Telttakamiina ei ole uusi innovaatio ja moni muistaa varmasti ainakin armeijasta tutun suuren ja raskaan telttakamiinan. Telttailuun ja retkeilyyn valmistetaan kuitenkin yhä kevyempiä ja pienikokoisempia tarvikkeita ja nykyään myös telttakamiinoita saa retkeilyyn sopivina, pieninä ja kevyinä versioina. Sen lisäksi että kamiina tuo telttaan tunnelmaa, se pitää parhaillaan varusteet ja teltan kuivana ja sopii myös ruoan lämmittämiseen.

Tässä blogissa käydään läpi polttavimmat telttakamiinoihin liittyvät kysymykset:

  • Mikä on telttakamiina?
  • Kenelle telttakamiina sopii?
  • Mitä hyötyä telttakamiinasta on?
  • Kuinka käyttää telttakamiinaa turvallisesti?
Telttakamiina ikkunalla ja polttopuut
Telttakamiinoita on erittäin kompaktissa koossa.

Mikä oikeastaan on telttakamiina?

Telttakamiina on loistava retkeilyväline, jonka avulla telttailukautta voi pidentää tai jonka avulla kalsean kylmänä kesäyönä teltassa värjöttely loppuu kertaheitolla. Telttakamiina on yksinkertaisuudessaan pieni kamiina eli tulisija, jossa poltetaan puuta. Kamiina lämmittää teltan ja kuivattaa ilmaa, joten se sopii erinomaisesti etenkin kosteissa oloissa telttailuun.

Kamiina on ollut perinteisesti esimerkiksi armeijan ja partion telttojen sydän. Kamiina onkin hyödyllinen apuväline, sillä sen avulla voi esimerkiksi kuivattaa vaatteet tai keittää kahvit. Kipinämikkovuorolainen pitää tulen palamassa läpi yön ja kamiinan värähtelevässä valossa on kerrottu mitä mielenkiintoisempia tarinoita.

Kamiinan päällä keittelee vaikka pannukahvit.

Vaikka telttakamiinoja on useita erilaisia malleja, koostuvat ne pääasiassa seuraavista osista:

  1. Suljettu tulipesä, jossa on luukku polttopuiden syöttämiseksi tulipesään
  2. Ilmanottoaukko hapelle, tulen ylläpitämiseksi
  3. Savupiippujärjestelmä savun ja palamisen sivutuotteiden poistamiseksi ulkoilmaan.

Yleisesti ottaen telttakamiinat ovat pienempiä, kevyempiä ja kannettavia versioita kodeissa käytettävistä puukamiinoista. Telttakamiinoita on useita erilaisia, ja niiden rakenne, materiaalit ja ominaisuudet vaihtelevat eri ympäristöihin ja käyttötarkoituksiin.

Kenelle telttakamiina sopii?

Telttakamiina sopii oikeastaan hyvin monenlaisille retkeilijöille ja telttailijoille. Armeija- ja partiokäytössä telttakamiinat ovat olleet käytössä jo iät ja ajat: molempia yhdistää pitkä metsässä vietetty aika ja esimerkiksi kastuvat vaatteet. Telttakamiina sopii antamaan mukavuutta tällaisiin tilanteisiin, sillä sen avulla teltan sisäilman saa kuivemmaksi ja esimerkiksi vaatteiden kuivatus käy näppärästi.

Telttakamiina sopii myös tilanteisiin, joissa telttaillaan ulkona talvella niin, ettei varustus ole aivan huippuluokkaa. Kuten tiedossa on, talvitelttailuun löytyy telttoja, makuualustoja ja makuupusseja, joiden avulla nukkumisesta selviää vaikkapa keskellä lunta kiepissä. Tärkeää talvitelttailussa on eristys ja se, että ruumiin lämpötila ei pääse laskemaan.

