Tervehdys blogin seuraajat ja satunnaiset lukijat! Nimeni on Jarno, ja olen juuri päättänyt työharjoitteluni sekä kahden kuukauden mittaisen työjakson e-villellä Shenzhenissä.

Tulin Kiinaan syyskuun lopulla työskentelemään e-villellä ja ajattelin jakaa kertomukseni lyhyesti sekä kertoa, mitä kokemuksia rikkaampana palaan Suomeen. Jos olet kiinnostunut tekemään liiketalouden alan työtä erittäin monipuolisia työtehtäviä tarjoavassa kotimaisessa verkkokaupassa, niin olet tullut oikeaan paikkaan hakemaan lisätietoja.

Olin jo aiemmin haaveillut tekeväni työtä Kiinassa, sillä minulla oli matkustamisesta kokemuksia Kiinasta jo 5 vuoden takaa. Lähetin työhakemukseni verkkokauppa e-villeen. Ilokseni sain huomata, että muutaman päivän kuluttua hakemukseni lähettämisestä olin jo itse kauppiaan kanssa työhaastattelussa Skypen välityksellä. Vielä muutama päivä kului ja sain tarjouksen työharjoittelupaikasta sekä palkkatarjouksesta. Kyllä vain, e-ville maksaa harjoittelijoilleen pientä palkkaa joka auttaa mukavasti selviytymään Kiinassa elämisestä ilman suurempia omia säästöjä. Minulla oli aikaisempaa ulkomaan kokemusta yrityksen perustajana sekä projektinjohtajana Amsterdamissa ollessani, mutta aina olen tuntenut vetoa Kiinaa kohti. Kiina pääsee aina yllättämään jopa kokeneemmankin reissaajan.

Kulttuurierot ovat suuren Suomeen verrattuna ja monet asiat voivat tuntua älyttömältä ja tajunnanräjäyttäviltä, mutta olen itse huomannut pärjääväni avoimella mielellä ja ottaessani asiat huumorilla. Kiina tarjoaa rajattomat mahdollisuudet ulkomaalaiselle, joka haluaa tehdä uraa kansainvälisessä yritystoiminnassa.
Kun saavuin viime syksynä e-villelle, yrityksessä oli täysi touhu ja kuhina päällä, sillä silloin oltiin valmistautumassa Black Friday-kampanjointiin ja tulevaan jouluun. Joulua edeltävä aika oli kiireinen, ja paketteja lähetettiinkin tiuhaan. Tästä huolimatta itse kauppias käytti omaa aikaansa ja antoi minulle perusteellisen perehdytyksen. Verkkokauppa e-villen tiimi on varsin nuorekas ja tunsin itseni välittömästi tervetulleeksi. Perehdytykseen kuului myös osaksi se, että sain kaikki työpaikan ulkopuoliset käytännön asiat kuntoon. Minua autettiin asunnon, puhelinliittymän ja pankkikortin hommaamisessa ja näytettiin hyvät ja herkulliset ruokapaikat. Minusta ei tuntunut hetkeäkään, että kulttuurishokki olisi vallannut minut.
Sain asunnon aivan metroaseman läheisyydestä ja aamuiseen työmatkaan ei kulunut 20 minuuttia enempää. Asuntoni vuokra oli 400 euroa kuukaudessa sisältäen veden ja sähkön sekä vuokratoimiston palvelumaksun. Rehellisesti voin myös käsi sydämellä mainita, että ruoan tilaaminen asunnolle tai ulkona syöminen olivat ainoat tavat jolla hankin itselleni murkinaa. McDonald´sin kotiinkuljetus oli aivan vaarallisen tehokas ja passivoiva iltaisin kun ei enää halunnut lähteä ulos työpäivän jälkeen. Asunnosta löytyi kyllä keittonurkkaus, mutta en suorittanut siinä sen suurempia kokkauksia kuin pikapuuron valmistuksen.
Shenzhen tarjoaa loputtomat mahdollisuudet kulinaristille tai vaikkapa olutintoilijalle. Lukemattomat määrät ravintoloita tarjoavat laadukasta ruokaa hieman alle Suomen hintatason ja erittäin hyvällä palvelulla. Eri Shenzhenin alueille mentäessä kiinalaisten englanninkielen taso vaihtelee suuresti. Toimistomme vieressä olevilla kujilla ei juurikaan englantia kuullut eikä varmasti vastaustakaan englanniksi saanut, mutta mentäessä turistien suosimille alueille sai sujuvaa englanninkielistä palvelua. Työpaikalla sai puhua vielä suomeakin joten mikäs siinä sitten oli miehellä ollessa. 😉
Minulla oli erittäin mahtipontiset odotukset verkkokauppa e-villellä työskentelystä. Onhan tämä verkkokauppa ollut toiminnassa jo kymmenisen vuotta. Itse olen juuri tällaisten pikkufirmojen kannalla ja mielestäni isoon yritykseen verrattaessa meininki on leppoisampaa ja ystävällisempää. Tässä asiassa e-ville ei pettänyt! Tiimi oli vesitiivis yhteisö, joka toimi näppärän tehokkaasti ja mukavassa ilmapiirissä oli uudenkin työntekijän helppo sopia joukkoon. Tekemisen intoa riitti jokaisella mutta osattiin myös vitsailla ja pitää hyvää ilmapiiriä yllä.
Itse työskentelin asiakaspalvelussa kahden muun tiimiläisen lisäksi. Asiakaspalvelijan tehtävien lisäksi työskentelin tuotepäälliköiden apuna erilaisissa pienissä projekteissa sekä autoin kaupan kehityksen eteenpäin viemisessä. Sain eteeni kaikenlaisia työtehtäviä, jotka liittyivät verkkokaupan hallinnointiin ja pyörittämiseen. Sain nähdä ja oppia paljon, yleiskäsitykseni verkkokaupan toiminnasta selkiytyi huomattavasti.
Jätin jäähyväiset e-villelle viikko sitten. Suomeen palatessani olen miettinyt, mitä minulle jäi käteen koko työjaksostani. Uudenlaiset kokemukset itse Kiinasta ovat mittaamattoman arvokkaat ja niitä ei voi koskaan hankkia tarpeeksi. Ammatillisesti e-ville on tarjonnut erittäin hyvät eväät uraansa jatkavalle opiskelijalle. Suosittelen erittäin lämpimästi työharjoittelua e-villellä ja lähtemistä Kiinaan. Tämä saattaa olla se ainoa ja helpoin tapa saada ensikosketus Aasiaan. Suosittelen käyttämään tätä tilaisuutta hyväksi!


PSST!

Verkkokauppa e-villellä on 2-3 työharjoittelupaikkaa auki. Työharjoittelujakson aloitusajankohta on toukokuu, syyskuu tai tammikuu. Lähetä avoin hakemus osoitteella [email protected]. Harjoittelijoille maksetaan pientä palkkaa, hankimme viisumin sekä autamme asunnon hankinnassa ja muissa käytännön asioissa. Harjoittelun jälkeen on mahdollista jäädä vakituiseksi työntekijäksi graafikoksi, koodariksi, tuotepäälliköksi, asiakaspalveluagentiksi tai muihin tehtäviin.

Haemme myös uusia kovia tekijöitä organisaatiotamme vahvistamaan monilla eri alueilla. Voit siis avoimella hakemuksella hakea myös suoraan töihin.