Kesä on viimein alkanut ja grillikausi on saatu avattua. Yksi kesän 2021 hittituotteeksi povattu tuote on niin sanottu Kamado-grilli. Mutta mikä on Kamado grilli, ja miten sitä käytetään? 

Kamado-grillaus on alun perin n. 3000 vuotta sitten Kiinassa kehitetty idea, josta se myöhemmin levisi Japaniin. Sana ”Kamado” tulee japanin kielestä ja tarkoittaa uunia. Kamado-grilli omaa hieman erikoisen, mutta tyylikkään kananmunaa muistuttavan muodon. Ennen Kamado-grilleillä on ollut maine hieman hifistelevänä tuotteena, mutta niiden hintojen lasku on tuonut Kamadot kaikkien ulottuville, ja niitä näkeekin jo enenevissä määrin ihmisten pihoilla sekä kesämökeillä.

Keraamisten valmistusmateriaaleiden myötä Kamado on ekologinen grilli ja se kestää pitkään sekä tuottaa korkeankin lämmön pienellä hiilimäärällä. Kamadoita säädetään ilma-aukoilla, joten grillillä onnistuu grillauksen lisäksi myös muun muassa savustus ja vaikkapa leipominen.

Kamadot ovat todellakin nostaneet suosiotaan suomalaisten pihapiireissä, eikä ihme, sillä ekologisuus, monikäyttöisyys, pitkäikäisyys ja näyttävyys ovat arvoina suomalaisten sydäntä lähellä. Mutta kuinka Kamado-grilliä käytetään? Mitä kaikkea sillä voi valmistaa?

Kamadon käyttämisen ABC

Kamadon käyttäminen tulee aina tehdä kestävällä ja syttymättömällä alustalla ja grilliä tuleekin käyttää niin, että sille on varattu vähintään 2×2 metriä tilaa. Grilli on itsepuhdistuva, joten sitä ei saa puhdistaa sisäpuolelta vedellä tai puhdistusaineilla. Kamadon seinämät ovat keraamiset ja huokoiset, mikä tarkoittaa sitä, että ne imevät kaikki nesteet itseensä, joka saattaa aiheuttaa grillin halkeamisen. Kamado-grilli puhdistetaan kuumentamalla se 260ºC:een n. 30min ajaksi, jolloin kaikki ruoanjäänteet ja roskat palavat pois.

Kamado sytytetään asettamalla sen pohjalla olevalle tasolle rullalle kääritty sanomalehti, sytytyspaloja tai sytykkeitä. Grillin sytyttämisen apuna ei saa käyttää bensiiniä tai muita sytytysnesteitä tai kemikaaleja. Pohjan ilma-aukko avataan ja sanomalehti sytytetään sytkärillä tai tulitikulla. Pohjan ilma-aukon tulee olla sytyttämisvaiheessa kokonaan auki noin 10 minuuttia, jotta grilliin muodostuu kekälekerros. Sammuttaminen toimii ilma-aukot sulkemalla.

Hiilloksen tulee kuumentua vähintään 30 minuuttia, ennen kuin grillauksen voi aloittaa. Hiillosta ei käännetä syttymisen jälkeen ja grillauksen voi aloittaa vasta silloin, kun riittävä määrä hiiliä on palanut. Kun grilli sitten on asetettu oikeaan lämpötilaan ilma-aukkoja säätämällä, voi ruoanlaitto alkaa.

Mitä kaikkea Kamadolla voi tehdä?

Kamadolla ruoanlaitosta voi tehdä todella monipuolista. Kyseessä ei siis ole pelkkä grilli vaan Kamadoa voisi parhaiten kuvailla grillin, uunin sekä savustuspöntön sekoitukseksi, jossa voi niin leipoa, savustaa, kuin grillatakin. Tässä muutamia vinkkejä grillin käyttöön:

Grillaus

Grillaus on luonnollisesti Kamadon ominta käyttöalaa. Kun lämpötila halutaan korkeaksi, tulee ilma-aukot pitää suurena. Tällöin grilli saa enemmän ilmaa palamisprosessiin ja lämpötila nousee. Ilma-aukkoja ei kuitenkaan grillauksessa kannata pitää täysin auki, sillä parhaimmillaan Kamado on mahdollista lämmittää jopa lähes 400 asteeseen tai siitä ylöspäin. Yli 300 asteen lämpötilassa voi valmistaa esimerkiksi herkullista kiviuunipitsaa, mutta lihan tai vihannesten valmistamiseen lämpötila on aivan liian kuuma.

