Mitäkö odottaisin parin kympin kuulokkeilta?

Istun työpöytäni äärellä, edessäni pieni pahvinen laatikko Kiinalaisen take-away laatikon tyyliin taiteltuna. Mitäkö odottaisin parin kympin kuulokkeilta? En liikoja, vaikka Kiinan johtavat laitevalmistajat ovat päässeet yllättämään laadullaan viimeaikoina.

Viimeaikaisiin kokemuksiini Kiinantuotteista liittyy myöskin pettymyksiä, ja siksi suhtaudun neutraalisti tämänkinkertaiseen tuotteeseen vaikka kyseessä onkin tunnettu ja tunnustusta saanut Kiinalainen laitevalmistaja jonka tuotteisiin kuuluisi varautua kera kihelmöivän lapseninnon. Tänään tuotetestissä on Xiaomi Piston 2 -nappikuulokkeet.

Kuva1
Xiaomi Piston 2 kuulokkeiden paketti.

Pakkaus antaa heti laadukkaan ensivaikutelman

Kullanvärisenä kiiltävät metalliosat hehkuvat laatua ja

luksusta ikään kuin kutsuen avaamaan pakkausta.

Origamin tapaan avautuvan pakkauksen sisäpuolelta paljastuu paitsi mielenkiintoisia, kiinankielisiä ohjeita ja demopiirrustuksia, myös hauskaan pakkausmuoviin kääritty muovirasia. Rasian kiiltävän kannen läpi pääsee heti virittäytymään tunnelmaan – kullanvärisenä kiiltävät metalliosat hehkuvat laatua ja luksusta ikään kuin kutsuen avaamaan pakkausta. Sinänsä harmi ettei kiinankielisestä infosta ymmärrä mitään, sillä näissä tunnelmissa olisi ihan mukava tutustua tuotteen hienouksiin – tai ainakin niiltä ne on saatu näyttämään.

Kuva2
Kullanväriset Xiaomi Piston 2 -kuulokkeet paketissa.

Muovirasian kantta raottaessa ilmoille karkaa puoleensavetävä vaniljainen ja suklainen tuoksu. Se on autenttisten Xiaomi-tarrojen ohella vakuutus ja sinetti tuotteen aitoudelle, sillä piraattivalmistajat eivät suihkuttele tuotteitaan parfyymeillä.

Rasiaa voi käyttää säilyttämiseen

1MORE DESIGNin kanssa yhteistyössä suunnitellut kuulokkeet ovat kiedottu mustaan silikoniseen suojaan muovirasian sisälle. Nappikuulokkeet on helppo irroittaa ja laittaa takaisin eleganttiin silikonisuojaansa, joka taskuun menevän kokonsa ja solakan muotoilunsa ansiosta onkin oiva lisävaruste paljon liikkuvalle ja musiikkia rakastavalle sukupolvelle. Silikonisuojan alla on kolme lisäparia eri kokoisia (S, M & L) in-ear sovitteita vakiosovitteiden lisäksi sekä metalliklipsi esim. paidanhelmaan kiinnitettäväksi. Sovitteet ovat joustavaa materiaalia ja tiiviitä sekä hyväntuntoisia korvassa, toisin kuin lukuisat muut joita olen pienille ja herkille korvakäytävilleni joutunut aiemmin käyttämään.

Kuva3
Mukana tulee kätevä säilytysrasia.

Tyylikäs design ja viimeistely ovat erinomaista

1MORE ja Xiaomi yhdessä voittivat Piston 2 -kuulokkeilla

vuoden 2014 iF Product Design Award’in (tuotedesign -palkinto)

Kuulokkeiden johto on mustaa, laadukasta punoksella päällystettyä ”Kevlar” -johtoa, joka kestää repimisen ja taittelun. Metalliosat ovat kiiltäviä ja kevyitä, mutta silti erittäin kestävän oloisia ja kauniita, millintarkan suunnittelutyön tuloksia. Tältä tuotteelta uskaltaa todellakin odottaa kestoa reilusti yli sen ajan, jossa edelliset luottoämyrini halkesivat.

