Pari viikkoa takaperin kirjoittelin e-villen blogiin arvostelun Bluedion langattomista kuulokkeista, jonka voit lukaista täältä. e-villessä on tällä viikolla Audioviikko, ja sen kunniaksi tiimi lähetti minulle testiin langattomat Bluetooth-kaiuttimet: uutuudet Cannice S1 ja Betnew X03.

Pelkästään jo kaiuttimien tuotekuvat lupaavat paljon. Betnewin nahkapäällysteinen designkaiutin sai esteetikon innostumaan ennnen kuin koko kaiutinta livenä näinkään. Myös Cannice vakuuttaa kuvissa alumiinisella pro-tyylillään. Käydään pakettien kimppuun ja otetaan selvää, vastaavatko tuotteet kaupan sivuilta syntyneitä mielikuvia.

Unboxing-kokemus on aikalailla sitä, mitä tuotteet tyylikkyydellään antavat odottaakin. Betnew:n kaiutin tulee näppärässä ja hienossa kartonkiputkilossa, joka sointuu dokumentaatiota myöten kaiuttimen teemaan. Pakettia avatessa jalo nahan tuoksu pelmahtaa ilmaan. Cannicen kaiutin pakkauksineen noudattaa asiallisempaa ja perinteisempää, mutta silti tyylikästä muotoilua. Molempien kaiuttimien mukana tulee niin latauspiuha (MicroUSB-), kuin 3,5mm äänijohtokin. Annettakoon tässä vaiheessa lisäpisteet kuitenkin Betnew:lle, sillä em. Johdot ovat punottuja, ja täten eivät vain kivemman näköisiä ja tuntuisia, vaan todennäköisesti omaavat myös pidemmän elinkaaren eivätkä sotkeennu ja lahoa käsiin yhtä helposti.

Käsitellessä kaiuttimia tuntee, ettei laadusta ole kummankaan kohdalla todellakaan tingitty. Betnew on suunniteltu vähän menevämmäksi, vaikka hieman painavampi onkin. Kaiuttimet ovat lähes identtiset kooltaan, mutta kuljetuksen ajaksi Betnew:n nahkakuori kiinnittyy magneetilla ja suojaa silinterimuotoillun kaiuttimen kokonaan sisäänsä. Cannice S1 taas on tiiviimmän oloinen pakkaus ja noin 100 grammaa kevyempi. Täysin alumiininen rakenne ei nöyristele: tunnet todella, että kädessäsi on HiFi-laite. Sen muotoilu on selvästi saanut inspiraatiota Bosen Bluetooth-kaiuttimesta, kun taas Betnewin design on ennennäkemätöntä ja omaperäistä. Aidon nahan ja metallin kombo on vakuuttava, ja se vetoaa itseeni enemmän.

Suoraan paketista molemmissa kaiuttimissa on noin 75% akkua ladattuna valmiiksi. Käyttöönotto on vähintään yhtä helppoa kuin muillakin moderneilla Bluetooth-laitteilla: yksi napinpainallus ja kaiutin on heti päätelaitteen käytettävissä. Otetaankin siis pitemmittä puheitta kokeiluun kaiuttimien akunkesto ja äänenlaatu.

Cannice S1 pääsee piinapenkkiin ensimmäiseksi. Ensireaktioni S1:n ääneen oli suorastaan surullisen vaisu. Verrattuna kokonaiskuvaan ja kaiuttimen rakenteelliseen laatuun aluksi kielikuvallisesti kuulostaa vähän kuin ääntä toistettaisiin säilykepurkin pohjalta pelkällä diskantilla, ja on vaikea uskoa ettei näin huippulaadukkaan tuntoisesta alumiinirakenteisesta kaiuttimesta saa tämän enempää irti. Annan toki vielä mahdollisuuden, ja laittaessani CVC-äänensuodatuksen päälle koen todellisen yllätyksen. 360-toisto sekä subwoofer aktivoituvat ja huone täyttyy äänellä. Äänellä, joka on mielettömän puhdas. Paitsi että Cannicen S1 toistaa äänen 360-asteisesti, ei sen audio-spektrissä ei ole meikäläisen havainnoin mitään moitittavaa!

Cannicen yhden subwoofer-elementin sijaan Betnew:n kaiuttimessa on kaksi subwooferia aseteltuina kaiuttimen molempiin päihin. Odotettu asetelma on melko selkeä – Betnew:n ääni on huomattavasti bassopainotteisempi. Sen ääni on 100%-äänenvoimakkuudella muutenkin vahvempi ja kantavampi – 75% äänenvoimakkuudella puhumme jo naapureiden ärsyttämisestä. Matalat ja korkeat äänet toistuvat hyvin selkeästi, mutta tarkkakorvainen saattaa havaita keskikorkeiden äänten kohdalla hienokaisen notkon. Kaiutinten ääniprofiilit ovat siis hyvin erilaiset, ja oikeastaan hassunkin yhdenmukaiset muotoilun kanssa. Betnew hakee omaa soundiaan enemmän, kun taas Cannicen profiili on hyvin tasainen.

Akut molemmissa laitteissa kestävät hienosti lupausten mukaisesti. 70 prosentista nollaan kulutettu akku kesti Betnew:llä piirun yli 7 tuntia, eli luvattu 8-10 tuntia käyttöä on odotettavissa. Cannice hyytyi vasta n. 8. tunnin kohdalla, eli reippaasti vajaallakin akulla päästiin luvattuun akunkestoon.

Jos arvostat kuvien mukaista nahkaista ja metallista designiä ja/tai bassoa, on Betnew X03 sinulle oikea valinta. Jos taas hopeinen alumiini ja näppärämpi koko sopivat elämäntyyliisi paremmin, valitsisin 360-äänentoiston omaavan Cannicen. Form and function ovat tuotteiden kesken melko hyvässä tasapainossa, ja siitä syystä valinta kaiuttimien välillä on itselleni vaikea. Sori e-villen tiimi, mutta taidan pitää nämä molemmat! 😉 

 – Audiomaster – Samuel Kautto