Morjensta vaan kaikille arvon lukijoille! Kuten otsikosta saattoi päätellä, nimeni on Heikki ja seuraavaksi kerron jäsennellysti itsestäni, sekä miksi ja miten päädyin verkkokauppa e-ville.comin palkkalistoille Kiinaan, keskustan valtakuntaan.

Mitenkäs tähän nyt päädyttiin?
Mitenkäs tähän nyt päädyttiin?

Miksi päädyin Kiinaan?

Olen pitkään pohtinut työskentelyä ulkomailla ja minulle tarjoutui mahdollisuus päästä e-villelle duuniin. Vielä pari vuotta sitten tavoitteeni olivat pankki- ja sijoitusmaailmassa, mutta huomasin, että yritystoiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen, sisällöntuotanto ja markkinointi olivat niitä asioita, jotka minua eniten kiinnostavat. Olen persoonana oikeastaan kaikkea muuta kuin hillitty enkä näin ollen nähnyt pankkialan olevan se maailma, johon minä loppujen lopuksi istuisin.

Sen sijaan e-villellä pääsen toteuttamaan luovuuttani, hulluttelemaan ja kokeilemaan uusia asioita. Eilen pääsin työskentelemään mallinakin kauppaan lisäämilleni paidoille. Tämän blogin kuvat ovat seurausta uudesta aluevaltauksesta. Ja kuten sanoin, sisällöntuotanto on yksi intohimoistani; leikittely kielellä ja teksteillä. Tästä tietysti osoituksena myös kauppaamme lisäämieni paitojen tuote-esittelyt. Ei kaiken tarvitse olla niin vakavaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Testikuva kuvakulmaa varten. Tuuli tuiversi niin, että meinasi huolella liisteröidyt kutrit lähteä päästä. S-kokoinen paita korostaa myös kivasti rumpua, vaikka tässä nyt on kyllä tapahtunut joku röllykkää ylikorostava optinen illuusio. Avaruus on täynnä ihmeitä.

Olen ollut myös iloinen siitä, että tieni on todellakin tänne johtanut, sillä tähän mennessä meininki on ollut juuri sitä, mitä odotinkin. Pääsen tekemään mielekkäitä asioita, ja voin vieläpä ilokseni kutsua sitä työksi. Sitähän kaikki tavoittelevat? Työyhteisökin on loistava. Täällä ei jäykistellä, eikä kumarrella esimiehiä. Minun näkemykseeni myös luotetaan, ja saan toteuttaa itseäni parhaaksi näkemälläni tavalla. Tämä ei toki tarkoita sitä, ettenkö ratkaisujani joutuisi perustelemaan, mutta typeräähän se niitä olisi tehdä, jos niillä ei ole mitään pohjaa. Pääsen myös vaikuttamaan yrityksemme tulevaisuuteen ja toimintatapoihin.

Yllämainittujen ohella erittäin merkittävä syy tänne hakemiseen oli myös mahdollisuus oppia. En ole koskaan ollut verkkokaupassa töissä. Olen innokas oppimaan uusia asioita ja kehittämään olemassa olevia taitojani. Siihen e-ville tarjosi mitä parhaimman ratkaisun, eikä kaduta hetkeäkään. Joka päivä opin uusia asioita ja kehityn ammattilaisena, sekä olen innostunut oppimisesta vain entistä enemmän!

Vastaus kysymykseen, että miksi tulin tänne on tiivistetysti siis loistava alusta itseni kehittämiselle ja uusien asioiden oppimiselle, mielekäs työ (vielä ulkomailla), mahdollisuus toteuttaa itseäni ja olla oma itseni, sekä erinomainen työyhteisö! Eikä vähätellä pidä kiinankielen ja täkäläisen liiketoimintakulttuurin oppimista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Britney Spearsin tuolileikkejä

Miten päädyin e-villelle?

Jos yhdellä adjektiivilla pitäisi kuvailla päätymistäni Shenzheniin ja e-villen palkkalistoille, se olisi impulsiivinen. Kaikki lähti liikenteeseen eräästä heinäkuisesta kesäillasta, kun ammattikorkeakoulun aikana toimineen yrityksemme porukalla kokoonnuimme grillailemaan ja olin tulevaisuuteni kannalta eräänlaisessa risteyksessä.

Eräs lukuisista motoistani on, että ”kysyvä ei tieltä eksy” ja tämän pohjalta voin suositella saman ohjenuoran käyttämistä muillekin. Kun kertoo ääneen omista tavoitteistaan tai kiinnostuksistaan, osaavat ympäröivät ihmisetkin sinua niissä asioissa auttaa.

Keppanan siemailun lomassa kysyin Suomessa käymässä olevalta koulukaveriltani Mikalta, nykyiseltä titteliltään e-villen B2B-myyntijohtaja, että liekö heidän firmassaan mielenkiintoisia paikkoja auki ja että onko ollut mukavaa töissä. Mika laittoi saman tien viestin itse grande jefelle eli e-Ville Majaselle ja kysyi, että hakeeko e-ville työntekijöitä ja mihin tehtäviin. Vastaus tuli seuraavana aamuna ja tuotepäällikön paikka herätti kiinnostukseni.

