Jouko K. sai testiin Xiaomi Yeelight Blue II -älylampun, jota mainostetaan markkinoiden monipuolisimpana ja kätevimpänä valonlähteenä. Lue tästä ja arvio itse olisiko sinulle tai kaverillesi käyttöä älylampulle.

Bluetooth-lamppu paljastaa sisäisen valosuunnittelijan

Valosuunnittelijat osaavat luoda äärimmäisiä tunnelmia ja elämyksiä suuressakin mittakaavassa. Sinä voit itse luoda omia tunnelmia, ympäristöjä ja kertoa asioita e-villen Bluetooth-ohjattavalla LED-lampulla. Joulun tunnelmavalaistuksen voi suunnitella ennakkoon lampun kännykkä aplikaatiossa. Voit myös nostaa tunnelman asettamalla lauluäänestä ohjautuvan disco-meiningin päälle!

Olen sopinut Joulupukin kanssa, että kun ikkunasta näkyy ulos punasävyinen hitaasti vaihtuva, kirkastuva ja välillä himmenevä valo, saa pukki tulla minä hetkenä hyvänsä sisälle.

Yeelight Blue lamppua voi ohjelmoida tunnelmoimaan ja viestimään ennakkoon sovittuja asioita aina hitaasta siirtymisestä väristä tai sen sävystä toiseen rajuunkin disco-meininkiin. Lampun Bluetooth-liittymällä voi ohjata useita lamppuja bluetoohtin kantaman sisällä.

Himmentimet auttavat luomaan tunnelmaa, mutta vanhat versiot vaativat kävelemään katkaisijalle tai himmennys ei onnistu just siellä missä sitä paikallisesti tarvitsisi. Langattomasti ohjattava lamppu tavallisella kierrekannalla on todella kätevä. Vaihtomahdollisuus ja useiden lamppujen mobiiliohjaaminen saavat interiöörit elämään uudella tavalla.

Värin ohjaaminen joko reaaliaikaisesti tai ohjelmoidusti, tunnelmasävyjen luominen halutuiksi vaikka kuvakirjastosta kuvan sävyjen pohjalta ja tallentaminen ohjausmuistiin paljastavat sinusta valosuunnittelijan. Itseasiassa langattomat lamput ovat hyvin edullinen ja voimakas sisustusväline. Sävykartaksi voi valita mobiililaitteesi kuva-arkiston kuvan tai ääripäät pipetillä värikartasta.

Yeelight Bluen käyttäminen on helppoa. Korvaat LED-lampulla ihan tavallisen normaalikantaisen lampun. Saat siihen Androidille tai iOS:ille ohjausohjelman netistä Yeelightin nettisivuilta. Ohjelma hakee lamput, jotka voit itse nimetä. Voit luoda kätevästi useiden lamppujen järjestelmään omia värinvaihto-ohjelmia ja antaa niille nimiä. Voit säätää valon määrää prosentuaalisesti liukuvalla asteikolla tai käyttää esimuokattuja tunnelmia kuten romanttinen, lukuvalo jne.

Rajoituksina ovat tietysti olosuhteet pakkasesta saunan kuumuuteen ja kosteuteen. Käytettävissä on koko spektri. Lampun värilämpötilat liikkuvat 1700K – 6500 K välissä. Tehot on 500 Lumenia elikkä liikutaan siellä 40 watin luokassa.

Käytä älyvalon ohjelmia hyväksesi

Liukusäätimellä voi luoda erilaisia valoefektejä. Joulutunnelmaan on helppo päästä kun kuusen kynttilöitä täydentää vaikkapa Joulupukille ohjelmoidulla valoviestillä. Kun lampussa punaisen tilalle vaihtuu kirkas lukuvalo, on aika jakaa lahjat! Pukille pitää tietysti laulaa ja silloin toimii Disco-meininki, joka ottaa tahdin valoihin ihan omasta lauluäänestä!

Ohjelmointi on todella helppoa säätämällä värejä poimien kartasta ja antamalla aikajanalta havainnoinnin perusteella aikamääreitä. Kun valinta on mieluinen, tarvitsee se nimetä ja tallentaa. Yksinkertaisuus on tämänkin valoharrastuksen ilon aihe.

Useiden lamppujen säätämiseksi kannattaa käyttää suunnittelua, sillä Bluetoothin kantamaan vaikuttavat etäisyyden lisäksi rakennusmateriaalit. Kunkin lampun sijainti ja ohjaus kannattaa panna vaikkapa lampun nimeksi. Itse käytän sellaisia nimiä kuin ”yläkerran makkari”, ”pukuhuone” ja ”rappukäytävä”. Kivitalokotini väliseinätkin ovat betonia, joten kantomatka on yläkerrasta alakertaan välipohjien takia suunnilleen 15 metriä, mutta avoimessa tilassa pitäisi kantama olla 30 metriä. Lamppu kuluttaa lepotilassa alle 0,3 wattia ja LEDi on 6 wattia. Tyypillinen LEDin käyttöikä on 20 000 tuntia.

Miksi ihmeessä Bluetooth-valot?

Remonttien yhteydessä olen siitä lähtien kun johdottomat katkasijat tulivat käyttänyt langatonta ohjausta. Remontissa olen säästänyt helposti kymmeniä metrejä johtovetoja ja sähkömiehen kallista työaikaa hyödyntämällä siirrettäviä tai kannettavia kytkimiä. Lampuissa on ON/OF radiosignaalit, samoin kuin LED-listoissa. Kuka hullu lähtisi sammuttamaan venevajaan unohtuneet valot räntäsateeseen rämpiäkseen taskulampun valossa takaisin sisälle? En ainakaan minä, eikä tarvitsekaan sillä langaton ohjaus on aina käden ulottuvilla.

Koska kuormitan jo WiFiä rankasti laadukkailla vartiointikameroilla ZMODOn IP-systeemeillä, niin en halua kuormittaa enää WiFiä, jotta HD-tason kuvasiirroille jää tilaa. Siksi Bluetooth oli oivallinen vaihtoehto. Tässä Xiaomi Yeelight Blue II -älylampussa on Bluetooth 4.0.

Edelleen testaan WiFin varalle hälytysjärjestelmää, jonka pohjana on proosallisesti GSM, koska se sietää paljon enemmän kuin netti. Kiinteä nettiyhteyskin kaipaa nimittäin sähköt, mutta vara-akulla turvattu GSM ei. Parempi pitää siis munat useammassa korissa!
Tässä pieni video lampun värisävyjen säätämisestä. 

https://youtu.be/WE9bMSZ_3Cg

– Jouko Kääriänen

Jos tuote kiinnosti, niin pääset tästä klikkaamalla tutkailemaan tuotetta verkkokaupan puolelle.