Nykyään kaikki on älykästä. Jopa erilaiset tavarat, joita käytämme arjessamme. Olet varmasti kuullut älylukoista ja älyjääkaapeista. Myös termostaatit ja ikkunaverhot alkavat olla älykkäitä. Ei siis ihme, että älyvalot ovat uusi trendi! Valaistus ja valo voi tuntua perusasialta, mutta todellisuudessa se vaikuttaa kaikkeen.

Se vaikuttaa siihen kuinka viihdymme kotona tai töissä. Se vaikuttaa terveyteemme ja oikealla valaistuksella voidaan esimerkiksi lieventää kaamosmasennuksen oireita. Vääränlainen valaistus saattaa myös unettaa tai aiheuttaa vaikkapa päänsärkyä. Älyvalaistus ratkaisee valaistukseen liittyvät ongelmat, sillä älyvalojen avulla huoneessa on aina oikea valaistus. Kuinka? Jatka lukemista ja opi lisää älykkäästä valosta.

Mikä on älyvalo?

Älyvalo on periaatteessa hyvin tavallinen lamppu. Se voi olla E14, E27 tai GU10 kantaan sopiva lamppu tai vaikkapa ledvalonauha. Epätavallisen niistä tekee se, että ne ovat yhteydessä ”tukiasemaan” ja niitä ohjataan sen kautta. Älyvalo onkin etäohjattava ja ajastettava lamppu tai lamppusarja, jota hyödyntämällä kodin valaistus on aika kunnossa.

Käytännössä älyvalot ovat yhteydessä esimerkiksi niiden omistajan puhelimeen, josta niitä voidaan himmentää tai kirkastaa tai laittaa päälle ja pois

Sinun ei siis tarvitse kävellä lampun tai pistokkeen luo muuttamaan valaistusta, vaan koko valaistus on ulottuvillasi muutamalla klikkauksella. Älyvaloissa saattaa olla erilaisia ominaisuuksia, kuten värin vaihtaminen tai vaikkapa musiikin tahtiin muuttuminen. Onkin tyypillistä, että yhden värisävyn sijaan älyvalo sisältääkin kaikki maailman värit eli noin 16 miljoonaa värisävyä.

Älyvalo on tyypillisesti valo, jonka olemassaoloa ei kaipaa ennen kuin sellaista on päässyt kokeilemaan. Yleensä älyvalosta ei kuitenkaan ole enää tietä takaisin, sillä kerran asennettu ja käyttöön otettu älyvalaistus tekee arjesta niin helppoa, ettei siitä enää halua luopua.

Älyvaloja pukinkonttiin

Mietitkö sopivaa lahjaideaa jouluksi? Tässä muutama vinkki suosituista älyvaloista, jotka takuuvarmasti lämmittävät lähimmäistäsi.

Kännykällä ohjattava LED-valonauha

Kännykällä ohjattava 5 metrin pituinen LED-valonauha on takuuvarma lahjaidea! Tällä valonauhalla piristät terassin, parvekkeen tai huoneen ilmettä kummasti. Tuotteen mukana tulee WiFi-vastaanotin ja voit ohjata valonauhaa joko kännykällä tai myös mukana tulevalla kaukosäätimellä.

Nauhan värisävyt ja kirkkaus ovat tottakai säädettävissä. Erillisen musiikkitilan avulla taas saat nauhan seuraamaan soivan musiikin rytmiä.

Tutustu erittäin suosittuun LED-valonauhaan tarkemmin klikkaamalla alta.

Tutustu & tilaa

MIPOW Smart Bulb RGBW-älylamppu

Tämä älykäs LED-lamppu on loistava valinta, jos haluat luoda erityistä tunnelmaa kotiisi. 5 Watin lamppu toistaa jopa 16 miljoonaa eri väriä, joten valinnanvaraa todellakin riittää.

Voit ohjata valoa suoraan puhelimellasi. Kätevää esim. silloin kun hyvä leffa on menossa ja sohvalta ei jaksa nousta sammuttamaan valoja. Lampussa on luonnollisesti myös ajastus. Kätevää esim. siinä tilanteessa jos haluat näyttää pitkäkyntisille olevasi kotona, vaikka todellisuudessa nautit virkistävää juomaa aurinkorannalla.

