Annoimme Vesa K:lle testattavaksi lähilinssisarjan, joka on tarkoitettu etenkin luonnon kauniiden yksityiskohtien lähikuvaamiseen. Aluksi Vesa epäröi kuvaustaitojensa riittävyyttä, mutta katso tästä kuinka kauniita lähikuvia mies onnistuikaan lopulta räpsimään.

Kuvaaminen lähilinssillä avaa uuden maailman

Heti näin alkuun on todettava, että itse olen vain harrastajakuvaaja ja käytän omassa harrastajakamerassani (Canon EOS 1100D) vain automaattitarkennusta. Näin ollen ammatti- ja tosiharrastajakuvaajat älkää vaivautuko kovin ankaraan kritiikkiin mahdollisten virheiden suhteen, joita tuotearvostelussani saattaa esiintyä. Kirjoitelmani tarkoitus onkin avata makromaailmaa niille kuvaajille, jotka eivät siihen ole vielä perehtyneet. Myös itselleni koko makromaailma oli ennestään tuntematon.

Makrosuodattimet ruuvataan objektiivin päähän kiinni.
Makrosuodattimet ruuvataan objektiivin päähän kiinni.

Lähilinssisarjassa on mukana 4 erilaista suodatinta, koot: +1, +2, +4 ja +10. Voit siis valita filtterin sen mukaan miten lähelle kuvattavaa kohdetta on tarkoitus päästä. Tuote sopii lähes kaikkien objektiivien kanssa sillä se ruuvataan vain objektiivin päähän kiinni. Mukana tulevassa kotelossa suodattimia on helppo säilyttää ja pitää naarmuuntumattomina. Suodattimia on saatavana objektiiveihin 46-77 mm. väliltä.

Filtterisetissä on 4 erilaista suodatinta, joten voit valita oikean filtterin kuvattavan kohteen mukaan.
Filtterisetissä on neljä erilaista suodatinta, joten voit aina valita oikean filtterin kuvattavan kohteen mukaan.

Sitten itse suodattimien testaukseen. Kuvauskohteiksi valitsin sattumanvaraisesti pellavan siemenet, hiekanjyväset (raekoko 0,2 -1,0 mm), kaalin siemenet ja sokeriherneen miniversot. Todettakoon, että kyllä makromailma avautui näillä suodattimilla aika hyvin ja sain mielestäni hienoja kuvia automaattitarkennuksella.

Makrosuodattimen avulla esimerkiksi sokeriherneen miniversoista kuvissa paljastuu nättejä yksityiskohtia.
Makrosuodattimen avulla jopa siemenistä ja hiekanjyväsistä paljastuu kuvissa nättejä yksityiskohtia.

Mielestäni +1 ja +2 koon suodattimet antoivat vain pienen lähestymismahdollisuuden ja tarkennuksen itse käyttämääni objektiiviin verrattuna, joka on Canon EFS 18-55 mm, jossa on makrokuvausmahdollisuus 0,25m/0,8ft:n etäisyydeltä.Kuitenkin +4 ja +10 koon suodattimilla pääsin jo huomattavan lähelle kohdetta ja kuvista tuli yllättävän hyviä, joista varsinkin sokeriherneen miniversoista kuvissa paljastui hienoja yksityiskohtia.

Lähikuvaussuodatimen avulla sinun ei tarvitse olla kuvaamisen ammattilainen saadaksesi kauniita kuvia.
Lähikuvaussuodattimen avustuksella sinun ei tarvitse olla kuvaamisen ammattilainen saadaksesi kauniita kuvia.

Hienoa päästä kevään ja kesän aikana kokeilemaan makrolinssi kuvaamista puutarhan tuhohyönteisiin ja muihin ötököihin. Odotan myös mielenkiinnolla, että pääsen testaamaan kesän riennoissa e-villeltä tilaamaani laajakulma- ja
makromuunnoslinssiä.

Hyvät puolet:

  • Suodattimet ovat asiallisen näköisiä, jämäkkiä ja en ainakaan omassa testauksessani havainnut linsseissä laatueroja linssin eri alueilla.
  • Koko pakkaus menee pieneen tilaan ja mahtuu varmasti harrastajankin kameralaukkuun.
  • Suodattimissa ei ole minkäänlaista elektroniikkaa, joten ne pysyvät ehjinä kylmässäkin, kunhan muistaa laittaa ne säilytyskoteloon aina käytön jälkeen, että suodattimet eivät naarmuunnu.

Huonot puolet:

  • Oltava tarkkana kierteiden kanssa, että lähtevät varmasti oikeille raiteille. Linsseissä oli eniten laatueroja juuri tässä. Toiset lähtivät kierteille erittäin helposti, mutta toisten kanssa sai tehdä kovasti töitä, ennen kuin voi olla varma, että suodatin on varmasti oikeilla kierteillä.
  • Kuvaaminen vaatii kärsivällisyyttä, jotta tarkennuspisteet tulevat varmasti oikeaan kohteeseen. Luulen kuitenkin, että automaattitarkennuksella kuvattaessa tämä ominaisuus on oleellinen osa makrokuvausta.
  • Suodattimet on puhdistettava ennen jokaista käyttökertaa, jotta kuvista tulisi laadukkaita. Jäinkin kaipaamaan setin mukaan kunnollista puhdistusliinaa.

Paketti sisältää:
4 x Makrosuodatinta +1, +2, +4 ja +10
1 x Säilytyskotelon

Takuu:
6 kuukautta

Tästä pääset katsomaan tuotetta verkkokaupan puolella: Makrosuodatin 4kpl 19,95€

Tsekkaa alta tuotevideo.