Hyvät kuulokkeet ovat tärkeä asia, sillä etätöitä ja etäkoulua tehdään kuulokkeet päässä ja hyvä äänenlaatu sekä luotettavuus ovat asioita, jotka tekevät etäilystä helpompaa. Lisäksi musiikin tai vaikkapa podcastin kuunteleminen kuulokkeilla muuttuu hetkessä nautinnollisemmaksi kokemukseksi kun päässä on mieluisat ja tarpeeseen sopivat kuulokkeet. Kuulokkeilla on helppoa myös etääntyä arjen melusta ja nauttia omasta rauhasta keskellä kaikkea. Kuulokkeiden valinta on tärkeää ja sen vuoksi langattomien kuulokkeiden hankkimiseen kannattaa käyttää hieman aikaa. Lue tämä postaus ja nappaa talteen vinkit mitä kannattaa ottaa huomioon langattomia kuulokkeita hankkiessa.

Kuinka langattomat kuulokkeet toimivat?

Sinulla on varmasti ollut useammat kuulokkeet elämäsi aikana. Etenkin nappikuulokkeita oli tapana saada vaikkapa uuden puhelimen tai muun laitteen mukana, eikä niiden käyttöikä yleensä ollut kovin pitkä. Langallisiin kuulokkeisiin, kuten nappikuulokkeisiin tai sankakuulokkeisiin liittyy myös muita ongelmia, sillä johto on yleensä laitteen heikoin lenkki ja se rispaantuu käytössä tai lakkaa toimimasta jossain vaiheessa. Johto jää usein myös kiinni tavaroihin ja kuulokkeet saattavat tarttua ja lähteä päästä. Onneksi nykyään saa hyviä ja edullisia langattomia kuulokkeita.

Langattomat kuulokkeet ovat nykyään oikeastaan melkein normi ja hyvä niin. Oletko kuitenkaan koskaan pysähtynyt miettimään miten langattomat kuulokkeet toimivat ja miten niiden toimintaperiaatteet eroavat toisistaan?

Langattomat kuulokkeet toimivat Bluetooth-yhteyden avulla. Muissa audiolaitteissa, kuten kaiuttimissa käytetään myös muun muassa WiFi-yhteyttä, infrapuna- ja radiotaajuuksia, mutta kuulokkeet ovat lähtökohtaisesti Bluetooth-laitteita. Bluetooth-yhteyksiä on kuitenkin erilaisia, sillä tekniikka kehittyy jatkuvasti. Myös sillä, millaista Bluetoothia lähettävä laite käyttää on väliä, sillä parhaan äänenlaadun ja kantavuuden saamiseksi molempien laitteiden tulisi tukea mahdollisimman hyvää Bluetooth-yhteyttä.

Langattomat kuulokkeet on yhdistetty lähettävään laitteeseen Bluethoothilla, mutta se ei tarkoita sitä, että niissä ei olisi ollenkaan johtoja. Langattomia kuulokkeita onkin oikeastaan kahdenlaisia: Niin sanottuja ”langattomia” ja oikeasti täysin langattomia.

Millaiset ovat täysin langattomat kuulokkeet?

Langattomina myydyt ja markkinoidut kuulokkeet eivät välttämättä ole aidosti langattomia. Täysin langattomia kuulokkeita on saatavilla korvaan laitettavia tai sangassa käytettäviä, mutta kaikkia malleja yhdistää se, että ne ovat erillisiä, eivätkä siis yhdisty toisiinsa johdon avulla.

Mieti niin sanottuja tavallisia sankakuulokkeita. Olet varmaankin huomannut, että niiden sangassa kulkee johto, jolla kuulokkeet on yhdistetty toisiinsa. Kaapelissa kulkee elektronisia signaaleja, jotka kuljettavat Bluetoothin tai kaapelin kautta tulevaa ääntä kuulokkeesta toiseen. Aidosti langattomissa kuulokkeissa ääni ei kulje kuulokkeiden puolten välillä kaapelilla vaan kaikki tiedonsiirto tapahtuu täysin langattomasti.

Yleensä täysin langattomissa kuulokkeissa molemmat puolet ovat niin sanotusti itsenäisiä eli niistä kumpikin on yhteydessä suoraan lähettävään laitteeseen ja kuulokkeita voi käyttää erillisenä. Tämä on kätevää esimerkiksi silloin, kun haluaa kuunnella musiikkia tai puhetta vain yhdellä korvalla. Mikäli ääni tulee stereona, kuulostaa yhdellä korvalla kuuntelu siltä kuin joitain ääniä jäisi puuttumaan ja niin se todellisuudessa onkin. Kun ääni on monona, ei mitään jää puuttumaan edes yhdellä korvalla kuunneltaessa.

Aidosti langattomissa kuulokkeissa on ensisijainen eli pääkuuloke, joka vastaanottaa äänen lähettävästä laitteesta ja siirtää sen toiseen kuulokkeeseen. Yleensä tiedonsiirrossa on kuitenkin aina jokin viive, joka vaikuttaa kuuntelukokemukseen. Aidosti langattomissa kuulokkeissa on käytössä kuitenkin latenssin eli viiveen kompensointi, joka tasapainottaa viiveen ja tekee kuuntelukokemuksesta täysivaltaisen.

Kuten jo edellä mainitsimme, usein molemmat korvat toimivat kuitenkin itsenäisinä vastaanottajina ja vastaanottavat äänen yhtä aikaa, jolloin viivettä ei lähtökohtaisesti pääse ilmenemään. Aidosti langattoman kuulokkeet ovat siis loistavia myös ammattikäytössä, sillä latenssia ei ole tai se on minimaalista.

