Tämä blogikirjoitus on käännös ruotsinkielisellä YLE:llä ilmestyneestä artikkelista

Mikä yhdistää suomalaista, Kiinassa toimivaa yrittäjää, yhdysvaltalaista VR-lasivalmistajaa ja reisjärveläistä pienmaitotilallista? Lehmille tarkoitetut VR-päähineet. Futuristiselta kuulostava VR-projekti saattaa mullistaa maidontuotannon Suomessa ja maailmalla ja parantaa sekä maidon laatua että tuotantomääriä. Suomalaistaustainen, kuluttajaverkkokaupastaan paremmin tunnettu e-ville.com kertoi haastattelussa yhteistyöstään Arlan suomalaisen tytäryhtiön kanssa.

Huvittavalta tuntuva idea pohjaa tutkimukseen

”Idea kuulostaa todella hassulta, mutta ajatus lehmien VR-laseista ei ole uusi: Tästä on tehty viime vuonna tutkimusta Venäjällä maatalousministeriön toimesta” kertoo Ville Majanen, e-villen omistaja YLE:n haastattelussa. e-ville on viime vuosina laajentanut yritysmyyntipuoltaan ja on toiminut yli sadan suomalaisyrityksen kumppanina Kiinassa. Yhteydenotto Arlalta oli silti Majasen mukaan yllätys.

VR-lehmä
Venäläistutkimuksessa kokeiltu VR-päähine

Viime vuoden joulukuussa useat mediat uutisoivat ideasta, jota oli tutkittu Venäjällä. Näyttämällä lehmille VR-lasien kautta kesälaidunten kuvia ja kesäisiä maisemia, lehmät liikehtivät rauhallisemmin ja olivat silminnähden hyvätuulisempia. Maidontuotanto kasvoi Venäjällä tehdyissä testeissä jopa 20%.

Lue lisää: Alkuperäinen lehdistötiedote Venäjän maatalousministeriöltä (venäjäksi)

Lähtökohta lehmien elinolojen parantaminen

Lehmät

Venäläistutkimuksen jälkeen Arla teetti yhdessä Ruotsin maatalousyliopiston, SLU:n kanssa lisätutkimuksen VR-lasien käytöstä. Tutkimuksessa analysoitiin lehmien aivojen hypotalamuksen aktiivisuutta, joka aktivoituu etenkin stressin ja ahdistuksen yhteydessä. Tutkimuksessa haluttiin varmistua, ettei VR-päähine aiheuta lehmille sivuoireita, uupumusta tai stressiä ja nimen omaan parantaa lehmien elinoloja.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin helmikuussa SLU:n ylläpitämässä Journal of Agricultural Sciences -julkaisussa. YLE ei tavoittanut tutkimustiimiä johtaneita Christoffer Öskogia tai Benjamin Johanssonia haastatteluun SLU:n ollessa suljettuna koronavirusepidemian vuoksi.

Amerikkalais-kiinalainen Pico valikoitui valmistajaksi

e-ville on tehnyt aiemmin yhteistyötä Yhdysvalloissa päämajaansa pitävän Picon (www.pico-interactive.com) kanssa, jonka tuotanto sijoittuu Kiinaan. Picon VR-laseja on myyty e-villen kuluttajakaupassa pitkään ja heillä on projektiin soveltuvaa osaamista lähes vuosikymmenen ajalta.

VR-päähine
VR-päähineen prototyypin kehikko ei sisällä vielä VR-teknologiaa.

Olemme nyt kehittäneet suomalaisten Mansikkien mitoille soveltuvaa VR-päähinettä yhdessä Picon kanssa
Kertoo Mats Sundin, e-villen tuotepäällikkö YLE:lle. Projektia varten tehtiin yhteistyötä useiden yksittäisten maidontuottajatilojen kanssa Reisjärvellä, Kainuussa ja Joensuussa. Säädettävä päähine on pyritty muotoilemaan mahdollisimman miellyttäväksi lehmälle.

”En ikinä odottanut suunnittelevani lehmien päähineitä, mutta projekti on ollut todella opettavainen” – Kertoo Sundin.

Pico ja e-ville
Ville, e-villen laatupäällikkö Jerry Chery ja Picon muotoilutiimi palaverissa

Talvella lehmien maidontuotanto hidastuu ja laatu heikkenee

Etenkin talvella lehmien elinolot rajoittuvat sisätiloihin ja VR-lasien avulla voidaan vähentää ahdistusta ja lehmien kaamosmasennusta ja siten parantaa maidontuotantoa.

Jokainen maitotilalla käynyt tietää, että kesämaito maistuu paremmalta” Kommentoi Mika Matikainen, pienmaitotilallinen Reisjärveltä YLE:n haastattelussa. Prototyypin mittoihin on haettu suuntaa Matikaisen 80-päisen lehmälauman pohjalta. Matikainen on kolmannen sukupolven maitotilallinen Pohjanmaalla sijaitsevalla Reisjärven kylällä.

Lehmien laidun
Kokeilussa aitan päätyyn asennettiin suuri valkokangas, josta lehmille näytettiin kesäisiä laidunkuvia

e-ville toteutti yhdessä Arlan kanssa konseptitestin Kortelaisen tilalla Kainuussa. Tilan lehmät jaettiin kolmeen eri osastoon. Yhden kohdalla ei tehty mitään. Toisen kohdalla asennettiin suuri valkokangas aitan päätyyn, josta näytettiin kesäisiä maisemakuvia ja kolmannen verrokkiryhmän kanssa valkokankaalta näytettiin laskettelurinteitä lapista. Kesälaitumia katsonut kolmannes oli keskimäärin valveilla pidempään ja tuotti viikon ajanjaksolla 1800 litraa enemmän maitoa kuin kaksi muuta ryhmää.

Onko VR myös lehmien tulevaisuus?
Onko VR myös lehmien tulevaisuus?

2000 päähinettä syyskuussa – Kasvua ensi vuodelle

Lasit ovat vielä prototyyppivaiheessa ja lopullinen tuote on määrä saada markkinoille syyskuussa. Majanen uskoo, että jokainen maitotilallinen haluaa itselleen VR-lasit. Arlan käyttämien maitotilojen kanssa on solmittu kauppa 2000 VR-päähineen hankinnasta.

”Kyllä tämä on ihan no-brainer – Yksi lehmä maksaa VR-päähineensä hinnan takaisin kuudessa kuukaudessa. Tämä on tärkeää nyt, kun maitotilallisten asema on heikentynyt ja toimeentulo on aina vaikeampaa” Kommentoi Antti Autio, jonka johtama Aution Maito tuottaa vuodessa maitoa yli 10,000 suomalaiskodin tarpeisiin.

Majanen on kiinnostunut myös suomalaisen maidon tuonnista Kiinaan. ”Ehkä lisääntynyt tuotanto mahdollistaa myös kasvaneen viennin ulkomaille, etenkin Aasiaan” – Kommentoi Majanen YLE:lle.

Lue lisää: BBC:n artikkeli (englanniksi)
Lue lisää: YLE:n haastattelu e-villen ja Arlan VR-lasiprojektista 1. huhtikuuta (ruotsiksi)
Lue lisää: Ruotsin maatalousyliopiston tutkimus 12. helmikuuta (ruotsiksi)