Haluaistko tehdä televisiosta oikean ÄlyTV:n ja samalla esim. olohuoneestasi kunnon viihdekeskuksen? Android tv:n ansiosta pystyt tähän ja mikä parasta, niin vielä pienellä rahalla! Tässä kirjoituksessa kerron kokemuksia Android TV:stä.

Mitä Android TV:llä voi tehdä?

Android TV ei siis ole televisio, vaikka nimi saattaisi viitata siihen. Android TV on esimerkiksi muistitikun tai pienen digiboksin kokoinen Android tietokone, joka yhdistetään televisioon. Sen kautta pystyt yhdistämään kuvan telkkariin ja mm: katsomaan elokuvia, videoita, valokuvia ja pelata pelejä suoraan TV:n kautta. Langattoman netin avulla saat internetin suoraan kotisohvallesi ja voit esim. Lukea uutiset ja selata kaikkia sosiaalisen median palveluita kuten Facebookia tai Youtubea. Android käyttöjärjestelmän ansiosta sinun on mahdollisuus käyttää samoja ohjelmia, joita käyttäisit mm. Android puhelimella tai Android tabletilla. Voit ladata kaikki samat ohjelmat Google Play kaupasta. Monet käyttävät vastaavaa laitetta elokuvien katseluun. Voit katsoa haluamasi elokuvan muistikortin/muistitikun kautta tai suoraan nettipalveluista kuten Netflixistä.

Televisiovalmistajat markkinoivat uusia mallejaan älytv:nä tai esim. Smart tv –termillä. Itsekin ostin Suomessa uuden Samsungin Smart TV:n ja minulla oli suuret odotukset heidän älytv:n ominaisuuksista. Jouduin kuitenkin pettymään siihen miten kankeasti se toimi ja muutaman kokeilukerran jälkeen en enää käyttänyt sitä sen hitauden vuoksi. Maksoin käytännössä siis turhasta, koska ominaisuudelle ei ollut mitään järkevää käyttöä sen kankeuden vuoksi.

Android tv:tä on saatavilla kahdenlaisia

Kalliimmat ja tehokkaimmat mallit ovat isompia, joissa on enemmän ominaisuuksia ja niiden kautta voit siirtää kuvan suoraan puhelimen näytöltä TV:seen. Android boksin mukana tulee yleensä kaukosäädin, joten näppäimistön tai hiiren käyttäminen ei ole aina välttämätöntä.

Pienemmät ja edullisimmat mallit ovat lähes USB-muistitikun kokoisia ja niitä käytetään näppäimistön ja hiiren avulla.

Pääset e-villen Android telkkari kategoriaan tästä.

Kokemuksia Android TV:stä

Testissä oli e-villen Android boksi, Diel Zippy+, joka tämän hetken monipuolisin malli. Testailin tuotetta muutaman päivän ajan 47 tuuman TV:llä. Diel Zippy+ on päivitetty versio Diel Zippy:sta. Parannetussa plus versiossa on nyt myös kamera ja mikrofoni. Kameran ansiosta voit soittaa esimerkiksi videopuheluita Skypellä ja mikrofonia voit hyödyntää äänikomennoissa. Googlen hakupalvelussahan on nykyään käytössä myös suomenkielinen äänihakuominaisuus.

Käyttöjärjestelmänä toimii Android 4.2. Koko komeutta pyörittää Cortex-A9 1.8Ghz neliydinprosessori sekä 2GB DD3 muisti takaa, että voit käyttää päälekkäin monia eri ohjelmia. Nämä kaikki yhdessä takaavat sen, että HD-elokuvat ja monet muut ohjelmat pyörivät taustalla ilman ongelmia. Kamerassa on viiden megapikselin kamera, joka päihitti testissä helposti perus kannettavien tietokoneiden kamerat.

Testailin tuotetta mm. seuraavilla ohjelmilla:

angrybirdse-ville

Monesti kuvia haluaisi näyttää ystävilleen, mutta pienestä puhelimesta tai kameran näytöstä niitä on turhan hankala esitellä ja myös tietokoneen ääreen ei kovin montaa ihmistä mahdu kerrallaan. AirPlay-DLNA -ohjelmalla voit toistaa langattomasti puhelimesta/tabletista/tietokoneesta videoita, musiikkia ja kuvia suoraan TV:n näytölle. Tämä onkin todella kätevä tapa näyttää esimerkiksi lomakuvia ystävilleen suoraan puhelimesta ja vieläpä vain muutamalla klikkauksella! Ohjelma toimii esimerkiksi iOS ja Android laitteilla! Muista kuitenkin tarkistaa yhteensopivuus, sillä esimerkiksi Airplay ominaisuutta ei tue vanhimmat Applen laitteet.

Tämä oli kyllä ehdottomasti yksi siisteimmistä ominaisuuksista, sillä ainakin itse vihaan johtoja ja pyrin ostamaan kaikki langattomana. Pystyin siis jakamaan langattomasti Wifi yhteyden avulla Android puhelimesta ja iPadista kuvat ja videot suoraan isolle TV:n näytölle sekä toistamaan musiikkia TV:seen kytketyistä kaiuttimista.

Lue tarkemmat tiedot tuotekuvauksesta, täältä.

Lopuksi muutamia kuvia itse tuotteesta

laatikkon sisältö
Paketin sisältö: Diel Zippy 2 Android 4.2 TV, kaukosäädin, käyttöohjeet, HDMI -kaapeli, AV-kaapeli, AC adapteri
boksi
Viiden megapikselin kamera takaa hyvän kuvanlaadun. Voit halutessasi myös upottaa kameran laitteen sisälle.
käsissä
Kevyt ja pienikokoinen, joten sille on helppo löytää sopiva paikka.
molemmatliitan
Liitännät mm: kolme usb -paikkaa, HDMI, muistikortti, ethernet.

Jos sinulle tulee kysymyksiä koskien Android telkkareita niin laita ihmeessä kommenttia tai lähetä sähköpostia!

– Jarkko

[email protected]

Lue myös nämä: