Glamping on huippusuosioon noussut retkeilyn muoto, eikä ihme, sillä se ratkaisee retkeilyn ongelmat niille ihmisille, jotka eivät ole kiinnostuneita tinkimään olosuhteista edes metsän keskellä. Glamping eli luksusretkeily on retkeilyn muoto, jossa majoitus on järjestetty luksusteltassa tai esimerkiksi kodassa tai puumajassa. Puitteet ovat kunnossa ja matkailija pääsee nauttimaan auringon ensisäteistä ja lintujen laulusta ilman, että herää hikisenä pienen teltan lattialta.

Glamping vai camping?

Jotta pääsemme suunnittelemaan eeppistä glamping-matkaa Suomessa tai ulkomailla, tulee meidän ymmärtää, mitä glamping oikeastaan on ja miten se eroaa camping-termistä eli niin sanotusti perinteisestä retkeilystä ja leiriytymisestä.

Glamping on terminä yhdistelmä sanoja glamorous eli glamouri ja camping eli leiriytyminen. Kuten sanakin jo kertoo, kyseessä on retkeilyn muoto, jossa yhdistyy perinteisyys ja glamouri. Toisin sanoen leiriytymisen niin sanotusti kurjempi puoli, kuten ahdas teltta, huono makuualusta tai ahdistava makuupussi on korvattu enemmän koti- tai hotelliolosuhteita muistuttavilla majoitusratkaisuilla. Näin leiriytymisestä tulee hohdokkaampaa ja se sopii niillekin ihmisille, jotka eivät mielellään leireile juuri sen primitiivisyyden vuoksi.

Glamping on noussut 2000-luvulla huikeaan suosioon vastaamaan nousseeseen kysyntään. Selviytymistaidot ja luonnonläheisyys ovat nousseet uuteen arvostukseen tällä vuosisadalla ja esimerkiksi selviytymistaitoja esitteleviä ja testaavia YouTube-kanavia on pilvin pimein. Onkin luonnollista, että tämä nostaa myös luontomatkailun kysyntää globaalissa ja kaupungistuneessa maailmassa.

Nyt glamping on rantautunut myös Suomeen, sillä ulkomaanmatkailun esteet ajoivat ihmiset matkailemaan kotimaassa. Mikäli luonnossa nukkuminen kiinnostaa, mutta perinteinen telttailu metsän keskellä ilman mukavuuksia ei ole sinun juttusi, voi glamping olla juuri sinua varten!

Glamping vastaa myös siihen tarpeeseen, kun perheet lapset kinuavat luontoon nukkumaan, mutta isä, äiti tai molemmat eivät innostu ajatuksesta. Ei muuta kuin auton nokka kohti glamping-kohdetta ja vanhemmat pääsevät glamping-lomalle samalla kun lapset nukkuvat teltassa hieman etäämmällä!

Glamping on huippusuosittua

Kuten jo kerroimme, glamping on todella huippusuosittua. Sen juuret juontavat vuoteen 2005, jolloin sana käytettiin ensimmäistä kertaa Isossa-Britanniassa. Vuonna 2016 se pääsi myös Oxfordin sanakirjaan, joten se ei ole pelkkä muotivillitys vaan todellinen termi. Mitenkään uusi asia glamping ei toki ole, sillä kuten olemme saattaneet elokuvistakin nähdä, usein kuninkaalliset tai muut korkea-arvoisemmat henkilöt nukkuvat hyvin suurissa teltoissa, jotka on varustettu kaikilla mukavuuksilla. Näin tekivät myös esimerkiksi Iso-Britannian kuninkaalliset ja jaarlit jo niinkin aikaisin, kuin 1500-luvulla. Toisinaan teltat myös koristeltiin aatelisen palatsin esineistöä mukailevilla esineillä ja kertoopa tarina muun muassa sellaista, että toisinaan kuninkaallisten vierailujen ajaksi perustettiin jopa tuhansia telttoja kattavia telttakyliä, joissa viini virtasi ja laulu raikasi.

Glamping ei siis ole uutta, mutta vuonna 2022 se ei ole enää pelkästään kuninkaallisten ajanviete. Itse asiassa Iso-Britannian kuningasperhe saattaisi jopa valita tavallisen leiriytymisen glamping-loman sijaan. Nyt glamping kuuluu kaikille ja sitä on helppo harrastaa myös Suomessa!

Mitä odottaa glamping-lomalta?

