Asiakkaamme sai testiin joukon kameratarvikkeita. Yksi kameratarvikkeiden joukossa oleva tuote oli Yongnuon 50mm automaattitarkennuksella varustettu erittäin valovoimainen objektiivi. Lue tästä blogista, minkälaisen tuomion Yongnuo sai kokeneemman kuvaajan käsissä.

Yongnuon 50mm objektiivi testissä

e-ville on kuluneen vuoden aikana lisännyt tuotevalikoimaansa runsaasti uusia kameratarvikkeita, niin objektiiveista kamerareppuihin. Mielenkiintoisimpana merkkinä itse pidän Kiinalaista Yongnuo nimistä valmistajaa, jolta löytyykin valikoimasta tällä hetkellä 50- ja 35mm kiinteän polttovälin objektiivit Canonille, sekä myös 50– ja 35mm Nikonille.

Sain e-villeltä testiini Yongnuo 50mm 1.8 –objektiivin Canonille. Aktiivisena harrastevalokuvaajana vuosien varrella käyttökokemuksia on kertynyt mm. Canonin Nifty-Fifystä (50mm 1.8), 50mm 1.4 ja Sigman 50mm 1.4 ART objektiiveista. Tällä hetkellä kameralaukustani löytyy Sigman ART-sarjan objektiivit, 50 millistä lukuun ottamatta sekä lähes legendaarinen työjuhta, Canonin 24-70mm 2.8 II.

Ensivaikutelma

Yongnuo 50mm 1.8 objektiivi on juuri sitä, mistä Kiinalaiset ovat tunnettuja, kopio. Ulkoisesti linssi muistuttaa täysin Canonin Nifty-Fiftyä, mutta logot on sentään muistettu tuotantolinjalla poistaa ja lätkäistä omat tilalle. Täysin muovinen objektiivi painaa vain hieman yli 100 grammaa ja tuntuukin hieman lelulta, mutta ei anneta tämän häiritä, sillä vastaavasti noin puolet hintavampi Canonin lasi on myöskin täysin muovinen tapaus.

YN 50mm 1.8 testissä

14599860_1291230850896545_312276406_o

Testiin lasi pääsi yhdessä Canon 6D –kameran kanssa, joka ei välttämättä ole se kamera, jota kyseisen objektiivin kohderyhmä täysin koskee, mutta uskon että linssi toimii moitteettomasti myöskin muiden mallien kohdalla. YN loksahti paikalleen ongelmitta ja sähköt välittyi kameralle välittömästi, eikä ongelmia syntynyt. Painon ansiosta paketti tuntui jopa naurettavan kevyeltä, lähes kuin objektiivia ei olisi ollenkaan kameran nokalla.

 

Näinkin halvassa objektiivissa kiinnostukseni osuu juuri syväterävyyteen suurella aukolla, pystyykö se samaan kuin esimerkiksi Canonin oma 50mm 1.8?

y1

Yllä oleva kuva on otettu 1.8 aukolla ja tarkennus osuu keskellä oleviin lehtiin, jolloin hieman vastavaloon kuvattuna kuvan taka-alalle muodostuu kaunis bokeh valon osuessa lehtiin.

y2

Rajatusta kuvasta huomaa kuinka tarkasti objektiivi on tarkentanut muutamaan lehteen, eikä sumeutta ole juurikaan havaittavissa. Terävyys yllättikin jo ensimmäisellä otoksella.

Syväterävyys ja tarkennus

Seuraavissa kuvissa on hieman vertailua syväterävyydestä aukoilla, F 1.8, 4.5 ja 8. Tarkennus on jokaisessa kuvassa keskellä olevassa oksassa. Objektiivi suoriutui mielestäni parhaiten täydellä aukolla. Useimmiten linssien kohdalla hetken käytön jälkeen löytyy aukko, jolla kamera ja objektiivi antavat parhaimman lopputuloksen.

y1.8,iso3201-800
Kamera: Canon 6D, Objektiivi: Yongnuo 50 mm F/1.8, ISO: 3201, F-luku: 2.8, valotusaika: 1/800

 

y4.5,iso3201-200
Kamera: Canon 6D, Objektiivi: Yongnuo 50 mm F/1.8, ISO: 3201, F-luku: 4.5, valotusaika: 1/200
y8.0,iso3201-50
Kamera: Canon 6D, Objektiivi: Yongnuo 50 mm F/1.8, ISO: 3201, F-luku: 8.0, valotusaika: 1/50

 

y8.0,iso3201-200Lisäkuva
Kamera: Canon 6D, Objektiivi: Yongnuo 50 mm F/1.8, ISO: 3201, F-luku: 8.0, valotusaika: 1/50

Lasin tarkennus on yllättävän äänekäs ja eri tarkennuspisteillä se saattaa sahata hieman häiritsevästi edestakaisin. Tämä on kuitenkin ilmiö, joka esiintyy myös paljon kalliimpien objektiivien kohdalla. 6D:n kuuluisan keskitarkennuspisteen kanssa lasi toimi moitteettomasti ja tarkennus napsahtikin kohdalleen hyvin nopeasti. Objektiivin tarkennusrengasta MF –tilassa käyttäessä, tuntui tämä omaan makuun lievästi liian ”tahmealta”. Kuitenkin, Liveview –tilan avulla on tarkennus mahdollista asettaa kohdalleen, mikäli tarve tälle syntyy.

Yhteenveto

Yongnuo 50mm 1.8 on loistava budjettiratkaisu Canonin Nifty-Fiftyn tilalle. Lähes puolet edullisempi YN ei tämän rinnalla kalpene. Painon ja valovoimaisuuden ansiosta kyseinen linssi jääkin myös omaan kameralaukkuun tuleville kuvauskerroille.

YN sopii täydenkennon kameroilla hienosti henkilökuviin, kun syväterävyydellä halutaan kuvauskohteen reunoille kaunista pehmeyttä. Objektiivi toimii myös croppikennoisille kameroille, joilla se soveltuu mainiosti vaikkapa katu- ja maisemakuviin.

50mm objektiivi on hyvin legendaarinen lasi, joka löytyykin lähes jokaisen valokuvaajan laukusta. Hinnaltaan Yongnuo sopii mainiosti niille, jotka haluavat päivittää esimerkiksi kittiobjektiivista valovoimaisempaan lasiin.

Ps. Sain testiini objektiivin mukana Pisenin akun sekä lasisen näytönsuojan. Noin 4 kertaa Canonin omaa LP-E6N akkua edullisempi Pisen on toiminut moitteettomasti nyt muutaman kuukauden ajan. Yleensä kartan tarvikeakkuja kaukaa, mutta aikaisempi kokemus Pisenin akuista rohkaisi minua kokeilemaan myös niitä kamerapuolella. Akuissa ei ole esiintynyt minkäänlaisia ongelmia, kuten varaustason heikkenemistä, mikä on hyvin yleistä tarvikeakkujen kohdalla. Tositestiin nämä kuitenkin pääsevät vasta pakkasten saapuessa.
Plussat:
+ Hinta!!
+ Aukko
+ Paino

Miinukset:
– Muovisuus
– Tarkennusrengas

– Pekka P

Vilkaise vielä kyseisen tuotteen tuotesivu e-villen verkkokaupasta