Black Friday, eli Musta Perjantai on levinnyt Yhdysvalloista myös Suomeen. Useimmille Black Friday ja sitä seuraava Cyber Monday alkavat olla jo melko tuttuja käsitteitä. Suomeen Black Friday rantautui vähitellen 2010-luvun aikana ja se teki läpimurtonsa viimeistään noin puoli vuosikymmentä sitten. Rapakon takana päivää on kuitenkin vietetty jo vuosikymmenten ajan. Mistä Black Fridayssa on kysymys ja mitä tämä tarkoittaa sinulle e-villen asiakkaana? Vastaamme näihin kysymyksiin tässä blogissa!

Mikä on Black Friday tai Cyber Monday?

Black Friday tunnetaan Jenkkilässä joulumyynnin avajaispäivänä ja se on aina marraskuun neljäntenä torstaina vietettävää kiitospäivää seuraava perjantai. Myöhemmin päivälle on ehdotettu hieman kivempaa kuvausta: Päivä on ensimmäinen sesongin päivä, kun kivijalkakauppojen tulos kääntyy tappiosta (punainen) voitolliseksi (musta).

Alkuperästä viis, nykyisin päivä tunnetaan massiivisista alennusmyyntikampanjoista ympäri maailman ja tämän aiheuttamista tragikoomisista väentungoksista etenkin perinteisissä ostoskeskuksissa ja tavarataloissa.

Black Friday tunnetaan vuoden kovimmista tarjouskampanjoista.

Uuden vuosituhannen ja verkkokauppojen myötä päivän rinnalle on noussut ns. Cyber Monday, joka on tavallisesti ollut verkkokauppojen vastine Black Fridayn alennusmyynneille. e-villessä Cyber Mondayta on vietetty 2014 lähtien, tosin viime vuosien ajan lähes kaksi viikkoa kestävien Black Week ja Cyber Week-kampanjoiden muodossa!

Kannattaako ostoksia ajoittaa Black Friday – viikonloppuun?

Verkkokauppa e-villellä tuotepäälliköt kehittävät ja rakentavat omia vastuukategorioitaan vuoden jokaisena arkipäivänä. Tuotetuntijat vertailevat kilpailijoiden valikoimia, käyvät messuilla ja vierailevat paikan päällä tehtailla katsomassa viimeisimpiä tuoteuutuuksia.

Tuotepäälliköt testaavat tuotteiden ominaisuuksia, sekä laatua ja arvioivat sopisivatko ne suomalaisille vaativille käyttäjille. Sopivien tuotteiden löydyttyä he kutsuvat kiinalaiset kollegamme neuvottelemaan maanmiestensä ja -naistensa kanssa hinnat kohdilleen. Ennen tuotteiden lanseerausta tuotepäälliköt lokalisoivat vielä tarvittaessa tuotteiden käyttöohjeet, pakkaukset ym. verkkokauppaamme sopiviksi, sekä tekevät tuotteista kattavat ja mahdollisimman asiantuntevat tuote-esittelyt. Käyttöohjeissa ja esittelyvideoissa tuotepäälliköt saavat apua asiakaspalvelutiimistä.

Ne uutuustuotteet, jotka herättävät verkkokaupassamme kiinnostusta, eli saavat klikkejä ja ns. konversioita eli ostoksia, pääsevät mukaan kampanjoihin. Kampanjoita teemme joka viikko pienempiä ja joka kuukausi vähän isompia.

Vuoden aikana parhaiten pärjänneet, eli eniten klikkejä ja konversioita saaneet tuotteet pääsevät isompiin kampanjoihin, eli villenpäivän-, e-villen synttäri-ja Black Friday -kampanjoihin. Näistä Black Friday on ylivoimaisesti suurin kampanja. Koko viikon kestävän alennusmyynnin aikana käytännössä koko vuoden aikana eniten kiinnostusta saaneet tuotteet laitetaan rajuun alennukseen. Aika hurja tykitys on luvassa, pidetään tuolien käsinojista kiinni :).

Milloin Black Friday – kampanjan suunnitteleminen alkoi?

e-villen tiimi starttasi kampanjatuotteiden miettimisen ja lukkoon lyömisen jo muutama kuukausi sitten. Kampanjoissa olevat e-villen isot tuotteet, kuten pelituolitfatbiket ja sähköpyörät toimitetaan ensin laivarahdilla Mäntsälään ja sieltä toimituksella asiakkaille.

e-villen tiimi suunnittelemassa Black Fridayta
e-villen tiimi suunnittelemassa Black Week kampanjaa.

Merikontti seilaa merellä n. 6 viikkoa ja tehdaskin tarvitsee 2-6 viikkoa aikaa valmistaa tuotteet. Niinpä päätökset monista kampanjatuotteista ja niiden tilausmääristä on pitänyt olla tehtynä jopa 12 viikkoa ennen h-hetkeä. Lisäksi aikaa pitää varata mahdollisiin yllätyksiin, mitä aina joskus sattuu. Takavuosina saksassa oli esim. yksi sataman iso nostokurki kaatunut, mistä johtuen kontteja ei saatu lastattua ajallaan pienempiin mm. Suomeen kulkeviin aluksiin.

Tuotevalintojen, ostojen ja logistiikkajärjestelyjen lisäksi puuhaa on riittänyt sitten itse kampanjamateriaalien suunnittelussa. Valmiiksi on pitänyt saada mm. tarjoustuotteiden tuotekuvat, esittelytekstit, tuotevideot, hintojen ja alennusten laskemiset, kampanjasivut, sekä Facebook-, Instagram-, Youtube-, Google-, uutiskirje ym. mainosmateriaalit. Lisäksi on pitänyt ajastaa kaikki tarjoukset, uutiskirjeet ja mainokset näkymään oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Myös e-villen showroom, eli oma outlet-myymälä Mäntsälässä on mukana!

Black Week vs Cyber Week – Mitä e-villellä on sinulle tarjolla?

Mikäli olet e-villen uutiskirjeen tilaaja tai esim. Facebook-fani, niin olet varmasti jo törmännyt kampanjasta kertoviin bannereihin tai videoihin. Tiedotamme tästä hyvissä ajoin, sillä haluamme tarjota luottoasiakkaillemme mahdollisuuden hankkia suosituimpia tuotteitamme alennetuilla hinnoilla. Verkkokauppana voimme tehdä tämän ilman väentungosta ja voit shoppailla lahjoja tai muuten vain tarpeellisia tavaroita kotisohvaltasi.

Älä missaa vuoden suurinta alennusmyyntiä

Toivottavasti sait tästä artikkelista hyvän kuvan siitä mikä Black Friday on ja mitä e-villellä on sinulle tarjolla Black Week:in aikana. Tervetuloa mukaan viettämään Black Week vs Cyber Week kampanjaa e-villen tiimin kanssa! Alennukset tulevat voimaan vuorokauden vaihtuessa Black Fridayna, joten kannattaa olla siis sormi liipaisimella heti keskiyön jälkeen 😉