16 miljoonan värin lisäksi lampussa on useampi erilainen valo-ohjelma. Voit mm. vaihtaa väriä hitaasti tai imitoida kynttilän välkettä.

Tutustu & tilaa

Kuinka hyödyntää älyvaloa?

Haluatko muuttaa kotisi valaistuksen älykkääksi? Etkö tiedä miten se tapahtuu? Älä huoli, sillä tässä kappaleessa kerromme kuinka älyvalo asennetaan ja kuinka siitä saa irti parhaan hyödyn.

Älyvalaistuksen käyttöönoton ei tarvitse olla kallista, vaikka siihen saa toki kulutettua huimia määriä rahaa niin halutessaan. Simppeli valonauha tai –lamppu, jossa on Bluetooth tai WiFi-valmius, riittää alkuun. Asennus on helppoa ja investointi pieni.

Älyvalaistuksen käyttöönotto

Älyvalaistuksen perustaminen lähtee siitä, että perinteiset lamput tulee korvata älylampuilla. Tsekkaa siis se, millainen kanta huoneessasi olevissa lampuissa on ja hanki sopivat älyvalot. Älyvaloja saa yleisimpiin kantoihin, eli E14 ja E27, sekä GU10 –kantoihin. Mikäli valaisimessasi on jokin näistä kannoista ja se kestää älyvalon wattimäärän, olet valmis asentamaan älylamput.

Muun muassa tämä älylamppu sopii E27 kantaan ja se on osa MIPOW-älyvalosarjaa, joten se soveltuu täydellisesti kodin valaistuksen ohjaamiseen puhelimella. Alkuun pääsemiseksi tarvitset riittävän määrän lamppuja ja puhelimen sovelluksen. Sovellus on valmistajakohtainen ja sen asennusohjeet löytynevät älylampun paketista. Useimmat älyvalosovellukset, kuten MIPOW:in sovellus ovat yhteensopivia iOS ja Android-käyttöjärjestelmien kanssa. Mikäli sinulla on siis suhteellisen moderni älypuhelin, olet älyvalojen kohderyhmää.

Kun älyvalaistus ja valojen tukiasema on asennettu ja tukiasema ja sovellus yhdistetty, on aika ottaa kaikki irti valaistuksesta.

Älyvalaistuksessa parasta on se, että voit ohjata lamppuja nousematta sohvalta. Voit siis sulkea ja muuttaa valaistusta puhelimellasi ja mikä parasta, voit tallettaa erilaisia oletusvalaistuksia.

Haluatko nauttia vaikkapa romanttisesta iltahämärästä vai pistätkö mieluummin diskon pystyyn ja värivalot vilkkumaan? Tämä kaikki onnistuu älyvalaistuksen avulla tallentamalla ”ilta” ja ”disko” –valo-ohjelmat puhelimesi sovellukseen. Diskotunnelmaa voit lisätä asentamalla lisäksi älykkään LED-valonauhan, joka vaihtaa väriä ja tanssii musiikin tahtiin. Sen ohjaaminen onnistuu puhelimen lisäksi myös mukana tulevasta kaukosäätimestä.

Älyvalojen hyödyntäminen

Kuten jo mainittua, älyvalon suurin etu on siinä, että sitä voi ohjata mistä vain ja milloin vain. Valaistuksen voi myös ajastaa ja näin ollen voit saada kotisi näyttämään asutulta vaikka olisit etelässä rantalomalla. Myös esimerkiksi kotieläimelle voi ajastaa valaistuksen päälle mikäli kotiinpaluu viipyykin yllättäen.

Vaikkapa tässä MIPOW:in älyvalossa on kaikkien maailman värien lisäksi erilaisia sisäänrakennettuja valotiloja. Lampun saa muun muassa hehkumaan kynttilän liekin tavoin. MIPOW:in valosovellus on nimeltään Playbulb X ja se mahdollistaa valojen värin muuttamisen helposti puhelinta heiluttamalla. Kaikki saman brändin älyvalot saa sovelluksen avulla toimimaan yhtä aikaa tai tietyllä, etukäteen tallennetulla tavalla, joten valaistuksen säätäminen onnistuu nopeasti. Sinun ei siis tarvitse säntäillä ympäri asuntoasi säätämässä eri valojen kirkkautta, sillä sovellus muistaa sen, kuinka haluat valaistuksestasi nauttia.

