Rantasauna, laituri ja mato-onki. Näkymä, joka toistuu kesästä toiseen.

Tässä blogissa esittelen parhaat kalastusvälineet mökille ja nostan muutaman ääripään kalastustuotteen esille, joista voi itse kukin tutkia, mistä kalastusharrastus voisi alkaa ja miten jatkaa sitä. Onhan Suomi, tuhansien järvien ja kesämökkien maa. Yleensä nuo kaksi asiaa yhdisyvät toisiinsa saumattomasti kalastuksen muodossa – Toisilla kiihkeämmin ja toisilla satunnaisesti. Ja kaikkea tuolta väliltä.

Olemme siis kesämökkikansaa, jolle kalastusharrastus on tarttunut äidinmaidosta sukupolvesta toisee. Kiihkeillä kalastajilla on kalavehkeet viimeisen päälle ja isolla rahalla ostettu. Merkkiliikkeistä ja viimeisintä huutoa tietenkin. 

Satunnaisella kalastajalla puolestaan on monesti mökkimatkalla siltä viimeiseltä huoltikselta ostettu setti, joka sitten unohtuu liiterinnurkkaan kun kalastushetki on ohi.

Tänä kesänä avattu, e-villen uusittu kalastusverkkokauppa on lähtenyt laajalla rintamalla tarjoamaan tuotteita aivan aloittelijasta sinne kokeneempaankin päähän. Ja mikä parasta, kauppa laajenee koko ajan.

Mitkä kalastusvälineet sopivat juuri sinulle? Otetaan siitä selvää ja sukelletaan tarkemmin itse aiheeseen!

Kalastusharrastus alkuun laadukkaalla avokelasetillä

Tämä todella hyviä arvosanoja testiryhmältä saanut teleskooppi-avokelasetti voisi olla hyvinkin aloittelevan kalastajan ensihankinta. Tähän sopiva siima mukaan, joko kuitusiimana tai monofiilisiimana ja kalastus voi mökkilaiturilta alkaa.

Teleskooppi-avokelasetti on paitsi laadukas, myös tyylikkään näköinen!

Teleskooppivapa on todella kätevä myös varavapana pitemmillä kalastusmatkoilla. Jos sattuu vahinko ja se lempivapa katkeaa syystä tai toisesta, tämän näppärän vavan voi ottaa käyttöön ja kalastus saa jatkua.

Vanha sanonta, halpaa ja hyvää ei ole olemassa, on pikkuhiljaa saanut väistyä. Nykyaikana tuotantomenetelmät Kiinassa ovat kasvaneet jopa ohi länsimaiden ja tehtailta tulee erittäin korkealuokkaisia tuotteita, hinnan ollessa edelleen kohtuullinen. Niinpä suosittelen, että ennemmin kannattaa tuijottaa tuotteen materiaaleja ja ominaisuuksia kuin pelkkää hintaa. Halvalla voi saada todella hyvää tavaraa, sen olemme voineet monelta osin jo todistaa. Olkoon tämä vapakelasetti yhtenä osoituksena siitä.

Järeämmät välineet ison kalan jahtiin

Nälkä kasvaa syödessä ja mökkilaiturilta alkanut kalastusinnostus vain kuumenee, silloin ihminen alkaa satsata ns. parempiin vehkeisiin. Siis kunnolla parempiin. Heittokalastuksessa tämä oikeastaan tarkoittaa sitä, että kelaluokka suurenee ja vapojen ominaisuuksiin aletaan kiinnittää huomiota. Ja tokihan se hintakin nousee.

Kun on kalastusvälineet kunnossa, tulee myös tuloksia (25kg Kojamo Teno-joelta)

Ei hinnan tarvitse silti hypätä heti pilviin, sillä kauppamme palvelee jälleen asiakasta. Voisin kokeneelle kalastajalle ajatella vaikkapa järeämmän luokan Johncoo -avokelavapaa. Vapoja on testattu paljon erilaisia tänä keväänä ja kesän aikana. Jotkut lensivät huoletta roskiin, mutta kun saimme ”sisäpiirin vinkkejä” valmistajilta ja ne mietittynä yhteen ammattikalastajien toiveiden perässä, saimme lisättyä kauppaan todella monipuolisen valikoiman vapoja erillaisiin kalastustarpeisiin.

Järeän luokan vapa isoille avokeloille
Järeän luokan vapa isoille avokeloille
Valitse joko avo- tai hyrräkelalle 3 eri pituutta
Valitse joko avo- tai hyrräkelalle 3 eri pituutta
Tunnokas 2.7m avokelavapa monenlaiseen heittokalastukseen
Tunnokas 2.7m avokelavapa monenlaiseen heittokalastukseen

Tunnokas hiilikuituvapa on kalanväsytyksessä todella tärkeä väline. Vavan tärkein tehtävä on imaista kalasta syöksyt lyhyiksi ja sitä kautta väsyttää kalaa. Mikäli vapa ei toimi kunnolla, kala vaan ui eikä väsy yhtään. Neliosainen vapa on helppo kuljettaa kaikenlaisilla kalastusmatkoilla mukana. Oikealla oleva vapa oli testikalastajan Timi Hakovirran käytössä Utsjoella. Lue lisää alta.

