Kolmannen osapuolen objektiivit voivat olla kuvauksen harrastajille melkoisia seireenejä. Tuotteen edullinen hinta sekä paperilla luvatut tuotetiedot houkuttelevat. Toisaalta tuntemattoman objektiivin ostamiseen liittyy riskejä. Pahimmassa tapauksessa tuntemattoman valmistajan objektiivi voi rikkoa kameran. e-villen kuvausaktiivinen siipi lähti rohkeasti testaamaan kolmea vaihtoehto-objektiivia kahdelta kiinalaiselta valmistajalta. Kaksi objektiivia tulee Yonguolta, joka onkin jo saavuttanut kulttimainetta kuvausharrastajien piirissä. Toinen valmistaja o nimeltään Jarjay. Tästä valmistajasta et varmana ole koskaan kuullutkaan, sillä kyseinen valmistaja vaikuttaisi olevan uusi jopa suurelle osalle kiinalaisista.

Mitä kannattaa ottaa huomioon uutta objektiivia ostettaessa?

Objektiivi on yhtä tärkeä kun järjestelmäkameran runko, ellei jopa hieman tärkeämpi

Objektiivi on yhtä tärkeä kun järjestelmäkameran runko, ellei jopa hieman tärkeämpi. Objektiivia ostettaessa ostajan kannattaa seurata aukkosuhteen (F-luku) lisäksi kameran polttoväliä. Järjestelmäkameran kuva muodostuu objektiivin läpi menevästä valosta. Kameran rungon sisällä oleva kenno tekee ns. tulkintoja siihen osuvasta valosta ja muodostaa sen mukaan varsinaisen kuvan. Mitä pienempi F-luku on, sen suurempi aukko kameran objektiivissa on. Yleensä pienellä F-luvulla (eli suurella aukkosuhteella) olevat objektiivit ovat parempia, mutta samaan aikaan myös kalliimpia. Paremmuus tulee esiin sillä, että pienellä F-luvulla varustetut objektiivit pystyvät ottamaan vastaan enemmän valoa. Pieni F-luku mahdollistaa myös bokehlla, eli kuvan syvyydellä kikkailun. Suuri aukko nimittäin sumentaa tarkennuksen ulkopuolella olevat alueet. Tämä mahdollistaa erilaisten taiteellisten aspektien hakemisen. Muina etuina isossa aukossa on se, että kameran ISO-arvoa eli valoherkkyyttä ei välttämättä tarvita niin paljoa hyvän valotuksen saavuttamiseksi.

Polttoväli vaikuttaa siihen, miten paljon objektiivi suurentaa kuvaa. 50 mm objektiivi ei suurenna kuvaa juuri laisinkaan. Siitä pienemmät objektiivit tuottavat normaalia laajemman näköisiä kuvia, kun taas 50 mm suuremmalla polttovälillä olevat objektiivit zoomaavat sekä kroppaavat asioita kuvan ulkopuolelle. Kumpi sitten on parempi? Riippuu käyttötarkoituksesta: laajakuvaobjektiivi on mitä loistavin maisemakuvaukseen, sillä se tekee kuvasta tavallista suuremman näköisen. Suuremmalla polttovälillä olevat objektiivit sopivat sitä vastoin paremmin esim. potrettien tai henkilökuvien ottamiseen. Objektiiveissa on olemassa zoomiobjektiiveja ja kiinteällä polttovälillä olevia. Jälkimmäisten hyöty on se, että niiden valmistus on helpompaa, ja siksi ne ovat monessa tapauksessa zoomeja halvempia.

 

Yongnuo 50 mm f/1.8 automaattisella tarkennuksella

Yongnuon 50 mm linssi edustaa kiinteää polttoväliä ja siitä on olemassa sekä Canonin että Nikonin versio. Uutena Canonin oma objektiivi liikkuu 150 € hintaluokassa. Nikonin vastaavasta saattaa joutua maksamaan jopa 200 €. Yleisesti ottaen Nikonin objektiivin korkeampi hinta selittyy kamerajärjestelmän suunnittelulla. Objektiivin tarkennus tarvitsee toimiakseen moottorin, joka pyörittää tarkennusrengasta. Nikonin kameroissa moottori löytyy itse objektiivista, kun taas Canonilla moottori on osa kameran runkoa. Juurikin tästä kyseisestä syystä otin testiin Nikonin version. Halusin kokea itse, miten kolmannen osapuolen valmistama automaattitarkennuksella varustettu objektiivi oikein toimii.

Kun kyse on Yognuon objektiivista hinta on sekä Nikonilla että Canonilla alle 100€. Esim. e-villessä Canonin maksaa 59,95€, kun taas Nikonin malli lähtee 89,95€ hintaan.

Testipaikaksi valikoitui öljyvärimaalauksistaan tunnettu Dafen.

 

_DSC6172
Kamera: Nikon D5200 , Objektiivi: Yongnuo 50 mm F/1.8, ISO: 100, F-luku: 2.8, valotusaika: 1/500
_DSC6170
Kamera: Nikon D5200 , Objektiivi: Yongnuo 50 mm F/1.8, ISO: 100, F-luku: 2.8, valotusaika: 1/125
_DSC6194
Kamera: Nikon D5200 , Objektiivi: Yongnuo 50 mm F/1.8 ISO: 100. F-luku: 3.2, valotusaika: 1/100

Kuvat olivat tarkkoja ja kaikki kameran perusominaisuudet vaikuttivat toimivan oikein. Itselläni oli pieni huoli muun muassa siitä, toimiiko kameran valotusmittari oikein. Ainakaan omien testieni perusteella en huomannut kyseisen ominaisuuden toiminnassa mitään normaalista poikkeavaa. Kuvat olivat mielestäni tarkkoja. Erityisen paljon pidin objektiivin luomasta bokehsta tarkennuspisteen ympärille. Netissä lukemieni arvostelujen perusteella bokeh onkin yksi ominaisuuksista, joissa tämä objektiivi on usein testaajien silmissä suoriutunut alkuperäistä objektiivia paremmin.

Mutta miten sitten paljon pelkäämäni tarkennus? Kuten aikaisemmin sanoin kuvat olivat lähtökohtaisesti tarkkoja. Silti joissain tilanteissa tarkennus ei tuntunut toimivan oikein. Yksi objektiivin haasteista on se, että siitä ei löydy kuvanvakainta. Tästä johtuen kuva saattaa tärähtää nopeassa tilanteessa. Toisaalta jotkut testaajat ovat ilmoittaneet, että kyseisessä objektiivissa saattaisi olla hieman ylitarkentamisen vikaa. Mikäli näin on, kannattaa tarkistaa kameran asetukset. Suurimmassa osassa kameroista löytyy mahdollisuus ylikompensoimisen korjaamiseen, mutta esimerkiksi omassa Nikon D5300:ssa ei tätä mahdollisuutta ollut.

603885304700264125
Kamera: Nikon D5200 , Objektiivi: Yongnuo 50 mm F/1.8, ISO: 100, F-luku: 2.0, valotusaika: 1/80

 

Tekniset tiedot:

 • Tarkennus: MF/AF
 • Pienin aukko: F/22
 • Lyhyin tarkennusetäisyys: 0.45 m
 • Suodinkierre: 52 mm
 • Paino: 120 g
 • Optinen rakenne: 6 elementtiä 5 ryhmässä

Plussat:

 • Hyvä aukkosuhde mahdollistaa hämärässä valossa kuvaamisen
 • 50mm polttovälin ansiosta sopii monenlaiseen kuvaustilanteeseen
 • Todella edullinen hinta
 • Automaattitarkennus

Miinukset:

 • Automaattitarkennus ”ylitarkentaa” joissain tilanteissa

Lue lisää Yongnuo 50mm f/1.8 AF Canon objektiivista tuotesivulta

Lue lisää Yongnuo 50mm f/1.8 AF Nikon objektiivista tuotesivulta

Yongnuo 35 mm f/2.0 automaattisella tarkennuksella Canon

Yognuon 35 mm objektiivi on ainakin hintansa puolesta todellinen aarre! Canonin vastaava maksaa yleensä reippaasti yli 500 €, kun taas Yongnuo on mahdollista saada vähän reilun 100 € hintaan muun muassa e-villestä. Huhujen mukaan Yongnuon olisi julkaisemassa vastaavaa malli myös Nikonille, mutta ainakaan vielä kyseistä objektiivia ei ole markkinoilla näkynyt.

