Erilaisissa kuulokkeissa on pitkään ollut riesana sotkeentuvat ja liian lyhyet johdot. Teknologian kehittyessä, markkinoilla ovat yleistyneet vauhdilla True Wireless (TWS) eli aidosti langattomat kuulokkeet. Tällaisissa kuulokkeissa ei siis ole ollenkaan johtoja, edes korvanappien välillä. TWS-kuulokkeiden ansiosta rasittavat johdot voi unohtaa ja keskittyä paremmin etätöihin, opiskeluun, musiikin kuunteluun, pelaamiseen tai vaikka salitreeniin!

Musiikin tai vaikkapa podcastin kuunteleminen kuulokkeilla muuttuu hetkessä nautinnollisemmaksi kokemukseksi kun päässä on mieluisat ja mukavat kuulokkeet. Kuulokkeilla on helppoa myös etääntyä arjen melusta ja nauttia omasta rauhasta keskellä kaikkea. Kuulokkeiden valinta on tärkeää ja sen vuoksi langattomien kuulokkeiden hankkimiseen kannattaa käyttää hieman aikaa. Jos haluat tietää, mitä kannattaa ottaa huomioon langattomia kuulokkeita hankkiessa, lue tämä blogi!

Mieleiset langattomat kuulokkeet kulkevat kätevästi mukana kaikkialle.

Kuinka langattomat kuulokkeet toimivat?

Sinulla on varmasti ollut useammat kuulokkeet elämäsi aikana. Etenkin nappikuulokkeita oli tapana tulla usein monen laitteen kuten puhelimien mukana. Tällaiset kuulokkeet eivät usein ollut laadultaan kovin kummoisia ja jäivät monella täysin käyttämättä sopimattomuuden tai huonon laadun takia. Langallisiin kuulokkeisiin, kuten nappikuulokkeisiin tai sankakuulokkeisiin liittyy myös muita ongelmia, sillä johto on yleensä laitteen heikoin lenkki ja se rispaantuu käytössä tai lakkaa toimimasta jossain vaiheessa. Johto jää usein myös kiinni tavaroihin ja kuulokkeet saattavat tarttua ja lähteä päästä.

Nykyään kuitenkin saa täysin langattomia ja hyvälaatuisia kuulokkeita todella edullisesti. Langattomat kuulokkeet ovat nykyään oikeastaan melkein normi, sillä monessa uudessa puhelimessa ei perinteistä 3,5 millimetrin liitäntää kuulokkeiden johdolle edes ole. Oletko kuitenkaan koskaan pysähtynyt miettimään miten langattomat kuulokkeet toimivat ja miten niiden toimintaperiaatteet eroavat toisistaan?

Langattomat kuulokkeet toimivat Bluetooth-yhteyden avulla. Muissa audiolaitteissa, kuten kaiuttimissa käytetään myös muun muassa WiFi-yhteyttä, infrapuna- ja radiotaajuuksia, mutta kuulokkeet ovat lähtökohtaisesti Bluetooth-laitteita. Bluetooth-yhteyksiä on kuitenkin erilaisia, sillä tekniikka kehittyy jatkuvasti. Myös sillä, millaista Bluetoothia lähettävä laite käyttää on väliä, sillä parhaan äänenlaadun ja kantavuuden saamiseksi molempien laitteiden tulisi tukea mahdollisimman hyvää Bluetooth-yhteyttä.

Langattomat kuulokkeet on yhdistetty lähettävään laitteeseen Bluethoothilla, mutta se ei tarkoita sitä, että niissä ei olisi ollenkaan johtoja. Langattomia kuulokkeita onkin oikeastaan kahdenlaisia: Niin sanottuja ”langattomia” ja oikeasti täysin langattomia.

Langattomat kuulokkeet toimivat Bluetooth-tekniikalla.
Langattomat kuulokkeet toimivat Bluetooth-tekniikalla.

Millaiset ovat täysin langattomat kuulokkeet?

Langattomina myydyt ja markkinoidut kuulokkeet eivät välttämättä ole aidosti langattomia. Täysin langattomia kuulokkeita on saatavilla korvanappi-tai sankamallia. Kaikkia niitä kuitenkin yhdistää se, että ne eivät yhdisty toisiinsa johdon avulla.

