Fatbiket ja fatbike -pyöräily ovat nostaneet hurjasti suosiotaan viime vuosina ja pyöriä näkeekin jo paljon myös katukuvassa. Olet ehkä huomannutkin näitä huomiota herättäviä paksurenkaisia pyöriä, joilla ihmiset ajavat kaupungissa, maastossa tai oikeastaan melkeinpä missä vain. Fatbike-pyörät näyttävät usein melko samalta, sillä kaikissa niissä on silmiinpistävät leveät ja paksut renkaat. Fatbiket eivät kuitenkaan ole kaikki samanlaisia, sillä niistä löytyy paljon malli- ja merkkikohtaisia eroja. Haluatko hommata fatbiken, mutta et tiedä mikä fatbike kannattaa ostaa? Lue tämä artikkeli ja opit lisää läskipyörien mallien eroista ja sinulle sopivimman mallin valinnasta.

punamusta fatbike pellon reunalla
Fatbike toimii maastossa kuin maastossa.

Fatbike – Mikä se on?

Fatbike on siis pyörä, joka on varustettu erityisen suurilla etu- ja takarenkailla. Pyörässä on usein myös tehokas jousitus, jonka takia se sopii esimerkiksi maastossa liikkumiseen varsin hyvin. Myös paksut renkaat itsessään toimivat ikään kuin jousituksen tavoin ja vaimentavat iskuja. Pyörällä pystyy ajamaan kivien ja juurakoiden yli vaivattomasti sekä mukavasti, jonka takia sen suosio maastopyörien joukossa on kasvanut huimasti.

Fatbike on maastopyörän alanimike, joten kyseessä ei siis ole esimerkiksi jokin tietty brändi tai malli. Perinteiseen maastopyörään verrattuna fatbike on kuitenkin ominaisuuksiltaan erilainen. Voit lukea perinteisen maastopyörän ja fatbiken eroista täältä. Fatbike-tyyppisiä pyöriä on saatavilla eri merkeiltä sekä eri maista ja tarjontaa löytyy kaikista eri hintaluokista. Mallit eroavat toisistaan paitsi ulkonäkönsä, myös ominaisuuksiensa puolesta.

Minkälaiseen ajoon fatbiket soveltuvat parhaiten?

Fatbikellä voi liikkua hyvin luonnossa ja yleisesti siellä, minne muilla pyörillä ei ajo-ominaisuudet enää riitä. Pyörän jousitus toimii hyvin esimerkiksi mäkisessä ja haastavammassa maastossa. Pyörällä voi ajaa esimerkiksi hiekkaisella maalla, eikä se upota pahassakaan hietikossa. Läskipyörä onkin ykkösvalinta pehmeään maastoon suuntautuvalle pyöräilyretkelle.

Isojen renkaiden aiheuttaman vierintävastuksen vuoksi fatbike on hieman raskaampi ajettava, kuin tavallinen, kevyt maastopyörä. Tästä syystä pyörän ajaminen pitkällä matkalla esimerkiksi maantieajossa ei ole välttämättä paras vaihtoehto.

musta x-treme fatbike aitan vieressä heinikossa
X-Treme Bronze fatbike.

Fatbiken polkimet ovat normaalia pyörää kauempana toisistaan ja näin ollen sitä joutuu ajamaan jalat hieman enemmän harallaan. Tämä aiheuttaa sen, että jalkojen lihakset väsyvät aivan eri tavalla ja fatbikella ajaminen vaatiikin hieman totuttelua sekä opettelemista. Kun sen ajamiseen oppii, jää siihen kuitenkin todella helposti koukkuun.

Tiivistettynä, fatbike on hyvä valinta haastavalle reitille ja sellaiselle matkalle, joka sisältää erilaisia tieolosuhteita, kuten hiekkatietä ja esimerkiksi mäkistä maastoa.

Kenelle fatbike sopii?

Fatbike sopii erinomaisesti aikuiselle tai nuorelle, joka nauttii pyöräilystä haastavissa olosuhteissa. Fatbike ei kuitenkaan ole välttämättä järkevä yleiskäyttöön sopiva ainoa pyörä, sillä sen lisäksi esimerkiksi kaupunkipyörä saattaa tulla tarpeeseen käyttäjän tarpeista riippuen.

x-treme fatbike talvimaisemassa
Fatbike kantaa loistavasti myös hangella.

