Vuonna 2022 tuskin löytyy enää ketään joka ei olisi jossain nähnyt tai muulla tavalla törmännyt droneen. Vierasperäinen sana ei välttämättä kuulu vielä kaikkien sanavarastoon, mutta yhtä kaikki lentäviä pieniä ja surisevia laitteita on nähty ympäri maata jo useamman vuoden ajan.

Pienet dronet ovat ehkä olleet varhaisempien joulujen toivelahja, sillä onhan lentävä kone hauskempi kuin vaikkapa kauko-ohjattava auto. Myös valokuvaajien tai muuten vaan lennättämistä harrastavien ihmisten keskuudessa dronet ovat olleen suosittuja. Droneja saakin eri hintaluokissa ja eri tarkoitukseen aivan muutaman kympin leluista tuhansien eurojen ammattivehkeisiin.

Mutta miten droneharrastus kannattaa oikeastaan aloittaa? Kannattaako suunnata heti droneostoksille ja miten valita oikeanlainen drone? Millainen on hyvä väline aloittelijalle niin, ettei kyseessä ole kuitenkaan heti hajoava lelu joka innostamisen sijaan lannistaa aloittelevan lennättäjän.

Mikä on drone?

Lähdetään siitä, että mikä oikeastaan on drone. Se on sanakirjamääritelmänsä mukaan miehittämätön ilma-alus. Kyseessä ei kuitenkaan ole ufo vaan sana on syntynyt sotilaskäyttöön, jossa erilaisia lentäviä koneita käytettiin jo paljon ennen kuin dronet tulivat niin sanotusti arkikäyttöön. Kuten monet muutkin asiat, myös dronet kehittyivät pitkälti sotateollisuuden ansiosta, sillä laitteita käytettiin muun muassa tiedustelussa ja laukaisemaan aseen. Osa droneista jopa määrättiin osumaan kohteeseen tai kohteisiinsa samalla räjähteitä kantaen.

Akkuteollisuuden nopeat harppaukset viime vuosikymmeninä, sekä mobiililaitteiden ja mobiiliteknologioiden kehitys kuitenkin toivat dronet kauppoihin kaikkien saataville ja nykyään nimen alla myydään paitsi leluja, myös esimerkiksi ilmakuvauslaitteita.

Dronelle ei ole sen tarkempaa määritelmää, mutta niitä kategorisoidaan muun muassa painon ja lentokorkeuden mukaan. Luokituksille ja vaatimuksille on tarve, sillä dronen lennättämiseen on kehitetty kursseja ja säännöksiä ja nykyään muun muassa Suomen laki ottaa dronen lennättämiseen kantaa. Kerromme lainsäädännöstä kuitenkin vielä lisää seuraavassa kappaleessa.

Drone & Suomen laki

Ennen kuin mennään sen tarkemmin siihen, miten droneharrastuksen aloittaminen lain ja sääntöjen puolesta onnistuu, katsotaan hieman tarkemmin sitä, mitä kaikkea Suomen laki droneilusta sanoo.

Dronen lennättäminen oli ennen hyvinkin simppeliä, sillä sääntöjä ei juurikaan ollut paitsi ehkäpä lentokenttien ja strategisten alueiden ilmatilan lentokielto. Lennätyksen lisääntyminen on kuitenkin tuonut mukanaan myös sääntöjen lisääntymisen ja niitä on tullut paitsi Suomelta, myös yleisesti EU:n tasolta.

Dronet jaetaan viiteen C-luokkaan esimerkiksi niiden painon ja ulottuvuuden mukaan. Luokitukseen vaikuttaa myös muun muassa se, onko dronessa henkilötietojen tallentamiseen kykenevää anturia. Mitä korkeamman luokituksen drone, sitä suuremmat ovat myös vaatimukset. Alle 250g:n laitetta ilman anturia voi lentää keveimmillä säännöillä, mutta ei tällöinkään ihmisjoukon yli. Seuraavassa kategoriassa myös yksittäisten ihmisten yli lentäminen on kiellettyä ja säännöt kiristyvät luokka luokalta.

Lisäksi toimintaympäristöille on kolme kategoriaa, joilla määritetään se, millaiset dronet milläkin alueella saavat liikkua. Ammattikäyttöön on vielä omat sääntönsä ja esimerkiksi luvalla vaikkapa keikkayleisön tai urheilutapahtuman kuvaaminen ja näin ollen ihmisten päällä lentäminen on sallittua.

Käyttäjää koskevat vaatimukset riippuvat niin ikään siitä minkä luokan laite on kyseessä. Jos laite ei ole C0 kategoriaa vaan se on yli 250g painava tai siinä on esimerkiksi kamera, tulee käyttäjä rekisteröidä operaattoriksi. Aluksella tulee olla myös kauko-ohjaaja, mutta yksityiskäytössä he voivat olla sama henkilö. Kauko-ohjaajan tulee muun muassa suorittaa koe hyväksytysti ennen lennätystä, eikä hän saa olla esimerkiksi päihteiden vaikutuksen alaisena. Operaattorin tule nimetä kauko-ohjaaja ja kehittää toimintamenetelmät. Operaattori rekisteröidään Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin UAS-rekisteriin.

