- Katso myös: Pikaopas hengityssuojaimiin – Mitä luokitukset tarkoittavat ja kuinka suojainta tulee käyttää
Koronaviruksen myötä maailmalla on vallinnut huutava pula suojatarvikkeista, kuten hengityssuojaimista, kasvosuojista, kumihanskoista sekä terveydenhuollon parissa työskentelevien työsuojavarusteista. Eri yritykset ja tahot ovat pyrkineet vastaamaan kasvaneeseen kysyntään muuttamalla tuotantolaitoksia tilapäisesti valmistamaan kortilla olevia tuotteita ja tämä on herättänyt myös useita kyseenalaisia toimijoita markkinoille ja aiheuttanut ikäviä lieveilmiöitä.
Haluan tässä kirjoituksessa avata hieman mitä tuotteiden hankintaprosessi pitää sisällään, miksi tuotteilla on erilaisia hintoja ja kuinka haastava tämän hetken tilanne on suojavarustemarkkinoilla. Meillä e-villellä on yli 12 vuoden kokemus Kiinassa työskentelystä ja hankintatyöstä. Vaikka olemmekin erikoistuneet elektroniikkaan, on hankintapalvelumme kautta toimeksiantoja tullut mitä erilaisemmista tuotteista; viimeisimpänä henkilösuojaimista.
Entinen kaiutintehdas on nyt hengityssuojien ”asiantuntija”
Viime viikkoina sähköpostini on ollut pullollaan erilaisia hengityssuojaintoimittajia. Yritykset, joiden kaiuttimia, puhelimia tai kaapeleita olen harkinnut hankintamessuilla e-villen valikoimaan, tarjoavat nyt toinen toistaan ”edullisempia” ja ”parempia” maskeja. Kaikilla on näennäisesti aina sertifikaatit kunnossa ja tuotanto jo pystyssä. Näissä jos asioita tehtäisiin vain dollarinkuvat silmissä, hypättäisi tässä varmasti heti satunnaisen tavarantoimittajan kelkkaan ja hankittaisi suojavarusteita sieltä, mistä niitä saadaan nopeasti ja halvalla. Tässä kuitenkin kokemus on opettanut varovaiseksi.
Uusien tuotteiden kanssa työskentely tuo aina paljon opittavaa
Meillä työskentelee Kiinassa suomalainen tuotepäällikkötiimi, joka etsii uusia tuotteita sekä verkkokaupan valikoimiin että hankintakumppaneille. Uusien tuotteiden kanssa työskentely tuo aina paljon opittavaa: Kuinka tuotteita valmistetaan, millaisia standardeja tuotteilla on kansainvälisesti, vaativatko tuotteet sertifiointeja, mikä taho sertifikaatteja myöntää ja miltä sertifikaatit näyttävät. Lisäksi meidän täytyy selvittää mahdolliset vienti- ja tuontirajoitukset, materiaalirajoitukset ja myös paikallista lainsäädäntöä niin Kiinassa kuin Suomessa, jotta voimme olla varmoja, että tuotteet ovat turvallisia ja säädösten mukaisia.
Tämänkaltaisen laadun- ja tuotannonvalvonnan tärkeys korostuu silloin, kun puhutaan tuotteista, jotka suojelevat ihmisten terveyttä. Saimme virusepidemian kasvaessa ensimmäiset yhteydenotot helmikuun puolella ja sittemmin yhteydenottoja ja avunpyyntöjä on tullut eri toimijoilta niin yksityiseltä kuin valtiolliselta taholta. Tämän myötä olemme pitkälti valjastaneet koko Kiinan tiimimme ostajia, tuotepäälliköitä ja laaduntarkastajia myöten työskentelemään suojavarusteiden parissa, jotta voimme vastata tarpeeseen.
Väärennettyjä sertifikaatteja ja tekaistuja tositteita
Yksi suuri haaste koronaviruksen aiheuttamassa ”tuotantoboomissa” on epämääräisten tavarantoimittajien paljous. Valtavan kysynnän houkuttelemana myös muihin tuotteisiin erikoistuneet tehtaat pyrkivät apajille pystyttämällä nopeasti tuotantolinjoja. Tällöin haasteena on tuotteen saaminen nopeasti vientiin vaadittavien standardien mukaiseksi ja näiden vaatimien testien suorittaminen sekä dokumenttien laatiminen. Hoppu ja suuret tilausmäärät saavat valmistajat oikomaan mutkia ja hankkimaan vaadittavat dokumentit mistä ne nopeimmin ja halvimmalla saa.
Asiaan vihkiytymätön saattaa ohittaa dokumenttien yksityiskohdat
Esimerkiksi yleinen CE-merkintä on jo tavallisesta tekemisestä tuttu haaste. CE-merkintä on helppo printata tuotteen kylkeen ja lisäksi päällisin puolin oikean näköiset dokumentit voi tuotteelle ostaa uskottavan kuuloiselta testilabralta ja hinta lasketaan satasissa. Kyseenalaisia sertifikaatteja myönnetään sekä suoraan Kiinassa että ympäri Eurooppaa eri tahojen toimesta. Asiaan vihkiytymätön saattaa myös ohittaa dokumenttien yksityiskohdat, kuten että testattu tuote on eri kuin myytävä tuote, joskus jopa eri yrityksen tuote, testi on vanhentunut tai tuote on oleellisesti muuttunut testauksen jälkeen.
