Olen ollut nyt e-villessä töissä 8 vuotta ja tuona aikana peliohjaimiakin on ehtinyt tulla vastaan jos jonkinlaisia. Yksi ohjain, jossa kolmannen osapuolen valmistajat ovat olleet aina jäljessä on ollut SONY:n DualShock ja näistä etenkin DualShock 4 -ohjain. En ole tähän mennessä törmännyt oikeasti hyvään ja halpaan PS4 tarvikeohjaimeen, kunnes kaivoin Hydran laatikostaan. Pyrin tässä blogissa vertailemaan mahdollisimman puolueettomasti SONY:n alkuperäisohjainta ja Hydran PS4 -tarvikeohjainta. Listasin myös blogin loppuun ohjaimen plussat ja miinukset, mikäli et malta lukea koko blogia.

PS4-ohjaimia riivaa myös jossain määrin harmittava valmistusvika / rakenneongelma.

Playstation 4 -pelikonsolin mukana tuleva ohjain on monipuolinen ja todella hyvin valmistettu peliohjain, joka istuu hyvin käteen ja kaikilla painikkeilla on selkeä ja johdonmukainen tarkoitus. Ohjain on lisäksi langaton ja sillä on suhteellisen hyvä akkukesto. Joku saattaisikin siis kysyä, että mihin tarvikeohjainta tarvitsee? Ensinnäkin ilmeisin syy on luonnollisesti toiselle, kolmannelle tai neljännelle pelaajalle, mutta PS4-ohjaimia riivaa myös jossain määrin harmittava valmistusvika / rakenneongelma.

PS4 ohjaimen Sprint Glitch -ongelma

Itselläni on ollut nyt pleikkari nelonen hieman päälle 2 vuotta, jonka aikana olen tahkonnut suhteellisen paljon FPS-pelejä ja kumpaakin ohjainta rupesi reilun vuoden jälkeen riivaamaan niinsanottu sprint glitch -ongelma. Ohjaimen vasen tatti ei enää rekisteröi loppuun menevää liikettä ja sitä myötä pelihahmo saattaa lopettaa juoksun kesken kaiken ja vaihtaa askelluksen etanahitaaseen kävelyyn keskellä vihollistulitusta tai kieltäytyy juoksemasta ylipäänsä. Olen kokeillut avata ohjainta ja korjata ongelmaa netistä löytyvillä ohjeilla. Viimeisimpänä avasin ohjaimen tyystin ja purin tämän osiin ja tarkistin jokaisen osan ja öljysin vasemman tatin, koska internet sanoi, että niin kannattaa tehdä. Ei kannattanut.

…Internet sanoi, että niin kannattaa tehdä. Ei kannattanut.

Jos haluat kuitenkin kokeilla Sprint Glitch -ongelman korjausta itse, niin tässä on korjaukseen ohje (Youtube), joka ei itselläni tosin tätä ratkaissut, mutta moni muu on kehunut tämän toimineen.

Minulla oli siis uusien ohjainten hankinta edessä, mutta ajatus reilun vuoden välein vaihdettavista ohjaimista 50-65€ kappalehinnalla ei oikein houkuttanut, joten käytännössä olen kärvistellyt viimeisen 9 kuukautta heikosti toimivilla ohjaimilla ja jättänyt FPS-pelit vähemmälle. Helmikuun alussa kuitenkin tuotepäällikkömme Alex löi minulle kouraan Uuden Hydra-peliohjaimen laatikon ja pyysi minua testaamaan tätä.

Paras PS4 -tarvikeohjain?

Olen testannut muutamaa kolmannen osapuolen PS4 tarvikeohjainta ja näissä on aina ollut jokin vika. Joko ohjaimen laatu ei ole vakuuttanut, touch pad ei ole toiminut toivotulla tavalla tai nappien tai tattien tuntuma on jäänyt alkuperäiselle jälkeen pahasti. Tämän vuoksi tarvikeohjaimia ei ole tähän mennessä nähty e-villen valikoimissa, mutta tämän ohjaimen kohdalla on tehtävä poikkeus. Heti laatikosta otettaessa ohjaimesta huokui läpi korkea laatu. Ohjaimessa ei ole valuvirheitä ja materiaalivalinnat ovat osuneet nappiin, osassa ohjainta jopa paremmin kuin alkuperäisessä (Gripeillä varustetut kämmenosiot) Jopa touchpadin tuntuma on alkuperäistä vastaava. Ainoa puuttuva ominaisuus ohjaimessa on kaiuttimen puute, mutta itseäni kaiutin on enemmänkin ärsyttänyt DualShock -ohjaimissa.

Uuteen ohjaimeen tottui yllättävän nopeasti
Uuteen PS4-ohjaimeen tottui yllättävän nopeasti

Peliohjaimessa ohjaimen fyysinen tuntuma ja vaikutelma ei kuitenkaan ole yhtä tärkeä kuin että kuinka tämä vastaanottaa komentoja ja reagoi painalluksiin. Etenkin FPS-peleissä ohjaus on millintarkaa työtä. Testasin ohjainta seuraavissa peleissä:

  • Call of Duty : Black Ops 3
  • Star Wars Battlefront I & II
  • Fallout 4

Mitä eroa tällä ja alkuperäisellä SONY:n PS4 -ohjaimella on? Ainakin hinta.

Pelasin kutakin peliä puolisen tuntia sekä vanhalla, että uudella ohjaimella ja etenkin Black Ops 3:ssa ja Falloutissa uudella ohjaimella oli huomattavasti mukavempi pelata, kun juoksu ei katkeile 10 askelen välein. Pelitestit paljastivat kuitenkin ehkä ainoan todellisen eron pelituntumassa. Pelin tiimellyksessä huomasin yliohjaavani etenkin tähtäintä herkästi Hydralla. Tämä korjaantui kuitenkin nopeasti säätämällä ohjauksen herkkyyttä hieman pienemmälle. En tiedä johtuuko ero siitä, että alkuperäinen ohjain on kulunut käytössä ja uudessa ohjaimessa on sitä myötä herkempi tuntuma. Myös tatin muotokieli on hieman erilainen ja alkuun tämä tuntui sormille vieraalta, mutta ei häirinnyt enää vartin pelaamisen jälkeen. Suurimmat risut tarvikeohjain saa puuttuvasta kaiuttimesta.

Playstation 4-ohjaimen tatit
Yllä alkuperäinen SONY PS4-ohjain, alla Hydra PS4-ohjain

Plussat ja miinukset:

+ Hinta
+ Laatu & materiaalivalinnat
+ Hyvä ja tukeva grippi

– Erikoinen ”tattituntuma” alkuun
– Ei kaiutinta

Yhteenvetona Hydran PS4 -tarvikeohjain on laadultaan todella hyvä. Ohjain tekee joitain parannuksia alkuperäiseen verrattuna ja ei häviä 50€ alkuperäisohjaimelle oikeastaan missään. Mitä eroa tällä ja alkuperäisellä SONY:n PS4 -ohjaimella on? Ainakin hinta. Itsellä ohjain jäi pysyvästi alkuperäisen korvaajaksi, sillä en halua maksaa uudesta 50+€.