Olen seurannut VR teollisuuden kehitystä mielenkiinnolla jo kauan aikaa, mutten ollut vielä aikaisemmin päässyt kokeilemaan ja kokemaan tuota ihmettä itse. Tässä kirjoituksessa kerron ensikosketuksestani virtuaalisen todellisuuden maailmaan. VR laseista, peleistä ja niiden kehityksestä olen lueskellut, mutta enemmän olen keskittynyt VR pelivideoiden katseluun sekä ihasteluun. Pääsin vastikään viimein kokeilemaan VR lasien ihmettä, valitettavasti aikaa ei kuitenkaan paljoa riittänyt testailulle, mutta huisilta se tuntu yhtälailla. Näin muistutuksena kaikille, ennen kokeilua kannattaa lukea aiheesta hieman enemmän, varsinkin mikäli mietit lasien hankkimista tulee sinun tutustua ja pohtia tarkoin millaiset lasit sinulle sopivat. Erittäin hyvän tietopaketin VR laseista sekä eri malleista voitkin löytää Alexin aikaisemmasta blogikirjoituksesta.

 

Ihan ensimmäisenä en jäänyt pahemmin tutkailemaan laitetta vaan painon napista lasit päälle jo niitä pukiessani, sitten säädin vain remmit päähäni sopiviksi. Siinä sainkin sitten käynnistyksen jälkeen ihmetellä aloitusnäyttöä, sillä napithan löytyivätkin tietysti lasien päältä. Painelin nappuloita siinä aikani sormituntumalla, ja pohdin kuinka saisin laitteen nettiin yhdistettyä, mutta eihän siitä mitään tullut. Väärin painellessani sammutinkin lasit muutamaan otteeseen kunnes ymmärsin ettei kannata alkaa testailemaan päätäpahkaa vaan aluksi voisi tietysti tutustua myös lasien näppäimiin. Lyhyen tutustumisen jälkeen valintanäppäimet löytyivätkin kätevästi ilman katsomista ja onnistuin näin aloittamaan testaamisen. Näppäinten ollessa tiedossa ei nettiin yhdistäminenkään ollut enää ongelma, tämän jälkeen sovelluskaupasta pääsinkin latailemaan pelejä ja katseltavaa. Valikoimaahan tietysti löytyi hurjasti, siinä sainkin hetken päätä käännellä sopivia pelejä etsiskellessä, tuntui aivan kuin olisin ollut sovelluskaupassa itse sisällä ja niinhän minä tavallaan olinkin.

 

Sovellusten ladatessa ehdinkin katselemaan jo huiseja 360 maisemakuvia, olihan se jännää istua paikallaan ja nähdä maisemaan silmänkantamattomiin kun omia varpaitakaan ei näkynyt, vaan ainoastaan talojen kattoja tai merimaisemaa. Pääsin myös kokeilemaan 360 videoita ja seikkailemaan kajakilla melojan sekä vuorikiipeilijän matkassa, siinähän meinasi itsekin jo hengästyä. Kävin myös katselemassa muutamia videoita, videon alkaessa siirryin elokuvateatterin oloiseen huoneeseen ja katselin sitten videota suurelta näytöltä, VR laseilla voit siis tuoda täydellisen elokuvateatterifiiliksen kotiisi, ainoastaan popcornit puuttuivat. Vilkaisin vielä myös muutamaa laulu ja tanssi videotakin olihan niitä hauska katsella, mukanakin olisi voinut tanssahdella. Myös livelähetyksiä olisi ollut mahdollista seurata näillä laseilla nettiyhteyden päässä..

 

Sovellusten ladattua pääsin myös seikkailemaan dinosaurusten maailmassa, siinä valtava T-rex seisoi aivan vieressäni. Valitettavasti kuvan latausaika yllätti silmäni ja viiveen vuoksi aiheutti hieman päänsärkyä joten jouduin pitämään taukoa testailun kanssa. Voi tietysti olla että näin nelisilmänä alkoivat silmäni jo kaipaamaan omia laseja vahvuuksilla vaikkakin VR lasien kanssa pärjää kyllä ilman. On kuitenkin hyvä lopettaa VR maailman ihastelu hetkeksi mikäli huono olo yllättää. Tämän lepotauon jälkeen en suinkaan jatkanut testailua iisisti, vaan kokeilin tietysti zombie peliä, jossa monsterit lähestyivät minua ärjyen. Pääsin kuitenkin tuhoamaan monstereita tässä pelissä, sillä ohjasin katseellani automaatti konekivääriä enkä siis joutunut syödyksi. Toivon että jonakin päivänä pääsen kokeilemaa VR maailmaa vielä ohjainten kera, jotta voin itse käyttää käsiäni ja myöskin liikkumaan tuossa maailmassa, sillä tämäkin on nykyisin jo mahdollista, kokeilu on kuitenkin hyvä aloittaa himena kevyemmillä laitteilla kuten näillä kokeilemillani Podoor S900 2K VR-laseilla.

 

Kaikenkaikkiaan ensikokemukseni virtuaali realityn kanssa oli kyllä mahtava, heti alkuunsa ymmärsin että tällainenhan on saatava myös itselle käyttöön! Tulevaisuudessa kun virtuaalitodellisuus jatkaa kehitystään, jään vielä seuraamaan tapahtumia ja tulen kyllä mahdollisuuden saadessani kokeilemaan VR maailmaan paluuta paremmin uudelleen, toivottavasti jo lähitulevaisuudessa. Omien lasien hankkimistakin olen jo pohtinut, onhan meillä vallan mainio valikoima kaupassamme. Nyt jäänkin entistä innokkaammin odottamaan virtuaalitodellisuuden kehittymistä, mitä kaikkea tuleekaan tapahtumaan ensivuonna? Lisää VR asioista voit vielä lukea tästä blogipostauksesta.