Sähköpyörä tarjoaa kaikki tavallisen pyörän edut, mutta moottorivoima on käytössäsi silloin kun tarvitset sitä. Hieman pitemmätkin matkat, jotka olisivat tavallisella pyörällä turhan raskaita, menevät sähköpyöräillen kevyesti. Sähköpyöräteknologia on kehittynyt viime vuosina vauhdilla, ja nykyään löytyy lähes kaikenlaisia moottorilla varustettuja pyöriä kuten sähkömaastopyöriä, sähköfatbikejä, sähkömaantiepyöriä, sähköhybridipyöriä, kokoontaitettavia sähköpyöriä ja sähköavustettuja city-pyöriä.
Mietitkö sähköpyörän ostoa, mutta sähköpyöräily on aiheena vielä hieman vieras? Haluatko luopua autosta työmatkoillasi, tai kenties päästä metsäpoluilla etenemään hieman vauhdikkaammin mäkien ja kukkuloiden huipulle? Tässä oppaassa esittelemme:
- Miten sähköpyörä toimii
- Mitä sähköpyöräilyssä tulee ottaa huomioon
- Sähköpyörän tärkeimpien osien ja elementtien toimintaa
Lue tämä pikaopas sähköpyöräilyyn ennen sähköpyörän hankintaa!
Miten sähköpyörä toimii?
Sähköpyörällä ajaminen ja sen käsittely tapahtuu pitkälti samaan tapaan kuin tavallisellakin pyörällä. Sähköpyörissä käytetään suurimmilta osin myös samoja osia, lukuunottamatta sähkömoottoria, akkua ja muita sähkökomponentteja. Nämä sähkökomponentit ovat tarkoitettu avustamaan lihasvoimaa, ei kokonaan korvaamaan sitä. Sähköavustuksen ansiosta mäet, vastatuulet ja muut esteet ovat helpommin hallittavissa väsymättä yhtä paljoa.
Suomessa polkupyöräksi luokitellaan sähköpyörä, jonka moottorin enimmäisteho on 250W ja avustus auttaa enintään 25 km/h nopeuteen. Saavuttaessaan 25 km/h nopeuden sähköavustuksen tulee kytkeytyä pois päältä. Jotta sähköpyörä ei kulkisi liian lujaa, niissä on anturit, jotka tarkkailevat nopeutta ja määrittävät, milloin moottorin on kytkettävä avustus päälle tai pois päältä. Anturit voivat mitata joko nopeutta tai vääntömomenttia. Nopeusanturi tarkkailee, kuinka nopeasti ajat ja vääntömomenttianturi puolestaan tarkkailee, kuinka kovaa poljet. Pelkällä lihasvoimalla voi totta kai polkea kovempaakin kuin 25 km/h, mikäli pyöräilijällä riittää reisissä potkua.
Mitä sähköpyöräilyssä tulee ottaa huomioon?
Sähköpyörissä on muutamia osia ja erityispiirteitä, joita ei kaikissa tavallisissa pyörissä ole. Näitä on mm. akku ja sähkömoottori. Ennen kuin teet lopullisen ostopäätöksen uudesta sähköpyörästä, käykäämme tärkeimmät huomioon otettavat asiat pikaisesti läpi!
Pyörän käyttötarkoitus
Ensimmäisenä asiana kannattaa miettiä pyörän käyttötarkoitus ja missä pyörää käytetään. Ajatko pelkästään kaupungissa kovilla asvalttiteillä, vai joudutko ajamaan polkuja pitkin metsien läpi? Kaupunkiajoon monesti paras vaihtoehto on tavallinen city-pyörä. Niissä on sopivan rento ja pysty ajoasento, mikä sopii kaupunkiajoon. Yleensä tämänkaltaisissa pyörissä on joko valmiina, tai ostettavissa erikseen lokasuojia, tarakoita, koreja ja muita hyödyllisiä lisävarusteita tavaroiden kuljettamiseen.
