Lähes jokainen autoilija tietää sen ketutuksen, kun kirpeänä pakkasaamuna kovassa kiireessä auto ei lähdekään käyntiin. Jos mukanasi ei ole apukäynnistintä, ei muuta kun konepelti auki ja virittelemään apuvirtaa avuliaan naapurin autosta. Lue tämä blogi, ja tiedät kuinka apuvirran antaminen onnistuu helposti!

HUOM! Apuvirran antaminen tapahtuu aina autoilijan omalla vastuulla! Lue ensin autosi ohjekirjasta, onko virran antaminen/ottaminen sallittua ja mahdollista.

Auto, joka on hyytynyt tien varteen talvella
Voi kehveli! Tyhjällä akulla ei pitkälle pötkitä ilman apuvirtaa.

9 kohdan ohjeet apuvirran antamiseen kaapeleilla

Varmista tietenkin ensin, että apuvirtaa antavan auton akku on kunnossa ja siinä on riittävästi virtaa. Luovuttaja-auton moottorin on myös syytä olla sen verran lämmin ja valmiiksi käynyt, että se käynnistyy vaivattomasti ilman pitkää starttausta – laturin kunnosta puhumattakaan. Huolehdi kuitenkin, että molemmat autot ovat sammutettuina kun kytket kaapelit!

  1. Laita ensimmäiseksi punaisen kaapelin toinen pää avustettavan akun plus-napaan.
  2. Seuraavaksi, punaisen kaapelin vapaana oleva pää avustavan akun plus-napaan.
  3. Kolmantena, mustan kaapelin toinen pää avustavan akun miinus-napaan tai vaihtoehtoisesti moottoritilaan paljaaseen metallipintaan.
  4. Laita mustan kaapelin vapaana oleva pää avustettavan auton moottoritilaan moottoritilaan paljaaseen metallipintaan, mahdollisimman kauas akusta (tässä saattaa iskeä kipinää).
  5. Käynnistä avustavan auton moottori ja anna käydä muutama minuutti, jotta kuollut akku ehtii hieman elpyä.
  6. Sammuta avustavan auton moottori ja virrat – varsinkin jos kyseessä on uudempi malli. Näin vältyt potentiaalisesti vahingollisilta virtapiikeiltä (kun avustavan auton täysillä käyvä laturi ei ehdi reagoida avustettavan auton laturin käynnistymiseen).
  7. Kytke avustettavasta autosta kaikki sähkölaitteet, kuten valot, puhaltimet, radio ja lämmitin pois päältä ja käynnistä moottori.
  8. Kun avustettavan auton moottori käy omin avuin, irrota kaapelit päinvastaisessa järjestyksessä.
  9. Suuntaa akkukauppaan ja testaamaan laturisi kunto tai vaihtoehtoisesti selvittämään mikä laite on tyhjentänyt akun. Muista ajaa riittävän pitkä lenkki, jotta akku latautuu riittävästi.

Hoida homma maltilla

Kun tyhjentyneellä akulla varustetun auton moottori vihdoinkin hörähtää käyntiin, ei käynnistystä kannata lopettaa sillä murto-osasekunnilla. Varmista koneen käynnissä pysyminen pitämällä avainta käynnistysasennossa silmänräpäyksen verran tavallista kauemmin. Varo kuitenkin vaurioittamasta starttimoottoria.

Apuvirran antaminen autoon hauenleukakaapeleilla
Muista olla tarkkana hauenleukakaapeleiden kanssa!

Tyhjän akun ja paljaspäisten hauenleukakaapeleiden kanssa koheltaessa kannattaa olla tarkkana, sillä akusta vapautuu ladattaessa happea ja vetyä. Tämä kaasuseos on syttymisherkkää, joten tee ”kuumilla” kaapeleilla tehtävä virtapiirin sulkeva viimeinen kytkentä mahdollisimman kauas virtaa vastaanottavasta akusta. Viimeinen liitäntä voi saada aikaan kipinän, joka taas voi sytyttää palavan kaasun. Kipinävaaran voi eliminoida myös käyttämällä auton akkuun kytkettävää apuvirtalaitetta, jossa on erillinen virtakatkaisija. Apuvirtalaitteen avulla voit myös käynnistää tyhjäakkuisen auton saman tien ilman odottelua.

Vanhemman vuosikerran manuaalivaihteisia autoja voi tarvittaessa myös hinata / työntää käyntiin. Tällainen toiminta ei kuitenkaan kannata muutoin kuin äärimmäisessä hädässä, sillä se saattaa vaurioittaa moottoria tai vaihteistoa.

Millä tämä sirkus voidaan välttää?

Akun ja laturin kunnon tarkkailemiseen kannattaa hankkia edullinen, joko tupakansytyttimeen tökättävä tai akulle johdotettava jännitemittari. Sen avulla voit välttyä vastaavanlaisilta yllätyksiltä tulevaisuudessa. Esimerkiksi monessa FM-lähettimessä löytyy akun jännitteen mittaava toiminto!

Tyhjenikö akku ajovalojen, kartanluku- tai tavaratilavalon jäätyä palamaan? Yleensä tehtaalla auton valoiksi asennetaan virtasyöpöt hehkulankapolttimot. Jos vaihdat LED-versioihin, vahingossa päälle unohtunut valo ei välttämättä tyhjennäkään akkua yhtä rivakasti, sillä LED-valojen virrankulutus on vain murto-osan vanhoihin hehkulankapolttimoihin verrattuna.

Apuvirran antaminen goal zero virtapankin avulla
Yhdistetty apuvirta + virtapankki on järkevä ostos.

Apuvirran antaminen on nykyään käytännössä kaikkien autovalmistajien ohjeiden mukaan kiellettyä, sillä kovat jännite-erot voivat potentiaalisesti rikkoa auton herkkiä sähkölaitteita. Tästä syystä, helpoin keino on pitää mukana asianmukaisesti ladattua apuvirtalähdettä. Kun samaan laitteeseen on yhdistetty apukäynnistin ja virtapankki, on hätälaitteen hankinta selkeä järkiostos. Virtapankilla lataa lisäksi näppärästi puhelimet, kamerat, tabletit ja muut laitteet.

Katso tuotteet apuvirran antamiseen

Huolettomien liikkeellelähtöjen takaamiseksi, valitse ja hanki sopivat välineet apuvirran antamiseen. Tässä 2 tuotesuositusta valikoimastamme!

Goal Zero Venture Jump -apukäynnistin ja virtapankki

Goal Zero Venture Jump -apukäynnistin ja virtapankki

99,95 tai 18 € / kk

• Kompakti, kannettava ja käytännöllinen

• 10000 mAh

• LED-valo

Autobil MultiStarter apukäynnistin ja virtapankki

Autobil MultiStarter apukäynnistin ja virtapankki

64,95 tai 11 € / kk

• Virtapankki ja vahvistin

• Pieni ja huomaamaton

• LED-valo

Muista kurkata myös muut työkalut ja tarvikkeet, sillä e-villeltä löydät laajan valikoiman tuotteita autoilijoille. Valikoimasta löytyy muun muassa OBD-lukijat, peruutuskamerat, kojelautakamerat ja paljon muuta!