Lähetimme valokuvausta harrastavalle Mikko W:lle testiin makrosuodatinsetin sekä Nikon IR kauko-ohjaimen. Valokuvaustarvikkeet maksavat usein maltaita, mutta nämä tuotteet eivät ole hinnalla pilattuja. Lue tästä kattava testi, ja arvioi kuvista onko tuotteista mihinkään.

Tuote-esittely

Makrolinssit toimitetaan pehmeässä neliosaisessa pussissa, joka sulkeutuu tarralla. Sarjassa linssit suurennuksilla +1, +2, +4 ja +10. Linssi kierretään objektiivin päähän kuten suodattimet.
Nikonin etälaukaisin on huomattavan pienikokoinen ja helppo kuljettaa mukana. Se toimii infrapunalla, joten laukaisimen ja kameran välillä on oltava näköyhteys, eikä välimatka saa olla liian suuri. Etälaukaisimella on helppoa estää kameran laukaisusta johtuvat tärähdykset. Kuvat klikkaamalla isommaksi.

Testausjärjestelyt

Käytin testailuissani Slikin pientä kolmijalkaa. Kaikki kuvat ovat tässä jutussa käsittelemättöminä, jotta ne ovat vertailukelpoisia. Koska käytin zoom-objektiivia, otin kaikki kuvat 50mm polttovälillä, ellei toisin mainita. Mittakaavan ja suurennoksen vuoksi käytin kohteena kolikoita, joissa tarkensin euron kolikon reunaan. Kuvat on tarkennettu manuaalisesti. Käytin kameran asetuksina ISO 200 ja f/5 aukkoa, valotusajan kamera sääti automaattisesti.

Testaus

Aloitin testauksen ottamalla ensin kuvan pelkällä objektiivilla 50mm polttovälillä. Otin kuvat siten, että kennosta kohteeseen oli etäisyyttä n. 55cm.

1Kuva 5 - 50mm ja +11Kuva 7 - 50mm ja +4 - ei tarkennu

+1 –linssillä kuvaan tuli aavistus suurennosta, eikä kuvanlaadussa ole merkittävää eroa. Samoin +2 –linssillä suurennos on maltillinen. Kuvan ulkoreunoihin alkaa ilmestyä pehmeyttä. Seuraava kuva +4 –linssillä tuottikin sitten yllätyksen; kuvaa ei saanut tarkennettua, objektiivin tarkennusvara loppui kesken. Sama toistui vielä voimakkaammin +10 –linssillä.

50mm ja +4
50mm ja +4.
50mm ja +10.
50mm ja +10.
Nikkor 55mm macro
Nikkor 55mm macro.
Nikkor 55mm macro f8.
Nikkor 55mm macro f8.

Siirsin kohdetta ensin kauemmaksi kamerasta, mutta hetken kuluttua selvisi, että pitääkin tehdä toisinpäin. +4 ja +10 linsseillä etäisyys kennosta (kameran rungossa oleva merkki) oli n. 25-35cm välillä. Oikealta etäisyydeltä kuvattuna +4 linssi tuotti mielestäni parasta jälkeä. Vertailun vuoksi jälkimmäisessä kuvassa on sama kohde +10 linssillä. Suurennus keskellä on huikea, mutta kuva pehmenee nopeasti laitoja kohti.  Vertailun vuoksi otin kuvat myös vanhalla Nikkor –makro-objektiivillani. Samoilla asetuksilla kuva on samaa luokkaa, kuin +4 linssillä. Aukkoa pienentämällä syväterävyysalue paranee, ja f/8 –aukolla kuva on jo melko terävä. Asetuksia muuttamalla voidaan toki saada makrolinsseilläkin terävämpää kuvaa. Vertailun vuoksi kuitenkin halusin pitää arvot samoina – muutoin variaatioita on loputtomasti, jos joka linssille haetaan optimiarvot. Etälaukaisinta voi Nikonissa käyttää eri tavoin, ja ainakin D7000:sta löytyy kolme eri toimintamoodia.

Toimintatapa valitaan siis kamerasta. Oletuksena omassani oli tuo quick-response mode. Tämä delayed remote –toimintatapa liittynee tilanteisiin, joissa kuvaaja menee itse kuvaan ja haluaa ehtiä saada laukaisimen piiloon. Quick-response modessa kamera tekee automaattitarkennuksen jos se on valittuna ja ottaa kuvan. Esim. makrokuvauksessa toimiva moodi. Käsittääkseni remote mirror-up voi olla tarpeen esim. kuvattaessa pitkällä valotusajalla tähtiä, jotta peilin heilahduskin saadaan eliminoitua. Tämä toimintamoodi vaatii kaksi painallusta per kuva.

Yhteenveto

Makrokuvaus on aivan oma maailmansa, ja näillä linsseillä pääsee tutustumaan siihen edullisesti. Toki linssien voimakas suurennus heikentää kuvanlaatua reunoilla, mutta oikeilla etäisyyksillä, asetuksilla yms. päästään parhaimmillaan hyvään lopputulokseen. Oikeaa makro-objektiivia nämä eivät kuitenkaan korvaa. Alle neljän euron hintaisena langaton etälaukaisin pitäisi kuulua jokaisen nikonistin kameralaukkuun. Tärähtämättömät makro- ja maisemakuvat ovat investoinnin arvoisia puhumattakaan luovista kuvausmahdollisuuksista. Myös ryhmäkuvien ottaminen on helpompaa etälaukaisimen kanssa. Alla otettu esimerkkikuva on otettu etälaukaisimella, mutta myös siten, että kittiobjektiivin kuvanvakautus on pois päältä.

Nikkor 55mm kuvattuna VR pois päältä.
Nikkor 55mm kuvattuna VR pois päältä.

Plussat (makrolinssit)
+ Edullinen hankintahinta
+ Kompakti paketti ja monipuolinen valikoima

Miinukset (makrolinssit)
Kuvan vääristyminen reunoilla
Oikean kuvaus- ja tarkennusetäisyyden etsiminen +4 ja +10 linsseillä

Huomioitavaa
Makrokuvauksessa kunnon jalusta on välttämätön hankinta.

Linkit tuotteisiin:

Makrosuodatin 4kpl

Nikon IR kauko-ohjain

-Mikko W.