Yhden hengen teltta on täydellinen valinta esimerkiksi retkeilyyn tai reppureissuihin pitkille matkoille, kun varusteiden paino halutaan leikata mahdollisimman pieneksi. Telttaa hankkiessa joudut lähes aina punnitsemaan eri prioriteettien kuten painon, helppokäyttöisyyden, kestävyyden ja hinnan välillä. Silloin, kun jokainen gramma ja millimetri merkitsevät, on tärkeää tehdä teltan valinta huolella. Jotta valinta olisi sinulle hieman helpompaa, tässä blogissa käsitellään iloksesi seuraavat aihealueet:
- Millainen on yhden hengen teltta?
- Yhden hengen teltan tärkeimmät ominaisuudet
Mikäli haaveilet siis soolotelttailusta mutta teltta on vielä ostoslistalla, kannattaa lukea tämä artikkeli!
Millainen on yhden hengen teltta?
Yhden hengen teltta on yksinkertaiselta määritelmältään teltta, johon mahtuu hyvin yöpymään yksi henkilö. Yleensä yhden hengen teltassa on myös varusteille pieni suoja tai katos eli absidi. Yhden hengen teltat ovat bivy-pusseja (makuupussin ja makuualustan kanssa käytettävä vedenpitävä pussi/suoja, jossa voi nukkua) viihtyisämpiä ja isompia, ollen kuitenkin pieniä ja kevyitä kuljetettavia. Yhden hengen teltta on suunniteltu yksinkertaisesti nukkumiseen ja huonolta säältä suojautumiseen, ylimääräistä tilaa tai hienouksia niissä ei juuri ole.
Kun lähdetään rinkka selässä liikkumaan pitkiä matkoja, yhden hengen teltta on järkevä valinta. Se riittää majoitteeksi ja pitää rinkan painon mahdollisimman alhaisena. Miksipä sitä sooloreissulla muutenkaan kantaisi sen suurempaa telttaa mukanaan? Yhden hengen telttoja on olemassa eri mallisia, eri ominaisuuksilla varustettuja ja eri hintaluokan välineitä. Ominaisuudet ja teltassa käytetyt materiaalit vaikuttavat vahvasti myös hintaan.
Monet haluavat myös oman rauhan ja tilan nukkumiseen, vaikka retkellä oltaisiin porukalla. Yhden hengen teltan tulee siis kulkea mukana vaivattomasti ja tarjota tilaa tarpeeksi yhdelle hengelle. Mitä ominaisuuksia teltasta tulisi siis löytyä? Tarkastellaanpa aihetta hieman tarkemmin!
Yhden hengen teltan tärkeimmät ominaisuudet
Yhden hengen teltan ominaisuudet poikkeavat hieman muun tyyppisten telttojen ominaisuuksista, ollen kuitenkin pääpiirteittäin samat.
1. Paino
Paino on luultavasti tärkein ominaisuus ja suurin valttikortti yhden hengen teltoissa. Äärimmäisen olennaiseksi seikaksi paino nousee silloin, kun telttaa on tarkoitus kantaa mukana useita päiviä ja kymmeniä kilometrejä. Jokainen painosta viilattu gramma säästää jalkoja, selkää ja hartioita. Keveyden merkitys korostuu entisestään, kun matkaa on jo pitkälti takana ja väsymys alkaa iskeä.
Ultrakevyet yhden hengen teltat painavat tyypillisesti noin 0,5 kg–1 kg ja useimmat kevyet yhden hengen teltat 1–2 kg. Painon mittaustapa vaihtelee: teltan kokonaispaino (maximum weight/package weight) käsittää yleensä teltan ja kaikki sen pakkaukset, kun taas minimipaino (minimum weight/trail weight) on teltan tolppien, sisäteltan ja ulkoteltan paino, josta on vähennetty mahdolliset telttakiilat. Useat retkeilijät jättävät kaikki ylimääräiset pakkaukset kotiin ja korvaavat telttakiilat kevyemmillä ja vahvemmilla. Näin saadaan viilattua teltan paino viimeistä grammaa myöten mahdollisimman kevyeksi.
Telttakangas on suurin yksittäinen osa teltassa ja sen materiaali määrittää pitkälti myös teltan painon. Teltat ovat valmistettu lähes poikkeuksetta joko puuvillasta, nailonista tai polyesterista. Puuvillakankaasta valmistettu teltta on pitkäikäinen, mutta myös huomattavasti painavampi kuin synteettisistä materiaaleista valmistettu teltta. Nailon- ja polyesterikankaat ovat synteettisiä, huomattavasti kepeämpiä materiaaleja kuin puuvilla. Useimmat ultrakevyet teltat ovatkin valmistettu nailonista, joka on telttamateriaaleista kevyin, mutta kallein. Lue lisää telttakankaista tästä artikkelista!
