Suomen talvi on pitkä ja kylmä, eikä ulos meneminen houkuttele. Kaikki tuntuu vaikealta, sillä työ- tai koulumatkat, treenaaminen ja jopa yksinkertainen kävelylenkki tuntuvat jo ajatuksena äärimmäisen epämukavilta. Luminen luonto jää haaveiluasteelle, sillä metsässä on kylmä, eikä itsensä palelluttaminen tarkoituksella kuulosta yhtään järkevältä.

Mutta mitä jos olisi mahdollista liikkua ulkona, luonnossa tai kaupunkiolosuhteissa keskellä talvea ilman, että muuttuu jääkalikaksi. Tekisikö se talven pakkasista helpommin siedettävät tai jopa mukavat myös niille, joilla on aina kylmä? Ehkäpä?

Emme voi muuttaa Suomen talvea lämpimämmäksi, mutta voimme auttaa pukeutumaan niin, että ulkona olosta voi nauttia. Lue tämä postaus ja nappaa vinkit lämmitettäviin vaatteisiin ja siihen, millaisella varustuksella talvesta tulee paljon parempi!

Mitä ovat lämmitettävät vaatteet?

Lämmitettävät vaatteet eroavat lämpimistä vaatteista siinä, että ne on varustettu ulkoisilla lämmittimillä, jotka tuottavat nimensä mukaan lämpöä. Perinteinen lämmin pukeutuminenhan tarkoittaa sitä, että pukeudutaan niin, että kehon tuottama lämpö säilyy mahdollisimman tehokkaasti, mutta niin, ettei ole liian kuuma, eikä kroppa hikoile turhaan. Lämmitettävät vaatteet tuottavat lisälämpöä, joka auttaa silloin, kun on todella kylmä, ulkoilu kestää pitkään tai pitää olla vaikkapa paljon paikallaan. Se auttaa myös niitä meistä, joilla on heikompi ääreisverenkierto tai jotka muuten palelevat usein.

Lämmitettävät vaatteet toimivat useiden eri tekniikoiden avulla, eikä yhtä toimintaperiaatetta ole. Osa vaatteista toimii vaikkapa patteri- tai akkuvirralla ja osan voi ladata etukäteen verkkovirtaa apuna käyttäen. Johdinmateriaaleja on erilaisia hieman vaatteestakin riippuen, sillä toisinaan systeemi voidaan asentaa vaatteen sisään, kuten vaikkapa lämmitettävässä toppaliivissä. Toisinaan vaatteet tulee kuitenkin olla mahdollisimman ohut, jolloin johdot sisällytetään materiaaliin. Näin on esimerkiksi lämmitettävien sukkien kohdalla.

Yhteistä kaikille lämmitettäville vaatteille on kuitenkin se, että ne tuottavat lämpöä, eivätkä vain säilytä sitä. Lue seuraavasta kappaleesta parhaat vinkit lämmitettävän vaatekerroksen valintaan ja niihin syihin, miksi se on suorastaan välttämätön hankinta talveksi.

Miksi valita lämmitettävä vaatekerros?


Lämmitettävä vaatekerros kannattaa valita siksi, että kylmästä kärsiminen ja palelu ei ole enää pakollista, sillä teknologia mahdollistaa lämpimänä pysymisen pidempään ja ilman haarahyppyjä tai varpaiden kipristelyä. Lämmitettävä vaatekerros mahdollistaa ulkoilun lisäksi myös niille ihmisille, jotka eivät pysty tuottamaan riittävää lämpömäärää itse ja jotka palelevat kylminä talvi-iltoina auttamatta.

Lämmitettävä vaatekerros auttaa metsästäjiä, kalastajia, retkeilijöitä ja muita luonnossa liikkujia. Kalastukseen, pilkkimiseen, metsästämiseen ja vaikkapa talvilintujen katseluun liittyy usein se, että tulee odottaa. Pitää odotella, että kalaa tulee tai makkarat kypsyvät, tulee odottaa lintuja tai metsän eläimiä. Pitää varoa, ettei riistaksi tarkoitettu eläin huomaa kylmästä kangistuvaa, varpaita kipristelevää tai haarahyppyjä hyppelevää metsästäjää. Tulee olla paikallaan ja odottaa.

Lämmitettävät vaatteet mahdollistavat paikallaan pysymisen ilman jäätävää kivun tunnetta varpaissa ja sormissa. Vaatekerroksen voi valita niin, että juuri ne itselle arimmat paikat, kuten vaikkapa sormet tai varpaat saa pidettyä lämpimänä. Niillä voi myös ehkäistä esimerkiksi kylmän tuottamaa niskan tai alaselän jumiutumista ja näin varmistaa hyvän kunnon säilymisen myös talvisen ulkoilun jälkeen.

Lämmitettävä vaatekerros mahdollistaa pakkautumisen pienempään määrään ulkovaatteita, sillä hyvät valinnat yhdistettynä laadukkaisiin talvivaatteisiin mahdollistavat sen, että olo ei ole paketoitu ja liikkuvuus säilyy. Säädettävillä ja lämmitettävillä vaatevalinnoilla voi varmistaa sen, että missään vaiheessa ei tule liian kuuma, vaan olo on hyvä ja rento koko matkan ajan.

