Telttoja on markkinoilla paljon ja niiden hintahaarukka on todella suuri. Kun telttaa lähtee ostamaan, ei merkillä tai hinnalla varsinaisesti ole kovin suurta merkitystä, vaan teltan haluaa valita ennen kaikkea omaan käyttöön sopivaksi.

Halvimmat teltat maksavat parikymmentä euroa ja niissä voi yöpyä esimerkiksi 2-4 retkeilijää. Halvemman hintaluokan teltat sopivat ihan hyvin vaikkapa pihalla nukkumiseen, festivaaleilla käymiseen tai esimerkiksi kevyeen ja lyhytaikaiseen retkeilyyn. Ne eivät ole myöskään erityisen vedenpitäviä, joten kostealla säällä teltta ei ole kovin mukava nukkua.
Olet ehkä kokenut ihanan aamukasteen, joka valuu teltan sisäseinää pitkin päällesi? Tai yllättävän rankkasateen, joka kastelee koko varustuksen myös teltan sisällä? Olet silloin varmaankin yöpynyt vettä huonosti pitävässä teltassa.

Kun ostaa vedenpitävän teltan, sen sisäseinät eivät ole heti kosteat eikä vesi pääse läpi. Vedenkestävyydestä pitää maksaa kuitenkin huomattavasti enemmän. Vedenpitävä teltta on tärkeä ostos esimerkiksi pidemmillä vaelluksilla, vaativissa olosuhteissa, tai ihan jo vain pelkästään, jos säätiedote povaa vesisadetta reissun ajankohdalle.

Tiesitkö, että telttojen vedenpitävyyttä voi arvioida PU-asteikolla? PU-luokitus auttaa teltan ostajaa valitsemaan riittävän vedenpitävän teltan niin, että matkabudjetti ei mene pelkkään teltan ostoon.

Mikä on PU-luokitus?

PU-luokitus eli vesipilariarvo on telttojen vedenpitävyyttä mittaava luokittelu. Kaikki valmistajat ilmoittavat teltoilleen vesipilariarvon, joten sen avulla telttojen vedenpitävyyttä voi helposti vertailla huolimatta siitä, että ne on eri valmistajien tekemiä. Käytännössä PU-arvo kertoo millimetreinä sen, kuinka ison vesimassan paineen teltan kangas kestää.

Teltasta tehdään vedenpitävä vahvistamalla sen kangasta vedenpitävällä kalvolla tai päällystämällä telttakangas vedenpitävällä aineella. Näin varmistutaan siitä, että vesitipat eivät pääse imeytymään teltan huokoisesta kankaasta läpi. Tämän prosessin onnistumista mitataan PU-arvolla.
Miten PU-arvo sitten ilmoitetaan ja millainen PU-arvo tarkoittaa vedenpitävää telttaa?

Millainen teltta on vedenpitävä?

Sellainen teltta on vedenpitävä, jonka PU-arvo on vähintään 1000mm. Mitä korkeampi PU-arvo on, sitä paremmin telttakangas kestää vettä. Tämä arvo koskee teltan ulkokangasta, sillä lähtökohtaisesti teltan pohja on jo valmiiksi vedenpitävä. Joskus valmistajat kuitenkin ilmoittavat myös teltan pohjan PU-arvon todistaakseen, että se todella pitää vettä.

PU-arvoista 1000mm kertoo siitä, että teltta pitää vettä normaalilla sateella. PU-2000mm pitää vettä myös kovalla tuulella ja rankkasateessa. 3000mm puolestaan takaa sen, että teltta kestää vettä myös rankoissa olosuhteissa. Yleensä teltan pohjan arvo on noin 3000mm, mutta esimerkiksi soisissa maastossa se ei riitä, joten teltan pohjankin luokitus kannattaa aina valita oman tarpeen mukaan.

Maastoon lähtiessä ei voi luonnollisestikaan tietää sitä, millainen sää tulee olemaan. Ennusteita voi toki lukea, mutta useinkaan eivät pidä täydellisesti paikkaansa tai ne muuttuvat matkan aikana. Näin ollen teltta kannattaakin valita niin sanotusti pahimman skenaarion mukaan ja hankkia mieluummin hieman liian hyvä teltta, kuin liian huono.

Huomaa kuitenkin, että teltan kangas kuuluu käytössä. Näin ollen vedenpitävyyttä voi ylläpitää käsittelemällä kangasta erilaisilla lisäaineilla. On turha odottaa, että ikivanha teltta pitää vettä yhtä hyvin kuin vaikkapa juuri kaupasta kotiin kannettu yksilö. Tämä kannattaa ottaa huomioon ja välttyä näin pahimmillaan vakaviltakin virheiltä pidemmällä vaelluksella.

Miten valita teltta?