Grilli-illasta toivuttuani värkkäsin hakemukseni, jossa kerroin, että mikäli e-ville haluaa valmiin osaajan, joka moninkertaistaa verkkokaupan liikevaihdon, voi hakemuksen jättää lukematta johdantoa pidemmälle. Sitten sovimmekin jo haastatteluajan, joka oli perjantaipäivänä. Maanantaina kilkatti puhelin sähköpostin merkeissä, että tervetuloa tiimiin, jos vielä kiinnostaa. Kiinnostikin.

Tunnelma ei ole niin synkkä kuin miltä näyttää. Takana pilkottaa pingispöytä!
Ai että, kun on komiat amisviikset!

Kuka helkkarin Hessu?

Olen 26-vuotias Jyväskylän kasvatti ja kahta parin kuukauden mittaista Pielaveden kesäekskursiota lukuunottamatta Shenzhen on ensimmäinen paikka, johon kotoani olen muuttanut. Tosin keväällä 2015 minulle siunaantui mahdollisuus kiertää maapallo 3,5 kuukaudessa, minkä lisäksi Euroopassa on tullut jonkin verran matkusteltua, joten muutto Kiinaan ei tainnut ihan niin suuri shokki olla kuin olisi voinut kuvitella.

Kuten jo alussa mainitsinkin, haaveilin finanssialan urasta aiemmin. Minulla ja kaverillani oli kustannussopimuskin aloittelevan sijoittajan oppaasta, joka sai kipinänsä opiskeluaikanamme ja lähti sitä kautta rullaamaan. Ainut ongelma oli se, että tradenomin (AMK) papereilla ilman työkokemusta oli vaikeuksia päästä sijoittamisen pariin duuniin ja kanssakirjoittajakin muutti työn perässä Ruotsiin, eikä työ kuulunut pankkisektorille.

Puoli vuotta jaksoimme työstää kirjaa, mutta motivaatio alkoi hiipua, kun kummankaan työ ei liittynyt sijoittamiseen, joten työpäivän päätteeksi aivojen virittäminen sijoittamisen maailmaan oli usein hankalaa. Savottaa ei myöskään helpottanut etäisyys. Omasta mielestäni Skypellä ei saavuta samanlaista innostusta ideointiin ja tekemiseen kuin fyysisellä läsnäololla. Ehkä syitä, ehkä selityksiä, tai sitten jotain siltä väliltä. Päätimme sitten kuitenkin yhteisissä tuumin, ettemme pysty toteuttamaan sellaista kirjaa, johon kustantajamme olisi tyytyväinen ja eritoten johon ME olisimme tyytyväisiä, ainakaan siinä aikataulussa joka meille annettiin.

Viidakon Ykä ja mukarennon bisnesmiehen perusposeeraus
Viidakon Ykä ja mukarennon yritysjohtajan perusposeeraus

Kun en päässyt pankinalalla työskentelemään, niin aloin katsoa laajemmalti. Samalla kävi se harvinainen tapaus, mitä ei koskaan tapahdu eli minulle soitettiin, että haluanko tulla töihin. Minusta tuli työkkärin täti. Väliaikaiseksi pestiksi se etappi pienen mukavoitumisen myötä kuitenkin venyi puolitoistavuotiseksi. Siellä sitten työni oli viime syksynä päättymässä, minkä seurauksena Mikalta e-villestä tiedustelinkin.

Koulutustaustani puolesta olen siis Jyväskylän Ammattikorkeakoulun Tiimiakatemialta valmistunut tradenomi. Tiimiakatemia on siitä mielenkiintoinen opinahjo, että siellä ei ole kokeita, oppitunteja tai muita vastaavia systeemejä, jotka monesti koulunkäyntiin yhdistetään. Tiimiakatemialla n. 20 aloittavaa useimmiten entuudestaan toisilleen tuntematonta opiskelijaa laitetaan perustamaan yritys ja kerrotaan, että ”menkääpäs siitä tekemään liiketoimintaa”. Tiimiakatemialla ei ole opettajia, vaan yritysvalmentajia, jotka ohjaavat oppijoita oivaltamaan itse sen sijaan, että vastaukset annetaan suoraan. Oppiminen tapahtuu oivaltamalla, toteutuksen suunnittelulla ja sen reflektoinnilla.

Minun kaltaiselleni hulivilille Tiimiakatemia oli myös täydellinen opinahjo, sillä siellä oppii myös paljon työn ohella elämästä ja ihmisten kanssa toimisesta, sekä erityisesti itsestään. Tiimiakatemialla opin kantamaan vastuuta, mutta siinä samalla myös yritystoiminnasta ja sen kehittämisestä, myynnistä ja markkinoinnista, sekä yritystaloudesta. Itseni, alaiseni, vertaiseni ja johtajani johtamisesta puhumattakaan. Tätä kaikkea en olisi pystynyt oppimaan missään muualla.

Kai mallin kuuluisi osata edes pitää silmänsä auki?
Kai mallin kuuluisi kyetä pitämään edes silmänsä auki?

Ihmisenä olen vannoutunut humoristi, joka uskoo siihen, että huumorissa määrä korvaa laadun. Kyllähän se sokea kana joskus jyvänkin löytää. Muuten kuvailisin itseäni vilpittömäksi suupaltiksi, jolle e-ville ja Shenzhen on tällä hetkellä juuri sopiva paikka elää, työskennellä, olla ja oppia.

Ja kun Ville luet tätä siellä Kuuban lomallasi, niin haluan kiittää sinua julkisesti saamastani mahdollisuudesta. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että elämä kohtelee todella hyvin ja siinä sinullakin on näppisi pelissä, joten kiitos!