Valitse vaate tarpeen mukaan

Lämmitettäviä vaatteita on valmistettu useita eri teknologioita käyttäen. Osa niin sanotuista tunnetuista erä- ja retkeilyvaatemerkeistä on tuonut markkinoille oman mallistonsa lämmitettäviä vaatteita, mutta merkki edellä vaatevalintoja ei kannata lähteä tekemään. Tärkeämpää on se, että valitsee itselle ja omiin olosuhteisiinsa sopivimman vaatteen.

Käytännössä lämmitettävät vaatteet voidaan jakaa tekniikan puolesta kahdeksi osa-alueeksi. Saatavilla on nimittäin akkuteknologiaa ja sähköä hyödyntäviä vaatteita. Akkuvaatteet toimivat niin, että ne saavat jatkuvasti virtaa mukana kulkevasta akusta tai pattereista ja näin ollen vaate tuottaa lämpöä niin kauan kuin akussa tai patterissa on virtaa. Lämpövaatteen käyttö on helppoa ja turvallista ja akku kulkee mukana helposti ja huomaamattomasti.

Akkulämmitteisten vaatteiden ehdoton valtti on se, että hieman mallista riippuen virtalähdettä voidaan vaihtaa vaikkapa kesken reissun. Mikäli akkupankki tyhjenee kesken metsästysreissun, voi repusta kaivaa toisen, ladatun pankin ja vaatteen käyttäminen voi jatkua.

Usein akkujen lämmönsäätöä voi mukauttaa ja vaihdella näppärästi virtakytkimestä tai esimerkiksi puhelimen sovelluksen avulla. Älykkäillä ominaisuuksilla varustetut sukat tai vaikkapa lämpöliivi, joka on muiden vaatteiden alla, olisi hyvin epäkäytännöllistä kaivaa ulos säätöä varten ja näin puhelimen sovellus mahdollistaa muutokset näppärästi ja nopeasti.

Sähkölämmitteiset tuotteet puolestaan ladataan verkkovirralla ennen matkaan lähtöä. Ne toimivat niin kauan kuin niissä on virtaa, mutta etuna on se, että ne ovat keveämpiä ja kaiken kaikkiaan nopeampia ladata tehokkaamman verkkovirran avulla. Ne on varustettu pienellä akulla, joka säilöö virran, mutta varsinaista akkujen tai patterien vaihtoa niihin ei liity. Tökkää liivi, sukat tai hanskat pistorasiaan kotona ja ne odottavat sinua käyttövalmiina kun tulee aika mennä!

Lämmitettävät vaatteet tekevät talvesta nautinnollisen

Lämmitettävät vaatteet tekevät talvesta kaiken kaikkiaan nautinnollisen kokemuksen. Kun tiedät missä ja milloin tarvitset lisälämpöä ja teet valinnan akku- tai sähkökäyttöisten välineiden välillä, jää jäljelle enää tarvittavien tuotteiden shoppailu!

Mikäli olet ihminen, joka nauttii ulkoilmasta ja reippailee vaikkapa kävellen tai juosten, mutta jonka varpaat ovat ensimmäinen ruumiinosa, joka kieltäytyy kunniasta, valitse ladattavat lämmitettävät sukat. Sukat pitävät varpaat lämpiminä myös paukkupakkasilla ja niiden ohuuden ansiosta ne mahtuvat useimpiin kenkiin varsin mainiosti. Sukat mahdollistavat myös luistelun tai vaikkapa hiihtämisen niin, että varpaasi ovat jatkuvasti lämpiminä.

Sukat pysyvät lämpiminä jopa 12 tunnin ajan ja ne toimivat 4500 mAh:n akun avulla. Sukissa on kolme eri lämmitystehoa ja niillä saa parhaimmillaan jopa 50 asteen lämmön. Sukat ladataan USB:n avulla joko USB-portista tai adapterilla seinästä. Niitä ohjataan sukkien yläosassa olevien akkujen nappia painamalla.

Mikäli tarvitset lisälämpöä käsiin, on oiva vaihtoehto lämmitettävät hanskat. Hanskat ovat jo itsessään hyvin lämpimät, mutta oivalliset niistä tekevät jopa 50 asteeseen lämpeäminen. Hanskan sisällä sormia ja rystysiä kiertää hiilikuitulanka, joka on turvallinen tapa lämmittää ne ilman, että hanskoista tulee liian paksut. Hanskoja ohjataan kämmenen virtapainikkeella, joka kertoo myös sen, mikä kolmesta lämpötilasta on valittuna. Hanskojen virta tulee pattereista, jotka kulkevat mukana hanskan varressa. Hanskan lämmitys huippuunsa vie noin minuutin.

Ladattava lämmittävä toppaliivi pelastaa silloin, kun koko yläkroppa on jäässä tai niskat tai alaselkä ei nauti kylmästä yhtään. Polyesterista valmistettu toppaliivi pysyy lämpimänä 6-10 tuntia valitusta lämpötilasta riippuen. Lämpötiloja on kolme, joista korkein on 45 astetta. Lämpövastuksia on kaikkiaan yhdeksän ja ne on ripoteltu ympäriinsä niin, että koko keho pysyy lämpimänä. Liivi toimii 10000 mAh akun avulla ja kyseinen varavirtalähde on helppo ladata käyttöjen välissä.

Tutustu tuotteisiin ja rakenna paketti, jonka avulla selviät talven pakkasista!