Koronaepidemian yhteydessä markkinoilla on liikkunut toisenlainen dokumenttihuijaus. Ensin valmistaja ostaa sertifikaatin testilaboratoriolta. Testilaboratorio ei kuitenkaan välttämättä oikeasti testaa tuotetta säädösten mukaisesti, vaan tekee tuotteelle vain pyydettyjen standardien mukaisen sertifikaattidokumentin. Tämän jälkeen valmistaja lähettää kyseisen dokumentin eurooppalaiselle validointiorganisaatiolle, joka tekee uuden sertifikaatin jossa todetaan, että tuotteen testaussertifikaatti on vaadittujen standardien mukainen. Nyt valmistaja voi lähettää tästä potentiaaliselle asiakkaalle sekä Kiinalaisen testilaboratorion tositteen että Euroopassa toimivan organisaation vahvistuksen ja tässä voi viisaskin mennä nopeasti vipuun.
Juuri edeltävän kaltaiseen kuvioon törmäsimme erään tuotantolaitoksen kanssa. Laaduntarkastajamme soittaessa testilaboratoriolle, he eivät suostuneet kertomaan, että millä tavoin tuotetta on testattu, eikä heillä ollut esittää minkäänlaisia testituloksia. He osasivat vain sanoa, että numerolla X on olemassa testaustosite heidän tietokannassaan, mutta todellisia suojavarusteiden vaatimia testejä tuotteelle ei oltu koskaan tehty.
Laaduntarkkailu ei rajoitu pelkästään tuotteeseen
Sertifikaattien tarkastamisen, tuotteen testaamisen ja pistokokeiden lisäksi myös itse valmistaja tulee auditoida. Kiinan tuotantohistoriaan mahtuu paljon synkkiä tarinoita ja usein halvan, markkinoita selkeästi edullisemman hinnan kääntöpuolena voi olla olosuhteet, joissa tuotteita valmistetaan. Näissä on saatettu karsia turvallisuudesta, työsuojauksesta, työolosuhteista tai korvauksesta, jota työntekijöille maksetaan. Tavarantoimittajan auditointi onkin vähintään yhtä tärkeää kuin itse tuotteiden tarkastaminen, etenkin silloin kun valmistajalla ei ole esimerkiksi BSCI-sertifiointia (Business Social Compliance Initiative).
Suojavarusteiden kohdalla olemme käyneet läpi jo toistakymmentä potentiaalista valmistajaa ja toistaiseksi olemme lisänneet valikoimiimme kaksi kasvosuojusta: Yhden suu- ja nenäsuojuksen ja yhden FFP2-sertifioidun hengityssuojaimen. Ennen kuin kauppaa oli viety päätökseen, tuotejohtajamme lensi 12 tunnin varoajalla Shanghain lähistöllä sijaitsevan suojavarustevalmistajan tuotantolaitokselle vierailulle tarkastamaan hygieniatason sekä tuotantoprosessin.
Hinta ja laatu eivät kulje käsi kädessä
Hengityssuojainten ja muiden hygienia- ja suojatarvikkeiden huutava pula on ajanut näiden hinnat pilviin. Käsidesi 15 euroa. Hengityssuojain 10 euroa. Kumihanskat 3 euroa. Siinä missä vielä muutama kuukausi sitten hyvälaatuisia suu- ja nenäsuojaimia olisi saanut 50kpl laatikon tukusta viidellä eurolla, on räjähdysmäinen kysyntä tehnyt tuotteista vaikeasti saatavia.
Vaikea saatavuus näkyy kasvaneina kuluina: Tuotteen valmistaja joutuu palkkaamaan ylimääräistä henkilöstöä ja ostamaan uutta koneistoa, rahti- ja matkustusliikenteen rajoitteet nostavat rahtikuluja ja tekijöille maksetaan ylityökuluja, kun kysyntään pyritään vastaamaan. Kun tuotantolaitoksen ja asiakkaan välissä on 4-5 välikättä, nousee hinta nopeasti.
Tämänkaltaisen kulutuspiikin kohdalla hinta ja laatu eivät enää välttämättä korreloi. Osa markkinoilla olevista tuotteista saattaa olla mahdollisimman nopeasti ensimmäiseltä tukkurilta ostettuja. Huonolaatuinen tuote saattaa maksaa lisääntyneiden kustannusten vuoksi yht’äkkiä kymmenkertaisesti normaaliin verrattuna. Suojavarusteita ja ylipäänsä mitä tahansa (etenkin kovasti kysyttyjä) tuotteita ostaessasi kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen tietoihin ja kauppiaaseen. Onko yritys toiminut pitkään? Onko tuotteelle luvattu sertifiointia? Mitä vastaava tuote maksaa muualla?
Mistä suojavarusteita ja hengityssuojaimia voi ostaa?
Me olemme myös tuoneet suojavarusteita myyntiin kuluttajille e-villessä ja olemme pyrkineet hinnoittelemaan tuotteet edullisesti markkinoihin nähden. Rahtikulut ja tuotteiden hinnat elävät kuitenkin päivittäin kovan kysynnän alla. Tärkeämmässä roolissa suojavarusteiden tapauksessa on kuitenkin ollut yksityisten ja julkisten terveydenhuoltolaitosten ja hoivakotien tarpeeseen vastaaminen, jotta Suomeen saadaan hyvälaatuisia, hyvissä olosuhteissa tuotettuja ja järkevän hintaisia suojavarusteita.
Etsitkö suojaimia yrityskäyttöön? Pyydä tarjousta hengityssuojaimista yrityskäyttöön sähköpostilla osoitteesta yritysmyynti(a)e-ville.com
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.