Onko piirtonäyttö tai piirtopöytä sinulle jo tuttu tuote entuudestaan? Kyseessä ei ole pelkkä taiteilijan tai kuvataiteen harrastajan lelu, vaan itse asiassa hyvin käytännöllinen tuote, jota voi hyödyntää esimerkiksi monissa työtehtävissä.

Piirtopöytä on graafisen alan armoton apuväline, mutta myös hyvä keino monipuolistaa esitelmää, demonstroida vaadittuja työtehtäviä tai vaikkapa monipuolistaa opetusta etäopetuksessa.

Mutta mikä on piirtopöytä? Miten se eroaa piirtonäytöstä? Lue tämä postaus ja opit hyödyntämään piirtoalustoja omassa työssäsi tai opiskelussasi!

Millainen yritys on HUION?

HUION saattaa olla tuttu nimi, mikäli olet joskus katsellut piirtoalustatarjontaa tai tutustunut vaikkapa alan tuotearvosteluihin. HUION on nimittäin nouseva, vuonna 2011 Kiinassa perustettu tekniikan alan yritys, jonka maine Euroopassa ainoastaan kasvaa. Yritys tarjoaa edullisia ja hinta-laatusuhteeltaan hyviä digipiirtotuotteita kuluttajakäyttöön.


HUION valmistaa pääasiallisesti piirtopöytiä ja piirtoalustoja. Yrityksen päämarkkina-alue on Aasia, mutta lisäksi sen tuotteita ja palveluita toimitetaan Eurooppaan, Australiaan ja Yhdysvaltoihin. Yrityksen tärkein arvo on toimittaa luotettavasti toimivia tuotteita, joissa jokainen ruuvi on oikealla paikallaan. HUION- piirtopöydät ja alustat ovat esimerkiksi maailmankuulua WACOM:ia huomattavasti edullisempia, mutta vähintäänkin yhtä korkealaatuisia ja tärkeimmillä ominaisuuksilla varustettuja.

HUION tarjoaakin hyvät tuotteet parhaaseen hintaan. Sen edullisemmat materiaali- ja tuotantokustannukset mahdollistavat hyvän hinta-laatusuhteen ja sen näkymät Euroopan markkinoilla ovat melkoisen auvoisia!

Mikä on piirtonäyttö?


Piirtonäyttö on näytöllä varustettu piirtoalusta, eli toisin sanoen käyttäjä näkee piirrettävän kuvan heti sitä tehdessään. Piirtonäyttö onkin siis tavallaan elektroninen paperi. Piirtonäyttö sopii erinomaisesti etenkin maalaamiseen ja muihin tarkkuutta vaativiin hommiin. Piirtonäytön etu on se, että kuva on helppo hahmottaa samalla kun sitä tekee ja vaikkapa taiteen luominen tai kuvitus piirtonäyttöä apuna käyttäen on äärimmäisen mukavaa.

Piirtonäyttö näyttää yleensä isohkolta tabletilta ja niitä saa eri kokoisina ja erilaisilla ominaisuuksilla varustettuina. Piirtonäytön kuvaa on helppo muokata jälkikäteen ja sitä voi vaikkapa suurentaa tai pienentää näppärästi. Piirtonäyttö onkin oivallinen keino luoda perinteisiä piirustuksia sähköisessä muodossa.

Mikä on piirtopöytä?


Piirtopöytä eroaa piirtonäytöstä siinä, että siinä ei ole näyttöä vaan kuvaa katsellaan yleensä tietokoneen näytön kautta. Toisin sanoen kuvaa tulee piirtää ikään kuin sokkona ja piirretty kuva siirtyy valmiina erilliselle näytölle.

Piirtopöytä on huomattavasti vanhempi keksintö kuin piirtonäyttö, sillä se keksittiin jo vuonna 1961. Se perustuukin analogisen datan siirtoon digitaaliseen muotoon. Käytännössä stylyksella, eli piirtokynällä piirrettävä piirros tai teksti muuttuu paineentunnistuksen avulla digitaaliseksi.

Piirtopöydässä ei ole näyttöä, joten se maksaa näytön kustannusten verran vähemmän kuin piirtonäyttö. Se ei kuitenkaan sovellu erityisen tarkkoihin tehtäviin, joten ammattilaiskäytössä tai taiteilijakäytössä näytöllinen tuote on usein kannattavampi hankinta. Sekä piirtonäytön ja piirtopöydän toimintaperiaate on kuitenkin sama, eli paineentunnistus mahdollistaa autenttisen piirtotuntuman, sillä stylyksen kärjen voi asettaa joustamaan oman käsialan mukaan ja näin teoksesta tulee hyvin luonnollisen näköinen. Piirtopöytä onkin hyvä lisä vaikkapa jollekin kuvankäsittelyohjelmalle, sillä Paintilla piirtämisen voi korvata käsintekemisellä.

Miksi piirtoalustan hankkiminen kannattaa?


Piirtoalustan hankkiminen kannattaa siksi, koska sen avulla käsinkirjoitetun tai –piirretyn tiedon saa helposti muokattua digitaalisessa muodossa, eikä jälki kärsi. Hiirellä on vaikeaa piirtää tai kirjoittaa, joten esimerkiksi piirroksien tai vaikkapa kaavioiden toteuttaminen on paljon nopeampaa kun hyödyntää erillistä piirtoalustaa, joka siirtää datan suoraan haluttuun ohjelmaan.

