Katso myös: Kasvosuojukset ja muut terveystuotteet e-villessä
Katso myös: Suojavarustesota Kiinassa – e-ville etulinjassa

Ncov2 ja sen aiheuttama Covid-19 -tauti on kasvattanut hengityssuojainten kysynnän pilviin ja tätä myötä maskien saatavuus on heikko ja hinnat korkeat. Mikäli hengityssuojaimia onnistuu kuitenkin löytämään myynnistä, on maskia ostaessa hyvä huomioida muutama asia, sillä maskeja on erilaisia ja korkeat hinnat ovat tuoneet markkinoille paljon erilaisia toimijoita ja jopa huijareita (Kauppalehti 4. huhtikuuta).

Haluan tässä blogissa kertoa mitä eroa eri luokituksen hengityssuojaimilla on ja kuinka hengityssuojainta tulee käyttää oikein.

Hengityssuojain

Auttaako hengityssuojain viruksia vastaan?

NCOV2-koronavirus leviää ilmateitse pisaratartuntana ja etenkin kosketuksen kautta pinnoilta tai ihmisten välillä. Tärkein ja paras keino ehkäistä viruksen leviämistä on välttää ihmiskontakteja sekä harrastaa hyvää käsihygieniaa. Kasvomaskien hyödyllisyydestä viruksen torjunnassa on liikkunut paljon ristiriitaista tietoa. Aasian terveysviranomaiset vannovat maskien hyödyllisyyden nimiin, mutta THL ja WHO ovat pitkään kyseenalaistaneet suojainten hyödyllisyyden. WHO teki kuitenkin kannassaan täyskäännöksen huhtikuun alussa ja WHO:n johtaja ilmoitti lehdistötiedotteessa, että maskin käyttö taudin leviämisen ehkäisemiseksi ei olekaan välttämättä huono idea (Iltasanomat 4. huhtikuuta) Myös Yhdysvaltojen terveysviranomainen CDC muutti suositustaan huhtikuun alussa ja suosittelee nyt suojaimen käyttöä ulkona liikkuessa ja Suomen valtion tiedepaneeli suosittelee maskien käyttöä (Helsingin Sanomat 2. kesäkuuta)

Päivitys: Myös THL on muuttanut sittemmin linjaustaan ja suosittelee nyt kangasmaskin käyttöä (MTV 14. huhtikuuta)

Kasvosuojain ehkäisee pisaroiden leviämistä pinnoille yskimisen tai aivastusten yhteydessä ja suojain myös estää sinua koskettamasta suutasi likaisilla käsillä. Maskia tulee kuitenkin käyttää oikein, jotta tämän käytöllä ei edesauta viruksen leviämistä ja teinkin kirjoituksen loppuun tästä käyttöohjeet.

Kasvomaski

FFP, N95, KN95, KF94 miksi niin paljon eri kirjainyhdistelmiä?

Maskien tuoteseloisteita lukiessa saattaa törmätä erilaisiin kirjainyhdistelmiin, joilla pyritään kuvaamaan suojaimen suodatuskapasiteettia. Euroopan Unionin alueella on yleisesti käytössä FFP-luokitus, mutta yhdysvalloissa luokitus on hieman eri. Myös Kiinassa, Koreassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa on oma luokitusjärjestelmänsä ja tämä voi nopeasti tehdä maskien vertailusta haastavaa. Suojausvarusteisiin erikoistuneen 3M-yrityksen mukaan EU-alueen FFP2-luokitusta vastaavia maskeja ovat ainakin

 • Yhdysvaltojen N95
 • Kiinan KN95
 • Australian P2-luokitus
 • Korean KN94

Nämä ovat siis toisiinsa nähden vertailukelpoisia, joten jos siis näet liikkeessä myynnissä N95-sertifioiuden kasvosuojaimen, tiedät, että tämä vastaa EU:n FFP2-luokitusta. Ohessa on 3M:n julkaisema PDF aiheesta, mikäli haluat lukea tästä lisää.
Kasvosuojain

Mitä eri suojausluokat tarkoittavat?

EU-alueella käytössä oleva FFP-lyhenne tulee sanoista Filtering Face Piece ja pohjaa EU standardiin 143 ja 149. Luokitus määrittelee kuinka suuren osan erilaisista ilmassa leviävistä hiukkasista maski suodattaa. Luokitus on jaettu kolmeen eri luokkaan:

FFP1-luokka

FFP1-luokan suojaimen tulee suodattaa yli 80% ilmassa leviävistä, 0.6 μm (mikrometri) suuremmista hiukkasista. Maskin vuoto voi olla enimmillään 25%. FFP1-suojain suodattaa hengitysilmasta suurikokoisia hiukkasia ja suojain on tarkoitettu käytettäväksi myrkyttömän pölyn ja aerosolien kanssa työskennellessä. Maski soveltuu esmerkiksi rakennustyömaalle mikäli ei työskentele asbestin tai myrkyllisten yhdisteiden parissa.

FFP2-luokka

FFP2-hengityssuojain suodattaa yli 94% ilmassa leviävistä, 0.6 μm suuremmista hiukkasista. Maskin maksimivuoto voi olla enimmillään 11%. FFP2-luokan suojaimia käytetään laajasti teollisuuden parissa ja maski suodattaa erinäisiä kaasuja, savua, karsinogeenisiä partikkeleita tai muita haitallisia orgaanisia yhdisteitä.

Katso myös: Kasvosuojukset ja muut terveystuotteet e-villessä

FFP3-luokka

FFP3-luokan hengityssuojaimen tulee suodattaa yli 99% ilmassa leviävistä 0.6 μm suuremmista hiukkasista. Maksimivuoto voi olla FFP3-luokan suojaimessa enimmillään 5%. FFP3-luokan suojaimia suositellaan käytettäväksi silloin, kun työskennellään haitallisten ja myrkyllisten orgaanisten yhdisteiden, kuten bakteerien, itiöiden ja virusten kanssa. FFP3-luokan suojaimia käytetään usein kemikaaliteollisuudessa.

Katso myös: FFP3-hengityssuojain e-villessä

Minkä luokan kasvomaski minun kannattaa ostaa?

EU:ssa käytössä oleva FFP-luokitus on tarkoitettu etenkin työsuojausta varten. Luokituksella ilmaistaan millaisissa oloissa eri suojaimia tulisi käyttää ja luokitus ei ole oikein omiaan koronaviruksen kaltaiseen tilanteeseen. Tavalliselle ihmiselle ja kaupassa käyntiin jo FFP1-luokan maski ajaa suurelta osin tehtävänsä: Maski estää sinua levittämästä virusta ympäristöösi pisaroiden muodossa ja toisaalta estää sinua koskettamasta likaisilla käsillä suuta tai nenääsi. Sinun ei kannata siis maksaa ylimääräistä korkeamman luokan suojaimesta, mikäli tälle ei ole tarvetta. Mikäli kuitenkin työskentelet alalla, jossa on suurempi tartuntariski, olisi luokituksen hyvä olla vähintään FFP2, mutta mieluummin FFP3.

Katso myös: Kertakäyttöinen suu- ja nenäsuojain e-villessä

Hengityssuojain

Ohje: Kuinka hengityssuojainta käytetään oikein

Terveysalan ja työsuojauksen ammattilaiset ovat katsoneet kauhulla sivusta kuinka ihmiset ovat käyttäneet henkilösuojaimia, mutta eivät ole kiinnittäneet mitään huomiota näiden pukemiseen tai oikeaoppiseen käyttöön. Koostin tähän yksinkertaiset pikaohjeet maskin käyttöön:

 1. Varmista, että suojain on ollut säilytettynä oikein kuivassa ja lialta suojassa
 2. Pese kätesi huolellisesti saippualla ennen suojaimen päähän asettamista
 3. Aseta suojain sekä suun että nenän yli ja muotoile nenäkehys oman nenäsi mukaisesti. Varmista, että suojaimen ja kasvojen välissä ei ole näkyviä rakoja
 4. Vältä koskemasta suojainta ulkona liikkuessasi. Mikäli sinun pitää esimerkiksi korjata suojaimen asentoa tai raapia nenääsi maskin alla, pese kätesi tai käytä käsidesiä ensin
 5. Poista suojain korva- tai päälenkkien kautta, älä koske itse kasvosuojukseen. Mikäli kyseessä on kertakäyttöinen henkilösuojain, heitä se välittömästi roskiin
 6. Pese kätesi huolellisesti

Bonusneuvo: huomioi, että puhelimesi on yksi likaisimmista asioista, joita omistat. Käsien pesemisestä ja maskin käytöstä ei ole mitään apua, mikäli otat tämän jälkeen puhelimen takataskustasi ja raavit seuraavaksi kasvojasi. Puhelin kannattaa puhdistaa yhdessä käsienpesun yhteydessä.

Muistetaan nyt vältellä kontakteja ja pitää hyvää huolta sekä hygieniasta että toisistamme <3

Lisää aiheesta:

 • Verkkokauppa e-villen valikoimissa on mm. hengityssuojaimia ja muita koronavirukseen ja hygieniaan liittyviä tuotteita muut terveystuotteet -kategoriassa.
 • Lue myös miltä Kiinan suojavarustemarkkinoilla näyttää ja millaisia sudenkuoppia hankinnassa piilee.
 • Kauppalehti kirjoitti e-villen hankintatiimistä, joka taistelee Kiinassa huijareiden ja väärennettyjen laatusertifikaattien maailmassa varmistaen, että e-villessä myytävät hengityssuojaimet ovat laadukkaita ja suojaavat asianmukaisella tavalla. Lue Kauppalehden juttu täältä.
 • Kasvosuojukset yrityksille tai julkisille tahoille, ota yhteys yritysmyynti(at)e-ville.com.