Kuvauspaikaksi valikoitui huangbeiling. kamerana toimi e-villen toimiston Canon EOS 600D

IMG_6207
Kamera: Canon EOS 600D, Objektiivi: Yongnuo 35 mm F/2.0, ISO: 100, F-luku: 2.0. valotusaika 1/1000

 

IMG_6213
Kamera: Canon EOS 600D, Objektiivi: Yongnuo 35 mm F/2.0, ISO: 100, F-luku: 2.0. valotusaika 1/100
IMG_6214
Kamera: Canon EOS 600D, Objektiivi: Yongnuo 35 mm F/2.0, ISO: 100, F-luku: 2.0. valotusaika 1/100
IMG_6215
Kamera: Canon EOS 600D, Objektiivi: Yongnuo 35 mm F/2.0, ISO: 100, F-luku: 2.0. valotusaika 1/60

 

Toisaalta noin 400 € edullisempi hinta antaa kyllä kuvanvakauksen puuttumisen anteeksi monikertaisesti.

Kuvanlaatu vaikutti olevan kohdallaan myös Yongnuon 35mm linssissä. Kuten ehkä huomaa, kuvasuhde on huomattavasti laajempi 50mm verrattuna. Mallikuvista kannattaa ottaa huomioon se, että ne on kuvattu kameralla, jonka kenno kroppaa jonkin verran kuvia reunoista. Täyskennoisella kameralla kuvat näyttäisivät vieläkin laajemmilta. Objektiivin automaattinen tarkennus tuntui toimivan juuri niin kuin pitääkin eikä valousmittarinkaan toiminnassa ollut mitään normaalista poikkevaa. Samaan tapaan kuin 50mm, ei tässäkään objektiivissa ole kuvanvakausta. Toisaalta noin 400€ edullisempi hinta antaa kyllä kuvanvakauksen puuttumisen anteeksi monikertaisesti.

Plussat:

 • Hyvä aukkosuhde auttaa hämärässä kuvaamisessa
 • Aukkosuhteen ansiosta loistava maisemakuvaukseen. Lisäksi 35mm on legendaarinen myös katukuvauksessa
 • Todella edullinen hinta verrattuna alkuperäisiin vastaaviin (satojen eurojen ero)
 • Automaattitarkennus toimii täydellisesti

Miinukset:

 • Nikonin malli puuttuu

Tekniset tiedot:

 • Yhteensopivuus: APS-C & DSLR
 • Tarkennus: MF/AF
 • Pienin aukko: F/22
 • Lyhyin tarkennusetäisyys: 0.45 m
 • Suodinkierre: 52 mm
 • Paino: 120 g
 • Optinen rakenne: 6 elementtiä  5 ryhmässä

Lue lisää Yongnuo 35mm f/2.0 AF objektiivista tuotesivulta

Jarjay 85mm F/1.8 manuaali objektiivi

Tästä valmistaja oli tästä testierästä ehkä kaikista jännittävin, mutta samaan aikaan myös kaikista positiivisin yllättäjä. Itse valmistaja löytyi Kiinalaisen internetin syövereistä, hämärästä verkkokaupasta kollegani avustuksella. Objektiivi päätyi testiin muiden käyttäjien kommenttien takia. Jopa Kiinalaiset osoittivat yllättyneisyyttä objektiivin laadukkuutta kohtaan.

Kyseessä on siis kiinteä 85mm objektiivi, josta löytyy versiot sekä Nikonille että Canonille. Polttoväli on mitä mainioin nimenomaan henkilökuvien sekä potrettien ottamiseen. Objektiivi on manuaalinen, joten automaattitarkennusta ei tässä tapauksessa ole. Canonilta tai Nikonilta on aika haastavaa löytää mallia, jossa tätä ominaisuutta ei ole. Keskimäärin Automaattitarkennuksella varustettu F/1.8 aukkosuhteella oleva 85mm objektiivi on puolet Jarjayn objektiivi kalliimpi, eli siis noin 400€. Ehkä ennemmin Jarjay kilpaileekin Samyangin 85mm f/1.4 objektiivin kanssa. Samyangista löytyy parempi aukkosuhde, mutta samalla myös kalliimpi hinta. Esim. Nikonin vastaava maksaa Suomessa uutena 400€, siinä missä Jarjay maksaa veroineen jonkin verran 260€ päälle.