Fatbike sopii naisille ja miehille ja pyörillä onkin hauska tehdä vaikkapa koko perheen yhteinen retki metsään tai esimerkiksi tunturiin. Fatbikellä ajaminen eroaa kuitenkin jonkin verran normaalilla pyörällä ajosta, joten ostoksen jälkeen fatbikellä ajamista onkin hyvä harjoitella kotioloissa ennen pidemmän matkan tekemistä. Älä siis suuntaa suin päin pitkälle matkalle vaan lue pyöräilyvinkit ja harjoittele fatbikellä ajamista vaikka kotipihalla ennen matkalle lähtöä.

Fatbikejä on paljon erilaisia ja kun niistä valitsee itselleen sopivan, saa siitä itselleen hyvän ja pitkäaikaisen matkakumppanin, jolla ajaminen on todella hauskaa.

Mikä fatbike kannattaa ostaa?

Kun olet tehnyt päätöksen oman fatbiken ostamisesta, jää jäljelle vielä itse pyörän valitseminen ja tilaus. Läskipyörän valinnassa ei kannata olla kovinkaan merkkiuskollinen, sillä tutut kotimaiset valmistajat eivät usein ole läskipyöräilyn erikoisasiantuntijoita, ja näin ollen on helppoa todeta, että ulkomaalainen läskipyörä on aivan yhtä hyvä, kuin suomalaisen merkin alla myyty fatbike. Ainoa ero on hinnassa.

Valitse läskipyörä siis pyörän tarjoamien ominaisuuksien ja sen hinta-laatusuhteen mukaan.

Pyörän laadusta kertovat parhaiten netin käyttäjäkommentit ja testitulokset. Ominaisuudet tulee valita oman tarpeen ja budjetin mukaan. Läskipyörän valinnassa tärkeitä, huomioon otettavia seikkoja ovat pyörän rungon ja renkaiden koko. Saatavilla on esimerkiksi 20″, 26″ ja 29″ renkailla varustettuja pyöriä, joista karkeasti sanottuna 20″ sopii lapsille, 26″ keskikokoiselle ja 29″ pitemmälle kuskille. Pelkästään renkaan koon perusteella pyörää ei kuitenkaan kannata valita, vaan myös rungon koko tulisi ottaa huomioon. Omat mieltymyksetkin koon suhteen voi vaikuttaa valintaan, joten sopivaa kokoa on syytä harkita rauhassa.

Myös vaihteiston malli, sekä esimerkiksi renkaiden kuviointi ja rungon materiaali on hyvä pitää mielessä pyörää valitessa. Helpoin tie lähteä karsimaan eri vaihtoehtoja on kuitenkin valita ensin itselle sopivimman kokoinen pyörä.

punamusta x-treme fatbike hiekalla
Leveillä renkailla ajat ongelmitta vaikka pehmeällä hiekalla.

Läskipyörän renkaat ovat reilusti normaalia pyörää leveämmät. Tavallisessa pyörässä renkaan leveys on noin 2-2,6″, kun taas läskipyörässä leveys on yleisimmin 4″. 3-tuuman renkailla varustettu pyörä luokitellaan usein niin sanotuksi plussapyöräksi, jonka rengas on tavallista leveämpi, muttei kuitenkaan varsinaisesti läskipyörän tasoa. Plussapyörä on maastossa kätevämpi kuin tavallinen maastopyörä, muttei kuitenkaan niin mukava kuin fatbike.

Hyvä ja monipuolinen vaihteisto on tärkeä kriteeri läskipyörän valinnassa, sillä se helpottaa erilaisissa maastoissa ajamista ja parantaa näin läskipyörän etua juurikin haastavimmissa olosuhteissa. Tehokkaat jarrut, säädettävät ja lukittavat jouset sekä aggressiivisesti kuvioidut renkaat tekevät maastossa ajamisesta vielä entistäkin nautinnollisempaa.

Esittelyssä fatbikevaihtoehdot

Valikoimastamme löytyy fatbikeja joka lähtöön joista löytyy varmasti jokaiselle sopiva vaihtoehto. Tässä muutama poiminta valikoiman suosituimmista pyöristä.

