Vaikka e-ville ei olekaan lähtökohtaisesti brändäytynyt valokuvaamisen erikoistarvikeliikkeeksi, meille valokuvauksesta kiinnostuneille on myös oma kotoisa nurkkauksemme kaupassa, johon etsimme jatkuvasti jännittäviä kiinalaisia tuoteuutuuksia. Tahdonkin tässä esitellä muutaman viimeaikaisen lisäyksemme valikoimaan.

Viltrox JY680A Speedlite – Suomen halvin salamalaite?

Viltrox JY680A Speedlite salamalaite
Viltrox JY680A Speedlite salamalaite

Salamista ja muista pizzatäytteistä kiinnostuneille on tarjolla alle viidenkympin listahintaan (+ALV) aivan upealla hinta-laatusuhteella oleva Viltroxin JY680A Speedlite -salamalaite, joka sopii jokaisen valokuvaajan perustyöjuhdaksi. Taitaa olla Suomen halvin hinta perinteiselle salamalaitteelle!

Nopea uudelleenlatausaika ja langaton laukaisu -yhteensopivuus muiden salamoiden kanssa kuuluvat tämän laitteen perusominaisuuksiin, unohtamatta paljon muita lisäsäätöjä joita sopii tehdä taustavalaistun LCD-näytön kautta. Salamalaite käy lähes kaikkiin markkinoilla oleviin kameramalleihin. Ei ihmekään että se on noussut nopeasti yhdeksi suosituimmaksi salama-malliksi!

Lightdow 420-800mm super tele-objektiivi

 Lightdow 420-800mm f/8.3-16 super tele zoom
Lightdow 420-800mm f/8.3-16 super tele zoom

Lightdow’n pitkä teleobjektiivi jopa 800mm polttovälillä tuo kaukaisetkin kohteet lähelle sinua. Tämä manuaaliobjektiivi sopii seikkailutahtoisille mutta aloitteleville valokuvaajille sen alhaisen hintatason vuoksi. Lisähaastetta tuo juuri linssin manuaalisuus: tarkennus on osattava hoitaa itse! Lisäksi etenkin telepään puolella aukko pienenee aina f/16 asti, joten zoomiputki soveltuu enimmäkseen päiväsaikaan ulkona kuvaamiseen. Objektiivista on kuutta eri versiota eri kameravalmistajien mount-kiinnitystä varten, eli yhteensopivuutta ei tarvitse epäillä. Muista valita oikea mountti kamerasi mukaan.

Huomaathan, että todella pitkillä zoomeilla pienikin tärinä voimistuu moninkertaiseksi kuvassa. Suosittelemme siksi että teleobjektiivien kanssa tulisi aina käyttää jalustaa tai kolmijalkaa parhaimman kuvanlaadun varmistamiseksi. Lisäksi kannattaa ottaa rauhallisempiin otoksiin kaukolaukaisija tai vähintään 2 sekunnin ajastus käyttöön, jotta itse laukaisunapin painallus ei aiheuta lisätärinää kuvaan. Liikkuvien kohteiden otoksiin onkin meillä puolestaan sokerina pohjalla esiteltävä teknologiauutuus…

Electro Dot Sight punapistetähtäin – helpota tähtäämistä teleobjektiiveilla

Electro Dot Sight punapistetähtäin
Electro Dot Sight punapistetähtäin salamakenkään

Ai mikä punapistetähtäin? Tämä ehkä videopeleissä sekä metsästys- ja aseharrastajien keskuudessa yleisempi lisälaite on omiaan helpottamaan teleobjektiiveilla tähtäämistä nopeasti liikkuvia kohteita valokuvatessa. Markkinoille on tullut muutamilta kameravalmistajilta jo samaan ideaan perustuvia lisälaitteita, mm. Olympuksen EE-1. Merkkituotteet ovat kuitenkin kohtuuttoman kalliita, esimerkiksi EE-1 on noin 130 euroa. Löytämämme kiinalainen vaihtoehto on laadultaan täysin vastaava ja myös hyvin jämäkkä rakenteeltaan. Mistään rimpulasta ei ole siis kyse. Ja se hinta? Vain alle 55 euroa (+ ALV), siis veroineenkin noin puolet halvempi!

Mihin punapistetähtäin sitten sopii? Kuvailen melko tyypillistä tilannetta: sinulla on pitkä zoomiputki jolla yrität saada lähikuvaa taivaalla lentävästä linnusta. Koska voimakas telepää suuntaa vain kapealle alueelle taivaasta, etsimestä on lähes mahdoton löytää sinne tänne kaarteleva lintu, saati seurata sitä jatkuvasti.

Ei hätää! Electro Dot Sight -laitteella voit objektiivin kuvan sijaan tähdätä erillisen sihdin läpi. Punapistetähtäin luo punaisen (tai vihreän) värisen virtuaali-tähtäinkuvion edessä avautuvan maiseman päälle. Tähtäimen laaja-alaisemmasta näkymästä on huomattavasti helpompi seurata ja tähtäillä kohteita kuin äärimmilleen zoomatusta, kapeasta etsinkuvasta.

Tähtäinkuviota on neljää erilaista ja myös värin voimakkuus on valittavissa 5-portaisesta asteikosta. Homma toimii niin että punapistetähtäimen kohdistus kalibroidaan teleobjektiivin näkymän kanssa yksi-yhteen jonkin kiinteän kohteen avulla. Tämän jälkeen riittää, että saat linnun keskelle punapistetähtäimen sihtiä ja laukaiset! Voit olla varma, että lintu on laukaisuhetkellä myös zoomiputkesi näkymässä.

Havainnekuva punapistetähtäimestä (huomaa vihreäksi asetettu väri)
Havainnekuva punapistetähtäimestä (huomaa vihreäksi asetettu väri)

Lisää havainne- ja esimerkkikuvia löytyy Electro Dot Sightin tuotesivulta.

Valokuvaus on tunnetusti kallis harrastus, mutta mielestämme sen ei tarvitsisi olla. Etsimme parhaimpiin uutuuslaitteisiin kohtuuhintaiset vaihtoehdot Kiinasta. Ei siis muuta kuin hyviä bongaushetkiä uusien lelujen kanssa!