Käytännössä aloitteleva droneharrastaja voi suunnata vaikkapa droneinfo.fi sivustolle ja lukea sieltä ajankohtaiset säännökset. Mikäli oma laite on C0 eli avoimessa kategoriassa, ei rekisteröintiä tai kurssia tarvitse tehdä, mutta hyödyllisiä ne luonnollisesti ovat etenkin, mikäli harrastusta aikoo mahdollisesti jatkaa suurempiin laitteisiin.

Aloittelijan tulee laitteen luokasta riippumatta aina tietää missä laitetta lennättää, sillä tietyillä alueilla se ei ole sallittua. Rajoitusten rikkominen voi johtaa vakavampiinkin seurauksiin. Myös ajallisia rajoituksia ilmenee aina silloin tällöin, joten harrastuksessa on tärkeää pitää itsensä ajan tasalla. Ota ajaessa huomioon myös muun muassa säätila ja se, onko lähellä muita ihmisiä tai riski, että muita ihmisiä tulee. Huomioi myös sade, tuuli ja valaistus, mikäli haluat kuvata!

Millainen on hyvä drone aloittelijalle?

Aloittelijan dronevalikoima on hyvinkin suuri, sillä kaikki riippuu tavoitteesta ja siitä, kuinka vakavasti dronekärpänen on päässyt puremaan. Mikäli tarkoituksena on lentää, eikä niinkään kuvata, on valikoimaa valtavasti ja hintaluokka laaja. Kuvausdroneissa kannattaa katsoa myös sitä, miten kuva tallentuu ja millaista laatua laite tuottaa.

Kaiken kaikkiaan huomioi valinnassa laitteen lentoaika, kantama ja sääolosuhteiden sietokyky. Huomioi älyominaisuudet ja valitse oman budjettisi mukainen laite. Vinkkejä tuotevalintoihin seuravasta kappaleesta!

Vinkkejä droneostoksille

Dronea ei tarvitse ostaa summassa, sillä teemme elämän helpoksi ja suosittelemme muutamia hinta-laatusuhteeltaan toimivia pelejä.

JJRC X19 GPS-drone

199,95 tai 35 € / kk

• GPS-paikannus

• 25 minuutin lentoaika

• Vain 317g paino

Ensimmäinen on JJRC X19 GPS-drone 4K Sony-kameralla. Kyseessä on kohtuuhintainen, noin 200 euron laite. Kevyestä 317 gramman painosta huolimatta drone tarjoaa lentoaikaa noin 25 minuuttia. Laite on näppärä ja kevyt joten se on helppo ottaa myös reissuille mukaan. JJRC X19:ssa on Sonyn linssillä varustettu 4K-kamera, joka kuvaa 2048 x 1080 resoluution 25fps videokuvaa ja lisäksi se pystyy ottamaan 4096 x 3072 resoluution kuvia. Lisäksi, X19 drone on varustettu useilla hyödyllisillä älyominaisuuksilla, jotka tekevät lentämisestä helppoa myös kokemattomammille drone-harrastajille!

JJRC X17 6K GPS-kuvausdrone

219,95 tai 39€/kk

•GPS-paikannus

•30 minuutin lentoaika

•800m kantama

Toinen poiminta on JJRC X17 6K GPS-kuvausdrone. Hieman kalliimpi, noin 220 euron laite mahdollistaa pidemmän, jopa 30 minuutin lennon. Kantamaa on huikeat 800 metriä, joten tällä laitteella pääsee pitkälle! Siinä on lisäksi GPS-paikannus, jota voi hyödyntää vaikkapa silloin, kun kaikki ei mene suunnitelman mukaan. Laitteessa on 6K kamera, joka kuvaa videokuvaa, mutta jolla voi myös ottaa korkean resoluution kuvia. Laitteessa on SD-kortti, johon materiaali tallentuu, mutta kuvat ja videot voi tallentaa myös suoraan puhelimeen. Drone tulee ohjaimella varustettuna, mutta sitä voi käyttää myös sovelluksen kanssa. Ohjain ja laite tukevat hurjaa määrää älyominaisuuksia ja laite muun muassa palaa itse kotiin, mikäli akku alkaa loppua!

ZLRC SG700-D 4K-drone

99,95 tai 18 € / kk

• 4K-laajakulmakamera

• 1600mAh akun kapasiteetti

• Sovellus- ja eleohjaus

Viimeisin, muttei vähäisin poiminta on ZLRC SG700-D 4K-drone. Laite on edellä mainittuja droneja edullisempi, noin 100 euron hintaluokassa liikkuva laite. ZLRC SG700-D on kuitenkin hintaansa nähden erittäin pätevä laite monipuolisilla ominaisuuksilla. Se tarjoaa jopa 20 minuuttia lentoaikaa ja sen sisäänrakennetulla etukameralla voi ottaa 4K-kuvia ja 1080p-videoita. Dronea käytetään ZL toys -sovelluksella, joka on saatavilla sekä Androidille että iOS:lle. Voit lisäksi käyttää kädenliikkeitä dronen ohjaukseen. Laite sopii erityisesti aloittelevalle drone-harrastajalle, joka ei vielä halya sijoittaa droneen suuria summia, mutta haluaa kuitenkin kyvykkään laitteen edullisesti.

Tsekkaa nämä suositukset ja valitse omaan budjettiisi ja tarpeeseesi sopivin laite. Mieti missä ja milloin lennät ja millaista materiaalia haluat kuvausdronella kuvata ja onko kuvaaminen ylipäätään hankinnan peruste!