Älyvaloja voi toki ohjata myös katkaisimesta. Jos valo on sammutettu sovelluksesta, sen saa silti päälle myös perinteisesti katkaisimesta. Tämä helpottaa tilannetta silloin, kun talossa on vaikkapa vieraita. Ajastuksen ja sovelluksessa manuaalisesti käynnistämisen lisäksi valot saa syttymään vaikkapa auringon laskiessa. Yhdistämällä ajastus, aurinkosensori, etäohjaus ja valotehojen portaaton muuttaminen, saadaan älykäs kokonaisuus, joka varmistaa sen, että ihmiset, eläimet ja kasvit viihtyvät talossa tai asunnossa ja murtovarkaat pysyvät siitä kaukana.

Tutustu älyvalovalmistajan tuotteen ominaisuuksiin ennen ostopäätöksen tekemistä ja selvitä millaisen tukiasema tarvitset ja haluatko lisäosia eli vaikkapa juuri sensoreita tai liiketunnistimia, joiden avulla valaistuksesta saa kaiken irti. Muun muassa LED-valonauha ei vaadi ollenkaan tukiasemaa ja sitä voi ohjata halutessaan täysin ilman älypuhelinta. Älyvalaistus ei siis suoraan tarkoita sitä, että älypuhelin ja suuren kokoluokan investoinnit olisivat olennaisia, sillä älyvalaistuksessa pääsee alkuun näppärästi jo muutamalla kymmenellä eurolla.

Miksi valita älyvalo?

Älyvalo kannattaa valita siksi, koska se auttaa luomaan oikeaa tunnelmaa juuri silloin kun sitä tarvitset. Väsyneenä töiden jälkeen kynttilöiden sytytys ei ole välttämättä ensimmäisenä mielessä. Pystytkin luomaan rentouttavan, hämärä keitaan näppärästi muutamalla klikkauksella. Älyvalaistus auttaa myös heräämisessä, sillä voit ajastaa valot vaikkapa kirkastumaan vähän kerrallaan ja näin saat mukavan, rentouttavan aamuheräämisen. Älyvaloilla voit myös koristella kotisi vaikkapa Suomi-teemaan sopivasti sinivalkoiseksi tai vaikkapa lempijääkiekkojoukkueesi värein!

Älyvalaistus ratkaisee sellaiset ongelmat, kuten valojen jäämisen päälle silloin kun lapset lähtevät kouluun ja aikuiset töihin. Älyvalon saa ajastettua sammumaan tiettyyn aikaan tai sen voi sammuttaa vaikka silloin, kun huoneessa ei ole liikettä. Älyvalaistuksen avulla olet aina oikeassa valaistuksessa ja näin vältät päänsäryn ja mahdolliset migreenit, joita vaikkapa väärässä valossa työskentely saattaa aiheuttaa.

Kun hankit älyvalon, jossa on niin paljon lumeneita, että se muistuttaa päivänvaloa, pystyt välttämään kaamosmasennuksen tuomia oireita. Värisävyjen vaihtaminen on yksi älyvalon ehdottomasti suurimmista eduista, sillä perinteiset lamput tuottavat yleensä vain yhtä värisävyä ja sinun tulee tietää jo ostaessasi, millaisen värisävyn valitset.

Valaistuksen värillä on kuitenkin väliä ja ideaali väri vaihtelee muun muassa vuorokauden aikojen mukaan. Kirkas, kylmä päivänvalo sopii etenkin aamuun, sillä se piristää. Kellertävämmät värisävyt sopivat iltaan, sillä niillä on keholle rentouttava vaikutus. Pystyt siis huijaamaan kroppaasi vaihtamalla valaistuksen väriä, sillä keho alkaa muun muassa tuottamaan melatoniinia kun se luulee, että on aika mennä nukkumaan. Valaistus on tärkeää ja meidän tulisi ottaa siitä kaikki irti. Onneksi älyvalo osaa tehdä sen puolestamme!