Googlen Pixel -puhelimet edustavat Googlen näkemystä siitä, minkälainen Android -käyttökokemuksen tulisi olla. Pixel -älypuhelimet ovat myös tilaisuus Googlelle näyttää uusia teknologioita ja innovaatioita Android -älypuhelimissa. Google julkisti 15.10.2019 uudet Google Pixel 4 ja 4 XL puhelimet jotka varmasti tulevat tuttuun tapaan puhuttamaan älypuhelimista kiinnostuneita ympäri maailmaa. Tässä kirjoituksessa käyn läpi muutamia uusia ja kiinnostavia ominaisuuksia ja tekniikoita joita uusi Google Pixel 4 tuo tullessaan.

Pirteä design ja värimaailma

Uusi virkistävä laitteiston design

Googlen uudet Pixel 4 -mallit ovat virkistävällä tavalla erilaisia Googlen aiempiin Pixel -malleihin ja muihin Googlen älytuotteisiin verrattuna. Designia on uudistettu ja se jakaa hyvin paljon ulkonäöllisiä vastaavuuksia iPhone 11 Pro -mallin kanssa. Google kuitenkin erottaa puhelimensa enemmän kontrastia omaavilla valkoisella ja oranssilla värivaihtoehdolla, sekä jättämällä pois tarpeettoman ja ainakin omasta mielestäni myös varsin ruman loven puhelimen näytö yläreunasta. Pixel 4 -puhelimet myös painavat yllättäen jonkin verran iPhone 11 Pro -mallia vähemmän.

Vasemmalla Google Pixel 4 LX & oikealla iPhone 11 Pro Max

Luonnollisestikaan 3.5mm -kuulokeliitäntää puhelimessa ei ole ja lataus tapahtuu tyypilliseen tapaan USB Type-C -liittimen kautta. Hieman yllättäen puhelimen mukana ei kuitenkaan tule lainkaan 3.5mm – Type-C adapteria tai Type-C kuulokkeita. Kuten monet muutkin nykypäivän puhelimet, myös Pixel 4 -mallit ovat edestä ja takaa lasia, joten suojakuori, panssarilasi ja kameran suojalasi tulevat varmasti monille tarpeeseen.

Erittäin nopea kasvojen tunnistus

Googlen uudessa Pixel 4 -puhelimessa on vallitsevan trendin mukaisesti näyttölukituksen avaus kasvojentunnistuksella. Google Pixel 4- ja 4 XL -mallien kasvontunnistus toimii suorastaan hämmästyttävän nopeasti ja peittoaa selkeästi nopeudessa esimerkiksi iPhonen. Tunnistus on niin nopea, että tuskin koskaan ehdit edes nähdä lukitusnäyttöä.

Kasvojentunnistus on uuden tekniikan ansiosta hämmästyttävän nopea.

Googlen mukaan laitteisto on samankaltainen kuin Applella, Xiaomilla ja muilla biometristä kasvojentunnistusta käyttävillä suurilla valmistajilla, mutta teknisellä tasolla toimii kuitenkin osittain eritavalla. Ilmeisesti puhelin aloittaa lukituksen avaukseen liittyvät toiminnot jo ennen kuin edes kosket siihen hyödyntäen sisäänrakennettua liikettä tunnistavaa tutkaa ja tietää kun aiot ottaa puhelimen käteen.

Smooth Display 90Hz näyttö

Uusiin Pixel 4 -puhelimiin Google on valinnut OLED-paneelit, joissa on perinteistä nopeampi virkistystaajuus. Perinteisesti näyttöjen virkistystaajuus on 60Hz, mutta Pixel 4 -malleissa vastaava luku on 90Hz. Näytön virkistystaajuus käytännössä kertoo suoraan, kuinka monta kertaa sekunnissa näytön kuva päivittyy ja ero on valtava. Pixel 4 -sarjan puhelinten näytöllä teksti pysyy lukukelvollisen tarkkana jopa nopeasti sivua rullatessa! Nopeampi virkistystaajuus usein kuitenkin tarkoittaa myös suurempaa virrankulutusta ja tähän ongelmaan Google sanoo tehneensä järjestelmätason optimointia, jonka johdosta näyttö on automaattisesti korkeimmalla virkistystaajuudella vain, kun siitä on hyötyä ja esimerkiksi kuvan ollessa paikallaan virkistystaajuus laskee huomattavasti alemmas.

Ambient EQ

Toinen uusi mainittava ominaisuus näyttöön liittyen on nimeltään ”Ambient EQ”. Tämä ominaisuus käytännössä muuttaa puhelimen näytön värimaailmaa täsmäämään paremmin ympäristön värimaailman ja valaistuksen kanssa. Toiminto on pitkälti vastaava kuin Apple iPad- ja Google Nest -laitteissa ja vain aika näyttää, kuinka hyödyllinen tai ylipäätään toimiva tämä ratkaisu on käytännössä.

Motion Sense -tutka

Ei, otsikossa ei ole käännösvirhettä vaan Googlen Pixel 4 -puhelimissa oikeasti on sisäänrakennettu tutka! Puhelimen sisällä oleva tutkasiru luo puhelimen ympärille halkaisijaltaan noin 60cm olevan alueen, jonka sisältä puhelin kerää tutkan avulla paikkatietoja ympäröivästä maailmasta. Google on kehittänyt ominaisuutta vuosia ja tällä hetkellä toimintoja ei ole vielä paljon. Googlen mukaan heidän on aloitettava perusteista ja saatava ihmiset tottumaan ominaisuuteen, ennen kuin uusia ominaisuuksia tuodaan saataville.

