Lähetimme kalliiden merkkikiikareiden huippuominaisuuksilla varustetut USCAMEL 10×50 kelluvat kiikarit erätuotteita arvioivan eräsmies.fi -blogin testiin. Tästä blogitekstistä luet tuotetestin parhaat palat.

Alkuperäisen Eräsmiehen artikkelin pääset lukemaan täältä

Kenelle kelluvat kiikarit on suunnattu?

USCAMEL ei brändinimenä kerro juuri mitään, mutta valmistaja tekee laadukkaita kiikari- ja optiikkatuotteita.
10×50 kelluvat kiikarit antavat jämäkän ensivaikutelman. Kyseessä on siis ”oikeat kiikarit” eikä kyseessä ole mikään leluksi tarkoitettu vehje kylpyammeankan seuraksi.

kelluvat kiikarit
Kiikarit ovat IPX7-suojatut, josta löytyy kompassi sekä etäisyysmittaus.

Eräsmies painottaa, että käyttötarkoituksia kiikareille on hyvin monia. Kiikarit ovat kuin luotu lintubongausta varten, metsästäjän käsissä ne taas ovat erittäin hyödyllinen väline riistan tarkkailuun, kiväärin optiikalla kun ei voi osoitella mitä tahansa –  varsinkin jos alueelle eksyy sienestäjiä tai marjanpoimijoita!

Veneillessä kiikarit ovat myös elementissään, onhan yksi kiikareiden tärkeimpiä ominaisuuksia niiden kelluvuus ja kantamaa riittää tarvittaessa reilusti. Kiikareita ei siis tarvitse sukeltaa järvenpohjasta, vaikka ne pääsisivätkin lipsahtamaan näpeistä kesken kalareissun.

”Vaikka kiikarit nähdäänkin lähinnä lintubongareiden varusteina, on niille käyttöä myös metsästäjille kyttäysmetsästyksessä. Puhumattakaan veneilijöistä, joille kyseinen varuste on oikein räätälöity” – Eräsmies

IPX7-standardin mukainen vesisuojaus puolestaan takaa sen, että kelluvat kiikarit kestävät upotusta veteen.

Kiikarit kestävät kellumista jopa jäisessä vedessä.

Mitä ominaisuuksia kelluvista kiikareista löytyy?

10-kertaisella suurennoksella varustetut kiikarit ovat varustettu sisäisellä valaistuksella. Kiikareiden päällä oleva laatikko pitää sisällään vaihdettavan pariston ja napin jota pitämällä pohjassa valaistus aktivoituu.

Eräsmies kuitenkin huomasi harmikseen, että napin pitäminen pohjassa pidemmän aikaa on vaivalloista, koska se on niin lähellä kiikareiden keskilinjaa. 

Laatikko sisältää valaistun kompassin, josta käyttäjä näkee helposti suuntiman. Kompassissa 360 astetta on pohjoinen, 90 astetta itä, 180 astetta etelä ja 270 astetta länsi. Myöskin valaistu laskentaristikko etäisyyksien mittaamiseen näkyy selkeästi hämärällä. Kiikarit onkin suunniteltu mahdollistamaan etäisyyden mittaamisen valoisalla tai hämärällä. 

kelluvat_kiikarit_USCAMEL
Eräsmiehen mukaan kiikareissa on tarkka BAK4-prisma ja todella laadukas optiikka.

Kiikarin linsseille löytyy kumiset suojukset edestä ja takaa. Edessä olevaan nuppiin voi kiinnittää halutessaan kolmijalan. Rakenne on kumisen tuntuista muovia, ja kummallakin puolella olevien karhennusten ansiosta kiikarista saa tukevan otteen.

Kummankin silmän kohdalla on joustava kuminen silmäsuppilo, joita hyödyntämällä pääsee helposti eroon takaa vuotavasta häiritsevästä valosta.

USCAMEL kelluvien kiikareiden optiikka

Ettäisyysmittarin säädöt.

Kiikareiden optiikka sai kiitosta siitä että sen voi kohdistaa erikseen kullekkin silmälle diopterikohdennuksella, jonka vahvuuden saa säädettyä välillä -5 ~ +5. Erilliset diopterikohdennukset ovat hyödyllinen ominaisuus jos silmät ovat erivahvuiset. Kummallekkin puolelle samaan aikaan vaikuttavaa keskustarkenninta kiikarista ei kuitenkaan löydy. 

Kiikareissa on laaja katselualue, josta keskellä näkymä on terävä ja sivuilla saattaa esiintyä lievää sumeutta. Yli 20 metrin matkoilla katselutarkkuus on terävä tarkennuksen jälkeen. Vastavalossa kiikareilla esiintyi hieman häiritsevää heijastusta, mutta kuitenkin huomattavasta vähemmän kuin muilla saman hintaluokan kiikareilla.