Mieti niin sanottuja tavallisia sankakuulokkeita. Olet varmaankin huomannut, että niiden sangassa kulkee johto, jolla kuulokkeet on yhdistetty toisiinsa. Kaapelissa kulkee elektronisia signaaleja, jotka kuljettavat Bluetoothin tai kaapelin kautta tulevaa ääntä kuulokkeesta toiseen. Aidosti langattomissa kuulokkeissa ääni ei kulje kuulokkeiden puolten välillä kaapelilla vaan kaikki tiedonsiirto tapahtuu täysin langattomasti.

Yleensä täysin langattomissa kuulokkeissa molemmat puolet ovat niin sanotusti itsenäisiä eli niistä kumpikin on yhteydessä suoraan lähettävään laitteeseen ja kuulokkeita voi käyttää erillisenä. Tämä on kätevää esimerkiksi silloin, kun haluaa kuunnella musiikkia tai puhetta vain yhdellä korvalla. Mikäli ääni tulee stereona, kuulostaa yhdellä korvalla kuuntelu siltä kuin joitain ääniä jäisi puuttumaan ja niin se todellisuudessa onkin. Kun ääni on monona, ei mitään jää puuttumaan edes yhdellä korvalla kuunneltaessa.

Aidosti langattomissa kuulokkeissa on ensisijainen eli pääkuuloke, joka vastaanottaa äänen lähettävästä laitteesta ja siirtää sen toiseen kuulokkeeseen. Yleensä tiedonsiirrossa on kuitenkin aina jokin viive, joka vaikuttaa kuuntelukokemukseen. TWS-kuulokkeissa on käytössä kuitenkin latenssin eli viiveen kompensointi, joka tasapainottaa viiveen ja tekee kuuntelukokemuksesta täysivaltaisen.

Molemmat korvat toimivat kuitenkin itsenäisinä vastaanottajina ja vastaanottavat äänen yhtä aikaa, jolloin viivettä ei lähtökohtaisesti pääse ilmenemään. Aidosti langattoman kuulokkeet ovat siis loistavia myös ammattikäytössä, sillä latenssia ei ole tai se on minimaalista.

True Wireless kuulokkeita säilytetään erillisessä latauskotelossa.
True Wireless kuulokkeita säilytetään erillisessä latauskotelossa.

Mitä ottaa huomioon langattomia kuulokkeita hankkiessa

Kuulokkeiden osto lähtee siitä, että kartoittaa omat tarpeet. Tulevatko kuulokkeet urheiluun, työskentelyyn, musiikin kuunteluun vai monipuoliseen käyttöön? Kannattaako valita vastamelukuulokkeet vai olisiko esimerkiksi roiskeiden tai vedenkestävyys tärkeä ominaisuus? Tarvitaanko kuulokkeisiin ulkoista mikrofonia vai käykö sisäänrakennettu pieni mikki?

Kun tiedät suurin piirtein mihin ja millaisiin tilanteisiin kuulokkeita tarvitset, osaat paremmin arvioida tarvitsemiesi kuulokkeiden hintaluokkaa. Kuulokkeissa tulee kuitenkin huomioida se, että brändituotteet maksavat paljon, mutta eivät välttämättä tarjoa ominaisuuksia sen enempää kuin edullisemmat vaihtoehdot. Kannattaa siis aina vertailla aidosti ominaisuuksia, eikä antaa eri brändien hämätä. Toki kalliimpi hinta usein kertoo myös laadusta. Kalleimmat mallit liikkuvat noin 500 euron molemmin puolin, ja edullisimmillaan langattomia nappikuulokkeita voi saada muutamalla kympillä. Hintahaitari on siis todella suuri.

Aidosti langattomien kuulokkeiden puolesta puhuu niiden korkealaatuinen teknologia ja hyvä äänenlaatu. Langattomuus nostaa liikkumisvapauden tunnetta ja kuulokkeet kulkevat kätevästi mukana omassa latauslaatikossaan ja ovat käyttövalmiina koko ajan. TWS-kuulokkeiden heikkous on kuitenkin se, että varsinkin nappikuulokkeet saattavat tippua ja kadota esimerkiksi lenkillä. Mikäli korvan rakenne on poikkeava tai korvassa on esimerkiksi lävistyksiä, saattaa tuote tuntua hankalalta ja pysyä huonosti. Valitse siis aina tuote oman korvasi mukaan, sillä korvat ovat erilaisia!

Tuotevinkkejä täysin langattomien kuulokkeiden hankintaan

”Normaalit” kuulokkeet ja niin myös langattomat kuulokkeet kannattaa valita ennen kaikkea oma budjetti ja omat tarpeet mielessä. Erilaiset ominaisuudet, kuten vedenkestävyys ja tekniset hienoudet tulee valita oman käyttötarkoituksen mukaan, mutta mikäli etsit alle satasen kuulokkeita, ole kuulolla ja nappaa tämän kappaleen tuotevinkit!