Kun alhaalla olevien ilma-aukkojen avaamisella on saavutettu haluttu lämpötila, tulee ylempi ilma-aukko sulkea puoliksi ja seurata lämpötilan muutosta muutaman minuutin ajan. Kun lämpötila on 160-180 astetta, voi grillaus alkaa. Grillauksessa tärkeää on silmämääräinen seuraaminen, mutta nyrkkisääntönä voidaan todeta että esimerkiksi kalan valmistumisaika on noin 15-20 minuuttia, sian 15-30 minuuttia ja esimerkiksi kinkun 2-5h. Kamadolla grillatessa hyvä asia onkin se, että pitkän ja tasalämpöisen paloajan ansiosta esimerkiksi juuri kinkun tai vaikkapa nyhtöpossun valmistaminen käy erittäin sutjakasti. Siitä kuitenkin vielä lisää seuraavassa.

Hidas paistaminen

Hidas paisto vaatii matalan, mutta tasaisen lämpötilan. Tällöin lämpötila voi olla esimerkiksi 110-135°C ja grillin yläilma-aukon ja pohjan ilma-aukon tulee olla melkein kiinni. Täysin kiinni niitä ei saa laittaa, sillä silloin grilli sammuu ja sen lämpötila viilenee. Hitaasti paistettaessa esimerkiksi naudan rintapalaa tai nyhtöpossua voi paistaa 2 tuntia, kokonaista kanaa 3-4 tuntia ja vaikkapa paistia jopa yli 9 tuntia. Kun paistetaan näin pitkään, hiiliä voidaan joutua lisäämään välissä, mutta lähtökohtaisesti jopa silloin, kun ilma-aukot on suljettu, säilyy grillin lämpötila korkeana useita tunteja. Kamado onkin erinomainen juuri lämmön säilytyksensä puolesta, sillä hiiltä ei tarvitse polttaa kovinkaan paljon.

Ruskistaminen

Kamadossa voi myös ruskistaa tai tehdä esimerkiksi pitsaa. Tällöin grilli on kuumimmillaan ja voi olla esimerkiksi 260-370 astetta tilanteesta riippuen. Pohjan ilma-aukko ja yläilma-aukko saavat olla melko lailla auki ja ruskistaminen käy erittäin nopeasti. Pihvi valmistuu noin 5-8 minuuttia, ja esimerkiksi jauhelihapihvi, porsaan kyljykset tai makkara 6-10 minuuttia. Myös pitsan valmistaminen onnistuu erityisen hyvin silloin, kun grillin lämpötila on näin kuuma.

Vinkkejä Kamado-grillaukseen

Valmista Kamadolla ruokaa aina huolellisesti ja varoen, sillä vaikka se ei lämpene ulkoa kovin paljoa, voi sen kanssa huolimattomuudellaan satuttaa itsensä. Sytytä ja sammuta grilli aina ohjeiden mukaan, eli ilman ylimääräisiä kemikaaleja tai esimerkiksi vettä. Vahdi grilliä aina, kun se on käytössä. Avaa grillin kansi aina varoen ja hitaasti, jotta ilma pääsee sisään hitaasti ja turvallisesti. Näin grilli ei saa vetoa ja liekit eivät pääse leimahtamaan aiheuttaen vammoja.

Puhdista Kamadon paistopinnat sekä kaikki grillaustarvikkeet aina grillauksen jälkeen. Muista lukita grillin pyörät, jotta se ei pääse liikkumaan käytön aikana. Huomaa myös, että esimerkiksi grillin paistoritilä ei ole konepestävä, joten grilli ja sen osat tulee aina puhdistaa niille tarkoitetulla välineillä ja pesuaineilla.

Kamadolla voi kokkailla paljon erilaisia herkkuja, ja itse grillausharrastuksen aloittaminen ei vaadi kovinkaan paljoa. Varoitamme kuitenkin, että Kamado-grillaaminen on hyvin addiktoiva laji!

Lisäosia Kamadoon

Olemme maininneet erinomaisen Kamado-pitsan jo useita kertoja tämän postauksen aikana. Täydellisen Kamado-pitsan valmistaminen vaatii pitsakiven, joka ei sisälly varsinaisen grillin pakettiin. Pitsakivi on loistava lisävaruste paitsi pitsojen, myös esimerkiksi rieskojen ja muiden leivonnaisten kypsentämiseen. Sen avulla voi paahtaa vaikka loistavat karjalanpiirakat.

Toinen huikea ja hyvin tarpeellinen lisäosa Kamadoon on kohotettu paistoritilä. Se on siis ikään kuin paistoritilän toinen kerros, jonka avulla esimerkiksi kasvikset nostetaan hieman ylemmälle tasolle, jolloin ne eivät ehdi palaa lihan valmistuessa. Kamado-grilleihin on saatavilla runsas valikoima lisäosia, joihin voit tutustua täällä.

Tutustu myös kaikkiin valikoiman Kamado-grilleihin tästä.

Nautinnollisia grillaushetkiä!