Tällaiset mallit ovat usein myös sähköpyörien edullisimmasta päästä, sillä niissä ei tarvitse maksaa ekstraa esimerkiksi jousituksista ja muista maasto-ominaisuuksista. Yhtenä vaihtoehtona kaupunkiajoon voi olla myös taitettava sähköpyörä, sillä se on pienikokoinen ja saa tarvittaessa taitettua näppärästi kasaan säilytystä varten.
Poluille ja hankalaan maastoajoon kannattaa harkita esimerkiksi sähköfatbikeä, joka on nimenomaan maastoon ja pehmeille poluille suunniteltu. Niillä ei kuopat, töyssyt ja juurakot menoa hidasta. Lue lisää tavallisen sähköpyörän ja sähköfatbiken eroista.
Akun koko ja teho / lataus ja kantomatka
Sähköpyörissä käytetään ladattavia litiumioniakkuja, eli samaa tekniikkaa kuin muissakin sähköajoneuvoissa. Ne ovat nopeita ladattavia, ja painoltaan kohtuullisia. Yleensä akku istuu pyörässä muutamassa mahdollisessa eri asennossa. Useissa malleissa akku on integroitu rungon alaputken sisään, mistä johtuen putki on kooltaan usein tavallista paksumpi. Joissain malleissa akku puolestaan istuu runkoputken, tai tarakan päällä. Silloin tällöin akkuja näkee integroituna myös istuintolppaan, mikä tekee pyörän viimeistelystä hieman siistimmän. Akun paikalla ei ole kuitenkaan suurta merkitystä muutoin kuin kosmeettisesti.
Sähköpyörää hommatessa kannattaa miettiä, kuinka suurelle akkukapasiteetille on tarvetta, koska suuremmalla akulla on luonnollisesti myös pidempi kantomatka. Mieti siis, kuinka pitkälle pyörällä on tarkoitus päästä lataamatta akkua välillä. Kantomatka toki riippuu aina useammasta muustakin tekijästä, kuten avustustasosta, maastosta ja lämpötilasta, mutta nyrkkisääntönä on: mitä suurempi akku, sitä suurempi kantomatka.
Akun kokoa ja tehoa mitataan seuraavin termein:
Jännite (V) x Kapasiteetti (Ah) = Akun sisältämä energiamäärä (Wh)
Jännite sähköpyörän akuissa on useimmiten 36 V. Jos kapasiteetti on esimerkiksi 11.0 Ah, tulee akun sisältämäksi energiamääräksi noin 400 Wh (36 V x 11.0 Ah = 396 Wh).
Yleissääntönä voinee sanoa, että kannattaa hankkia paras ja suurin akku, minkä budjetti sallii, luotettavalta valmistajalta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurempi akku tuo pyörään aina lisää painoa. Suurimpia akkuvalmistajia maailmassa on mm. Bosch, Samsung ja LG, joilta saa takuulla luotettavan ja kestävän akun. Yleisimmät akkukoot liikkuvat n. 300Wh – 700Wh välillä.
Moottori
Sähköpyöriä on saatavilla lukuisilla erilaisilla moottoritekniikoilla. Tekniikka kehittyy jatkuvasti, ja markkinoille tulee joka vuosi lisää parempia, kestävämpiä, vääntävämpiä, pienempiä ja kevyempiä sähkömoottoreita. Kolme suurinta sähköpyörien moottorien valmistajaa ovat Bosch, Shimano ja Yamaha.
Moottori muuttaa sähköstä saatavan tehon mekaaniseksi työksi, eli pyörittämään pyöriä. Sähköpyörävalmistajilla on tyypillisesti kolme eri paikkaa moottorin sijoittamiseksi: takanapa, etunapa ja keskelle sijoitetut moottorit. Etunavalle sijoitettuja moottoreita näkee nykyisin hieman vähemmän, ja ne ovat yleisimpiä edullisissa sähköpyörissä.