Haylou GT7 langattomat pelikuulokkeet

32,95 tai 6 € / kk

• Bluetooth 5.2

• Matala viive

• 5h akunkesto kuulokkeissa

Haylou GT7 -langattomat kuulokkeet ovat hyvät peruskuulokkeet, aidosti langattomana. Kuulokkeissa on tyylikäs muotoilu ja useita toimintoja, jotka tekevät näistä kuulokkeista sopivat esimerkiksi mediakäyttöön tai pelaamiseen. In-ear muotoilu varmistaa, että ulkopuolista ääntä pääsee korviin mahdollisimman vähän. Voit siis keskittyä paremmin peleihin tai elokuvien katseluun! Vastamelukuulokkeista ei kuitenkaan ole kyse, vaikka nämä eristävätkin ääntä hyvin. Kuulokkeet ovat myös erittäin kompaktin kokoiset ja ergonomiset, joten niitä on mukava käyttää myös pidempiä aikoja.

Kuulokkeiden akunkesto on jopa 5 tuntia ja yhteensä jopa 20 tuntia latauskoteloa käyttäen, joten pärjäät leikiten koko päivän latauskotelon avulla. Haylou GT7 -kuulokkeita on saatavilla tyylikkään mustan tai valkoisen värisenä.

ProCaster TW-10 TWS-urheilukuulokkeet

59,95 tai 11 € / kk

• Erinomainen äänenlaatu

• Täysin langattomat

• Kaksi sisäänrakennettua mikrofonia

ProCaster TW-10 TWS-kuulokkeet ovat suunniteltu erityisesti urheiluun. Niissä on erityisen hyvä istuvuus, jotta ne eivät tippuisi omia aikojaan kesken urheilun. IPX5-suojausluokitus tekee kuulokkeista hikeä ja kosteutta kestävät, joten voit huoletta pitää näitä kuulokkeita intensiivisienkin treenien aikana.

Qualcommin korkealaatuinen piirisarja takaa erittäin hyvän äänenlaadun, ja kaksi erillistä mikrofonia takaavat kuulokkeiden sopivuuden myös puheluihin. Akku kestää yhdellä latauksella jopa 8 tuntia ja latauskotelon kanssa käyttöaikaa saa venytettyä jopa 35 tuntiin. Kuulokkeissa on myös hyvä kantama – jopa 10 metriä.

UGREEN HiTune X5 TWS-kuulokkeet

69,95 tai 12 € / kk

• 7 h akunkesto

• 28 h latauskotelon kanssa

• Matala viive, 70 ms

UGREEN HiTune X5 TWS-kuulokkeet tarjoavat erittäin hyvän äänenlaadun ja hyvän akunkeston. Yhdellä latauksella akusta riittää potkua jopa 7 tunniksi ja latauskotelon avulla 28 tunniksi. 10 mm dynaaminen elementti takaa selkeän, kirkkaan ja voimakkaan äänen vahvalla bassotoistolla. Lisäksi kuulokkeissa on erillinen SuperBass-tila, joka vahvistaa matalataajuuksisia ääniä entisestään.

Kuulokkeiden supernopea Bluetooth-laiteparin muodostus tekee kuulokkeiden käytöstä helppoa. Kuulokkeet yhdistyvät automaattisesti ja nopeasti laitteeseesi, kun avaat kuulokekotelon. Bluetooth 5.2 teknologian pieni viive mahdollistaa kuulokkeiden käytön myös pelaamiseen.

Kuulokkeista löytyy myös neljä mikrofonia ja taustamelun vaimennus, joten ne tarjoavat loistavan äänenlaadun puheluihin. IPX5-sertifiointi varmistaa, että kuulokkeet kestävät kevyttä sadetta sekä roiskeita ongelmitta. Eri toiminnot kuten äänenvoimakkuuden säätö, play/stop, puheluihin vastaaminen sekä kappaleiden ohitus voidaan tehdä yksinkertaisesti näpäyttämällä kuulokkeiden kosketuspintaa.

Laaja valikoima kuulokkeita

Suunnittele kuulokkeiden osto tarpeen mukaan, valitse hintaluokka ja kokeile vaikkapa jotain yllä mainituista tuotteista! e-villeltä löytyy runsain mitoin myös nappikuulokkeita, sankakuulokkeita ja kuulokkeiden lisätarvikkeita.