Vesa K. testasi tyylikkään ja edullisen 26” maastopyörän, joka on varustettu isoilla levyjarruilla ja 21-vaihteella. Lue tästä miten tämä teräsrungolla ja hydraulisilla jousilla varustettu pyörä kestää Vesan kruisailut!

Edullinen 26″ maastopyörä testissä

Pyörä oli yhdessä laatikossa ja vaati kasaamisen, joka oli myös kerrottu etukäteen, joten kokoamisessa tarvittavat työkalut oli jo varattu valmiiksi. Paketti oli saanut vähän kolhuja matkanvarrella, mm. takapyörän vaihteiston kohdalla oli paketissa reikä. Paketti auki ja nopea tarkistus, että paketissa on tullut oikeanlainen pyörä.

Video. Pyörän kokoaminen.

Ensin vaikutti siltä, että laatikossa on ”ylimääräisiä” osia, joille ei tuntunut oikein paikkaa löytyvän. Etujarrulevy ja jarrumekanismi oli irti pyörästä, ja sen paikoilleen laittaminen tuotti hieman päänvaivaa. Samoin kuin jarruvaijerin asennus.

3Takajarrumekanismi ja jarrulevy oli kuitenkin valmiiksi asennettu, joten siitä näki mallin miten jarrulevy ja mekanismi tulee asentaa. Vaihteet narisivat ensimmäisellä koeajolla, ja vain muutama takavaihde suostui menemään päälle. (Liekö kuljetuksen aikana tulleilla kolhuilla osuutta asiaan?) Etuvaihtaja ei suostunut vaihtamaan kuin kahden pienimmän rattaan välillä. Vaihteiden säätäminen edes jotenkin toimiviksi vei pitkän aikaa ja vaati runsaasti säätöruuvien pyörittelyä, eivätkä kaikki vaihteet mene vieläkään päälle. Pitäisi varmaan viedä polkupyöria ammatikseen huoltavan henkilön säädettäväksi, mutta luonne ei anna periksi, kyllä minä ne vielä itse säädän kohdalleen ajan kanssa.

4

5Pyörän kasaus onnistui pienen pähkäilyn jälkeen.

2

Itse tein pyörään pieniä parannuksia / lisävarustelua, jolla on tarkoitus saada pyörä turvallisemmaksi ja miellyttävämmäksi sekä ajaa että myöskin silmälle.

Video. Lisävarustelu ja koeajo.

Paikallisesta tavaratalosta kävin hankkimassa 350mm pitkän satulaputken, koska itselleni pyörän mukana ollut 250 – 300 mm:n satulaputki oli hieman lyhyt, vaikka olikin pyörän väritykseen sopivampi. En kuitenkaan saanut ojennettua jalkaani tarpeeksi polkimen ollessa ala-asennossa. 50 – 100 mm:n pidennys satulaputkeen, oli minulle juuri riittävä. Hankin myös rapakaaret, vähän hepposet kyllä (muovia), mutta toimii paremmin, kuin ei mitään, ja toi pyörään myös lisää tyylikkyyttä. Tavaratelineen, heijastimet ja ”äänimerkin anto kellon” hankin ja asensin myös.

6

Niin ikään asensin pyörään telineen action-kameralle ja puhelimelle, jotta ajaessa voi käyttää navigaatoria ja Sports Tracker urheiluohjelmaa. Sillä tavalla pyöräilystä tulee vieläkin mielekkäämpää. Lopuksi vielä pyörälaukku paikoilleen ja hyötyliikunta mm. pyörällä kaupassakäynnit suorittaen, voi alkaa.

7 Itse en ole mikään ”himo pyöräilijä”, mutta kyllä vuoden aikana tulee ajettua kuitenkin useita satoja kilometrejä. ”Kiinalaiseksi” pyöräksi, 21-vaihteinen 26” maastopyörä levyjarruilla, on yllättävänkin laadukas. Ainoastaan vaihteisto minua askarruttaa. Koen kuitenkin saaneeni rahoilleni hyvän vastineen.
Pyöräily on mielestäni hyvä ja mielekäs vaihtoehto autolle, ainakin lyhyitä matkoja liikuttaessa. Pyörän käyttäminen hyötyliikunnassa onkin yksi hyötyliikunnan parhaista vaihtoehdoista.

Plussat:

 •  Hyvännäköinen ja materiaaliltaan laadukas
 •  Edullinen hankintahinta
 • Hyvä hinta-laatusuhde
 • Vaikka vaihteet eivät olekaan sitä tunnetuinta merkkiä, vaihteita on riittävästi, jotka helppo vaihtaa, kunhan saan nyt säädöt kohdalleen
 • Vaihteiden välitys on sopiva
 • Hyvät, pitävät ja pirteän väriset renkaat
 • Sopiva, kevyesti kulkeva pyörä sekä kaupunki, että maastoajoon
 • Omasta mielestäni tein hyvän hankinnan

Miinukset:

 • Vaihteiston laatu ei riitä rankkaan harjoitteluun / kilpakäyttöön. Vaihteiston  ”hienosäätö” ainakin tässä omassa yksilössäni todella hankalaa
 • Satulaputki oli itselleni liian lyhyt ja ohjaustanko saisi olla vähän korkeammalla
 • Lukko, rapakaaret, jonkinlainen ”äänimerkin anto kello” ja heijastimet puuttuivat

Kaiken kaikkiaan voin todeta, että pyörän toimitus oli todella nopea. Pyörä on tyylikäs ja pirteän värinen, yllättävän kevyt ja mielestäni hyvä ajettava.

Tästä tutustumaan tuotteeseen verkkokaupan puolelle.

– Vesa K.