Ristikko pimessä ja valaistuna.

Kiikarin sisältä löytyvä BAK4-prisma sai kiitosta arvostelijalta, sillä se hoitaa tehtävänsä hyvin muihin vastaaviin kiikareihin verrattuna. BAK4:n tyyppinen porro-prisma on mm. lintubongaajien suosiossa, sillä stereovaikutelma on erinomainen. Kaiken muun lisäksi linssit ovat huurustumattomat, sillä kiikarin sisälmykset ovat täytetty typellä. 

Kiikareiden läpi näkyy etäisyysmittarin ristikko, jota käyttääksesi pitää tietää mitattavan kohteen koko tai arvioida se. Etäisyyden mittaamiseen käytetään lisäksi kompassia sekä kiikarista löytyviä kahta säädettävää rinkulaa. Etäisyyden mittaus toimii hyvin paljon kalliimpiin laser-etäisyysmittareihin verrattuna, ainakin kun käytön on ensin sisäistänyt.

 

Eräsmies uumoilee, että mitenhän se naapurin tyttö tarkenee olla alasti tällä säällä?

Kiikarit pääsivät myös testaamisen aikana tippumaan, mutta itse optiikalle ei tullut vahinkoa, toisin kuin kiikareilta yleensä olisi odotettavissa. Muoviseen ulkokuoreen tosin tuli pudotuksen yhteydessä vahinkoa, joten kiikarit eivät ole täysin iskunkestävät.

Rakenne on Eräsmiehen mukaan jykevä, tehden kiikareista myös melko painavat.  Painoa kiikareista löytyi Eräsmiehen mittauksessa 890 grammaa, tehden käytöstä vain yhdellä kädellä joksenkin hankalaa. 

 

 

Vedenkestävä kantolaukku

Kantolaukku sopii hyvin yhteen kiikareiden kanssa.

Kiikareiden mukana tulee kantolaukku, joka on hyvinkin armeijahenkinen aivan kuin itse kiikaritkin. 

Laukku on valmistettu vettä hylkivästä kankaasta, joten jos laukussa säilyttää muutakin kuin vedenkestäviä kiikareita, säilyvät tavarat kuivana myös kovassa vesisateessa. Laukun rakenne on yksinkertainen ja tukeva, lisäksi siitä löytyy kiinnike, jolla laukun saa pujotettua vyön lävitse.

Laukkua voi halutessaan kantaa joko vyöllä tai olkahihnan avulla. Kantohihassa on myös ohut olkapehmusta joka auttaa painon jakamisessa tasaisemmin. Laukun sisältä löytyy tasku pienemmille esineille ja mukana tulevalle puhdistusliinalle. 

 

 

Eräsmiehen yhteenveto USCAMEL kelluvista kiikareista

Yhteenvetona Eräsmies pitää kiikareita erittäin hyvänä ja monipuolisena pakettina hintaansa nähden. Kiikarit löytyvät e-ville.com valikoimasta ja hintaa niillä on 199,95€.  Sisäiset osat ovat laadukkaita ja ominaisuuksia löytyy enemmän kuin kalliimmista merkkikiikareista.

Blogissan eräsmies summaa, että kiikareissa on loistava hinta-laatusuhde.

”Hintaansa nähdet tarkat kiikarit hyvällä optiikalla. Tällä rahalla ei varmana löydä mistään tämän vahvuusluokan kiikareita. Tietysti satasen lisää heittämällä saa zeissiä, mutta tokkopa yhtä monipuolisilla ominaisuuksilla ja kelluvuutta saa näin halvalla” – Eräsmies

Merkkimalleista pitääkin maksaa roimasti enemmän kaikkien samojen ominaisuuksien saamiseksi, etenkin kelluvuus on yleensä todella kallis ominaisuus. Kiikarit siis omaavat erittäin hyvän hinta-laatusuhteen monipuolisuuteensa nähden.

Omat kelluvat kiikarisi voit hankkia täältä.

USCAMEL kelluvien kiikareiden tekniset tiedot:

 • 10-kertainen suurennus
 • Linssin halkaisija: 50mm
 • BAK 4 porro-prisma
 • Näkökenttä: 130m/1000m
 • IPX7-vesisuojattu
 • Kelluu vedessä
 • Ei huuruunnu
 • Kompassi
 • Etäisyysmitoitus
 • FMC-päällystetyt linssit
 • Erikseen säädettävä diopterikohdennus kummallekin silmälle
 • Taittuva typpisuojattu runko
 • Mahdollista kiinnittää kolmijalkaan
 • Mitat: Ilmoitettu 200x140x110mm, 850g (todellinen paino 890g)

Paketin tiedot: 

 • 1x USCAMEL Military HD -kelluvat kiikarit
 • 1x Kantolaukku
 • 2x Linssinsuojukset
 • 1x Kantohihna
 • 1x Käyttöohje (eng)