Takanavassa olevat moottorit työntäävät pyörää takapyörästä ja ne integroituvat pyörän vaihteistoon. Tällainen moottori parantaa pyörän pitoa ja käsiteltävyyttä, ja näitä näkee useimmin keskihintaisissa sähköpyörissä.
Keskivetoiset moottorit sijaitsevat pyörän kampien välissä, ja niitä näkee yleensä hintavamman pään sähköpyörissä. Keskelle sijoitetun moottorin suurimpana etuna on se, että ajo tuntuu luonnolliselta. Sillä ei tule tunnetta, että pyörä vetäisi eturenkaasta tai työntäisi takarenkaasta eteenpäin. Keskimoottori ei myöskään tuo lisähankaluuksia renkaan vaihtoon: renkaat saa paikattua tai vaihdettua yhtä helposti kuin tavallisessa polkupyörässä. Varsinkin sähkömaastopyörissä keskimoottori on yleisin moottorivaihtoehto.
Sähköpyörän koko & paino
Sähköpyörä on lähes poikkeuksetta aina painavampi kuin tavallinen polkupyörä, johtuen ylimääräisestä tekniikasta. Sähköpyöräillessä pyörän painon merkitys on kuitenkin vähäisempi kuin normaalilla pyörällä ajaessa, koska moottorin avustus kompensoi ylimääräistä painoa.
Jos haluat kuitenkin ajaa pyörällä silloin tällöin myös ilman sähköavustusta, kannattaa panostaa kevyeen sähköpyörään. Kevyttä pyörää on luonnollisesti myös paljon helpompi kantaa esim. portaita pitkin, nostaa auton telineeseen tai vaikka junaan. Kevyempi pyörä tarkoittaa toisaalta myös suurempaa hintalappua kalliimmista materiaaleista johtuen, joten mieti millainen on sopiva kompromissi painon suhteen juuri sinun käyttöösi.
Ajotietokone
Lähes kaikista sähköpyöristä löytyy jonkinlainen ajotietokone. Ajotietokone mahdollistaa erilaisten toimintojen, kuten avustustason hallinnan ja seurannan. Se onkin todella näppärä ominaisuus sähköpyörässä, sillä siitä näkee jatkuvasti muun muassa kuljetun matkan, nopeuden ja avustustason.
Edistyneimmissä malleissa saattaa perustoimintojen lisäksi olla mm. navigointimahdollisuus, erilaisia fitness-ominaisuuksia ja kunto-ohjelmia ja mahdollisuus yhdistää älypuhelin tietokoneeseen jolloin näytöltä näkee puhelut ja viestit. Mikäli pyörän mukana tulevan ajotietokoneen ominaisuudet eivät ole riittävät, näitä ajotietokoneita saa aina hommattua myös erikseen.
Avustustasot
Sähköpyörän moottorin avustamisen tasot määrittävät, kuinka paljon sähkömoottori auttaa sinua polkemisessa. Useimmissa sähköpyörissä on 1 – 5 eri avustustasoa. Tasaisen ajovauhdin ylläpitämiseksi on tärkeää, että polkija osaa vaihtaa avustustasoa aina tilanteeseen ja maastoon sopivaksi. Esimerkiksi tasaisella maalla voi käyttää vain kevyttä avustusta tai kytkeä avustuksen kokonaan pois päältä. Ylämäkeen voi puolestaan taas ottaa käyttöön suuremman avustustason, jolloin kiipeäminen helpottuu.
Yhdellä avustustasolla varustettu sähköpyörä saattaa riittää, mikäli ajat enimmäkseen tasaisilla kaduilla, olet melko hyvässä kunnossa ja käytät sähköpyörääsi lähinnä satunnaisiin matkoihin kaupungissa kuten ostosreissuilla. Myös siinä tapauksessa, jos haluat sähköpyörän avustamaan pelkästään ylämäissä ja muuten pärjäät lihasvoimin, yksi avustustaso on riittävä.
