Lakimiesten jälkeen pahimpia verenimijöitä ovat hyttyset, hirvikärpäset ja punkit. Lue tästä 3 erinomaista keinoa välttää hyttysenpuremat ja niitä seuraava infernaalinen kutina, niin kotona köllötellessä kuin ulkona liikkuessakin.

Blogissa kerron teille kuinka parhaiten suojautua itikoita vastaan kolmella rintamalla:

  1. Kotona ja sisätiloissa
  2. Pihalla tai terassilla 
  3. Luonnossa liikkuessa

Vaikka joskus epätoivo voikin iskeä katsoessa vereslihalle nakitettua ihoa peilistä mökkireissun jälkeen – Älä huoli, tämä sota on vielä voitettavissa!

Siispä, sukelletaan itse aiheeseen!

Mitä juomaa itikka tilasi ravintolasta? Litran kokista. Pidä kuitenkin sinä huoli, ettet joudu kokin asemaan!

1. Ensimmäinen askel – Hyttysovi ja -ikkunaverkko barrikaadeina

Sodan ensimmäinen vaihe on laittaa kodin puolustus kuntoon. Ikävä kyllä juoksuhaudan kaivaminen ja piikkilangan vetäminen tontin ympärille eivät pidä näitä verenimijöitä pois kimpustasi. Kesällähän olisi mukava pitää talon ja mökin ovet auki tuuletuksen vuoksi, mutta samalla ei haluaisi itikoiden pääsevän sisälle.

Eipä hätää, tähän meiltä löytyy lääkkeet!

Magneetilla sulkeutuva hyttysovi

Yksi parhaista keinoista välttää hyttysenpuremat kotona on olla päästämättä niitä edes sisälle yrittämään ruokailua. Tähän erinomainen ratkaisu on automaattisesti magneettien avulla perässäsi sulkeutuva hyttysovi! Maailman historian kovin jääkiekkoilija Wayne Gretzky sanoi aikanaan, että sinulta jää 100% varmuudella maali tekemättä, jos et edes lauo.

Miksi siis päästää hyttysiäkään ”laukomaan” ja tekemään valintaa sinun ja hyttysansan väliltä? Älä siis päästä hyttystä edes sisälle, vaan anna sen lennellä rauhassa naapurisi kiusaksi.

Verkko päästää ilman läpi, mutta pitää itikat ulkona
Verkko päästää ilman läpi, mutta pitää itikat ulkona
Hyttysovi toimii magneettikiinnityksellä
Hyttysovi toimii magneettikiinnityksellä

Tarkemmin ottaen magneetien avulla sulkeutuva hyttysverkko on kätevä ratkaisu tähän ongelmaan. Se päästää ilman läpi, mutta pitää hyönteiset pihalla ja ilman lisäksi sen läpi kulkee vaivatta koko perhe, kuin myös lemmikit. Hyttysverkon omistajat ovatkin osoittautuneet hyvin tyytyväisiksi tuotteesta:

 

Edelleen käytössä ja kolme vuotta sitten tilattu 🙂 Ollut kahdessa ovessa, parvekkeella ja ulko-ovessa – Anne M.

Verkon salaisuus perustuu uudenlaiseen magneettikiinnitykseen: Verhon kaksi puoliskoa sulkeutuvat magneettien avulla, jolloin voit kulkea oven läpi niin, että se sulkeutuu välittömästi läpi kuljettuasi.

Hyttysverkkoon ja muiden kokemuksiin sekä yli 220 arvosteluun pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Suomi, tuhansien järvien ja itikoiden maa. Paitsi itikoita meiltä löytyy niin paljon, ettei enää laskupää riitä.

Hyttysverkko ikkunaan

Oven lisäksi kesäkeleillä myös ikkunaa on mukava pitää auki, jotta talo pysyy viileänä ja nukkumisesta tulee huomattavasti helpompaa. Valitettavasti heti kun katse välttää, hyttysillä on tapana parveilla ikkunasta sisään inisemään korvan viereen.

Hyttysverkon voi leikata ikkunaan sopivaksi
Hyttysverkon voi leikata ikkunaan sopivaksi

Kotisi haavoittuvuudet puolustussodassa on helppo tilkitä ikkunoihin asennettavalla hyttysverkolla. Hyttysverkon avulla voit huoletta jättää ikkunan selälleen ja hyttyset pysyvät taatusti ulkona. Ikkunoiden koko vaihtelee jokaisessa huushollissa, mutta leikkaamalla verkon omiin mittoihin sopivaksi, saa sen helposti sovitettua kaiken kokoisiin ikkunoihin.

Tämän lisäksi mukana tulee kätevä tarranauha, jonka avulla verkko on helppo kiinnittää ja irrottaa ikkunasta. Pane siis ininälle stoppi ja hanki hyttysverkko täältä!

Toki kesällä jokainen meistä haluaa nauttia luonnosta ja omalla pihalla tai terassilla oloilusta – Mikä sitten neuvoksi?

