Bluetooth 5.0 on laitteiden teknisissä tiedoissa yhä yleisempi kohta. Uusin Bluetooth 5.0 -versio löytyy nykyään oikeastaan kaikista uusista älypuhelimista ja esimerkiksi iPhoneissa se on ollut normi jo iPhone 8 -mallista alkaen ja Samsungeissa Galaxy S8 -mallista alkaen. Nyt Bluetooth 5.0 -merkintä löytyy myös yhä useammin lisälaitteista, kuten kuulokkeista. Kerronkin tässä, mitä uutta Bluetooth 5.0 tarjoaa aikaisempaan 4.2 -versioon verrattuna ja miksi kannattaa valita Bluetooth 5.0 -yhteyttä tukevia laitteita vanhan version sijaan.

Pienempää virrankulutusta langattomille kuulokkeille

Bluetoothista on olemassa useampia eri rinnakaisstandardeja, jotka ovat ”classic”, ”low-energy” tai molemmat samanaikaisesti. Tärkeimpiä muutoksia Bluetooth 5.0 tuo nimenomaan ”low-energy” standardiin, jonka tunnistat tuotetiedoissa usein merkinnästä LE (Esimerkiksi: Bluetooth 5.0 LE tai BLE). LE -standardi on nimensä mukaisesti huomattavasti vähemmän virtaa kuluttava versio ja on erittäin yleinen juurikin langattomissa kuulokkeissa, älykelloissa ja muissa pienellä akulla varustelluissa laitteissa. Uusi Bluetooth 5.0 LE tarjoaakin uudistusten ansiosta aiempaan Bluetooth 4.2 LE -versioon verrattuna pidemmän akkukeston ja tästä syystä esimerkiksi Bluetooth 5.0 -kuulokkeissa akkukesto on jopa tunteja, vanhaa Bluetooth -versiota käyttäviä kuulokkeita pidempi.

Huomionarvoista tässä kohtaa on, että Apple AirPods -kuulokkeet käyttävät vanhaa Bluetooth 4.2 -versiota, vaikka puhelimesta uusi 5.0 -versio löytyykin. Applen ratkaisu on puhelimessa oleva erityinen Apple W1 -piiri, joka parantaa yhteyttä, eikä tästä syystä ero ole yhtä merkittävä kuin Android -laitteissa. Android -laitteissa Bluetooth 5.0 selkeästi parantaa lisälaitteen akkukestoa.

Tuplaäänentoisto

Uusi siisti ominaisuus Bluetooth 5.0 -standardissa on ”Dual Audio”, joka mahdollistaa äänen toistamisen kahdessa laitteessa samanaikaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Bluetooth 5.0 -yhteydellä varusteltuun puhelimeen voit liittää kahdet langattomat Bluetooth 5.0 -kuulokkeet ja kuunnella niistä musiikkia samanaikaisesti. Samaten voit myös soittaa musiikkia samalla laitteella kahdessa eri huoneessa olevista kaiuttimista samanaikaisesti! Tämä onnistuu täysin ilman mitään lisälaitteita tai säheltämistä, ja on monille varmasti erittäin tervetullut ominaisuus.

Ominaisuuden hienous ei myöskään jää pelkästään kahdessa paikassa kuunteluun, vaan lisäksi kahteen eri laitteeseen on mahdollista lähettää kahta eri ääntä! Esimerkiksi kuunnellessasi samalla puhelimella musiikkia eri kuulokkeista kaverisi kanssa, voitte myös kuunnella eri kappaleita samanaikaisesti sekoittamatta toisen kuulokkeista tulevaa ääntä. Kätevää!

Enemmän nopeutta, etäisyyttä ja kaistaa

Bluetooth 5.0 tuo luonnollisesti mukanaa myös pidemmän käyttöetäisyyden ja enemmän kaistaa. Tämä tarkoittaakin suoraan sitä, että se on yksinkertaisesti vanhaa versiota nopeampi ja voit olla kauempana esimerkiksi puhelimesta langattomien kuulokkeidesi kanssa. Virallinen Bluetooth 5.0 -mainosmateriaali kertoo Bluetooth 5.0 -yhteydellä olevan nelinkertainen kantama, kaksinkertainen nopeus ja kahdeksankertainen lähetyskapasiteetti. Bluetooth 5.0 -laitteet voivat käyttää jopa 2Mbps tiedonsiirtonopeuksia, joka on kaksinkertainen Bluetooth 4.2 -versioon verrattuna ja voivat toimia jopa 240 metrin etäisyydellä, joka on 4.2 versiosta neljä kertaa pidempi.

Käytännössä kuitenkin laitteet voivat valita suuremman nopeuden tai pidemmän etäisyyden välillä, eikä esimerkiksi 240 metrin käyttöetäisyyttä löydy käytännössä mistään tavallisista kuulokkeista, vaan ne keskittyvät suurempiin tiedonsiirtonopeuksiin äänenlaadun parantamiseksi. Qualcomm aptX -pakkaustandardi lupaa CD-tasoisen äänenlaadun jo hitaammalla 1Mbps -nopeudella, joten 2Mbps -nopeudellä äänen pitäisi olla vielä CD-tasoakin parempi. Pidennetty käyttöetäisyys taas on hyödyllinen esimerkiksi Dronejen kanssa käytettävissä lisälaitteissa tai muissa Bluetooth -laitteissa, joiden tarvitsee lähettää vain pieniä määriä dataa.

Uusin Bluetooth 5.3 versio

Bluetooth 5.3 on uusin ja paras versio, joten luonnollisesti se löytyy uusimmista ja yleensä lippulaivamalleista. Mutta vaikka laite olisikin uusi, ei se aina tarkoita sitä, että siinä olisi varmasti Bluetooth 5.3.

Bluetooth 5.3 pieni päivitys, joka tuo neljä pääominaisuutta:

Periodic Advertising Enhancement, ja se on tapa tehdä Bluetooth-laitteesta tehokkaampi. Ilman tätä ominaisuutta Bluetooth-laitteet lähettävät samoja tietoja kerta toisensa jälkeen varmistaakseen, että ne toimitetaan, mutta säännöllisen mainonnan tehostamisen avulla laite voi tarkistaa vain kerran, että lähetetyt tiedot on vastaanotettu, mikä säästää energiaa ja pidentää mahdollisesti akun käyttöikää.

Salausavaimen hallinnan parannukset. Tämän päivityksen ansiosta isäntälaitteen on mahdollista  määrittää, kuinka monta merkkiä vastaanottavan laitteen salausavaimessa on, mikä vähentää datan edestakaista pompottelua kahden laitteen välillä.

Connection Sub Rating. Bluetooth-laitteilla on tyypillisesti kaksi eri käyttömoodia – pienitehoinen ja raskaan käytön moodi. Esimerkiksi Bluetooth-handsfreetä käytettäessä, Bluetooth on alhaisessa pienitehoisella moodilla virrankulutuksen säästämiseksi, kunnes käyttäjä vastaanottaa puhelun tai soittaa musiikkia. Laite siirtyy sitten raskaaseen moodiin. Tämän uuden ominaisuuden tarkoituksena on parantaa käyttökokemusta vaihtamalla nopeasti kahden syklin välillä.

Kanavaluokitusten parannus. Tämä tekee langattomasta yhteydestäsi turvallisemman ja vähemmän herkän häiriöille.