Useimmissa sähköpyörissä on kuitenkin ainakin kolme eri avustustasoa. Kolmella avustustasolla varustettu sähköpyörä sopii erinomaisesti esimerkiksi työmatkapyöräilyyn ja kohtalaisiin tai jopa jyrkkiin mäkiin. Hyvä vaihtoehto myös silloin, jos etsit hyötyajoneuvon tyyppistä sähköpyörää.
Viiden tai useamman avustustason moottorilla varustettu sähköpyörä sopii parhaiten liikuntaan sekalaisessa maastossa kuten maastopyöräilyyn. Tällainen sopii hyvin myös aloittelijoille, koska avustustasoa saa säädettyä kunnon mukaan useille eri kuntotasoille sopivaksi.
Hinta
Mitä tahansa uutta hankintaa tehdessä, yhdeksi tärkeimmistä seikoista muodostuu tietenkin hinta. Sähköpyörien hintahaitari on kuitenkin todella laaja, halvimpien mallien lähtöhintojen ollessa noin 1000€ luokkaa, ja viimeisimmällä teknologialla varustetuista brändiuutuuksista voi joutua pulittamaan jopa yli 10 000€.
Hinnat ovat kuitenkin tulleet tarjonnan kasvaessa alaspäin viime vuosina, eikä kyseessä ole enää mikään luksustuote. Tuhannen euron hintakin voi tuntua monesta suurelta: saahan tavallisen pyörän parhaimmillaan muutamilla satasilla. Korkeahko tuhannen euron lähtöhinta selittyy sillä, että lisäkustannuksia ylimääräisistä komponenteista tulee paljon. Näihin lisäkustannuksiin kuuluvat mm. akun, akkulaturin, moottorin ja muiden komponenttien valmistaminen. Koska sähköpyörät ovat sähköisiä, osat on myös suojattava huolellisesti vedeltä ja kosteudelta. Viime kädessä pyörän hinta määräytyy kuitenkin siinä käytettyjen komponenttien ja osien materiaaleista ja teknologiasta. Kalliimmissa sähköpyörämalleissa on todennäköisesti käytetty mahdollisimman kevyitä materiaaleja kuten hiilikuitua, painon viilaamiseksi mahdollisimman pieneksi.
Usein sähköpyörä kuitenkin maksaa itsensä takaisin ajan kuluessa säästyneissä polttoainekuluissa, varsinkin jos sillä saa korvattua edes osan normaalisti autolla kuljettavista matkoista. Pitkässä juoksussa sähköpyöräily voi näkyä myös positiivisina terveysvaikutuksina, joita ei voi rahassa mitata!
Tuotesuositukset sähköpyöristä
Berken Wayfarer sähkömaastopyörä 27.5″
1099,95 (norm. 1499,95) tai 55 € / kk
• Kenda 2.1″ MTB-renkaat
• 250 W -moottori
• Kantama 35-45 km
Devron Hybrid miesten eMTB
999,95 (norm. 1499,95) tai 92 € / kk
• Jopa 60 km kantama
• Hydrauliset jarrut
• Pistosuojatut 1.75″ kumit
Devron Hybrid naisten eMTB
999,95 (norm. 1499,95) tai 92 € / kk
• Taustavalaistu LCD-näyttö
• Hydrauliset jarrut
• Toimintamatka n. 60km
Löydät valikoimastamme runsaan määrän sähköpyöriä sekä tavallisia polkupyöriä. Käy valitsemassa tarpeisiisi sopiva pyörä ja ota ihmeessä yhteyttä, mikäli sopivaa mallia ei tahdo löytyä! Muistathan lukea myös arvostelut ja muiden asiakkaiden kokemukset pyöristä.
Tommi
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.