Metsästyskausi on alkanut! Suomessa metsästyskausi alkaa 1.8 ja päättyy 31.7. Tosin metsästyskauden alussa metsästäjät pääsivät tositoimiin vasta 10.8, kun kyyhkyjahti alkoi.

Kyyhkyjahti alkoi siellä missä kyyhkyjä esiintyy, ainoastaan Lapissa ei ihmeemmin näitä peltoaukeiden lintuparvia nähdä. Jahtikausi jatkui sorsajahdin aloituksella 20.8., joka olikin melkoinen liikekannallepano.

Sitten jahtikausi jatkuu 1.9. alkavalla jänisjahdilla, sekä Pohjois-Lapissa alkaa myöskin hirvestyksen ensimmäinen ajanjakso. Etelässä päästään myös hirvijahdin makuun heti 1.9. peltohirvijahdilla. Perinteinen hirvijahti käynnistyy todenteolla lokakuun puolella ja jatkuu etelässä joulukuun loppuun. 

Hirvi jahdin kohteena.

Suomessa jänisjahti on suosittua ja mikäpä onkaan komiampaa, kuin kuulaana syysaamuna kuunnella raikuvaa ajohaukkua. Siinä unohtuu arjenhuolet ja muut ongelmat. Mikäli onni on myötäinen, voi jänis päästä ruokapöydän kunniavieraaksi lautaselle.

Jahtikausi vain tiivistyy, kun metsäkanalintuja päästään jahtaamaan. Siellä missä lintukannat sen sallivat. Huonot poikasvuodet voivat heijastua pitkälle aikavälille, joten metsästäjät ovat päättäneet rajoituksista alueellisesti. Metsästäjät eivät tahdo lintukantaa hävittää yhettömiin.

Lintukantaa seurataan tarkoin vaikka riistakameran kautta.

”Suomessa syksyisin merkitään kaikki humalaiset oranssein liivein ja hatuin”.

Sanovat pahat kielet, että silloin tietää hirvijahdin alkaneen, kun vieno Kossun tuoksu leijailee tienoon yllä. Ulkomaalaiset ovat tässä olleet hienotunteisempia, sillä moni Suomessa hirvijahdin aikaan vieraillut kertoo kotonaan suomalaisten jännästä jahtikulttuurista. ”Suomessa syksyisin merkitään kaikki humalaiset oranssein liivein ja hatuin”. No tämä on urbaanilegendaa, hirvimiehiä tarkkaillaan liikenteessä ja metsällä erittäin tiukalla seulalla ja kukapa vastuullinen metsästäjä tahtoisi toikkaroida aseen kanssa pöhnäpäissään. 

Metsästäjät ovat varsin suoraselkäistä porukkaa.

Metsästys, koirat ja aseet

Onko ampumataito minkälaisessa kunnossa? Mitenkäs oma kunto, jaksaako tunturissa hilppasta koko päivän riekkojen tai hirvien perässä? Jos käytössä on metsästyskoira, kuinkas sen pohjakunto on tullut hoidettua?

Onnistunut jahtipäivä takana ja ylpeä koira & sen omistaja

Nykypäivän metsästäjä on varsin hyvin varustautunut vuosi toisensa jälkeen alkavaan jahtikauteen. Haulikkomiehet ovat terästäneet ampumataitoa kiekkoradoilla ja hirvimiehet vierailevat viikoittain hirviradoilla. Aseet ja ampujat ovat tikissä. Koiranomistajat ovat aloittaneet kesällä hyvissä ajoin lenkkeilyt koiran kanssa, tai ne jotka ovat. Ainahan joku tahtoo lintsata ja päästää koiran vain narusta maastoon issekseen juoksemaan. Oma kunto jää retuperälle. Savolainen perinnelause lienee: ”Mittee sitä tuolla metässä renttoomaan. On se vuoan niin hyvä koera, että tuop riistoo tähän tienvarteen ammuttavaksi”. Lapissa noita perinnelauseita ei liene, vaan siellä ovat miehet rautaa ja painuvat reppuselässä tunturiin tarvittaessa päiväkausiksi.

Metsästäjän paras kaveri työssään.

Menipä jahtiin tavalla eli toisella, sääntöjä on olemassa jahdin suhteen. Kas kun sitä ei ihan missä tahansa päästellä luoteja ja hauleja matkaan. Sama se on, jahtasiko riistaa etelässä tai pohjolassa. Pitää olla lupa liikkua torrakoiden kanssa alueella. Eli olla se metsästyslupa maanomistajalta.

Kun jahtikauden alla on kaikki osa-alueet kunnossa, metsästäjä on valmiina kuin Melperi sotaan. Tarkkaa tietoa Melperin valmiudesta tosin minulla ei ole, mutta uskon että henkilö on ollut valmiina, kun on päässyt näinkin julkiseksi.

Myös koirat ovat nykyisin huolella varusteltuja.

Julkista on metsästyskin nykyisin. Aseista puhutaan paljon ja kiivaimmat vastustajat tahtovat lopettaa metsästyksen kokonaan.

Mutta se olisi kuin hyppäisi kaulaansa myöten lietesäiliöön. Oltaisiin siis entistä pahemmassa ”kusessa”. Syitä on paljon, miksi metsästystä ei pitäisi lopettaa. Mutta aika ja tila eivät nyt riitä niistä tarkemmin kertomaan. Puhukoot hirvikolaritilastot omaa kieltään, petoeläinten ilmestymiset kaupunkikuvaan ja vaikkapa ympäristön muuttuminen jonkin lajin kasvettua ylisuureksi sen puolesta, että ihmisen täytyy metsästää. Netit ovat pullollaan väittelyitä metsästyksen tarpeellisuudesta, sieltä voitte hakea omille ajatuksille vahvistuksia.

Eläinkannat ovat oikeasti tärkeää pitää järkevällä tasolla.

No se metsästyksestä. Onhan kesän loppu tietenkin paljon muutakin. Elokuun siniset illat, rapukekkerit ja kipeä pää seuraavana aamuna. Tuulastusyöt, salaverkotus, no ei kai sentään enää, marjareissut ja sienestys. Luonto on Suomessa monimuotoinen ja siitä maamme on maailmalla tunnettu. Nauttikaa!

Maisemat jaksavat yllättää – vuosi toisensa jälkeen.

Pohjoisessa luonto on erilainen ja tarjoaa paljon sellaista, mitä etelässä ei voi kokea. Etelässä on taas paljon sellaista, jota pohjoisessa ei voi kokea. Maamme on kuitenkin vapaa, joten jokainen voi tarpeensa mukaan hakea elämykset sieltä mistä kutsu vahvimpana kuuluu.

Jos tarvitset metsästämiseen ja maastossa liikkumiseen sopivaa puhelinta, kauppamme uutuus Oukitel WP2 on täydellinen vaihtoehto. WP2 on erämiesten ja metsästäjien parissa suositun Oukitel K10000 Maxin seuraaja, joten veden- ja iskunkestävyys ovat tietenkin vakio-ominaisuuksia.

Tänä syksynä meillä on iso homma testata paljon erilaisia metsästystarvikkeita ja näin remontoimme metsästyskategorian aivan uuteen uskoon. Paljon hienoja juttuja tulossa! Eli kannattaa pysyä kanavalla: www.e-ville.com