Käsittelin muutama viikko sitten blogissamme muistikortteja päivitettyäni valikoimaamme muistikorttien saralla. Tuolloin valikoimassa ei vielä ollut uusia muistikortinlukijoita tai Compact Flash-kortteja, joten ajattelin, että kirjoitan näistä ylimääräisen, lyhyen kirjoituksen, jossa pyrin selventämään miksi käyttää Compact Flash- tai lyhyemmin CF-kortteja valokuvauksessa. Lisäksi kortinlukijoiden innoittamana lisäsin loppuun hieman asiaa muistikortinlukijoista.

Compact Flash -kortit ovat historiaa?

CF-kortitCF-formaatti on alunperin Sandiskin valmistama muistikorttiformaatti, joka oli todella suosittu tallennusmuoto 90-luvun alussa. Korttien suosio kuitenkin hiipui ja CF-kortit joutuivat suurelta osin väistymään pienempien Secure Digital -korttien tieltä. Voisi luulla, että kompaktin kokoiset SD- ja MicroSD-kortit olisivat työntäneet Compact Flash-kortit kokonaan unholaan monien muiden tallennusformaattien tavoin, mutta CF-kortit ovat yhä yleisiä ammattikäytössä ja esimerkiksi sekä Canonin, että Nikonin lippulaivamalleissa on yhä CF-tuki. Miksi näin on?

CF-kortit ovat yhä yleisiä ammattikäytössä ja
esimerkiksi sekä Canonin, että Nikonin
lippulaivamalleissa on yhä CF-tuki.
Miksi näin on?

Alunperin SD-korttien ilmaantuessa markkinoille nämä tarjosivat hyvän formaatin harrastelijakäyttöön sekä kapasiteetin, että nopeuden puolesta. Ammattikuvauksessa kuitenkin CF-kortit pesivät uudemman Secure Digital formaatin selkeästi molemmilla osa-alueilla. Kuvatessa esimerkiksi RAW-formaatissa, yksittäiset kuvat vievät huomattavan paljon tilaa ja tämä korostuu etenkin burst- eli sarjakuvauksessa. Nopea muistikortti ei itsessään tarkoita, että kamera kuvaisi sen nopeammin, mutta kuvatessa huipputason kameroilla kamera tallentaa kuvia nopeammin kuin se kykenee tallentamaan näitä. Tällöin kamera tallentaa kuvia puskurimuistiin ja mitä nopeampi muistikortti sinulla on käytössäsi, sitä kauemmin puskurimuistin täyttymiseen menee ja sitä nopeammin puskurimuisti tyhjenee. Voit siis kuvata pidempiä sarjoja ja kamera on valmis seuraavan sarjan kuvaamiseen nopeammin. Ammattikuvaaja, joka työskentelee esimerkiksi luontokuvaajana tai urheilukilpailuissa tämä on äärimmäisen tärkeä ominaisuus ja tämän vuoksi CF-kortit ovat säilyttäneet jalansijansa ammattimarkkinoilla.

SDXC-korttien myötä on kyseenalaista, onko Compact Flashin aika kortilla (huono vitsi)

CF-korttien nopeusluokitus

Transcend-kortti ja tämän merkinnätCF-korttien kanssa työskentelevä on väistämättä huomannut nopeusluokituksen, joka poikkeaa paljon SD-korttien vastaavasta. Siinä missä SD-kortit käyttävät Class- ja UHS-luokitusta, CF-korteissa on käytössä CD-levyiltä tuttu ”x”-luokitus. Käytännössä tämä luku on maksimi siirtonopeus verrattuna alkuperäisen audio CD-formaatin 150kBit/s siirtonopeuteen. Esimerkiksi 133x tarkoittaa 133*150 kBps = 19950kBps, joka vastaa noin 20MB/s tasoa. UDMA7-luokituksella varusteltujen korttien maksimi siirtonopeus on 167MB/s.

Alla on joitain yleisiä luokituksia CF-korteilla sekä näiden käytännön nopeus. Tämä luku on yleensä poikkeuksetta kortin lukunopeus:

133x  = 20MB/s
400x = 60MB/s
600x = 90MB/s
800x = 120MB/s
1000x = 150MB/s

Videokuvausta varten korteissa on usein myös
VPG-luokitus, joka tulee sanoista
Video Performance Guarantee

Videokuvausta varten korteissa on usein myös niinsanottu VPG-luokitus, joka tulee sanoista Video Performance Guarantee, eli videon suorituskykytakuu. Tämä on helppo tarkistaa kortin etupuolelta. VPG20 riittää esimerkiksi FullHD-videokuvaukseen, mutta 4K-videokuvauksessa on jo tarpeen VPG65, sillä 4K-tallennus vaatii noin 30MB/s kirjoitusnopeuksia.

– Katso myös: CF-kortit e-villen valikoimassa

 Millainen muistikortinlukija kannattaa hankkia?

Transcend -monitoimilukija

– Katso myös: Muistikortinlukijat e-villen verkkokaupassa

Monessa tietokoneessa on valmiiksi muistikortinlukija ja kannettavissakin on nykyisin jo lähes poikkeuksetta SD-korttipaikka, mutta muiden korttien käsittelyssä tai silloin, kun haluaa nopean tiedonsiirron, on ulkoinen lukija tarpeen. Peruskäyttäjälle riittää usein, että kortinlukija toimii, mutta ammattikuvaaja ei viitsi käyttää työpäivästä tuntia tiedostojen siirtoon.

Käytännössä kortinlukijat voi jaotella kolmeen eri ryhmään hinnan perusteella:

Superhalvat monitoimilukijat:

Olen itse törmännyt mm. halpislukijaan,
joka korruptoi minkä tahansa muistikortin,
jonka laitteeseen asetti

Henkilökohtainen suositukseni on, että näitä ei kannata käyttää. Olen itse törmännyt mm. halpislukijaan, joka korruptoi minkä tahansa muistikortin, jonka laitteeseen asetti. eBay ja monet firmat ovat pullollaan euron tai kahden hintaisia lukijoita, jotka lupaavat kyllä paljon, mutta itse suosittelen käyttämään muutaman euron lisää ihan jo oman mielenrauhan vuoksi.

+ Voit säästää euron tai pari
–  Voit korruptoida muistikortin tai saada muuten moniongelmaisen tuotteen tai parhaassa tapauksessa muovikuoren, jonka sisällä ei ole lainkaan elektroniikkaa

Suositellut lukijat:
Ei ole

Kingston MicroSD-lukijaEdulliset peruslukijat:

Tähän kategoriaan sopivat lukijat, joiden hinta vaihtelee hieman alle viidestä eurosta noin 15 euron tietämiin (Suomesta kivijalkamyymälästä 10-25€). Hinta korreloi usein ominaisuuksien ja tuettujen korttien kanssa: Korkeammalla hinnalla saa kattavemman tuen sekä korkeamman luku- ja kirjoitusnopeuden.’

+ Hinta
+ Sopii harrastelijalle / peruskäyttäjälle
+ Kattava tuki
–  Tiedonsiirtonopeus ei riitä ammattikäyttöön

 

Suositellut lukijat:

Nopeat muistikortinlukijat:

Nopean muistikortinlukijan avulla saat huippuluokan kortista kaiken irti ja näiden luku- ja kirjoitusnopeudet ovat huomattavasti korkeampia kuin edullisempien lukijoiden. Monissa tiedonsiirto tapahtuu esimerkiksi USB 3.0-standardin porttien kautta.

+ Tiedonsiirtonopeus
+ Kattava tuki
–  Hieman korkeampi hinta

Suositellut lukijat:

Jäitkö kaipaamaan selvitystä johonkin? Menikö jotain pieleen? Kommentoi tai kysy kirjoituksen kommenteissa!

Terveisin
Tuomo

P.S. Siirry tästä selaamaan muistikortteja e-villen verkkokaupassa.


Lue lisää: Mikä muistikortti kameraan tai puhelimeen? Ja 5 muuta usein kysyttyä kysymystä muistikorteista