Kohta se on taas ajankohtaista, nimittäin joulukinkun paistaminen. Operaatio on itsessään yksinkertainen, kunhan muistaa pitää mielessä muutaman niksin. Päätin koota blogiimme joulun kunniaksi perinteisin joulukinkun paisto-ohjeen. Ohje sisältää parhaat niksit ystäviltä, tuttavilta, perheen jäseniltä. Oppia on otettu myös  Jaakko Kolmosen viisaista neuvoista. Kannattaa myös tutustua muutamaan e-villen tuotevalikoimasta löytyvään tuotteeseen, jotka  auttavat sinua suoriutumaan tästä pyhästä joulutraditiosta kunnialla.

Joulukinkkuun tarvittavat ainekset

– Joulukinkku
– 1dl Kokojyväsinappi (n. 1dl 5kg kinkkuun)
– 3rkl hunaja (5kg kinkkuun)
– 3rkl korppujauhoja

Halutessasi kannattaa  varata jonkin verran neilikoita kinkun koristelemista varten.

Joulukinkun sulattaminen

Kinkku myydään yleensä pakasteena. Tämä johtuu siitä että yleensä kinkut on valmiiksi suolattuja. Suolauksessa kinkku liotetaan suolaliemessä maun parantamiseksi. Jos kinkku ei olisi kaupassa pakastettuna, valuisi siitä suolaliuosta pois. Kinkku kannattaa ottaa pakasteesta sulamaan noin kuusi tuntia ennen varsinaista paistamista. Sulattamisessa kannattaa tavoitella sitä, että kinkun sisälämpötila olisi +10 astetta.

Joulukinkun paistaminen

Kun kinkku on sula on aika laittaa se uuniin. Kinkusta irtoaa paistettaessa rasvoja sekä liemiä, jotka sotkevat helposti uunin. Tämän ehkäisemiseksi on
olemassa oikeastaan kaksi tapaa:

18826-82484
Vältä palorakkulat kinkkua paistaessa. Silikonipinnoitteiset hanskat ovat jämäkät kädessä ja ne suojaavat käsiäsi kuumalta.

 

1. Laita kinkun paistopellille jonkin verran vettä. Tämä estää sen, että paistorasvat eivät pala peltiin kiinni
2. Käytä paistopussia

Itse suosittelen paistopussia. Paistopussin hyviä puolia sotkeutumisen ehkäisemisen lisäksi on se, että pussi kerää sisäänsä näppärästi paistoliemen. Lientä pystyy hyödyntämään myöhemmin kastikkeena. Varo kuumaa peltiä tai paistoastiaa. Pidä paanualustaa lähettyvilläsi. e-villen valikoimasta löytyy keittiöön äärimmäisen tyylikkäät  silikoniset grillihanskat sydänkuvioinnilla. Hanskat kestävät lämpöä ja kuviointi takaa hyvän pidon. Pidon ansiosta nämä hanskat ovat erittäin näppäriä myös tiukassa olevan sinappipurkin avaamiseen.

Ennen uuniin laittoa pyyhi kinkun päällys kostealla paperilla sekä kuivaa se. Kinkku tulee laittaa kamarapuoli eli nahkapuoli ylöspäin uuniin. Tämä siksi, että nahka suojaa lihaa paistettaessa. Jotkut tykkäävät esilämmittää kinkkua 200 asteessa noin puolesta tunnista tuntiin epäpuhtauksien ja bakteerien varalta. Itse kinkun paistolämpötila liikkuu kuitenkin 110 – 125 asteen paikkeilla. Nyrkkisääntö paistoajalle on 1 tunti / 1 lihakilo, mutta tämä ei välttämättä kerro koko totuutta. Kaikista paras olisi, jos paistajalta löytyy arsenaalistaan paistomittari. Valmiin kinkun sisälämpötila on 75 astetta. Hieman mureammasta kinkusta pitävä perhe voi kokeilla  myös 80 asteeseen saakka paistamista. Mittari pitää asettaa niin, että se uppoaa syvälle lihaan, mutta ei koske luuhun. Luusta saatava lämpötila ei kerro todellisesta lihan kypsyydestä. kinkun kypsyyden voi tarkastaa myös sisältä tulevista mehusteista. Tee kinkkuun reikä nesteiden valuttamiseksi. Punaiset mehusteet kertovat raasta kinkusta kun taas kirkkaat viittaavat kypsään lihaan

Paistomittarin paikkansa pitävyys kannattaa testata ennakkoon. Näppärin tapa testaamisen toteuttamiseksi on kiehuva vesi. Jos mittari näyttää 100 astetta, pitää se täysin paikkansa. Jos mittari näyttää jonkin verran yli tai alle, voi paistaja päätellä todellisen lämpötilan. e-villen valikoimasta kannattaa napata kinkun paistoon langaton paistomittari. Laitteen mukana tulevassa ohjausyksikössä näkyy reaaliajassa lihan lämpötila. Mittari myös hälyttää, kun liha on saavuttanut halutun lämpötilan.

Kun kinkku on kypsää on aika ottaa se uunista. Ota paistoliemi erilliseen kattilaan. Paistolientä voi hyödyntää kastikkeena sellaisenaan, mutta jotkut ihmiset tykkäävät lisätä siihen suurustetta, jotta liemi saisi vähän kastikemaisemman olomuodon.

18851-82547hohoo
Kypsennä liha oikean lämpöiseksi langattoman lihalämpömittarin avulla. Helppo ja varma käyttää.

Joulukinkun sinappihuntu

Poista kamara sekä osa silavaa ja voitele kinkun päällys sinapilla. e-ville suosittelee kokojyväsinappia, johon on sekoitettu noin 3 ruokalusikallista hunajaa. Tämä antaa kinkulle mukavan makean ja jouluisen maun. Ripottele sinappikuorrutteen päälle korppujauhoja. Kinkusta saa mieltä hivelevän esteettisen näköisen neilikoiden avulla. Tee kinkun päälle pieniä viiltoja veitsellä niin, että sinappihuntuun muodostuu salmiakkikuvioita. Laita neilikat salmiakkikuvioiden keskelle.

Kun kinkun sinappihuntu on saatu valmiiksi on aika ruskistaa se. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita kinkku takaisin uuniin. Pidä kinkkua uunissa noin 15 minuuttia niin, että sen päälle muodostuu komean näköinen ruskea päällys.

Onko kysyttävää? Onko lisävinkkejä? Ei muuta kuin rohkeasti kommenttia jos on

Iloisia paistohetkiä toivottaa e-villen tiimi!