dielpicoblogi

Diel Pico on jännittävä uutuus e-villen autokameravalikoimassa. Laite on äärimmäisen pieni ja edullinen, mutta kykenee silti HD tasoiseen kuvanlaatuun. Tässä blogissa haluan tuoda ilmi miten helppoa Diel Pico kojelautakameran käyttö on ja minkälaista materiaalia kamera todellisuudessa nauhoittaa.

 

Toiminnot ja niiden käyttö

Diel Picossa on useita eri toimintotiloja: 720P 30fps video, 1080P 15fps video, kuvatila, liikkeentunnistustila ja automaattinen autokameratila. Käytössä olevan tilan tunnistaa laitteen ollessa valmiustilassa LED-merkkivalon väristä. Eri kuvaustilojen välillä liikutaan painamalla MODE painiketta.

  • Punainen valo: Kun punainen valo palaa Diel Pico on kuvatilassa. Tässä tilassa kamera ottaa yhden kuvan, kun virtapainiketta painetaan kerran. LED-valo välähtää kuvan ottamisen merkiksi.
  • Sininen valo: Sinisen valon palaessa laitteessa on päällä 720P video tila. Tällöin virtapainiketta painettaessa kerran kamera aloittaa videon kuvaamisen 720P resoluutiolla. Sininen LED-valo välähtää muutaman kerran ja sammuu nauhoituksen aloituksen merkiksi. Kamera nauhoittaa yhtäjaksoisesti 5 minuuttia tai kuvauksen voi myös keskeyttää painamalla virtanappia kerran. LED-valo palaa taas sinisenä, kun kuvaus on lopetettu ja video tallennettu.
  • Lila  valo: Tässä tilassa kamera on valmiina ottamaan 1080P videota. Tämä tila toimii täysin samoin kuin yllä esitelty 720P tila, mutta kamera ottaa videota korkeammalla resoluutiolla ja pienemmällä nopeudella.
  • Automaattinen autokameratila: Tämä tila aktivoituu vautomaattisesti, kun laite on poissa päältä ja se liitetään virtalähteeseen, kuten esimerkiksi autolaturiin. Kun käynnistät autosi kamera alkaa saada virtaa ja päättelee siten auton olevan käynnissä. Kamera aloittaa automaattisesti nauhoituksen ja nauhoittaa, kunnes virta jälleen katkaistaan. Kun virta katkeaa kamera käyttää hetken omaa akkuaan videon tallennukseen ja sulkee sitten itsensä.
  • Liikkeentunnistustila: Tämä tila toimii 720P ja 1080P videotilojen kanssa. Aktivointi tapahtuu siten, että kamera laitetaan ensin videotilaan ja sitten painetaan MODE painike 3 sekunniksi pohjaan. Merkkivalo välähtää muutaman kerran merkiksi liikkeentunnistuksen aktivoinnista. Tässä tilassa kameran havaitessa liikettä nauhoitus alkaa automaattisesti ja videota tallennetaan 5 minuutin ajan.

Diel Pico kojelautakamerana

Autokamerana Diel Pico on huomattavasti yleisiä kojelautakameroita huomaamattomampi vaihtoehto. Kameran saa kätevästi asetettua kojelaudalle ja säädettyä oikeaan kulmaan mukana olevan telineen avulla. Itse varmaankin asentaisin kameran peilin etupuolelle, jolloin kameralla on hyvä näkyvyys ulos, eikä kamera tällöin ole myöskään ikinä edessä kojelaudalla. Tämä toki vaatii hieman kikkailua johtojen kanssa. Kuvanlaadussa tämänkokoinen kamera ei pärjää isommille kilpailijoilleen, mutta kuvanlaatu on helposti riittävä autokamera käyttöön ja siitä tunnistaa selkeästi tapahtumat ja mahdollisia tärkeitä asioita kuten rekisterinumeron edellä ajaneesta autosta. Pienen koon mukana tulee myös toinen puute eli näyttö. Diel Pico kameralla ei ole omaa näyttöä, joka tosin ei ole ainakaan omasta mielestäni kovin tärkeä autokamera käytössä, sillä ajaessa keskitytään tiehen, ei kameran kuvaan. Mikäli kuitenkin haluat, että kuvaa voi katsella myös autossa suoraan kameran muistikortilta, se onnistuu samalla kaapelilla jolla laite ladataan. Kaapelin haara, jossa on keltainen RCA-liitin voidaan kytkeä erilliseen autonäyttöön, monitoriin tai vaikka televisioon ja kuva saadaan sitä kautta näkyviin.

Tiedostojen siirto

Kameran mukana tuleva virtakaapeli toimii myös tiedostojen siirtokaapelina. Mikäli olet asentanut kameran pysyvästi autoon, saat sen kyljestä helposti muistikortin ulos ja videot sitten tietokoneelle turvaan. Mikäli kamera on kuitenkin helposti irroitettavassa paikassa, kuten se suurimmalla osalla varmasti on ei muistikorttia tarvitse lainkaan irroittaa. Kaapeli vain kiinni kameran ja tietokoneen välille ja muistirkortti ilmestyy tietokoneelle näkyviin välittömästi. Hauskana lisänä kamera myös toimii tietokoneen kamerana vaikka skype puheluihin sen ollessa kiinnitettynä tietokoneeseen.

Yleisimpiä ongelmia ja ratkaisuja

  • Kamera vaikuttaa toimivan oikein ja muistikortti on paikallaan, mutta mitään videoita ei tallennu. Tämänkaltaisessa tilanteessa kannattaa tarkastaa, että muistikortti on 32GB tai pienempi. Kamera ei tue suurempia muistikortteja. Varmista myös, että muistikortti on itsessään ehjä.
  • Kamera alkaa nauhoittaa, mutta kun jälkeenpäin katson videota se pätkii tai jumittelee. Tähän ongelmaan syypää on usein liian hidas muistikortti. Varmista, että kamerassa oleva muistikortti on luokan 10 muistikortti. Pienempi nopeusluokka aiheuttaa videon pätkimistä ja jopa korruptoitumista.
  • Kamera kuumenee sen ollessa pitkään käytössä. Diel Pico on kokonaan metallinen muustakin syystä kuin ulkonäkö. Laitteessa on pieneen tilaan pakattuna paljon elektroniikkaa, joka tuottaa lämpöä. Kamera saattaa pitkään päällä oltuaan tuntua kuumalta, mutta tämä on aivan normaalia. Kameran kuoret ovat metalli, jotta lämpö saadaan paremmin johdettua ulos kameran komponenteilta ja siksi kameran kuori voi tuntua kuumalta.
  • Muistikortti ei tule näkyviin tietokoneelle kun kytken kaapelin. Muistikortin pitäisi ilmestyä automaattisesti, mutta mikäli näin ei tapahdu kaapelin ollessa kiinni, paina kerran virtapainiketta.
  • En saa kameraa sammumaan. Kameran virta katkaistaan painamalla virtapainike pohjaan 6 sekunnin ajaksi. Kamera myös sammuu itsekseen, kun se on käyttämättömänä yli minuutin ajan.

Alla olevasta videosta voit viellä katsoa lyhyehkön näytteen Diel Picon kuvaamasta videosta.

– Alex