Bluetooth 5.0 on laitteiden teknisissä tiedoissa yhä yleisempi kohta. Uusin Bluetooth 5.0 -versio löytyy nykyään oikeastaan kaikista uusista älypuhelimista ja esimerkiksi iPhoneissa se on ollut normi jo iPhone 8 -mallista alkaen ja Samsungeissa Galaxy S8 -mallista alkaen. Nyt Bluetooth 5.0 -merkintä löytyy myös yhä useammin lisälaitteista, kuten kuulokkeista. Kerronkin tässä, mitä uutta Bluetooth 5.0 tarjoaa aikaisempaan 4.2 -versioon verrattuna ja miksi kannattaa valita Bluetooth 5.0 -yhteyttä tukevia laitteita vanhan version sijaan.

Pienempää virrankulutusta langattomille kuulokkeille

Bluetoothista on olemassa useampia eri rinnakaisstandardeja, jotka ovat ”classic”, ”low-energy” tai molemmat samanaikaisesti. Tärkeimpiä muutoksia Bluetooth 5.0 tuo nimenomaan ”low-energy” standardiin, jonka tunnistat tuotetiedoissa usein merkinnästä LE (Esimerkiksi: Bluetooth 5.0 LE tai BLE). LE -standardi on nimensä mukaisesti huomattavasti vähemmän virtaa kuluttava versio ja on erittäin yleinen juurikin langattomissa kuulokkeissa, älykelloissa ja muissa pienellä akulla varustelluissa laitteissa. Uusi Bluetooth 5.0 LE tarjoaakin uudistusten ansiosta aiempaan Bluetooth 4.2 LE -versioon verrattuna pidemmän akkukeston ja tästä syystä esimerkiksi Bluetooth 5.0 -kuulokkeissa akkukesto on jopa tunteja, vanhaa Bluetooth -versiota käyttäviä kuulokkeita pidempi. Esimerkiksi Sabbat E12 (BT5.0) 6 tuntia vs. QCY T1 Pro (BT4.2) 3 tuntia.

Sabbat E12
Sabbat E12
QCY T1 Pro
QCY T1 Pro

Huomionarvoista tässä kohtaa on, että Apple AirPods -kuulokkeet käyttävät vanhaa Bluetooth 4.2 -versiota, vaikka puhelimesta uusi 5.0 -versio löytyykin. Applen ratkaisu on puhelimessa oleva erityinen Apple W1 -piiri, joka parantaa yhteyttä, eikä tästä syystä ero ole yhtä merkittävä kuin Android -laitteissa. Android -laitteissa Bluetooth 5.0 selkeästi parantaa lisälaitteen akkukestoa.

Tupla äänentoisto

Uusi siisti ominaisuus Bluetooth 5.0 -standardissa on ”Dual Audio”, joka mahdollistaa äänen toistamisen kahdessa laitteessa samanaikaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Bluetooth 5.0 -yhteydellä varusteltuun puhelimeen voit liittää kahdet langattomat Bluetooth 5.0 -kuulokkeet ja kuunnella niistä musiikkia samanaikaisesti. Samaten voit myös soittaa musiikkia samalla laitteella kahdessa eri huoneessa olevista kaiuttimista samanaikaisesti! Tämä onnistuu täysin ilman mitään lisälaitteita tai säheltämistä, ja on monille varmasti erittäin tervetullut ominaisuus.

Kyseessä on kuitenkin Bluetooth 5.0 -version ominaisuus, eikä Samsungin oma tekniikka, joten oletettavasti ominaisuus löytää tiensä lähitulevaisuudessa myös muiden valmistajien puhelimiin.

Ominaisuuden hienous ei myöskään jää pelkästään kahdessa paikassa kuunteluun, vaan lisäksi kahteen eri laitteeseen on mahdollista lähettää kahta eri ääntä! Esimerkiksi kuunnellessasi samalla puhelimella musiikkia eri kuulokkeista kaverisi kanssa, voitte myös kuunnella eri kappaleita samanaikaisesti sekoittamatta toisen kuulokkeista tulevaa ääntä. Kätevää! Valitettavasti kuitenkin tällä hetkellä toiminto ei ole vielä yleisesti laitevalmistajien käyttöönottama ja se löytyy lähinnä Samsungin puhelimista nimellä ”Dual audio”. Kyseessä on kuitenkin Bluetooth 5.0 -version ominaisuus, eikä Samsungin oma tekniikka, joten oletettavasti ominaisuus löytää tiensä lähitulevaisuudessa myös muiden valmistajien puhelimiin.

Enemmän nopeutta, etäisyyttä ja kaistaa

Bluetooth 5.0 tuo luonnollisesti mukanaa myös pidemmän käyttöetäisyyden ja enemmän kaistaa. Tämä tarkoittaakin suoraan sitä, että se on yksinkertaisesti vanhaa versiota nopeampi ja voit olla kauempana esimerkiksi puhelimesta langattomien kuulokkeidesi kanssa. Virallinen Bluetooth 5.0 -mainosmateriaali kertoo Bluetooth 5.0 -yhteydellä olevan nelinkertainen kantama, kaksinkertainen nopeus ja kahdeksankertainen lähetyskapasiteetti. Bluetooth 5.0 -laitteet voivat käyttää jopa 2Mbps tiedonsiirtonopeuksia, joka on kaksinkertainen Bluetooth 4.2 -versioon verrattuna ja voivat toimia jopa 240 metrin etäisyydellä, joka on 4.2 versiosta neljä kertaa pidempi.

PaMu Scroll Plus langattomat Bluetooth 5.0 kuulokkeet

Käytännössä kuitenkin laitteet voivat valita suuremman nopeuden tai pidemmän etäisyyden välillä, eikä esimerkiksi 240 metrin käyttöetäisyyttä löydy käytännössä mistään tavallisista kuulokkeista, vaan ne keskittyvät suurempiin tiedonsiirtonopeuksiin äänenlaadun parantamiseksi. Qualcomm aptX -pakkaustandardi lupaa CD-tasoisen äänenlaadun jo hitaammalla 1Mbps -nopeudella, joten 2Mbps -nopeudellä äänen pitäisi olla vielä CD-tasoakin parempi. Qualcomm aptX -standardi löytyy mm. PaMu Scroll Plus -kuulokkeista. Pidennetty käyttöetäisyys taas on hyödyllinen esimerkiksi Dronejen kanssa käytettävissä lisälaitteissa tai muissa Bluetooth -laitteissa, joiden tarvitsee lähettää vain pieniä määriä dataa.

Mistä ja milloin saa Bluetooth 5.0 laitteita?

Bluetooth 5.0 on jo yleistynyt standardi ja markkinoilta löytyykin yhteensopivia laitteita jo vinopino. e-villen valikoimasta löydät tuoreimmat Bluetooth 5.0 -standardia hyödyntävät kuulokkeet, aktiivususrannekkeet, älykellot ja muut vekottimet. Valikoima myös päivitty lähes päivittäin ja uusia Bluetooth 5.0 -yhteydellä varusteltuja laitteita tulee valikoimaan lisää jatkuvasti!

 

Sabbat X12 Pro
Sabbat X12 Pro
Xiaomi Mi Band 4
Xiaomi Mi Band 4
Baseus D02
Baseus D02
Xiaomi Redmi K20 Pro
Xiaomi Redmi K20 Pro

Alta löydät listattuna muutamia erityisen kiinnostavia Bluetooth 5.0 -yhteydellä varusteltuja laitteita: