Fatbiket ja fatbike -pyöräily ovat nostaneet hurjasti suosiotaan viime vuosina ja pyöriä näkeekin jo paljon myös katukuvassa. Olet ehkä huomannutkin noita huomiotaherättäviä paksurenkaisia pyöriä, joilla ihmiset ajavat kaupungissa, maastossa tai oikeastaan melkeinpä missä vain.

Fatbike-pyörät näyttävät paljon samalta, sillä niitä kaikkia yhdistää erittäin leveät ja korkeat renkaat sekä tehokas jousitus. Fatbiket eivät kuitenkaan ole kaikki samanlaisia, sillä niistä löytyy paljon malli- ja merkkikohtaisia eroja. Lue tämä artikkeli ja opit lisää läskipyörien mallien eroista ja sinulle sopivimman mallin valinnasta.

Fatbike – Mikä se on?

Kuten jo totesimme, fatbike on pyörä, joka on varustettu harvinaisen suurilla etu- ja takarenkailla. Pyörässä on myös tehokas jousitus, jonka takia se sopii esimerkiksi maastossa liikkumiseen varsin hyvin. Pyörällä pystyy ajamaan kivien ja juurakoiden yli vaivattomasti sekä mukavasti, jonka takia sen suosio maastopyörien joukossa on kasvanut huimasti.

Fatbike on maastopyörän alanimike, joten kyseessä ei siis ole esimerkiksi jokin tietty brändi tai malli. Fatbike-tyyppisiä pyöriä on saatavilla eri merkeiltä sekä eri maista ja tarjontaa löytyy kaikista eri hintaluokista. Mallit eroavat toisistaan paitsi ulkonäkönsä, myös ominaisuuksiensa puolesta.

Minkälaiseen ajoon fatbiket soveltuvat parhaiten?

Fatbikellä voi liikkua hyvin luonnossa ja yleisesti siellä minne muilla pyörillä ei ajo-ominaisuudet enää riitä. Pyörän jousitus toimii hyvin esimerkiksi mäkisessä ja haastavammassa maastossa. Pyörällä voi ajaa esimerkiksi hiekkaisella maalla, eikä se upota pahassakaan hietikossa. Läskipyörä onkin ykkösvalinta maastoon suuntautuvalle pyöräilyretkelle.

Isojen renkaiden aiheuttaman vierintävastuksen vuoksi fatbike on hieman raskaampi ajettava, kuin tavallinen, kevyt maastopyörä. Tästä syystä pyörän ajaminen pitkällä matkalla esimerkiksi maantieajossa ei ole välttämättä paras vaihtoehto.

Fatbiken ajaminen eroaa hieman tavallisella pyörällä ajamisesta, sillä sen polkimet ovat normaalia kauempana toisistaan ja näin ollen sitä joutuu ajamaan jalat hieman enemmän harallaan. Tämä aiheuttaa sen, että jalkojen lihakset väsyvät aivan eri tavalla ja fatbikella ajaminen vaatiikin hieman totuttelua sekä opettelemista. Kun sen ajamiseen oppii, jää siihen kuitenkin todella helposti koukkuun.

Tiivistettynä, fatbike on hyvä valinta haastavalle reitille ja sellaiselle matkalle, joka sisältää erilaisia tieolosuhteita, kuten hiekkatietä ja esimerkiksi mäkistä maastoa.

Kenelle fatbike sopii?

Fatbike sopii erinomaisesti aikuiselle tai nuorelle, joka nauttii pyöräilystä haastavissa olosuhteissa. Fatbike ei kuitenkaan ole välttämättä järkevä yleiskäyttöön sopiva ainoa pyörä, sillä sen lisäksi esimerkiksi kaupunkipyörä saattaa tulla tarpeeseen käyttäjän tarpeista riippuen.

Fatbike sopii naisille ja miehille ja pyörillä onkin hauska tehdä vaikkapa koko perheen yhteinen retki metsään tai esimerkiksi tunturiin. Fatbikellä ajaminen eroaa kuitenkin jonkin verran normaalilla pyörällä ajosta, joten ostoksen jälkeen fatbikellä ajamista onkin hyvä harjoitella kotioloissa ennen pidemmän matkan tekemistä. Älä siis suuntaa suin päin pitkälle matkalle vaan lue pyöräilyvinkit ja opettele fatbikellä ajamista kotona ennen matkalle lähtöä.

Fatbikejä on erilaisia ja kun niistä valitsee itselleen sopivan, saa siitä itselleen hyvän ja pitkäaikaisen matkakumppanin, jolla ajaminen on todella hauskaa. Voit tutustua eri fatbike-malleihin esimerkiksi täällä.

Millainen fatbike valita – Esittelyssä eri vaihtoehdot

Kun olet tehnyt päätöksen oman fatbiken ostamisesta, jää jäljelle vielä itse pyörän valitseminen ja tilaus. Läskipyörän valinnassa ei kannata olla kovinkaan merkkiuskollinen, sillä tutut kotimaiset valmistajat eivät usein ole läskipyöräilyn erikoisasiantuntijoita, ja näin ollen on helppoa todeta, että ulkomaalainen läskipyörä on aivan yhtä hyvä, kuin suomalaisen merkin alla myyty fatbike. Ainoa ero on hinnassa.

Valitse läskipyörä siis pyörän tarjoamien ominaisuuksien ja sen hinta-laatusuhteen mukaan.

Pyörän laadusta kertovat parhaiten netin käyttäjäkommentit ja testitulokset. Ominaisuudet tulee valita oman tarpeen ja budjetin mukaan. Läskipyörän valinnassa tärkeitä, huomioon otettavia seikkoja ovat pyörän rungon sekä renkaiden koko. Myös vaihteiston malli, sekä esimerkiksi renkaiden kuviointi ja rungon materiaali on hyvä pitää mielessä pyörää valitessa.

Helpoin tie lähteä karsimaan pyöriä on valita itselle sopivimman kokoinen pyörä. 20″ mini fatbike X-TREME 4″ maastorenkailla sopii erityisesti lapsille ja nuorille, sillä se on matala. 26″ fatbike X-TREME 4″ renkailla ja 26″ fatbike X-TREME IRON 4″ renkailla ovat hyviä keskikokoisen aikuisen pyöriä ja suuremmille köriläille sopii esimerkiksi 29″ X-TREME fatbike 3″ renkailla.

26″ Fatbike X-TREME 4″ renkailla on valikoimamme suosituin läskipyörä.

Läskipyörän renkaat ovat reilusti normaalia pyörää leveämmät. Tavallisessa pyörässä renkaan leveys on noin 2-2,6″, kun taas läskipyörässä leveys on yleisimmin 4″. 3-tuuman renkailla varustettu pyörä luokitellaan usein niin sanotuksi plussapyöräksi, jonka rengas on tavallista leveämpi, muttei kuitenkaan varsinaisesti läskipyörän tasoa. Plussapyörä on maastossa kätevämpi kuin tavallinen maastopyörä, muttei kuitenkaan niin mukava kuin fatbike.

Kaikissa X-TREMEN edellä mainituissa läskipyörissä on 21-portainen Shimano-vaihteisto. Hyvä ja monipuolinen vaihteisto onkin tärkeä kriteeri läskipyörän valinnassa, sillä se helpottaa erilaisissa maastoissa ajamista ja parantaa näin läskipyörän etua juurikin haastavimmissa olosuhteissa.

Tehokkaat jarrut, säädettävät ja lukittavat jouset sekä aggressiivisesti kuvioidut renkaat tekevät maastossa ajamisesta vielä entistäkin nautinnollisempaa.

Kaikki nämä ominaisuudet onkin otettu hyvin huomioon kaikissa X-TREMEN malleissa.

Pyörien hinnoissa on eroa, sillä aikuisten pyöristä 26″ fatbike X-TREME 4″ renkailla -mallin hinta on vajaat 550 euroa, 26″ fatbike X-TREME IRON 4″ renkailla irtoaa alle 450 eurolla ja 29″ fatbike X-TREME 3″ renkailla -mallin hinnaksi tulee noin 700 euroa. Hintaeroon vaikuttaa muun muassa pyörän rungon materiaali, sillä IRON –version pyörässä rungon vaihtaminen teräksiseksi on laskenut pyörän hintaa noin sadalla eurolla. Materiaali vaikuttaa pyörän painoon, sillä teräksinen versio painaa muutaman kilon alumiinista enemmän. Alumiinisen XTREME:n paino on 20kg ja teräksisen puolestaan painaa 22 kiloa. 3 tuumaisen, isorenkaisen pyörän paino on 20 kiloa.

Kaikissa X-TREMEN pyörissä on takuu, joten mikäli pyörän runko hajoaa, hoidetaan se kuntoon kahden vuoden ajan. Kulutusosien takuu on vuoden mittainen. Pyöriin on saatavilla erilaisia lisäosia, kuten esimerkiksi aiemmin etuhaarukoita, kampisarjoja ja muita varaosia. Pyörä tulee koottavana paketissa, mutta käyttäjien antaman palautteen mukaan kokoaminen ei ole vaikeaa ja onnistuu paketissa olevin ohjein ja työkaluin. Paketissa on mukana lokasuojat, joten pyörällä pääsee matkaan vaikka vähän mutaisimmissa olosuhteissakin.

Huom! Tarjoamme nyt myös asennuspalvelun osalle valikoimamme fatbikeistä. 50€ lisämaksua vastaan saat fatbikesi valmiiksi koottuna ja käyttövalmiina.

Miksi valita fatbike?

Fatbikellä ajaminen on helppoa, sillä se kulkee helposti haastavammassakin maastossa ja näin ollen sillä pääseekin esimerkiksi tunturipyöräilyn pariin ilman suurempia taitoja. Fatbikellä pyöräily onnistuu kaikissa maastoissa, kunhan pyöräilijän jalat vain jaksavat polkea. Läskipyöräily onkin myös hyvä treeni alakropan lihaksille ja sen lisäksi pyöräilyllä voi parantaa hapenottokykyä ja polttaa kaloreita.

Läskipyöräily sopii erinomaisesti Suomen olosuhteisiin, sillä pyörällä pääsee etenemään niin lumessa kuin mudassakin höyhenenkevyesti. Läskipyörä on melko turvallinen kulkuneuvo myös jäisissä olosuhteissa, sillä sen leveät renkaat pitävät hyvin myös peilijäällä. Pyörä sopii siis erittäin hyvin ympärivuotiseen ajoon haastavissa olosuhteissa. Läskipyöräilystä saa myös hauskan koko perheen harrastuksen ja sen avulla lapsetkin saa helposti ulos luontoon liikkumaan.

Jos fatbiket kiinnostavat, niin voit tutustua koko fatbike-valikoimaamme täällä.