Piirtoalusta kannattaakin hankkia silloin kun piirtoharrastus on lähellä sydäntä. Piirtoalusta sopii hyvin myös henkilöille, jotka opiskelevat, opettavat, tai esimerkiksi pitävät joitain koulutuksia. Saat sen avulla luotua ajatuksistasi näyttäviä ja toimivia ohjekuvia ilman turhauttavaa hiirellä piirtelyä. Myös taiteilijan, harrastajapiirtäjän tai vaikkapa graafisen suunnittelijan kannattaa hankkia piirtopöytä, sillä piirretyn kuvan saa helposti jälkikäsiteltyä ja vaikkapa taiteen voi viedä aivan uudelle tasolle yhdistämällä käsintehtyä ja digitaalista kuvaa ja taiteen keinoja.


Piirtoalustan hankkiminen kannattaa siksi, koska se ei ole enää kallis hankinta ja voit käyttää sitä näppärästi yhdessä olemassa olevan teknologiasi kanssa. Esimerkiksi älypuhelimen tai tietokoneen voi yhdistää edulliseen piirtoalustaan ja koko maailman mahdollisuudet ovat käytettävissäsi.

Kuka voi hyötyä piirtopyödästä?


Piirtopöydästä voi hyötyä melkein kuka vain. Saatat tunnistaa itsesi etätyöaikana turhautuneena siitä, että ei voi esitellä käsikirjoitettua muistiinpanoasi palaverissa tai vaikkapa koulutustilanteessa kuvailet piirroksesi sanoin, koska et viitsi kuvata paperilappua ja tallettaa ja lähettää kuvaa eteenpäin. Tämä säätö voi loppua sillä, että yhdistät piirtoalustan koneeseesi ja voit näyttää käsinkirjoitettua tietoa helposti jopa live-tilassa.


Piirtoalusta ei siis ole tuote, joka sopii vain erityisen hyville piirtäjille tai ammattimaisille suunnittelijoille. Etätyö ja etäopiskelu on arkea ja jopa tanssitunteja käydään Skypessä tai Zoomissa. Näissäkin tilanteissa piirtoalustalla voi asian esittää näppärästi kuvamuodossa piirtoalustan avulla. Piirtoalusta, -näyttö tai –alusta sopiikin siis myös monille sellaisille ihmisille, jotka eivät ehkä edes tiedosta sen hyötyjä.

Kun piirtoalustan valitsee oikein, on hyöty valtava. Kumpi siis valita, piirtopöytä vai piirtoalusta? Lue lisää seuraavasta kappaleesta ja tee oikea valinta!

Kannattaako valita piirtonäyttö vai piirtopöytä?

Se, kannattaako sinun valita ennemmin piirtonäyttö vai piirtopöytä riippuu siitä millaiseen käyttöön välinettä tarvitset ja toisaalta millaisella budjetilla sen haluat hankkia. Budjettiin vaikuttaa se, valitsetko laitteen näytöllä vai ilman näyttöä. Kannattaakin ensin päättää se, mitä haluat tehdä. Tarkempaa työtä on turhauttavaa tehdä piirtopöydällä, joten toisinaan kannattaa valita kalliimpi piirtonäyttö.

Kun suuret linjat ovat selvät, kannattaa tutustua tuotteiden tarkempiin ominaisuuksiin. HUION on hyvä laatuvalmistaja, joka tuo hyvää kilpailua alalle. Kannattaa tutustua laajaan HUON valikoimaan, ja tuotteiden ominaisuuksiin, jotta valitset varmasti sellaisen alustan, jonka ominaisuudet riittävät sinun käytössäsi ja jonka käyttäminen on mukavaa.

Tuotevalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa teknologian tarkkuuteen ja kynän kallistuskulmaan, sekä esimerkiksi piirtotuntumaan. Lisäksi näppäinten ohjelmointi ja yhteensopivuus vaikkapa puhelimesi käyttöjärjestelmän kanssa kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin!

Esimerkkinä piirtonäytöstä on HUION Kamvas 13 laminoitu FullHD piirtonäyttö ,joka on loistava pienen budjetin tuote. Näyttö on täysin laminoitu ja näin ollen kynän kärki ja kursori liikkuvat tarkasti samassa kohdassa. Näytön piirtotuntuma on hyvä ja kynä mahdollistaa myös kallistuksen laajassa kulmassa. Näyttö on alle kilon painoinen ja menee pieneen tilaan, joten kyseessä on mainio kokoihme vaikkapa läppärilaukkuun.

Hyvä piirtopöytä puolestaan on esimerkiksi HUION H430P Piirtopöytä, joka tarjoaa tarkan virtavapaan käytön hyvällä painetasolla ja resoluutiolla. Pöytä mahdollistaa pikanäppäinten asentamisen neljään painikkeeseen ja sitä voi käyttää vaikkapa pelaamiseen piirtämisen lisäksi. Pöytä on yhteensopiva Android –puhelimen ja tabletin kautta, joten saat nopean ja näppärän tiedonsiirron työpaikan tai koulun vaatimuksiin.

Valitsetpa piirtonäytön tai piirtopöydän, tee hyvä ja harkittu päätös, niin et joudu pettymään! Muuta etätyöt tai etäkoulu mukavaksi tai vie piirtoharrastus täysin uudelle tasolle valitsemalla HUION!