Vuosikausia sitten ostin itselleni 32” television ja tämä oli sitä aikaa, kun se oli vielä parasta mitä rahalla sai; reippaalla tuhannella eurolla. Ajat ovat siitä muuttuneet ja televisioni on muihin nähden säälittävä sintti. Ystäväni ovat tämän kyllä huomanneet.

En juurikaan katso televisiota, vaan käytän Viaplayn ja Netflixin palveluita, joista tuijottelen futismatseja, elokuvia ja sarjoja. Eli tarvitsenko täysiveristä televisiota. Sain testiin projektorin ja nopeasti suhteeni vanhanaikaiseen turhamaisuuden rasiaan alkoikin säröilemään. Ensimmäiset kunnon testit otin projektorilla, kun katsoin jalkapallon EM-kisojen finaalin ja olin kerralla myyty tähän laitteeseen. Mutta miksi olin, niin siitä seuraavassa.

Mitä tämä laite on?

Kyseinen laite on erittäin kompaktin kokoinen videotykki, jossa on kätevä Android –käyttöjärjestelmä. Laite on helppo liittää muihin laitteisiin mm. käyttäen Bluetoothia ja esim. jakamalla matkapuhelimestä internet-yhteyden, niin pääset käyttämään laitteessa olevia sovelluksia. Parita laitteet kerran ja jatkossa homma luistaa kuin rasvattu.

projektoricover

Projektori todellisessa tulikokeessa; Päivänvalossa ja röpelöistä seinää vasten

Muotoilu:

Kahdeksan senttimetriä leveä ja 15 senttimetriä pitkä laite sopii kokonsa puolesta käytettävän missä vaan ja se on erittäin helppo ottaa myös mukaan. Paksuutta laitteella on alle 2 senttiä! Kooltaan noin älypuhelimen kokoinen, mutta hieman paksumpi laite mahtuu helposti vaikka myyntimies Mynttisen povitaskuun. Se että miksi joku muu sen sinne laittaisi, niin en tiedä, mutta sinne se mahtuisi.

blogg

 

Kuvanlaatu:

Kuvanlaatu on laitteessa erittäin hyvä, mutta vaatii että huoneessa on melko pimeää. En osaa hirveän teknisesti kertoa, mutta silmässä näyttää hyvältä. Kuva pysyy tarkkana aina metristä ainakin neljään metriin asti. Siitä kauempaa en pystynyt testaamaan ihan noin pienehkön huoneen tuomien rajoitteiden vuoksi.

projektori

Hämärämmällä valaistuksella kuvanlaatu pääsee oikeuksiinsa

Käytettävyys:

Videotykkiä pystyy käyttämään mukana tulevalla kaukosäätimellä, mutta sillä käyttäminen on hieman tönkköä. Kun liität laitteeseen esim. langattoman näppäimistön, jossa tasohiiri niin kylläpä toimii näppärästi. Laitteessa itsessään on muutama painike, mutta pelkästään niiden avulla laitteen käyttäminen on hankalaa.

Automaattinen keystone -korjaus tekee laitteesta todellakin ainutlaatuisen ja varmasti nostaa projektorin arvoa. Tämä on ensimmäinen omistamani projektori, eikä tosiaan uskoisi, että näin pieneen laatikkoon on saatu kaikkien ominaisuuksien lisäksi tämä näin ”simppeli”, mutta oikeastaan välttämätön ominaisuus. Projektorin voi oikeastaan heittää minne sattuu, mutta silti kuva heittäytyy seinälle normaalisti.

Liitettävyys:

Laitteesta löytyy kaksi USB –liitäntää, HDMI –liitäntä, TF-muistikorttipaikka ja 3.5mm –audioliitäntä. Näistä itse koin tarpeelliseksi omassa käytössäni ainoastaan USB -liitännän, johon liitin langattoman näppäimistön. Muut yhteydet hoidin sitten Bluetoothin kautta. Äänentoisto onnistuu helposti, automaattisesti ja ilman ongelmia Bluetoothilla. Laitepariksi liitettynä minulla on Samsung Multiroom –kaiutin, johon tykki liittyy heti kun se käynnistyy. Näin elokuvien soundit tulevat nätisti pihalle Samsungista. Laitteessa itsessäänkin on sisäänrakennettu kaiutin, mutta näin kotioloissa ei sillä oikeastaan mitään tee.