Glamping on mahtipontista ja mukavaa telttailua. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa ja mitä glamping-lomalta voi odottaa?

Glampingiin ei ole yhtä ohjekirjaa tai määritelmää, mutta usein glamping-harrastukseen kuuluu suuri ja avara teltta, joka saattaa olla esimerkiksi keskeltä kohotettu niin, että siellä mahtuu hyvin seisomaan. Teltat on usein varustettu kunnollisella sängyllä ja esimerkiksi runkopatjalla. Sänkyjä voi olla yksi tai useampi ihan siitä riippuen, kuinka suuri teltta on ja minkälaiseen käyttöön se on tarkoitettu. Lisäksi teltassa saattaa olla vaikkapa pieni pöytä ja tuolit tai sille on voitu rakentaa esimerkiksi terassi. Glamping-kohde voi olla myös pieni maja, kuten puumaja tai kota. Varsinaista määritelmää rakennukselle ei ole, mutta liian talomainen kohde saattaa mennä enemmän leirintämökistä ja eristää esimerkiksi ääntä, jolloin telttamainen tunnelma kärsii. Lisäksi teltat usein varustellaan myös lämmityksellä, sähköllä ja muilla kalusteilla, sekä astioilla.

Miksi lähteä glamping-matkalle?

On helppoa ymmärtää, miksi glamping on niin suosittua. Telttailun suosio Suomessa laski dramaattisesti vuosikymmenten ajan ja 1970- ja 1980-lukujen leirintäalueromantiikasta ja värikkäistä pikkuautoista jäi jäljelle vain lahoavat leirintäalueet ja nukkavierut sekä suljetut huoltoasemat ja kioskit.

2020 vuosikymmenys kuitenkin muutti kaiken, sillä kotimaanmatkailu oli yllättäen ainoa järkevä vaihtoehto, mikäli halusi lähteä kotoa välillä poiskin. Kotimaanmatkailu sai ihmiset kaivelemaan telttoja ja makuupusseja kaapeista ja varastoista, sillä unohdetut erätaidot haluttiin yhtäkkiä kaivaa naftaliinista ja lapsille ja lapsenlapsille haluttiin näyttää Suomen luontoa sellaisena kuin se on.

Telttailussa nostalgia ei välttämättä riitä, sillä selkäkipuisena ja väsyneenä liian aikaisin teltasta herääminen ei ole mukavaa. Kotona sijoitetaan kalliisiin mukautuviin patjoihin ja muuhun ergonomiaan, eikä selkä kestä huonolla retkipatjalla vietettyä yötä. Väsyneet ja nälkäiset lapset eivät tee ihanasta ja raikkaasta aamusta nauttimisesta yhtään sen parempaa.

Glamping ratkaiseekin tämän. Nimittäin glampingissä yhdistyy se syy, miksi valitaan mieluummin teltta kuin hotelli, ja hyvä tunnelma. Syy telttailun suosioon voi olla toki rahassa, mutta useasti se on siinä, että ajatuksena luonnon keskeltä herääminen kuulostaa todella rentouttavalta ja loistavalta idealta.

Ja kuten jo edellä kerroimme, toki glampingistä voi ottaa ilon irti myös niin, että perheen lapset päästetään villiin luontoon telttailemaan vaikkapa viiden metrin päähän samalla kun aikuiset nauttivat kuohuvaa teltan mukavissa tuoleissa.

Glamping sopii loistavasti myös pariskunnille, kuten kihla- tai hääpareille, jotka haluavat hieman toisenlaista majoitusta. Glamping on loistava valinta niille, jotka eivät ole kokeneita telttailijoita ja haluavat pehmeän laskeutumisen. Se sopii myös heille, joilla ei ole erätaitoja eikä kiinnostusta oppia. Oikeastaan glampingistä voi siis nauttia kuka vain!

Valitse ensi kesän glamping-kohde, varaa ja nauti rennosta lomasta!

Naturehike Comfort Tiipii 6.4 teltta

649,95 tai 60€/kk

•Tilava ja valoisa

•Sopii 2-4 hengelle

•Kaunis luontoon sopiva väri ja muoto

Naturehike koottava retkisänky

149,95 tai 26€/kk

•Mukavaan retkeilyyn

•Kasattavissa pieneen kokoon

•190cm pitkä

Naturehike Comfort ilmatäytteinen retkipatja

147,95 tai 26€/kk

•Itsetäyttyvä

•Erittäin pehmeä

•Kulkee helposti mukana