Esimerkiksi armeija- tai partioteltat eivät kuitenkaan ole lähtökohtaisesti talven kestäviä, sillä ne toimivat suuren joukon majoitteena, mutta eivät varsinaisesti eristä kuin tuulelta ja sateelta. Näinpä telttakamiina sopii ihmisille, jotka haluavat pärjätä kylmemmissä oloissa epäsopivissa varusteissa.

Telttakamiina sopii myös esimerkiksi glampingin eli luksustelttailun ystäville, sillä tulen hehku ja tuoksu, joka palavasta puusta tulee, ovat omiaan tuomaan tunnelmaa muutenkin mukavaan ja tilavaan telttaan. Tulisijalla saadaankin tunnelmaa, valoa ja lämpöä ja se auttaa pidentämään glamping-kautta pitkälle syksyyn ja jopa talven yli. Eikä telttakamiina ole pelkkä glamping-telttojen yksinoikeus vaan se sopii myös tavalliseen retkeilyyn, sillä se on kevyt kantaa ja sen käyttö onnistuu useimmissa kota-mallisissa teltoissa, joissa on varmistettu riittävä ilmanvaihto.

Voitkin siis hyödyntää elävän tulen ja tulipesän hankkimalla telttakamiinan ja telttailusta missä vain tulee heti paljon mukavampaa!

Tulen hehku on omiaan luomaan lämpöistä tunnelmaa.
Tulen hehku on omiaan luomaan lämpöistä tunnelmaa.

Missä tilanteissa telttakamiinasta on hyötyä?

Telttakamiina on kiva lisävaruste, mutta lämpiminä ja kuivina kesäöinä Suomen säässä siitä ei ole juurikaan apua. Telttakamiinan huono puolihan on se, että tulta tulee vartioida ja kohentaa, joten yksin tai kaksin rauhassa nukkuminen ja telttakamiinan vahtiminen eivät käy yksiin.

Telttakamiinasta on kuitenkin kesälläkin hyötyä silloin, kun teltta on viileä tai ilma on sateinen, sillä sen avulla kylmä kosteus ei pääse iholle vaan pysyy visusti teltan ulkopuolella. Sateella lämmin telttakamiina auttaa varusteiden lisäksi myös itse telttaa pysymään kuivana. Telttakamiina on parhaimmillaan silloin, kun majoitutaan suuremmalla porukalla ja joku voi olla vastuussa tulesta myös muiden nukkuessa.

Ikkunallinen telttakamiina pöydällä
Kamiina on parempi pitää tyhjänä, mikäli kipinävahtia ei ole.

Telttakamiina on paras tapa pitää lämpöä teltassa sisällä ja näin esimerkiksi tuuli tai myrsky eivät haittaa. Telttaan ei luonnollisestikaan voi tehdä nuotiota tai esimerkiksi käyttää trangiaa tai muuta kaasupoltinta sen sisällä, joka voi olla hengenvaarallista. Erilaisiin sähkölämmittimiin verrattuna, on telttakamiinan lämmityskyky ylivoimainen.

Telttakamiinasta on siis paljon hyötyä kunhan sitä käyttää oikein ja kunhan mukaan on varattu riittävä määrä sytykkeitä ja kuivaa puuta tai pellettejä. Lue seuraavasta kappaleesta vinkit telttakamiinan oikeaoppiseen käyttöön!

Kuinka käyttää telttakamiinaa turvallisesti?

Telttakamiinan turvallinen ja oikeaoppinen käyttö lähtee siitä, että valitsee sellaisen tuotteen, joka sopii omaan telttaan. Vastaavasti voit valita kamiinan ensin ja teltan sen jälkeen. Yhtä kaikki kamiinan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa piippuun, tulisijan luukkuun, tuotteen kokoon kannettuna ja paketin painoon. Näin valitset sellaisen kamiinan, joka tuo sinulle mukavuutta ja turvaa myös itse leirintätilanteessa.

