Tänä keväänä mediassa käsiteltiin paljon sähköpyörien hankinta-avustusta, kun hallitus toi julki suunnitelmansa vuosille 2018-2021. Mielipiteitä alkoi siunaantumaan heti puolesta ja vastaan, ja kuten sanonta kuuluu: ”Mielipiteet ovat kuin pyllynreikiä. Jokaisella on sellainen.” Vastustus kuitenkin vei voiton hallituksen ilmoittaessa perääntyvänsä hankintatuen eteenpäin viemisestä, mihin toisaalta petyimme, mutta toisaalta myös näemme perustelut. Vaikka tuki olisi tehnyt sähköpyörän hankinnasta entistä kannattavamman kuluttajalle (luultavasti siis sinulle arvon lukija), siitä olisi seurannut epämiellyttäviä lieveilmiöitä.

Huolimatta asioiden uusimmista käänteistä, olemme e-villellä katsoneet sähköpyöräilyn tukemista sen verran hyväksi asiaksi, että tarjoamme omakustanteisesti jopa 200 euron arvoisen ”hankintatuen” sähköfatbiken ennakkotilaajille. Miksi? Lue perustelumme alta.

Sähköpyörien myyjät veronmaksajien taskuilla

Kun tieto hankintatuen valmistelusta saapui koko kansan tietouteen, tarkoitettu kannustin kuluttajalle heikkeni arvoonsa nähden yhdessä yössä, ennen kuin se edes oli olemassa. Huomasimme, kuinka monet sähköpyörien myyjät kuola leukaa pitkin valuen ja kämmenet hiessä käsiään yhteen hieroen näkivät mahdollisuuden nostaa omaa voittomarginaaliaan suoraan veronmaksajien taskuista.

Päätimme uida vastavirtaan, sillä meidän mielestä hankkeen lopputavoite on kannustettava ja hyödymme kyllä jo ihan tarpeeksi kasvavan kysynnän myötä. Näin ollen uutisen kuultuamme teimme nopean linjauksen, että hintoihin ei kosketa, koska emme halua vain nostaa kateosuuttamme verovaroista ja heikentää kannustimen toimivuutta. Hankintatuen toteutus tietysti sakkasi siinä, että se vaikutti jo valmisteluvaiheessa hidastaen pyörämyyntiä, kun kuluttajat jäivät odottamaan päätöstä. Tämän lisäksi tukimalli oli tehty sellaiseksi, että se toimii helposti suurimmilta osin vain tulonsiirtona valtionkassasta yrityksille.

Uskomme ja toivomme, että hankintatuki palaa paremmin valmisteltuna uudestaan pöydälle jossain vaiheessa ja siinä muodossa, ettei se vaikuta juurikaan hinnoitteluun, jolloin tuki ajaisi todellista tarkoitustaan. Könttäsumma 400€ on ainakin omien havaintojemme perusteella kannustanut useita jälleenmyyjiä pumppamaan pyöränrenkaiden ohella ilmaa myös hintoihinsa. Toivottavasti tukiuudistus tai sen valmistelusta ilmoittaminen tehdään jatkossa sellaisena ajankohtana, jolloin ihmiset eivät panttaa hankintapäätöstään valmistelun vuoksi.

Tietystä näkökulmasta katsottuna on vaikea pahastua, että muut nostavat tarpeettomasti hintojaan tehden meistä houkuttelevamman jälleenmyyjän halvemmilla hinnoilla, mutta suomalaisuutemme velvoittamana yhteiskunnalliset haitat tuntuvat tässä tapauksessa omaa hyötyämme suuremmilta. Näin ollen viimeisimmässä muodossaan hankintatukea on vaikea kannattaa, vaikka kuten sanottua, sen tavoitteet ovat kannatettavat.

e-villen ”hankintatuki” sähköpyörälle

Monien toimijoiden nostettua hintojaan haluamme nähdä paikallaan pitämämme ja jo valmiiksi alhaisen hintamme, sekä erityisesti 200€ ennakkomyyntialennuksen, eräänlaisena hankintatukena ja kannustimena sähköpyörän hankintaan. Me olemme pystyneet polkemaan (heh heh) tuotantokustannuksemme minimiin jättämällä välikädet pois yhtälöstä asioimalla suoraan tehtaan kanssa. Olemme voineet myös suosion myötä tilata riittävästi sähköpyöriä, jolloin määrän noustessa myös yksittäisen pyörän hankintahinta on laskenut. Näin pystymme myymään laadukasta sähköavusteista fatbikea todella kilpailukykyiseen hintaan. Epäselvyyksien välttämiseksi totean, että kaikki pyörämme myydään Suomi-varastolta ja hintaan sisältyy arvonlisävero, joten muita ylimääräisiä kustannuseriä kuten EU:n määräämää polkutullia ei pyörän hankinnasta koidu.

Itse pidän pyörän sähköavusteisuudesta juuri työmatkoihin siksi, että paitani selkä ei ole litimärkä, kun aamulla astelen toimistolle. Uskoakseni monelle muullekin tämä ikävä seuraus työmatkapyöräilystä on esteenä sille, että valitsisi fillarin auton sijasta. Kauniina kesäaamuna se on kuitenkin aika mukava ratsastaa pyörän selässä kohti työpaikkaa kesäisten maisemien vaihtuessa ja lämpimän tuulenvireen pistäessä kutrit hulmuamaan.

Hyödynnä siis ”hankintatukemme”, jos haluat 26″ X-TREME sähköisen Fatbiken itsellesi kesää varten jo valmiiksi edullista hintaa vielä 200€ halvemmalla! Katso ihmeessä myös allaoleva lyhyt esittelyvideo sähköavusteisesta fatbikesta, jos hankinta on mielessä 🙂 Huomaathan, että ennakkomyyntitilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa, mikäli löydät itsellesi mielekkäämmän ratkaisun. Tuotteen saapumisesta sinulla on lisäksi vielä 30 päivän palautusoikeus, unohtamatta 12kk takuuta!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=tSSGIJqgfAc[/embedyt]