Hyttysverkollinen riippumatto pihalle

Haluatko rentoua pihalla ollessasi? Aseta riippumatto pihapuiden väliin tai terassille ja nauti kesäsäästä. Tässä laskuvarjokankaisessa riippumatossa sielu lepää, mutta hyttyset tulevat varmasti häiritsemään tätä rentoutumishetkeä. Käännä siis riippumatto toisinpäin ja näin saat asetettua roikkumaan hyttysverkon päällesi. Ota rennosti, älä huido ja hommaa hyttysverkollinen riippumatto!

Hyttysverkko pitää itikat poissa
Hyttysverkko pitää itikat poissa
Voit vaikka nukkua riippumatossa miljoonan tähden
Voit vaikka nukkua riippumatossa miljoonan tähden "hotellissa"

Laskuvarjokangas on ehdottomasti paras materiaali riippumatolle, koska se kuivuu nopeasti, menee pieneen tilaan, ei paina juuri mitään sekä tuntuu hyvältä iholla! Kyllä kelpaa köllötellä.

2. Ansa viritetty – Johdata hyttynen tekemään kohtalokas valinta

Aina et voi toimia portsarina ja pyytää hyttystä ovella poistumaan, joten sinun on ajateltava strategisesti kuin pahis Bond-elokuvissa. Sillä erotuksella, että hyttysen päivät tulevat olemaan luetut ennen kuin kerkeät edes sille kertomaan, kuinka käytit oveluuttasi ansan virittämiseksi. Tässäpä siis muutama keino inisijöiden jallittamiseen niin sisä- kuin ulkotiloissa.

Infrapunalähteeseen perustuva hyttysansa

Infrapunalähteinen Greenyellow -hyttysansa

Erilaisia valohoukuttimia on olemassa ja ne toimivat vaihtelevasti. Tämä sisätiloihin sopiva Greenyellow -hyttysansa on kuitenkin toimistollamme koettu varsin toimivaksi peliksi, sillä hyttysiä ei juurikaan näe, mutta tyhjennysastiaan hyttyssilppua kertyy silti tasaisesti.

Laitteen kauneus piilee siinä, että se valollaan houkuttelee hyttyset lähelle ja tuuletin imaisee hyttysen sisäänsä tehden siitä hakkelusta.

Ansan toimivuus perustuu infrapunalähteeseen, jota laite lähettää ja joista hyttyset kiinnostuvat. Toisin kuin kuvittelisi, ei tämä ”hyttysteurastamo” pidä lähes mitään ääntä.

Tutustu hyttysansaan tästä.

Hyttysansa LED-polttimolla

Hyttysansa LED-polttimolla
Hyttysansa LED-polttimolla

Yksi LOISTAVA käytännön ratkaisu on myös korvata tavallisen polttimon hyttysansapolttimolla, jotta tavallinen valaisin tekee perustehtävänsä lisäksi myös aktiivisesti töitä tuholaistorjunnan saralla.

Mikäänhän ei oikeastaan ota enempää pattiin kuin rantasaunalla kiireellä pukeminen, koska muuten hyttyset syövät ihon paukamille. Jos korvaa tavallisen valopolttimot saunalta hyttystentappajaan, voit rauhassa jatkaa pyyhe päällä jäähdytellä – Ja avata vaikka huurteisen kylkeen.

Hyttysansa LED-polttimon toimintatilaa saat vaihdettua yksinkertaisesti laittamalla valon päälle ja pois. Kaikkiin E27-kantaisiin valaisimiin sopivaa LED-polttimoa voi käyttää siis valona tai pelkästään hyttysansa -tilassa helposti mm. yöaikana.

Onko sinulla E27-kantainen valaisin? Jos on, tutustu hyttysansa LED-polttimoon tarkemin tästä.

Järeät aseet käyttöön! LED-lamppu hyttysansa

Taistelu hyttysiä vastaan käydään kuitenkin raskaimmin ulkona esimerkiksi retkeillessä. Tällöinhän me astumme heidän valtakuntaansa. Niinpä kysymykseen tulee yllämainitusta jalostetumpi versio, nimittäin akulla toimiva ja helposti mukana kulkeva langaton LED-lamppu hyttysansa!

LED-lampussa on kokoontaittuva ripustus
LED-lampussa on kokoontaittuva ripustus
LED-lamppu hyttysansa toimii hyttystorjunnan lisäksi erinomaisesti mm. leirilamppuna
LED-lamppu hyttysansa toimii hyttystorjunnan lisäksi erinomaisesti mm. leirilamppuna

LED-lamppu toimii retkivalaisimena hyttysansan ohella ja se voi toimittaa väliaikaisesti myös mitä mainioimmin taskulampun virkaa, esimerkiksi yöllä huussiin mennessä. Asiakasarvostelun perusteella se on toiminut myös mallikaasti asuntoautossa hyttysten karkottamiseen!