Tällä hetkellä Pixel 4 -puhelimet käyttävät tutkaa lähinnä havaitsemaan käyttäjän läheisyyden ja liikkeet puhelimen ympärillä. Esimerkiksi kun kävelet pois puhelimen lähettyviltä, näyttö lukitaan ja sammutetaan automaattisesti. Kun taas kätesi lähestyy puhelinta ottaakseen sen, puhelin ennakoivasti aktivoi näytön ja kasvojentunnistuksen. Lisäksi ominaisuuden avulla voit esimerkiksi skipata musiikkikappaleita pelkällä käden heilautuksella puhelimen läheltä ja jopa hiljentää tulevia puheluita tai hälytyksiä. Kun käsi lähestyy puhelinta puhelun tai hälytyksen äänenvoimakkuus laskee alemmas ja kätevällä käden heilautuksella voit kokonaan hiljentää hälytyksen tai puhelun.

Markkinoiden paras älypuhelinkamera?

Googlen julkaistessa uusia Pixel -malleja, ne ovat varsin tehokkaasti vallanneet kameratestien kärkisijat. Pelkästään Googlen omien puheiden perusteella, on vaikea mennä luotettavasti sanomaan mitään siitä, kuinka kamera verautuu esimerkiksi Huawein tai Applen huippupuhelimiin. Uudistuksia on kuitenkin tullut ja Google on vihdoin lisännyt puhelimen taakse toisen kameran. Uudet Pixel 4 -mallit ovat molemmat varusteltu 12 megapikselin pääkameralla ja 16 megapikselin 2x telephoto -kameralla. Puhelimen etupuolella olevat kamerat ovat kuitenkin vähentyneet ja tällä kertaa etupuolelta löytyy selfieitä varten 90 asteen kuvakulmalla varusteltu linssi.

Softapuolella Google sanoo tehneensä parannuksia erityisesti värienkäsittelyyn ja sen pitäisi johtaa realistisempiin väreihin valokuvia otettaessa. Pixel -puhelimet ovat perinteisesti loistaneet valokuvauksessa, mutta olleet jäljessä videokuvauksessa. Vielä on aikaista sanoa, onko näin tälläkin kertaa, mutta ainakin teknisten tietojen perusteella näin voi olla käymässä. Pixel 4 -puhelimissa videokuvaus rajoittuu 4K/30Hz -asetukseen, kun muut huippupuhelimet tarjoavat 4K/60Hz asetuksen.

Pixel Neural Core -prosessori

Google on laittanut Pixel 4 ja 4 XL puhelimiin pääsuorittimen kaveriksi uuden Pixel Neural Core -suorittimen. Tämän uuden prosessorin pää-asiallinen tarkoitus on vauhdittaa tekoälytoimintoja, joka johtaa esimerkiksi entistä nopeampaan kuvien jälkikäsittelyyn. Toinen tärkeä työ prosessorilla on puhutun kielen prosessointi ja sitä kautta ymmärtäminen. Puhelin pystyykin siis esimerkiksi muuntamaan puhetta tekstiksi täysin lokaalisti, lähettämättä tietoja mihinkään ja tehden siitä huomattavasti nopeampaa sekä sujuvampaa.

Uuden prosessorin myötä myös uusi Google Assistant on selkeästi nopeampi, kun joitain toimintoja voidaan suorittaa täysin lokaalisti, eikä lisäprosessointitehoa tarvitse hakea lähettämällä dataa Googlen palvelinten prosessoitavaksi. Google Assistantia voi nyt esimerkiksi pyytää avaamaan sovelluksia, luomaan sähköposteja tai etsimään sovelluksia laitteesta. Lisäksi Google Assistant pysyy nyt paremmin perillä asiayhteyksistä ja voit esimerkiksi pyytää sitä avaamaan tietyn henkilön Twitter -tilin. Sen jälkeen voit pyytää sitä avaamaan myös YouTuben ja Google Assistant automaattisesti ymmärtää, että haluat nähdä juurikin saman henkilön YouTube -tilin jota juuri tarkastelit Twitterissä.

Pixel 4 puhelimet varteenotettava haastaja muille

Kaikenkaikkiaan Google Pixel vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta uutuudelta, joka tuo mukavasti uusia ominaisuuksia markkinoille. Puhelimessa on korkealla virkistystaajuudella varusteltu näyttö, uusi Pixel Neural Core suoritin tekoälytoimitoja varten ja jopa sisäänrakennettu tutka! Pixel -puhelimet ovat myös perinteisesti haastaneet muita valmistajia hinnalla ja näin on myös tällä kertaa, eikä Googlen ilmoittama $799 hinta kuulosta liian korkealta. Varsinkaan kun vertaa Samsungin ja Applen uutuuksien hinnoitteluun sen tarjotessa jotakin, mitä muilla ei ole. Miten puhelin sitten lopulta pärjää tosimaailman testeissä Applen, Samsungin ja muiden huippumalleja vastaan jää nähtäväksi, mutta ainakin julkistuksen perusteella Pixel 4- ja 4 XL -malleilla on kaikki avaimet onnistumiseen.

Katso Android Authorityn tekemä esittelyvideo:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=W-NXw3ojVhQ[/embedyt]

Lähteekö uusi Google Pixel 4- tai 4 XL -malli tilaukseen? Siinä tapauksessa katsasta e-villen valikoimasta löytyvät laadukkaat tarvikkeet ja varusteet: