Jos katsoo älypuhelinten muotoilun yleistä kehittymistä viimeisten vuosien ajalla on nähtävissä muutama varsin selkeä trendi, joiden pohjalta voidaan myös arvailla mitä älypuhelinten lähitulevaisuuteen kuuluu muotoilun osalta.

Apple iPhoneja ensimmäisestä iPhonesta viime vuoden X malliin

Apple, ja oikeastaan jokainen puhelinvalmistaja, on viimeisen kymmenen vuoden ajan kasvattanut puhelimen näyttöä ja pienentänyt näytön reunoja. Tämä trendi osoittaa selvästi kohti pistettä, jossa etupuolella ei ole muuta kuin näyttö. Jo Steve Jobs tajusi ensimmäistä iPhonea suunniteltaessa, että muotoilun pitää keskittää käyttäjän huomio tärkeimpään, eli näyttöön.


Etukameran paikka

Älypuhelimen etukameran sijoittaminen on ollut vuoden 2018 kuuma aihe lippulaivapuhelinten suunnittelussa. Kun trendi on koko ajan ollut kohti isompia näyttöjä on puhelimen etupuolesta haluttu saada kaikki mahdollinen tila näytölle. Esimerkiksi fyysiset näppäimet ja sormenjälkitunnistimet on saatu häivytettyä pois puhelimen etupuolelta, tai joissain puhelimissa jopa mekaaniseksi liikkuvaksi osaksi näytön alle. mutta etukamera on osoittautunut hankalimmaksi esteeksi täyden reunattomuuden saavuttamiseksi. Täysin ilman etukameraa kun on kuitenkin vaikea elää näin videopuheluiden ja selfieiden aikakaudella.

Xiaomi otti rohkean askeleen jo kaksi vuotta sitten esittelemällä vaikuttavan Mi MIX konseptipuhelimensa, jossa etukamera oli sijoitettu puhelimen alaosaan ja puhelin piti kääntää ylösalaisin esimerkiksi videopuheluita varten.

 

Xiaomi Mi MIX

Mi MIX oli hulppeasta peräti yli 800 euron hintalapustaan huolimatta varsin suosittu puhelin e-villen valikoimassa. Yli kuuden tuuman näyttö oli tuolloin harvinaista herkkua ja keraaminen ulkokuori oli todellinen premium-luokan ratkaisu. Eittämättä tällaisten puhelimen hankkimisen yksi tärkeä motivaatio on puhdas näyttävyys jolla saa parhaassa tapauksessa naapurin Eskonkin kateelliseksi. Vähän kuin urheiluautolla.

Apple yllätti viime vuonna esittelemällä iPhone X puhelimen ennen näkemättömällä näyttölovella eli sijoittamalla kameran ja kasvojentunnistinteknologiaa näytön yläosaan sijoitettuun notkelmaan. Tämä ratkaisu tuli pian yleiseen käyttöön ja näitä niin sanottuja näyttölovellisia Android-puhelimiakin alkoi pian tulvia markkinoille, nyt jo alle kahden sadan euron hintaluokassa. Ratkaisu on saanut ristiriitaisen vastaanoton ja monet kirvoittamaan katkeria tilityksiä siitä, kuinka ruma ja epäelegantti ratkaisu näyttölovi on. Itse Xiaomi Mi 8 -puhelimen käyttäjänä pidän ratkaisua melko toimivana vaikkakin paras olisi, että etupuolen saisi täytettyä pelkästään olennaisella, eli näytöllä.

Näyttölovellinen iPhone X vastaan Xiaomi Mi Mix 3 – Kumpi sinusta on kauniimpi?

Yllättäen kiinalaiset puhelinvalmistajat ovat olleet tänä vuonna eturintamassa uusien ratkaisujen kehittelyssä etukameran sijoittamisen suhteen. Oppo, Vivo ja Xiaomi ovat jokainen julkaisseet oman versionsa älypuhelimesta, jonka etupuolella ei ole muuta mainittavaa kuin näyttöä. Rohkenen väittää, että vuonna 2019 näyttölovella varustetut puhelimet, kuten uudet iPhonet alkavat näyttämään varsin vanhanaikaisilta näiden täysin reunattomien puhelinten rinnalla.

Samsungin on huhuttu vihdoin onnistuneen jotenkin piilottamaan etukamera näytön alle tulevassa Galaxy S10 -mallissaan. Itse en usko ennen kuin näen. ZTE:n omistama Nubia julkaisi vastikään älypuhelimen, jossa etukamera on vaihtunut molemmilla puolilla olevaan näyttöön. Näin selfiet onnistuvat samalla takakameralla, ja puhelimen etupuolen saa täytettyä näytöllä.

ZTE Nubia X älypuhelin kahdella näytöllä

Xiaomi Mi Mix 3

Lopuksi vielä muutama sana e-villen suosikkivalmistajasta Xiaomista ja sen Mix sarjasta. Xiaomi julkaisi aivan hiljattain lokakuun 25. päivä suosittuun, suorastaan kulttimaineessa olevaan Mix sarjaansa uuden version, Mi Mix 3:n. Julkistustilaisuudella oli varsin hulppeat puitteet sen ollessa keskellä Pekingin Kiellettyä kaupunkia, jossa Kiinan keisarit muinoin asuivat.