Teltan valinnassa, kuten kaikissa muissakin ostoksissa, kannattaa ensimmäisenä miettiä sitä, mihin käyttöön teltta tulee. Kuinka usein telttaa käytetään? Miten vaativat ovat teltan käytön olosuhteet? Voiko teltan kastuminen tai rikkoutuminen vaarantaa henkesi? Mitä vaativammat olosuhteet, sitä parempi ja näin ollen usein myös kalliimpi teltta tulee hankkia. Kotikäyttöön ei kuitenkaan kannata hankkia parasta mahdollista tuotetta kaiken varalta, sillä silloin heität rahasi hukkaan, koska kalliit ominaisuudet eivät pääse kotipihassa käyttöön.

Suomessa vaeltamiseen ja retkeilyyn suosittelemme sellaista telttaa, jonka PU-arvo on 1500-2500mm. Tällainen teltta kestää rankkaakin sadetta. Vaeltamisessa kannattaa ottaa huomioon myös se, että teltan tulisi olla mahdollisimman kevyt. Pieni ja alle kilon painava teltta vie huomattavasti vähemmän tilaa rinkassa, kuin vaikkapa jokin halvempi ja vähemmän kompakti teltta. Samalla budjetilla saat siis useasti paremman teltan, joka menee kaiken lisäksi pienempään tilaan.

Teltan valinnassa merkillä ei ole varsinaisesti väliä, sillä myös tuntemattomampi merkki voi valmistaa hyviä ja laadukkaita tuotteita. Telttamarkkinoilla on toki markkinajohtajia, mutta ne vaihtelevat alueittain, eikä logolla ole ominaisuuksien kanssa usein mitään tekemistä. Kun olet selvittänyt itsellesi teltan budjetin, jatka kartoittamalla muutamia vaihtoehtoja ja valitsemalla teltan malliksi kupoli tai tunneli. Tunneliteltta kestää tuulta sekä lunta, ja on kevyempi, joten se sopii hyvin vaikkapa Lapin vaellukselle. Kupoliteltta pysyy itsestään pystyssä ja sen voi pystyttää lähestulkoon minne vain.

Teltan tuuletus, lumen kestävyys, tuulen kestävyys ja esimerkiksi teltan koko ovat puhtaasti tarpeeseen suhteutettavia ominaisuuksia. Valitse sellainen teltta, johon voi luottaa ja jossa vietät mielelläsi yösi!

Naturehike Mongar ultrakevyt 2 hengen teltta

Apua teltan valintaan

Jotta teltan valinta ei olisi liian vaikeaa, esittelemme muutamia esimerkkejä hyvistä teltoista! Naturehike Cloud UP 1 on yhdelle henkilölle sopiva ultrakevyt teltta. Se on valmistettu 20D -nailonista ja sen rungon muotoilu tekee teltasta hyvin tuulenkestävän. Teltan PU-luokitus on 4000mm niin sisä- kuin ulkoteltalla. Näin ollen teltta sopii hyvin ankariinkin olosuhteisiin. Teltta painaa vain 1340 grammaa ja se on erittäin pieni, joten teltta mahtuu hyvin rinkkaan ja sopiikin erinomaisesti vaikkapa vaellusmatkalle.

Naurehike Opalus 3 on ultrakevyt teltta kolmelle henkilölle. Teltta on tyylikäs niin ulkomuodoltaan, kuin väriltäänkin. Teltta on mallista riippuen joko 210T- tai silikonipäällystettyä 20D -materiaalia ja sen PU-luokitus 3000-4000mm. Teltta on varustettu tilavalla makuuhuoneella sekä eteisellä. Erillisessä eteisessä on mahdollista säilyttää tavaroita tai vaikkapa käyttää sitä keittiönä sadesään aikana. Tämä teltta sopii käytettäväksi jokaisena vuodenaikana, ja sinne mahtuu majoittumaan mukavasti useampikin ihminen.

Flingi on loistava pop-up teltta. Teltta otetaan pois pussista ja heitetään ilmaan, jonka jälkeen se ottaa muotoonsa ja on valmis muutamassa sekunnissa. Tämän jälkeen teltta tulee kiinnittää maahan, jotta se ei lähde tuulen mukaan. Teltan PU-luokitus on 3000mm. Teltan molemmilla sivuilla on hyttysverkoilla suojatut kaksoisikkunat, joten se sopii hyvin vaikka Suomen Lapun sääskisiin olosuhteisiin. Teltta on laatuunsa nähden edullinen ja majoittaa jopa viisi henkilöä.

Teltan valinta ei ole oikeasti niin vaikeaa, kuin miltä se kuulostaa. Lähde liikkeelle budjetista ja teltan käyttötarkoituksesta. Älä aliarvioi Suomen säätilaa vaan valitse teltta, jolla et joudu pulaan. Löydä uusi telttasi täältä!