X-Treme Classic fatbike on valikoimamme suosituin fatbike ja pitänyt paikkansa myydyimpänä fatbikenä jo vuosikaudet. Eikä ihme, sillä pyörän lyömätön hinta-laatusuhde on vailla vertaansa. Pyörässä on 26×4″ renkaat, 21-portainen Shimanon vaihteisto, säädettävä etujousitus ja tehokkaat levyjarrut. Alumiiniseoksesta valmistettu runko on myös kevyt verrattuna teräsrunkoisiin vaihtoehtoihin.

X-Treme Classic musta-vihreä fatbike

X-Treme Classic fatbike

649,95 tai 60 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Kevyt alumiinirunko

• 26×4″ maastorenkaat

• Säädettävät etujouset

X-Treme Titan on täysjousitettu fatbike niin ikään 26×4″ renkailla varustettuna. Täysjousitetulla fatbikellä rajumpikin meno on sulavaa vaativassa maastossa. 21-portainen vaihteisto tekee polkemisesta kevyttä mäkisessä maastossa ja tehokkaat hydrauliset levyjarrut hiljentävät tehokkaasti, mikäli vauhti yltyy turhan kovaksi.

x-treme titan musta täysjousitettu fatbike

X-Treme Titan fatbike

729,95 tai 67 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Täysjousitettu

• Hydrauliset 160mm jarrut

• Säädettävät etujouset

X-Treme Pro fatbike on kevyt vaihtoehto alumiinirunkonsa ansiosta. Myös tässä pyörässä on 26×4″ renkaat ja tehokkaat hydrauliset levyjarrut. Erittäin laadukas Shimano Deore 27-portainen vaihteisto helpottavat polkemista mäkisessä maastossa ja joustokeula vaimentaa iskuja mikäli eteen sattuu kuoppia. Keulan saa myös lukittua mikäli ajelee tasaisella tiellä eikä joustolle ole tarvetta.

X-Treme pro punamusta fatbike

X-Treme Pro fatbike

999,95 tai 92 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Kevyt alumiinirunko

• Hydrauliset jarrut

• 27-portainen Shimano-vaihteisto

Kaikissa X-Treme pyörissä on takuu, joten mikäli pyörän runko hajoaa, hoidetaan se kuntoon kahden vuoden ajan. Kulutusosien takuu on vuoden mittainen. Pyöriin on saatavilla erilaisia lisäosia, kuten esimerkiksi aiemmin etuhaarukoita, kampisarjoja ja muita varaosia. Pyörä tulee koottavana paketissa, mutta käyttäjien antaman palautteen mukaan kokoaminen ei ole vaikeaa ja onnistuu paketissa olevin ohjein ja työkaluin. Paketissa on mukana lokasuojat, joten pyörällä pääsee matkaan vaikka vähän mutaisimmissa olosuhteissakin.

punamusta x-treme fatbike nojaamassa seinään
29-tuumainen X-Treme fatbike on tyylikäs kulkupeli.

Miksi valita fatbike?

Fatbikellä ajaminen on helppoa, sillä se kulkee helposti haastavammassakin maastossa ja näin ollen sillä pääseekin esimerkiksi tunturipyöräilyn pariin ilman suurempia taitoja. Fatbikellä pyöräily onnistuu kaikissa maastoissa, kunhan pyöräilijän jalat vain jaksavat polkea. Läskipyöräily onkin myös hyvä treeni alakropan lihaksille ja sen lisäksi pyöräilyllä voi parantaa hapenottokykyä ja polttaa kaloreita.

Läskipyöräily sopii erinomaisesti Suomen olosuhteisiin, sillä pyörällä pääsee etenemään niin lumessa kuin mudassakin höyhenenkevyesti. Läskipyörä on melko turvallinen kulkuneuvo myös jäisissä olosuhteissa, sillä sen leveät renkaat pitävät hyvin myös peilijäällä. Pyörä sopii siis erittäin hyvin ympärivuotiseen ajoon haastavissa olosuhteissa. Läskipyöräilystä saa myös hauskan koko perheen harrastuksen ja sen avulla lapsetkin saa helposti ulos luontoon liikkumaan.

Löydä suosikkisi e-villen laajasta valikoimasta

Jos fatbiket kiinnostavat, niin voit tutustua koko fatbike-valikoimaamme. Käy valitsemassa tarpeisiisi sopiva pyörä tai ota yhteyttä niin neuvomme mielellämme, mikä fatbike kannattaa ostaa! Lue myös arvostelut ja muiden asiakkaiden kokemukset pyöristä.