Käytin tuotetta asuntoautossa hyttysten karkottamiseen ja tuote tuntuu kyllä toimivan ja ansaan menee hyttysiä. Odotin vähemmän ja sain enemmän – Eija K.

Hyttysansa LED-lampussa on 3 eri valotehoa ja vaihtoehto pelkälle hyttysansan käytölle. Akku laitteessa kestää pienimmällä valoteholla 20 tuntia ja suurimmalla kirkkaudella 4 tuntia. Se on MicroUSB-ladattava, joten varvavirtalähteellä sen saa kätevästi ladattua reissun päällä.

Langaton hyttysansa LED-lamppu onkin siis kaikinpuolin erittäin kätevä varuste esim. mökille, eräretkelle tai festareille! Laitteen teknisiin tietoihin pääset kurkkaamaan tarkemmin täältä.

3. Viimeinen rintama – Suojaudu oikealla pukeutumisella

Varsinkin ulkona hyttysten lähestymisyrityksiä on vaikea kokonaan tyrmätä. Myös pöpelikön keskellä Suomen suvessa ei pakosti yksi tai kaksi valoansaa riitä niitä tuhansia ympärillä pyöriviä pörrääjiä pitämään kurissa, joten on aika laittaa pystyyn vielä viimeiset suojamuurit eli puettavat suojat.

kuinka suojautua punkeilta
Näistä otuksista varoiteltiin jo lapsena! Metsässä liikkuessa on parempi siis hoitaa suojavarustus kuntoon.

Koko vartaloa suojaava hyttysverkkoasu

Varsinkin marjastajat ja sienestäjät ovat jatkuvasti alttiina, niin hyttysenpistoille, kuin myös punkkien ja hirvikärpästenkin silmittömille aggressioille. Nyt pelataan siis kovalla kovaa vastaan ja kyseeseen tulee hyttysasujen haarniska – Koko vartaloa suojaava hyttysverkkoasu.

Asu on siitä kätevä, että se ei ole kokonainen puku, vaan puetaan osissa. Näin ollen syksyisellä sienimetsällä saatat olla pukeutunut jo hieman paksummin, jolloin koko kroppaa ei tarvitse suojata, vaan vain osat siitä.

Koko vartaloa suojaava hyttysverkkoasu
Koko vartaloa suojaava hyttysverkkoasu
Asu koostuu useasta eri osasta
Asu koostuu useasta eri osasta

Hyttysasu on kevyt ja kulkee takintaskussa tai retkirepussa kätevästi. Kun askel on ajatuksissa kääntyä metsänpuolelle, vetäistään hyttysverkkoasu päälle ja nautitaan luontoretkestä ilman inhottavia hyttysiä ja hirvikärpäsiä. Ken on Suomen marjametsässä kulkenut, tietää sen tunteen kun sata hirvikärpästä ropsahtelee vaatteisiin ja sieltä alkavat kulkeutua iholle ruokailemaan. Tässäpä siis oiva ratkaisu kaikille luonnossa samoaville!

Hyttysverkkoasuun voit tutustua tästä. (ppsst, vieläpä Suomen halvimpaan hintaan!)

Muut asusteet hyttysten torjuntaan

Mikäli hyttyssuihkeet tuntuvat toimivan, etkä tarvitse kokovartaloasua, voit suojata vkasvosi ja kaulasi vaivattomasti NatureHike -hyttysverkolla. Eli nakkaa hyttysverkko minkä tahansa lakin yli ja olet valmis kohtaamaan korven sääsket ja hyttyset. Niin. Mitäpä sitä muuta sanomaan.

Jos kuitenkin hyttyssuihkeet, kemikaalit tai muut poppaskonstit hyttysten karkoittamiseen eivät toimi kohdallasi, tulee kaapistasi ehdottomasti löytyä luonnonmukainen hyttysranneke.

Nimensä mukaisesti hyttysranneke on ystävällinen, niin luonnolle, kuin myös iholle. Luonnollisista aineksista koostuvan, DEET-vapaan hyttysrannekkeen aktiiviset aineet ovat citronellaöljy, mausteneilikan kukka sekä laventeli. Citronellaöljy karkoittaa ötökät välittömästä ympäristöstä, kun taas muut ainesosat takaavat miellyttävän, sitruunaisen tuoksun.

Hyttysrannekkeen löydät täältä.

NatureHike -hyttysverkko päähän
NatureHike -hyttysverkko päähän
Luonnonmukainen hyttysranneke
Luonnonmukainen hyttysranneke

Ja kun olet varustautunut ylläolevilla tuotteilla, sota hyttysia vastaan on voitettu ja inhottava raapiminen ja höttiäisten ininät ovat suljettu pois kesän suunnitelmista!

Täältä löydät myös muut e-villen hyttystuotteet.

Mikäli sinulla on muita vinkkejä tai ratkaisuja hyttysten torjuntaan, kerro ne meille kommenteissa!

e-villen tiimi toivottaa itikkavapaata kesää!