Käyttöjärjestelmä:

Käyttöjärjestelmänä on Android 4.4, joka ei tietenkään ole kaikkein uusin versio, mutta loppujen lopuksi tarvitseeko olla? Järjestelmä pyörii moitteetta ja tekee sen, mitä näppäimistön käskijä sille käskee. Google Play antaa järjestelmälle rajattomat mahdollisuudet ladata uusia sovelluksia.

bloggg

Suomenkielinen käyttis on hyvä lisä

Mukana tulevat sovellukset:

Laitteessa on valmiiksi asennettuna iso liuta ohjelmia, joista ei loppujen lopuksi tarvitse kuin murto-osan. Kuka oikeasti rupeaa käyttämään videotykillä Twitteriä, Facebookia tai laskinta? Niitä järkeviä ohjelmia ovat Youtube ja Netflix. Lisää sovelluksia saat ladattua näppärästi Googlen Play -kaupan kautta. Itse latasin välittömästi Yle Areenan ja Viaplayn. Laite on videoprojektori, joten mielestäni siinä tarvitsee olla vain ohjelmat, joilla toistetaan sarjoja, videoita yms. liikkuvia kuvia. Jos haluaa puhelimelta streamata projektoriin, on Miracast hyvä siihen sekä Airplay iPhonen haltijoille.

Alla listaa parhaimmista sovelluksista:

KODI, Airplay, Miracast Youtube, Netflix, Facebook, Twitter, Skype, Nettiselain, Play-kauppa, Gmail ja tottakai laskin.

Akkukesto:

Laitteessa on sisäänrakennettu akku, joka kestää elokuvan toistamista n. kaksi tuntia eli normimittaisen elokuvan pystyy laitteella katsomaan yhdellä latauksella. Akunkesto voisi olla pidempi, koska laitteen suurimpia ongelmia on lyhyt latausjohto. Johto on niin lyhyt, että jatkojohto on aivan pakollinen varuste, jos käyttö kestää pitempään, kuin kaksi tuntia.

Ongelmat:

Kaksi ongelmaa löytyi, mutta nekin ovat loppujen lopuksi melko mitättömiä ongelmia ja korjattavissa. Ensimmäinen ongelma oli yllä jo mainitsemani lyhyt latausjohto, joka korjataan jatkojohdolla. Toinen ongelma oli laitteen tuulettimesta kuuluva melko kova hurina. Tämä häiritsee silloin, kun käytössäsi on ainoastaan sisäiset kaiuttimet. Kun liitettynä on kotiteatterijärjestelmä, niin ääni häviää kokonaan.

Plussat:

  • Pieni koko
  • Hyvä kuvanlaatu
  • Hyvät värit
  • Edullinen hinta
  • Liitettävyys toisiin laitteisiin
  • Toimiva käyttöjärjestelmä
  • Automaattinen keystonen korjaus

Miinukset:

  • Lyhyt laturinjohto (1 m)
  • Melko kovaääninen tuuletin (korjattavissa hyvällä äänentoistolaitteistolla)

Loppuyhteenveto:

Tämä pieni laite on tuleva kotiteatterisi sydän, jonka hommaamisen jälkeen voit heittää televisiosi romukoppaan. Laite on kätevä ottaa mukaan ja voit pystyttää elokuvateatterin tai kisastudion mihin haluat. Kätevyys, hinta ja koko yhteenlaskettuna tässä on kyllä saakelin tiukka laite. Automaattinen liitettävyys muiden laitteiden kanssa ja automaattinen keystone -korjaus tekee tästä laitteesta vaivattoman käyttää ja loistavan hallitsijan kotiteatterisysteemillesi.

Tutkaile tuotetta lisää verkkokaupan sivuilta: http://www.e-ville.com/fi/3106-projektorit/20495-diel-smart-mini-led-projektori.html

Mitä muuta haluat projektoriltasi?

Hyviä katseluhetkiä!

– Jaakko Matikainen