Mitä ottaa huomioon langattomia kuulokkeita hankkiessa

Kuten kaikki ostopäätökset, myös kuulokkeiden osto lähtee siitä, että kartoittaa omat tarpeet. Tulevatko kuulokkeet urheiluun, työskentelyyn, musiikin kuunteluun vai monipuoliseen käyttöön? Kannattaako valita vastamelukuulokkeet vai olisiko esimerkiksi roiskeiden tai vedenkestävyys tärkeä ominaisuus? Tarvitaanko kuulokkeisiin ulkoista mikrofonia vai käykö sisäänrakennettu pieni mikki?

Kun tiedät suurin piirtein mihin ja millaisiin tilanteisiin kuulokkeita tarvitset, osaat paremmin arvioida tarvitsemiesi kuulokkeiden hintaluokkaa. Kuulokkeissa tulee kuitenkin huomioida se, että merkki maksaa, joten kannattaa aina vertailla aidosti ominaisuuksia, eikä antaa eri brändien hämätä.

Aidosti langattomien kuulokkeiden puolesta puhuu niiden korkealaatuinen teknologia ja hyvä äänenlaatu. Langattomuus nostaa liikkumisvapauden tunnetta ja kuulokkeet kulkevat kätevästi mukana omassa latauslaatikossaan ja ovat käyttövalmiina koko ajan.

Aidosti langattomien kuulokkeiden heikkous on se, että mikäli valitsee korviin asetettavat nappikuulokkeet, saattavat ne tippua ja kadota esimerkiksi lenkillä. Mikäli korvan rakenne on poikkeava tai korvassa on esimerkiksi lävistyksiä, saattaa tuote tuntua hankalalta ja pysyä huonosti. Valitse siis aina tuote oman korvasi mukaan, sillä korvat ovat erilaisia!

Tuotevinkkejä täysin langattomien kuulokkeiden hankintaan

”Normaalit” kuulokkeet ja niin myös langattomat kuulokkeet kannattaa valita ennen kaikkea oma budjetti ja omat tarpeet mielessä. Erilaiset ominaisuudet, kuten vedenkestävyys ja tekniset hienoudet tulee valita oman käyttötarkoituksen mukaan, mutta mikäli etsit alle satasen kuulokkeita, ole kuulolla ja nappaa tämän kappaleen tuotevinkit!

Sabbat E12 Ultra langattomat kuulokkeet tunnetaan langattomien kuulokkeiden bassokuninkaina, joten näillä kuulokkeilla pääset nauttimaan muhkeasta ja tarkasta bassotoistosta. Kuulokkeet eivät ole tuotekategorian edullisimmasta päästä, mutta eivät myöskään kalleimmat ja pääsetkin nauttimaan hyvästä äänenlaadusta hyvällä hinta-laatusuhteella.

Sabbat E12 kuulokkeet on varusteltu 10mm biokuituelementillä ja molemmat kuulokkeet toimivat itsenäisesti yksitellen. Kuulokkeet ovat parempi versio saman valmistajan E12 tuotteesta ja ehdottomasti alle satasen kuulokkeiden hintaluokan huippua. Mikäli olet valmis käyttämään kuulokkeisiin rahaa, muttet halua maksaa brändinimestä, Sabbatin E12 Ultra –kuulokkeet ovat loistava valinta!

Xiaomi Haylou T15 ovat niin ikään hyvä tuote, joka on halvemmassa, alle 30 euron hintaluokassa, mutta tarjoavat kaiken sen, mitä peruskäytössä tarvitaan. Kuulokkeet tarjoavat hintaansa nähden hyvän äänenlaadun ja korvaan istuvan designin. Keskiäänet ja ylä-äänet toistuvat miellyttävän kirkkaina ja bassoakin on mukavasti, kunhan valitsee oikean kokoiset korvasovitteet.

Diel E6 TWS Langattomat kuulokkeet ovat Xiaomin mallia vielä edullisemmat, mutta erinomaisen peruskuulokkeet. Noin 15 euron kuulokkeiksi niissä on hyvä, uusin Bluetooth-teknologia ja hyvä muotoilu. Kuulokkeet eivät toimi yksittäisinä, eikä niitä ole tietenkään varusteltu HiFi-tason äänenlaadulla tai tujulla bassolla, mutta ne ovat hintaansa nähden todella mukiinmenevät. Dielin kuulokkeet tulevat kivalla, pienellä latauskotelolla, jossa on kätevä näyttö. Kuulokkeet myös pariutuvat automaattisesti latauskotelosta otettaessa.

Sabbat E12 Ultra langattomat kuulokkeet

77,95 tai 14€ / kk

• Muhkea ja tarkka bassotoisto

• Erittäin vakaa yhteys

• Todella tyylikkäät kuulokkeet

Xiaomi Haylou T15 langattomat kuulokkeet

29,95 tai 5€ / kk

• Tasapainoinen äänenlaatu

• 2200mAh latauskotelo

• Hipaisuohjaus

Diel E6 TWS Langattomat kuulokkeet

14,95

• Mainiot peruskuulokkeet

• Sisäänrakennettu mikrofoni

• Tyylikäs latauskotelo

Suunnittele kuulokkeiden osto tarpeen mukaan, valitse hintaluokka ja kokeile vaikkapa jotain yllä mainituista tuotteista!