Kamiinan turvallinen käyttö edellyttää sitä, että teltassa on reikä, josta savupiippu voidaan tuoda ulos ja riittävästi tilaa kamiinalle. Mihin vain pikkutelttaan tulta ei siis voi tehdä. Varmistu myös siitä, että teltan savupiippu on riittävän pitkä ja vie kipinät tarpeeksi kauas teltastasi. Teltan tulee olla riittävästi palosuojattu varsinkin piipun läpiviennin ympäriltä, sillä piippu voi hohkaa todella kuumana. Pakkaa mukaan myös sammutuspeite.

Kotateltta ja telttakamiina metsässä
Kotateltoissa on yleensä kamiinan piipulle mentävä reikä.

Pidä huoli, ettei tuli jää kytemään nukkumaan mennessä! Kytevän tulen vaarana on häkäkaasujen eli hiilimonoksidin muodostuminen. Häkämyrkytys on yksi petollisimpia kuolinsyitä siksi, koska sitä ei yleensä huomaa ennen kuin on jo liian myöhä. Hanki siis varmuuden vuoksi myös häkävaroitin, sillä se voi pelastaa hengen. Telttakamiina vetää lähtökohtaisesti hyvin luukun ollessa kiinni, mikäli se saa tarpeeksi korvausilmaa. Hyvän ilmanvaihdon telttaan voi varmistaa esimerkiksi pitämällä teltan ovea raollaan.

Vaikka tuli tehdäänkin suljettuun kamiinaan, tulee huolehtia, että metsäpalovaroitukset eivät ole voimassa telttailualueella. Piipusta saattaa lentää kipinöitä, jotka voivat pahimmillaan sytyttää kuivan metsän tuleen. Kotapaikoilta ja muilta Metsähallituksen tulipaikoilta ei saa ottaa polttopuita kamiinassa poltettavaksi, joten polttopuut tulee hankkia itse. Ne kulkevat toki mukana vaikkapa kestokassissa, mutta polttopuiden kantaminen mukana tuo toki oman haasteensa ja rajoittaa sitä missä ja kuinka kamiinaa voidaan käyttää.

Ole aina huolellinen käsitellessäsi elävää tulta, äläkä jätä tulipesää vahtimatta. Kamiina kuumenee myös ulkopuolelta ja etenkin pitkään käytettäessä saattaa se jopa hohtaa ”mansikkana”. Varmistu siis siitä, ettet polta itseäsi ja käytä puita lisätessäsi esimerkiksi tulenkestäviä hanskoja. Telttakamiina ei varaa lämpöä, sillä se on hyvin ohutta metallia ja tämän vuoksi lämpö ei säily teltassa kauan.

Fiksumpaa pidemmillä vaelluksilla on kuitenkin varmistua siitä, että varusteet ovat hyvät ja sopivat talviretkeilyyn. Telttakamiina on kuitenkin mukava lisä, jolle on oma käyttötarkoituksensa ja paikkansa, joten suosittelemme kamiinoihin tutustumista!

Tuotesuositukset kuumimmista telttakamiinoista

3F UL GEAR telttakamiina kantolaukulla

269,95 tai 47 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Helposti kasattava ja purettava

• Ruostumatonta terästä

• Pitkä ja koottava savupiippu

3F UL GEAR kamiina telttaan sivuikkunalla

459,95 tai 81 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Sivuikkuna valaisee ja lämmittää

• Ruostumatonta terästä

• Laajat säätömahdollisuudet

3F UL GEAR kamiinan piippu

34,95 tai 6 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Koottava ja kannettava

• 2,5m pitkä

• Ruostumatonta terästä

Jotta retkeilykokemuksestasi tulisi täydellinen, muistathan hankkia myös muut tarvittavat retkeilyvarusteet. e-villen valikoimasta löydät niin glampingteltat, telttojen lisävarusteet kuin muutkin retkeilyvarusteet kuten rinkat ja makuupussit. Lue arvostelut ja löydä suosikkisi!