1MORE ja Xiaomi yhdessä voittivat Piston 2 -kuulokkeilla vuoden 2014 iF Product Design Award’in (tuotedesign -palkinto), josta kiitos kuuluu varmasti osittain sahalaitakuvioiduille metalliosille. Kuvionti on niin pientä ja tarkkaa, että metalliosien piteleminen käsissä tuntuu mukavalta. Kuviointi ei myöskään ole pelkkää hienostelua, vaan sillä on myös oivallinen funktio: sen ansiosta kuulokkeet pysyvät puhtaina sormenjäljistä sekä vaivattomammin kömpelömpienkin sormien kontrollissa.

Kuulokkeet eivät pelkästään näytä hyvältä, vaan myös kuulostavat

Näin selvää, kirkasta ja voimakasta äänentoista en muista kuulleeni nappimallin

korvakuulokkeista ikinä ennen, olivat sitten minkä hintaluokan napit hyvänsä.

En ole audiofriikki ”hifistelijän” tasolla, mutta kukapa ei pitäisi loistavasta äänenlaadusta. Piston 2 -kuulokkeet tarjoavat sitä huikean designin ohella. Paljon puhuttu basson muhina on runsas mutta todella selkeä ja särkymätön. Korkeat- ja keskiäänet ovat myöskin kirkkaita, selkeitä ja kauniita. Näin selvää, kirkasta ja voimakasta äänentoista en muista kuulleeni nappimallin korvakuulokkeista ikinä ennen, olivat sitten minkä hintaluokan napit hyvänsä. Vakiokuulokkeiden paikka on tästä lähtien varattu uusille Kiinankavereilleni.

Kuulokkeet ovat Android ja iOS -yhteensopivat

Kuulokkeissa on myös remote control -toiminto, joka mahdollistaa iPhonen ja useimpien Android -puhelinten mediatoimintojen ohjauksen. Puheluihin vastaaminen, musiikin keskeytys ja toisto sekä äänenvoimakkuussäädöt toimivat täydellisesti, todella hyvästä mikrofonin äänenlaadusta puhumattakaan.

Kuva4
Kaapelit ovat kestävää kevlaria ja muut osat ovat tyylikkään kullanvärisiä.

Laadukkaiden kuulokkeiden etsiminen on nyt loppunut

Kun muutama vuosi sitten sain ihastella huipputarjouksella ostamieni Sennheiserin In-Ear -nappikuulokkeiden äänenlaatua, en uskonut, että ikinä enää löytäisin muutaman kympin hintaluokasta yhtä hyvän äänentoiston omaavia kuulokkeita. Kun Sennheiserit elivät aikansa (eli noin puoli vuotta), tipuin tyhjän päälle ja kovaa. Luottoluureja ei enää ollut, saatika markettien hyllyillä tai viihde-elektroniikan puljuista löytynyt.

Tämän jälkeen alkoi kierre, jonka pyörteissä kokeilin monia kymmeniä eri muutaman kymmenen euron kuulokkeita: monet eivät istuneet korviin lainkaan, olivat kovia tai jopa kipeitä korvissa. Kun viimein hyvin istuvat nappikuulkkeet löytyivät ilmeni erilaisia ongelmia: äänenlaatu oli toivoton, laatu ja kestävyys kertakäytön tasoa ja yleinen fiilis tuottesta oli todella huono – vaikka sitten designin suhteen, sekin kun on iso osa kokonaisuutta viihde-elektroniikan maailmassa.

Tuohon aikaan en ollut vielä Kiina -nimisen tietotekniikan ihmemaan suhteen tarpeeksi valaistunut, joten lieneekö yllätys, että nyt usean vuoden jälkeen olen löytänyt uskolliset luottonapit jotka kantavat yhtä Kiinan menestyneimpien laitevalmistajien nimeä. Tämä värkki, arvon lukijat, on Xiaomi Piston 2. Ja vaikka opinkin sen, ettei niin olisi ikinä kuulunut sanoa, sanon sen silti taas: tämän hintaluokan kuulokkeista ei yhdetkään pääse Piston 2:n tasolle äänentoiston, laadun tai designin nimissä.

Olen löytänyt uskolliset luottonapit jotka kantavat

yhtä Kiinan menestyneimpien laitevalmistajien nimeä.

Tuotteen arvosana: 4.5/5

– Samuel (/samanen) @ Meizufans Europe

Linkki tuotteeseen:

Katso myös Samuelin tekemä Unboxing-video englanninkielellä: