharjaihminen, joka haluaa parhaan mahdollisen pesutuloksen, muttei kaipaa pesuun apua, valitse Oclean Air 2T sähköhammasharja. Harja poistaa bakteerit ja plakin ja tarjoaa monipuoliset pesuohjelmat eri tarpeisiin!

Oclean X Pro sähköhammasharja

79,95 tai 14€ / kk

•Tehokas suunhoito

•Akun kesto jopa 30 päivää

•IPX7 vedenpitäväOclean Endurance sähköhammasharja

29,95 tai 5€ / kk

•DuPont Tynex -harjakset

•Jopa 72000 liikettä/minuutti

•30 päivän akunkesto

Kuinka pitää hampaat kunnossa?

Lopuksi haluamme antaa vielä muutaman vinkin hampaiden hoitoon. Suurin osa asioista on itsestäänselviä, mutta kertaus on opintojen äiti!

  1. Harjaa hampaat aamuin ja illoin
  2. Käytä vain sellaista hammastahnaa, jossa on riittävästi fluoria
  3. Syö ksylitolipurkkaa tai –pastilli jokaisen aterian jälkeen
  4. Juo ensisijaisesti vettä
  5. Syö säännölisesti ja hyvin, mutta älä napostele koko ajan
  6. Käy hammastarkastuksessa silloin tällöin

Suurin osa hampaiden ja suun alueen ongelmista on helppo korjata kun ne huomataan hyvissä ajoin. Pidä siis huoli hampaidesi terveydestä ja käy hammaslääkärillä tai suuhygienistillä ja tarkista tilanne säännöllisesti. Näin saat nauttia terveellisestä suusta mahdollisimman pitkään!

Voit tutustua kattavaan hammasharjavalikoimaamme täältä.