Aloitetaan haasteista! Ensimmäinen asia, mikä tuli vastaan oli ilmoitus, jonka mukaan objektiivi ei olisi kamerassa kiinni. Hieman huolestuttavaa, mutta toisaalta täysin odotettavissa. Objektiivista puuttuvat johtimet, jotka mahdollistavat Nikonin kameroiden sekä objektiivien tiedon välittämisen. Todennäköisesti samasta syystä kameran valotusmittari ei myöskään toimi. Vaikeuksien kautta voittoon. Kuvien ottaminen onnistuu manuaalimoodilla, mikä tekeekin sitten tästä objektiivista kaikin täysin manuaalisen objektiivin. Aukon suuruutta ei säädetä kamerasta, vaan se tapahtuu objektiivissa itsessään olevasta säätimestä.Aukkoa suurentaessa kannattaa noudattaa varovaisuutta. Objektiivin lukitus ei ole parhaimpia ja tästä johtuen objektiivi saattaakin ruuvautua auki säädettäessä.

Testipaikaksi valikoitui Shenzhenin longgang district. Kuvat on otettu Nikonin Objektiivilla. Jos kertoisin kuvissa käytetyn F-luvun, niin valehtelisin. Mokoma kun ei manuaali objektiivina tallenna sitä kuvan metadataan.

_DSC0303
Kamera: Nikon D5200 , Objektiivi: Jarjay 85mm ISO: 100, valotusaika: 1/250

Romuksi objektiivia ei kuitenkaan kannata tuomita. Piirtojälki on todella terävää ja tämän ansiosta kuviin on helppo saada yksityiskohtia. Kiitos alhaisen F-luvun pystyin pitämään ISO:n lähellä 100:aa hämärilläkin syrjäkujilla. Vaikka manuaalisuus olikin katuvalokuvauksen kannalta haastavaa, oli suuresta polttovälistä myös hyötyä. Jopa muutaman metrin päästä otetut kuvat näyttivät siltä, kuin ne olisi otettu todella läheltä. Objektiivi on hintansa väärti juurikin potretteja otettaessa, koska kuvaajalla on aikaa säätää asetukset kamerasta kohdalleen. 85mm potrettilinssiä hankkiessa suosittelen harkitsemaan Jarjayta.

 

_DSC0275
Kamera: Nikon D5200 , Objektiivi: Jarjay 85mm, ISO: 100, valotusaika: 1/200
_DSC0195
Kamera: Nikon D5200 , Objektiivi: Jarjay 85 mm, ISO: 100, valotusaika: 1/160
_DSC0210
Kamera: Nikon D5200 , Objektiivi: Jarjay 85 mm, ISO: 100, valotusaika: 1/500

Tekniset tiedot:

 • Brändi: Jarjay
 • Yhteensopivuus: Canon ja Nikon
 • Tarkennus: MF
 • Pienin aukko: F/22
 • Suurin aukko: F/1.8
 • Lyhyin tarkennusetäisyys: 0.85 m
 • Suodinkierre: 55 mm
 • Paino: 430 g

Plussat:

 • Hyvä aukkosuhde auttaa hämärässä kuvaamisessa
 • Todella tarkka piirto!
 • 85 mm polttovälin ansiosta loistava potreettien sekä henkilökuvien ottamiseen
 • Yli 100€ muita vastaavia edullisempi

Miinukset:

 • Ei automaattitarkennusta
 • Kameran valotusmittari ei toimi yhteen objektiviin kanssa
 • Objektiivin kiinnitys on toteutettu huonosti

Lue lisää Jarjayn 85mm F/1.8 MF Nikon objektiivista tuotesivulta

Lue lisää Jarjayn 85mm F/1.8 MF Canon objektiivista tuotesivulta

Lopputuomio kiinalaisista objektiiveista

Ainakin nämä objektiivit saavat hyvän arvosanan allekirjoittaneelta. Kaikista houkuttavintahan näissä on se, että kaikki ovat satoja euroja vastaavia halvempia. Toki halpaan hintaan kuuluu se, että joitain ominaisuuksia ei ole (esimerkiksi Yongnuo ja kuvanvakaus) tai sitten suunnittelussa on vedetty joitain mutkia suoriksi (Jarjay ja objektiivin lukitus). Jos näiden asioiden kanssa pystyy elämään, suosittelen jokaista tässä blogissa ollutta objektiivia lämpimästi.