” Vapahan on erittäin kevyt ja on mahdollista purkaa neljään osaan, eli on erittäin helppo kuljettaa mukana ja mukava käsitellä keveyden takia.
 Kela ja vapa toimivat yhdessä erittäin hyvin yhdessä, jarru pelaa täydellisesti kalan kiinni ollessa ja vapakin toimii väsytystilanteessa erinomaisesti.
Aivan huippusetti käytössä.”

MAXCATCH neliosainen avokelavapa oli Timillä testissä ja hän tykästyi vapaan täysin, ainakin kun vieheeseen tarrasi päivän aikana pari mukavan kokoista lohta! Kun kyse on kalastussetistä, oli vavan parina Tsurinoya 3000 -avokela ja puolaan syötetty vahvaa 0.40mm Yudelin monofiilisiimaa. Kyllä kelpaa nuoren miehen kalastella!

Testi sujui hyvin ja nyt nautitaan loimulohta

Parhaat kelat suomalaiselle kalalle

Kelaksi peruskalastukseen laittaisin vaikkapa allaolevassa kuvassa vasemmalla komeileva Tsurinoya Jaguar 4000-sarjan kelan tai pitempään 3 metrin vapaan oikealla puolella jämerä & kokomusta Tsurinoya TSP 7000–sarjan kelan

Luotettava ja tyylikäs 4000 -sarjan kela
Luotettava ja tyylikäs 4000 -sarjan kela
Kaikista järein 7000-sarjan superkela
Kaikista järein 7000-sarjan superkela

4000 -sarjan kelalla pärjää siimatilavuuden ja jarrutehon suhteen varsin monelle suomalaiselle kalalle. Hauet, taimenet, kirjolohet, kuhat ja jopa lohet ovat potentiaalisia kohdekaloja. Järeämpi 7000 –sarjan kela hurjalla jarruvoimalla pysäyttää sitten jo karmeimmatkin vesipedot Tornion-Muonionjoella ja Tenolla. Katso kattava kelavalikoimamme!

Siimat jokaiseen kalastustyyliin

Kelat vaativat myös siimaa, se onkin elämänlanka kalastajan ja kalan välillä. Kalastustyylistä riippuen kalastaja valitsee joko kuitusiiman, fluorocarbon-siiman tai sitten monofiilisiiman. Kaikilla on tietyt ominaisuutensa ja kaikilla on mieltymyksensä. Siksi lisäsimme kauppaan kattavan valikoiman erilaisia siimoja. Löytyy siis varmasti jokaiselle jotain.

100% fluorokarbonaattipinnoitettu siima häviää kalojen silmistä
100% fluorokarbonaattipinnoitettu siima häviää kalojen silmistä
Pyöreä kuitusiima huikealla vetolujuudella
Pyöreä kuitusiima huikealla vetolujuudella
Monofiilisiima kestää sekä leikkaa hyvin vettä
Monofiilisiima kestää sekä leikkaa hyvin vettä

Kelluntaliivit mökille ja kalastukseen

Nämä välineet kun on kunnossa, on aika varustella sitten kalastajaa mitä moninaisimmin varustein. Tärkeää on pitää huolta turvallisuudesta ja pukea päälle kelluntaliivit. Näissä liiveissä kulkee kalastajan tarvikkeita mukana enemmän kuin olet ajatellut mukaan ottaa. Kaikki tarpeellinen ja vähän sitten ylimääräistä. Kelluntaliivejäkin on paljon erilaisia, mikä on sinun valintasi? Katso kaikki kalastusvaatteet.

Kätevät kelluntaliivit tottakai maastovärityksellä
Kätevät kelluntaliivit tottakai maastovärityksellä
Monipuoliset taskut ja remmit. Saatavilla 4 eri väriä
Monipuoliset taskut ja remmit. Saatavilla 4 eri väriä
Kaksipuolinen liivi käy metsästykseen ja kalastukseen
Kaksipuolinen liivi käy metsästykseen ja kalastukseen

Kun kalastuskärpänen on puraissut, se tauti on parantumaton. Siihen on liennytyksenä vain ostaa lisää ja lisää kalastusvälineitä. Kesäkalastaja niitä talven hiplatessaan saa ensiapua tähän vakavaan tautiin ja sillä tavalla selviää kaamoksen läpi uuteen kesään. Me e-villen verkkokaupassa koetamme pitää lääkevaraston sellaisessa kunnossa, että tauti puhjetessaan saa asianmukaista hoitoa. Eikä edes Kelakorvauksia tarvitse hakea, hinnat ovat jo valmiiksi asiakasystävällisessä kunnossa.

Kuivapuvun testausta Teno-joella

Jos haluat mennä vielä pidemmälle kalastusharrastuksesi kanssa ja myös syvemmälle veteen, kannattaa harkita kuivapuvun hommaamista. Alla näet testivideon, kun ukkeli hyppää Teno-jokeen puku päällä ja pysyy kuivana.

Näihin kuviin, filmeihin ja tunnelmiin!

Niin ja käyhän tosiaan kurkkaamassa meidän upea uudistettu valikoima kalastusvälineitä. Sieltäpä löytyy muuten varmasti välineitä laidasta laitaan niin ammattilaisille, kuin myös vasta-alkajille. Hinta-laatusuhde on taattu.

Valikoimaan pääset helposti tutustumaan täältä.

Pysykää kuivana, kireitä siimoja ja rauhallisia mökkihetkiä toivottaen,
Kala-Harri Matikainen & e-villen tiimi