2. Helppokäyttöisyys ja kasattavuus
Paljon retkeilevälle on tärkeää, että teltta on helppokäyttöinen ja helposti kasattava. Pitkän retki- tai vaelluspäivän jälkeen harvalla on aikaa tai hermoja alkaa taistelemaan hankalan teltan kanssa väsyneenä. Nopea kasattavuus on tärkeää myös sateen yllättäessä, että tarvittaessa ehtii kiireessä nopeasti sateelta suojaan, kastelematta itseään.
Kun kyse on sooloteltasta, harvemmin löytää apukäsiä teltan kasaamiseen. Joten pidä huoli telttaa valitessa, että teltan saa helposti kasattua myös yksin. Aina kasaamisen testaamiseen ei kuitenkaan ole mahdollisuutta, joten mikäli mahdollista, etsi haluamastasi mallista arvosteluja tai ohjevideoita kasaamiseen. Kasaamisen helppoutta arvostavalle voi yhtenä vaihtoehtona voi olla myös pop-up -teltta, jonka saa sekunneissa kasaan ilman ylimääräisiä ponnisteluja. Oli telttavalintasi mikä tahansa, harjoittele teltan kasaamista kotona rauhassa ennen retkelle lähtöä. Näin säästät aikaa ja hermoja retkellä!
3. Vedenkestävyys
Sateet ovat harmillisen normaali osa Suomen kesää ja varsinkin syksyä. On siis syytä ottaa huomioon, millaista myräkkää ja sadetta teltta kestää. Vedenkestävyyttä mitataan yleensä PU-vedenkestävyysluokituksin. PU-arvo määrittää, kuinka suuren vesipilarin paineen telttakangas kestää päästämättä vettä lävitse: mitä korkeampi PU-arvo on, sen paremmin kangas kestää vettä.
Useimmat vedenkestävät teltat ovat vähintään PU-1000mm, joka tarkoittaa sitä, että teltta kestää ’’normaalia’’ sadetta. Rankempaan sateeseen kannattaa valita vähintään PU-2000mm -luokiteltu teltta. Teltan pohjan PU-arvo on yleensä hieman korkeampi, jotta se kestäisi päästämättä läpi maasta jatkuvasti nousevaa kosteutta. Voit tutustua telttojen vedenkestävyysluokituksiin tarkemmin täältä.
4. Tuulenkestävyys
Teltan muoto, korkeus ja tukemistapa määrittävät pitkälti sen, miten kovaa tuulta teltta kestää: eli käytännössä, kuinka suuri tukematon kangaspinta-ala teltassa on kohtisuorassa tuulta vasten. Yleisesti tunneli- ja kupolitelttoja pidetään parhaina malleina kovaan tuuleen, kun taas tarppimuotoiset A-pystytyksellä kestävät tuulta huonommin. Myös teltan telttakeppien kestävyys vaikuttaa tuulenkestävyyteen.
Teltan pystytykseen kannattaa kuitenkin aina valita mahdollisimman hyvin tuulensuojassa oleva paikka. Mikäli telttailun on tarkoitus tapahtua hyvin tuulisilla ja suojaamattomilla paikoilla, valitse hyvin tuulta kestävä telttamalli. Se, valitsetko tunneli- vai vaikkapa kupoliteltan, riippuu puhtaasti siitä, mihin tarkoitukseen ja millaisessa säässä ja paikassa telttaa käytät sekä omista mieltymyksistäsi.
5. Teltan koko
Yhden hengen teltassa pohjan pinta-alalla tarkoitetaan teltan pohjan kokoa pysty- ja sivuttaissuunnassa, sen ollessa tyypillisesti noin 1,8–2 m². Huomioi, että mahdut makaamaan teltassa vähintäänkin jalat suorana. Sen lisäksi, selvitä teltan mittasuhteet: eli kuinka pinta-ala jakautuu pituus- ja leveyssuunnassa. Yhden hengen teltan tulisi olla sen leveimmästä kohdasta vähintäänkin 90–100 cm leveä, jottei se olisi liian ahdas hartioille.
Teltan korkeus mitataan pohjasta katon korkeimpaan kohtaan. Selvitä teltan korkeus ja mittaa itsesi korkeus istuma-asennossa. Ylimääräistä tilaa pään ja katon korkeuden väliin olisi hyvä jäädä vähintäänkin 5 cm. On tärkeää, että mahdut vähintäänkin istumaan teltassa selkä suorana koskematta kattoon, koska et varmasti halua istua pää katossa kiinni ja tuntea sadepisaroiden hakkaamista suoraan kupoliin.
On hyvä selvittää myös, kuinka paljon tarvitset säilytystilaa tavaroillesi. Yhden hengen telttoja on saatavilla eteisellä eli absidilla ja ilman. Absidi tarjoaa suojaa ja säilytystilan varusteillesi ja muille välineille, eikä niitä tarvitse tunkea telttaan sisälle. Absidi antaa lisäksi mukavan ekstratilan ja varjon, jossa lepäillä silloin kun et halua ryömiä kokonaan telttaan sisälle.
6. Hinta
Hinta on viimeinen, mutta luonnollisesti yksi tärkeimmistä valintakriteereistä. Teltan valintaan kannattaakin lähteä budjetin luonnilla. Kaikista kallein teltta ei välttämättä ole tarpeellinen ja huippuominaisuuksista ei kannata maksaa ekstraa, mikäli niille ei ole käyttöä.
Teltan valinnassa vaikea on se, että valikoima on valtava ja telttojen hintakategoriat laajoja. Yhden hengen teltan voi saada parhaimmillaan muutamilla kympeillä, tai siihen voi halutessaan laittaa tuhansia euroja. Johonkin tulee kuitenkin asettaa raja ja etsiä telttaa ennen kaikkea omalta hintahaarukalta. Noin 200-300 euron budjetilla alkaa saamaan suhteellisen laadukkaita, kevyitä ja kestäviä yhden hengen telttoja. Toki festaritelttaan ei välttämättä kannata satoja euroja laittaa, jolloin muutaman kympin budjettimalli voi riittää mainiosti.
Teltoissa on muutamia niin sanotusti hyvänä pidettyjä merkkejä tai brändejä. Tunnetuimmilta brändeiltä saa kiistatta hyviä telttoja, mutta usein nämä ovat hintahaarukan kalliimmassa päässä. Liian merkkiuskollinen ei kuitenkaan kannata olla, sillä laadukkaita telttoja saa myös edullisemmilta brändeiltä, jolloin et maksa merkkilisää. Muutamana esimerkkinä edullisesta brändistä voinee mainita 3F UL Gear:in sekä Naturehiken, jotka ovat tunnettuja kevyistä ja laadukkaista yhden hengen teltoistaan sekä erittäin kilpailukykyisistä hinnoistaan.
Tee siis selkeä budjetti ja lista tarvittavista ominaisuuksista ennen ostoksille lähtöä!
Tuotesuositukset yhden hengen teltoista
Jotta pääsisit yhden hengen teltan valinnassa hyvään alkuun, tuomme muutamia hyviä esimerkkejä yhden hengen telttojen valikoimastamme.
Ensimmäinen suositus on Naturehike Cloud UP 1 hengen ultrakevyt teltta. Se on hyvän hinta-laatusuhteen tuote, joka asettuu noin 200 €:n hintaluokkaan. Kyseessä on PU4000mm vesitiivis teltta eli se pitää hyvin vettä. Teltta on ultrakevyt ja painaa vain 1,34 kg. Siinä majoittuu mukavasti yksi henkilö.
Teltta kestää hyvin rankempaakin myrskyä ja pysyy vakaasti maassa. Se on varustettu eteisellä ja hyttysverkolla, joten se sopii hyvin Suomen suveen!
Naturehike Cloud UP 1
199,95 tai 35 € / kk (Klarna-osamaksu)
• PU4000mm vesitiivis
• Yhdelle hengelle
• Ultrakevyt – vain 1.34kg
Toinen erinomainen vaihtoehto on 3F UL GEAR Lanshan 1 Pro teltta. Se on Naturehiken telttaa kevyempi ja painaa vain 690 g. Se on siis todella ultrakevyt ja sopii yhdelle hengelle. Teltta menee pieneen tilaan, mutta on sisältä tilava. Se kestää sadetta ja myrskyjä hyvin ja on PU2000mm malli.
Teltassa on eteinen, joten sinne saa tavarat hyvin. Sen mallista johtuen telttakeppi ei ole mukana vaan teltta tulee kiinnittää esimerkiksi retkisauvan avulla. Näin teltan paino saadaan minimoitua.
3F UL GEAR Lanshan 1 Pro
269,95 tai 47 € / kk (Klarna-osamaksu)
• Ultrakevyt, vain 690g
• Yhdelle hengelle
• 3/4 vuodenajan teltta
Kolmas suosituksemme on 3F UL Floating Cloud yhden hengen teltta. Se on kaksikerroksinen vapaasti seisova teltta, jossa on Y-tolpat ja koukkukiinnitys. Helposti pystytettävä, vankkarakenteinen teltta, joka kestää kovaa sadetta ja tuulta. Tämän teltan vedenpitävyysarvo on jopa PU5000mm!
3F UL Floating Cloud
219,95 tai 39 € / kk (Klarna-osamaksu)
• PU5000+ mm
• Kevyt
• Vaikeisiin olosuhteisiin
Kattava valikoima telttoja e-villeltä
Mikäli tutustuit jo edellä mainittuihin telttoihin, mutta et löytänyt itsellesi sopivaa, niin kannattaa käydä tsekkaamassa valikoimamme kaikki teltat. e-villen valikoimasta löydät kattavan valikoiman myös kahden hengen-, kolmen hengen-, ja 4 hengen telttoja. Muista hommata myös asianmukainen rinkka, makuupussi sekä muut retkeilyvarusteet! Lue arvostelut, vertaile tuotteita ja valitse omasi. Nautinnollista telttailua!
Tommi
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.