Puhelin itse pitää sisällään todella kovia uudistuksia. Mix sarjan puhelimet on tunnettuja isoista koko puhelimen etupinta-alan täyttävistä näytöistään. Ensimmäinen Mi Mix oli fantastinen ilmestys täysin reunattomalla olemuksellaan, jossa etukamera oli sijoitettu puhelimen alakulmaan. Näinpä Mi Mix 3:n suhteen osattiin etukäteen odottaa jotain uutta ja jännittävää tältä saralta. Yleensä Mix sarjaa on julkaistu kahdessa osassa. Syksyllä julkaistaan uusi versio ja keväällä siitä paranneltu S-loppuinen versio joista viimeisin on erinomainen Mi Mix 2S.

Etukameran sijainti olikin tässä puhelimessa kovan spekuloinnin kohde. Aiemmin kesällä Oppo ja Vivo kumpikin julkaisivat oman visionsa siitä, mihin etukamera pitäisi sijoittaa, jotta puhelimen näyttö saa mahdollisimman paljon tilaa etupuolelta. Vivo Nex S ratkaisi ongelman sujuttamalla etukameran puhelimen sisään sen noustessa tarpeen tullessa ylös sähkömoottorin avustuksella puhelimen sisuksista. Oppo Find X taas teki koko puhelimen levyisen taustamoduulin joka nousee tarvittaessa puhelimen takaa ylös. On myös spekuloitu, että etukameran voisi tulevaisuudessa piilottaa puhelimen näytön alle. Mihin Mi Mix 3:ssa siis päädyttiin?

Xiaomi Mi Mix 3 -älypuhelin

Ratkaisu on lähellä Oppo Find X -puhelimessa nähtyä liikkuvaa moduulia. Toisin kuin Find X -puhelimessa, jossa sähkömoottori nostaa kameran tarpeen tullessa, toimii Mi Mix 3:ssa mekanismi käsipelillä. Kun kameramoduulin nostaa ylös kuuluu laitteesta myös miellyttävä naksahdus. Kameramoduulin nostamiseen voi myös yhdistää haluamansa toiminnon, esimerkiksi automaattisen selfien tai usein käyttämänsä sovelluksen käynnistämisen. Ratkaisu vaikuttaa todella intuitiiviselta ja Xiaomi itse vaikutti julkistuksessa olevansa varsin innoissaan toteutuksesta.

Muuten puhelin on tietysti ominaisuuksiltaan markkinoiden kovaa kärkeä: Snapdragon 845 -prosessori, jopa 10Gb RAM muistia huippuluokan kamerat ja Samsungin valmistama OLED-näyttö.

Näin kolmelta Kiinan suurimmalta puhelinvalmistajalta on nyt tullut puhelin vailla reunuksia. Kuka kolmikosta onnistui sinun mielestä parhaiten?

Xiaomi Mi Mix 3 – Oppo Find X – Vivo Nex

Mallien teknisiä ominaisuuksia pääsee myös silmäilemään alla olevista linkeistä:

Vivo Nex S älypuhelin 6,6 tuuman näytöllä

Oppo Find X älypuhelin 6,4 tuuman näytöllä

Xiaomi Mi Mix 3 6,4 tuuman näytöllä (tulossa pian!)


Ps. Taittuvat puhelimet

Shenzheniläinen Royole väittää olevansa lähellä taittuvalla näytöllä varustetun puhelimen saattamista kuluttajamarkkinoille. Heidän uusi Flexpai-konseptipuhelin sisältää paljon mielenkiintoisia ominaisuuksia joista ilmeisin on mahdollisuus taittaa näyttö taskuun mahtuvaan tilaan. Levitettynä Flexpain näyttö olisi peräti 7,8 tuumainen, mutta taitettuna se mahtuisi helposti taskuun. Puhelin on ilmeisesti vielä suunnitteluvaiheessa, joten alla olevat kuvat eivät välttämättä edusta lopullista mallia.

Flexpai taittuva älypuhelin taitettuna
Flexpai taittuva älypuhelin levitettynä

PPs. 5G on tulossa

Xiaomi ilmoitti, että Mi Mix 3 saa ensi vuonna 5G versiona. Tässä vaiheessa voitaneen jo sanoa, että ensi vuoden lippulaivat tulevat sisältämään yleisesti kyvyn toimia 5G verkossa. 5G lupaa 4G:hen verrattuna ällistyttävän korkeita tiedonsiirtonopeuksia ja ennen kaikkea varsin mitätöntä vasteaikaa. Näin kaikki netissä tapahtuva toiminta voisi nopeutua liki saumattomaksi, esimerkiksi nettisivujen latautuminen tapahtuisi silmänräpäyksessä. Jännittävä vuosi siis tulossa!