Olet ehkä kuullut puhuttavan endoskoopista? Vai onko termi ehkä sittenkin ihan uusi? Voimme vakuuttaa, että laite on varmasti jollain tavalla tuttu, vaikka nimi ei sanoisikaan mitään.

Tässä artikkelissa puhumme nimittäin letkusta, joka on yleenä taipuisa ja jonka sisällä kulkee kuituoptinen kaapeli. Kaapelia pitkin johdetaan valoa ja laite on varustettu linssillä tai kameralla. Kyseessä on siis niin sanottu tähystin, joka saattaa olla tuttu vekotin esimerkiksi sairaanhoidosta tai vaikkapa autoremontin yhteydestä. Laite on nimittäin monikäyttöinen ja nyt saatavilla kotikäyttöön arjen apulaiseksi!

Mikä on endoskooppi?

Endoskooppi tunnetaan parhaiten lääketieteestä sinä laitteena, jonka avulla tehdään tähystysleikkauksia tai –tutkimuksia. Endoskoopilla päästään esimerkiksi kuvaamaan tai operoimaan ihmisen sisäelimiä ilman, että ihmistä tulee leikata auki sitä varten. Lääketiede onkin löytänyt hurjasti keinoja endoskoopin käyttämiseen ja sen avulla potilaiden kipuja ja palautumista leikkauksista on saatu helpotettua huomattavasti.

Endoskooppi on siis putki tai putkilo, joka voi olla jäykkä tai joustava. Lääketieteessä sitä käytetään kuvaamiseen tai kuvantamiseen ja sen läpi johdetaan valo, jonka avulla muodostuvaa kuvaa tallennetaan usein digitaalisesti. Lisäksi putken kautta voidaan viedä työvälineitä, joiden avulla potilasta voidaan operoida ilman ulkoista haavaa.

Endoskoopille on erilaisia nimiä sen käyttötarkoituksesta ja tarkemmista ominaisuuksista riippuen. Kaikille niille on yhteistä se, että niillä päästään käsiksi sellaisiin paikkoihin, ihmiskehossa tai sen ulkopuolella, joihin ei olisi ilman mitään asiaa. Kyseessä onkin oiva apuväline, joka mahdollistaa sellaisten paikkojen katselun, valvomisen tai koskemisen, johin ei muuten pääse.

Laitteen tausta on lääketieteessä, mutta kun ajatellaan laitetta itsessään, on sille rajaton määrä erilaisia käyttötapoja. Lue niistä lisää seuraavasta kappaleesta!

Mihin endoskooppia käytetään?

Kuten jo edellä kerroimme, lääketieteen ala monine alahaaroineen on suosittu endoskoopin käyttäjä. Tähystimen ehdottomia etuja lääketieteessä ei voi tarpeeksi korostaa. Se ei kuitenkaan ole lähellekään ainoa ala, jolla tähystintä voidaan hyödyntää.

Endoskoopin käyttäminen kotioloissa on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana, sillä laitteiden hinta on laskenut ja niiden saatavuus parantunut. Endoskooppi, eli tähystyskamera sopiikin suorastaan erinomaisesti esimerkiksi LVI-tarkastuksiin‚ tuuletusputkien, koneiden laitteistojen‚ moottoreiden‚ autojen ja veneiden tarkistuksiin.

Kuten kuvitella saattaa, erilaisissa remonttihommissa tai vaikkapa talon putkistojen tarkistuksessa on usein tarve nähdä sellaisiin paikkoihin, joihin silmällä ei näe, eikä kädellä pääse käsiksi. Endoskooppi tulee tällöin avuksi, sillä voit sujauttaa letkun mihin tarve on ja näet kameran avulla mitä kohteessa odottaa. Tämä auttaa erilaisissa tarkastuksissa, sillä tällöin vaikkapa talon rakenteita ei tarvitse alkaa purkamaan huoltoa tai tarkastusta varten.

Endoskoopin letkun pituus voi olla jopa 15 metriä, joten sillä pääsee helposti käsiksi vaikkapa talon ilmastointiputkijärjestelmään. Ohuen taipuisan johdon saa lisäksi hyvin vaikkapa auton moottorin sisälle, mikäli sieltä tarvitsee nähdä jotain. Kuluttajille myydyt laitteet ovat melko edullisia, sillä laitteen saa omaksi halvimmillaan muutamalla kympillä ja reilulla satasella saa jo todella toimivan ja monikäyttöisen ratkaisun.

Kuluttajille suunnatut endoskoopit on usein varusteltu esimerkiksi WiFi-yhteydellä ja Android-käyttöjärjestelmällä. Ne voi yhdistää esimerkiksi omaan puhelimeen, joten mitään erillistä näyttöä kuvan näyttämiseksi ei tarvita. Itse letku on usein jäykkä, mutta taipuisa ja näin valo pääsee kaapelista läpi pitkäänkin putkeen työnnettäessä. Laitteessa voi olla zoomi ja kuvanlaatu on parhaimmillaan hyvinkin tarkka. Sen avulla elämäsi helpottuu olitpa sitten vapaa-ajalla tai työtilanteessa pulassa puutteellisen näkyvyyden kanssa!

Kuinka valita endoskooppi?

Endoskoopin valinnan voi tehdä hyvinkin yleisluontoisesti sillä endoskooppi sopii usein moneen eri käyttötarkoitukseen. Endoskoopin valinnassa myös hinnalla on väliä, sillä kuvanlaatu ja muut ominaisuudet nostavat hintaa ja valitettavasti myös brändin nimestä joutuu toisinaan maksamaan. Laite kannattaakin valita puolueettomien arvioiden ja hinta-laatusuhteen perusteella eikä pelkkä hinta mielessä.

Valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle vaikka miettimällä sitä, kuinka kauas kameralla tai valolla tulee päästä käsiksi. Kun huolletaan talon ilmastointiputkia, ei 15 metrin kaapelissa ole välttämättä metriäkään ylimääräistä, mutta pöydällä olevan moottorin tutkimiseen se on aivan liian pitkä. Tähystyskameraa ei voi luonnollisestikaan lyhentää tarpeen vaatiessa ja liian pitkä putki on edessä ja toimii huonosti joutuessaan liian monelle mutkalle. Optinen kaapeli tulee aina pitää mahdollisimman suorassa ja löysänä, kuten myös televisioiden kaapelien kohdalla suositus kuuluu.

Kun suurinpiirteinen mitta ja hintaluokka on selvillä, kannattaa tutustua muihin ominaisuuksiin. Kameroita on varusteltu eri määrällä pikseleitä ja erilaisella kuvanlaadulla. Haluatko ottaa kuvia vai videota ja miten ja mihin haluat ne vastaanottaa? Haluatko käyttää kameraa älypuhelimellasi WiFi-yhteydellä vai olisiko esimerkiksi USB-tähystinkamera sinun juttusi? Tarviiko putken olla vedenkestävä ja minkälainen vahvuus olisi hyvä? Mitä ohuempi putki, sitä pienemmästä kolosta se saa sisään, mutta toisaalta ohjattavuus heikkenee kun läpimitta pienenee.

Kun olet miettinyt vastaukset näihin kysymyksiin ja kartoittanut oman tarpeesi, voit tutustua endoskooppikameroihin täällä.