Lähettävä riistakamera OWLZER Z1 lähti testiin ensimmäisenä koko Suomessa Jari Siiralle. Itseasiassa hän oli ensimmmäisiä koko maailmassa, kuka sai markkinoiden edistyksellimmän riistakameran haltuunsa (valmis versio). Innokas hirvikoiramies on ennen perehtynyt paljon riistakameroihin, joten tämä lähettävä riistakamera meni oikeaan osoitteeseen. Lue teksti ja katso videot & kuvat, mitä Jari oli mieltä OWLZER Z1:sta, maailman ensimmäisestä 2K -riistakamerasta.

Lähettävä riistakamera 2K - OWLZER Z1 2K
Kamera on makean näköinen ja jämäkkää tekoa.

Käyttöönotto ja asetusten säätäminen

Kokeiltavaksi saapui kyseinen kamera, laitteessa paljon uutta mitä ei tähän asti ole riistakameroissa ollut. Mm. OWLZER:n oma kännykkäsovellus, jolla laitteeseen tehdään kaikki mahdolliset säädöt ja asetukset. Sovellus löytyy Google Playsta, joka oli helppo ladata puhelimeen. Sen jälkeen vain rekisteröityminen, eli sähköpostiosoite ja salasana. Sähköpostiin saapui kuittausviesti, jota klikkaamalla oli homma tältäosin valmis. Lähettävä riistakamera on valmis käyttöön!

Laita asetukset kuntoon sovelluksen kautta.
Laita asetukset kuntoon sovelluksen kautta.
Ja katso WiFin kautta mitä kamera näyttää
Ja katso WiFin kautta mitä kamera näyttää

Sovelluksesta voit säätää helposti kameran asetuksia. Kun kamera on yhdistetty WiFin tai 4G:n kautta puhelimeen, voit säätää lisää ja näet live-kuvaa kamerasta. Näin myös kameran kohdistaminen on helppoa.

Riistakameran akku

Laitteessa on ladattava ja vaihdettava 7.4V 2200mAh akku, jolle luvataan 1-2vk akkukesto kuvien ja videon määrästä riippuen. Riistakamerassa koko ja paino ei ole se tärkein juttu, niinpä voisikin ajatella, että akku voisi olla suurempikin. Kun kamera on maastossa vaikkapa 150km päässä, ei ole mukavaa ajella vaihtamassa uutta ladattua akkua tilalle muutaman päivän välein. Onneksi lisävarusteena on saatavilla varavirtalähde / aurinkokennolaturi, joka ei nyt valitettavasti joutanut tähän testiin ennakkomyynnin takia.

OWLZER Z1 2K & Virtapankki / aurinkokennolaturi
Virtapankki / aurinkokennolaturi antaa huomattavasti enemmän puhtia akkukestoon

4G ja mobiilisovellus

Laitteessa on irrotettava 4G-moduuli jossa on SIM-korttipaikka. Lisäksi löytyy MicroSD -kortille oma reikä. Varsinaisia kytkimiä ei kamerassa ole virtakytkimen lisäksi. Yksinkertaista. Kameran ja puhelimen välille syntyy WiFi-yhteys jolloin voidaan tehdä säädöt ja asetukset. Etäisyyttä voi olla muutama metri. Sovellus löytää kameran automaattisesti. 4G-täppää klikkaamalla aukeaa valikko, josta pääsee kameran asetuksiin, mm valitaanko kuva ja video vai pelkkä kuva, lämpötila,  liiketunnistimen herkkyys ym ym. Tästä valikosta myös löytyy akun varaustila.

Riistakameran asetukset
Asetusten muuttaminen on helppoa suoraan älypuhelimen näytöltä.

Sovelluksen raportointi joka aamu

Lähettävä riistakamera lähettää aamuisin raportin päivän ja yön tapahtumista. Montako kuvaa ja videota on ottanut, akun tila, muistikortin tila ja paljonko dataa on kulunut. Tämä on hyvä ominaisuus.

Riistakameran sovelluksen raportti
Riistakameran päivittäinen raportti on monipuolinen

3 päivää sitten kamera otti 14 videota ja 14 kuvaa, toissayönä 32 videota ja 32 kuvaa & viimeyönä 15 videota ja 15 kuvaa. Päällä oli asetus, jolloin kamera ottaa sekä kuvan että videon. Kun lähettävä riistakamera ottaa noin paljon kuvia ja se on asetettu lähettämään niitä puhelimeen, niin akkukin kuluu. Päivittäinen raportti kertoo myös akkuprosentin.

Kuvaus

Ensimmäiset koekuvat otin kotipihasta. Suuntasin kameran iltapimeällä koiratarhoja kohti ja niin vain alkoi kuvia tulla puhelimeen. Ensimmäinen huomio oli, kuinka laaja kuvakulma on, 112 astetta. Tämä on hyvä asia, koska vaikkapa nuolukivellä käyvät hirvet kiven lähettyvillä, mutta eivät välttämättä tule itse kivelle ollenkaan. Kapeakuvakulmaisella kameralla nämä kulkijat jäävät huomaamatta kokonaan.

Still-kuvia jopa 16 megapikselin kokoisena

Alla on kuvia 12MP- & 16MP -kokoisina. Klikkaamalla kuvaa saat kuvan auki ja zoomaamalla näet kuvan oikeassa koossa ja huomaat, kuinka tarkkoja kuvat oikeasti ovatkaan.

   

Huom. Kamera ei tarkentanut kuvassa olevaan talitiaiseen, koska selvästi lintu oli aivan liian lähellä kameraa.

Kuvanlaatu on ihan hyvä. Pimeällä tietysti aina heikompi. Valotuskin on ok, yli- tai alivalottuneita kuvia ei vielä ole tullut yhtään. PIR-tunnistinta olen pitänyt keskiherkällä asetuksella ja silloin jo pikkulinnutkin tallentuvat kameralle.

2K-videokuvaus

2K-videokuvaus 30fps on tarkkaa! Voit myös kuvata FullHD-laadulla. Tutustu riistakameraan e-villen verkkokaupassa, josta voit katsoa vielä lisää videoita, niin 2K- & FullHD -laadulla.

Mielestäni riistakameran tärkeimmät ominaisuudet ovat:

  1. Luotettavuus
  2. Riittävä kuvanlaatu
  3. Käyttöönoton helppous

Nämä asiat on tässä kamppeessa kunnossa. Moitettakin tulee tuosta akun koosta. Voisi olla isompikin, tosin lisävarusteena on saatavana aurinkokennolaturi joka voisi olla ratkaisu virran riittävyyteen. Kamera on siistiä tekoa ja jopa jykevän oloinen. Koekuvaukset jatkuvat ja tätä artikkelia tullaan jatkamaan lisää videoilla ja kuvilla. SIM-korttina käytän Telian Prepaidia ja muistikorttina 32GB-korttia.

Riistakameran saa kiinni myös Halaimen avulla.
Mukana tulee verkkovirtalaturi, kiinnitysromppeita jne. Jari suosii suomalaista ja hommasi halaimen!

Vaikka riistakameran mukana tulee kiinnityshihna ja ruuvikiinnike, niin Jari päätti hommata mukaan suomalaisvalmisteisen Halain -yleiskiinnikkeen, joka käy riistakameroiden kiinnitykseen erittäin hyvin!

– Jari Siira