Tiedote: Kiinamaa2021-hanke ja e-ville.com yhteistyössä

Rovaniemen ja sen ympäryskuntien, Suomen valtion (Opetus- ja kulttuuriministeriö), sekä Kiinan matkailuviraston ja Silkkitie-investointiohjelman (Belt and Road Initiative) yhteinen kansainvälinen hanke otti valtavan askeleen kohti toteutumistaan, kun Rovaniemen kaupunginhallitus hyväksyi perjantaina 29.3. pidetyssä kokouksessaan yksimielisesti projektinimellä ”Kiinamaa” toimivan kulttuuri- ja turismikeskuksen rakentamisen paikallisnähtävyytenä pidetyn Joulupukin Pajakylän viereen. Kokouksessa vahvistettiin myös muita merkittäviä päätöksiä, kun Kiinamaan pääurakoitsijaksi valittiin Haka Oyj, joka osallistuu myös projektin rahoitukseen Rovaniemen ja Suomen valtion vaatimalla yksityisellä pääomaosuudella. Haka Oyj on pitkäjänteisellä työllä upeasti jaloilleen noussut rakennusliike, joka sai 90-luvun laman aikaan runsaasti palstatilaa.

Rovaniemellä pidetty kokouksessa päätettiin myös, että e-ville.com distribution Oy valittiin 4,5 miljoonan euron arvoisen irtaimiston toimittajaksi Kiinamaa2021-projektiin. Verkkokauppa e-ville.comin toimitusjohtaja Ville Majanen otti kaupunginhallituksen päätöksen ilolla vastaan. ”Totta kai tämä on meille iso taloudellinen uutinen ja erittäin positiivinen sellainen. Olemme erittäin iloisia, että kilpailutuksessa tunnistettiin meidän vahvuutemme Suomen ja Kiinan välisenä linkkinä, molempien maiden asiantuntijoina niin kulttuurillisesti kuin hankintojenkin puolesta.”

”On hienoa olla osana tällaista projektia, sillä kiinalaiset ovat erittäin pidettyjä turisteja Lapissa ja he tuovat alueelle paljon ulkoista pääomaa”, toteaa Ville Majanen ja jatkaa ”Kiinamaan on pääasiassa tarkoitus tehdä kiinalaisten olo Lapissa mahdollisimman kotoisaksi ja mukavaksi, mutta pyrimme hankinnoissamme tuomaan esille myös hieman suomalaisia vivahteita, kuten puun käyttöä valmistusmateriaalina.” Toimitusjohtaja Majanen myös kertoi olevansa positiivisen odottavaisin mielin, sillä kilpailutuksen voitto ja hyvin hoidettu toteutus avaavat ovia myös tulevaisuudessa samankaltaisiin projekteihin osallistumiselle, jotka ovat e-ville.comille suhteellisen tuore aluevaltaus.

Kiinamaa2021-projekti on usean tahon rahoittama ja toimittama projekti, joka tarkoittaa käytännössä Joulupukin Pajakylän viereen rakennettavan ”Kiinamaan” perustamista, jonka lopputulos vastannee pitkälti ympäri maailmaa nähtyjä Chinatown-kaupunginosia – pohjois-suomalaisella twistillä tietenkin. Ryhmissä useimmiten matkaavat kiinalaiset ovat Visit Rovaniemen teettämän tutkimuksen mukaan antaneet palautetta siitä, että vaikka Lappi on kaunista seutua, ympäristö on kuitenkin liian vieraannuttava ja siitä puuttuu kiinalaisturisteille kotoisia elementtejä. Tämän seurauksena ensimmäisen kerran elokuussa 2017 esille nostettu Kiinamaa2021-projekti sai alkunsa ja sen tavoite onkin nostaa valmistumisensa jälkeen kiinalaisturistien määrän jopa nelinkertaiseksi. Markkinointi kiinalaisille on jo aloitettu ja monet suomalaiset ovat saattaneet törmätä jo Kiinamaa2021-projektin mainoksiin Finnairin Shanghain ja Hong Kongin lennoilla. Myös Lapin Kansa on uutisoinut hankkeesta antaen täyden aukeaman verran palstatilaa aiheeseen liittyen.

*Uutismediat ja julkaisijat saavat käyttää ja muokata tiedotetta vapaasti omassa uutisoinnissaan, pl. annetut kommentit. Lisätiedustelut ja muutostoiveet sitaatteihin voi osoittaa [email protected] -sähköpostiosoitteeseen.