Monessa tapauksessa sähköavusteinen polkupyörä on helpoin ja yksi edullisimmista tavoista liikkua lyhyitä sekä keskipitkiä, alle 50 kilometrin pituisia matkoja olitpa sitten kaupungissa tai taajama-alueen ulkopuolella. Sähköfillarilla liikkuminen tekee siirtymistä helppoja ja vaivattomia, eikä matkaa tehdessä tarvitse sen kummemmin hikoilla. Toki jos tarkoituksena on kuntoilla, käy sähköpyörä myös siihen tarkoitukseen vallan mainiosti, sillä sähköpyörän moottorin avustustaso on täysin käyttäjän itse säädettävissä – voit siis tehdä polkemisesta todella leppoisaa tai halutessa tyrkätä sähköavustuksen kokonaan pois päältä.

Sähköpyöräily on kieltämättä yksi vuoden 2022 trendikkäimmistä harrastuksista, eikä ihme, sillä se on yksinkertaisesti uskomattoman hauskaa ja addiktoivaa. Myös energiakustannusten noustessa sähköpyöräily nostaa päätään näyttävästi ja tarjoaa harrastajilleen monipuoliset sekä edulliset mahdollisuudet niin työmatkojen taittamiseen kuin vapaa-ajasta nauttimiseen.

Sähköpyöräilyn lisäksi myös läskipyöräily voidaan lukea 2020-luvun kuumimpiin harrastuksiin, eikä tässäkään tapauksessa ihme, sillä fatbike-harrastus yhdistää luonnossa liikkumisen ja kuntoilun erittäin tyylikkään ja huomiota herättävän fillarin satulassa. Nykyään myös sähköpyöriä on saatavilla sähköavustettuina versioina, mikä hankaloittaa entisestää sähköpyöräilystä kiinnostuneiden valinnanvaikeutta. Tarjolla on siis sekä sähköavusteisia läskipyöriä että tavallisia sähköpyöriä. Mutta kumpi juuri sinun kannattaa valita vai riippuuko se tilanteesta? Tässä blogissa kerromme kuumimmat vinkit sähköavusteisen pyörän hankintaan.

Sähköläskipyörä vai tavallinen sähköpyörä?

Mikäli olet jo vaiheessa, jossa olet tehnyt alustavan päätöksen sähköpyörän hankinnasta, jää sinulle vaihtoehdoiksi tavallinen sähköpyörä ja sähköavusteinen läskipyörä. Mikäli olet vielä epävarma siitä, riittäisikö kuitenkin tavallinen pyörä, lue seuraava kappale huolella.

Sähköpyörä saattaa kuulostaa liian helpolta tavalta liikkua. Se saattaa kuulostaa kalliilta sijoitukselta tai laitteelta, joka lähtee pitkäkyntisten matkaan liian helposti. Todellisuudessa sähköavusteinen pyörä mahdollistaa kuitenkin lähestulkoon samanlaisen treenin, kuin tavallinenkin pyörä. Ensinnäkin sähköpyörän moottori avittaa nopeuden ainoastaan tiettyyn pisteeseen asti. Mikäli haluat ajaa kovempaa, kuin mitä moottori antaa myöten, tulee sinun tehdä työtä. Koska moottori painaa, on sähköpyörällä pyöräileminen ilman sähköavustusta rankempaa kuin tavallisella pyörällä moottorin tuoman lisäpainon vuoksi.

Sähköpyörät olivat ennen muinoin kalliita ja hieman hankalia. Teknologian kehitys ja tarjonnan kasvu ovat kuitenkin halpuuttaneet hintoja ja parantaneet pyörien laatua. Sähköpyörien akun kesto on parantunut ja laitteet ovat keventyneet. Sähköpyörissä on myös usein sähköjärjestelmään yhdistetty lukko, jonka ansiosta varas ei saa sähkölaitteita käyttöönsä ilman etäluettavaa avainta. Akku kannattaa kuitenkin aina napata mukaan, mikäli sellainen mahdollisuus on, sillä tällöin varas ei välttämättä edes kiinnostu painavan pyörän poisajamisesta.

Mikäli olet nyt, tai olit jo aiemmin vakuuttunut siitä, että sähköpyörä on sinulle oikea valinta, olet tehnyt hyvän päätöksen. Jäljelle jää perinteisen sähköpyörän ja sähköfatbiken välillä valitseminen. Tässä tärkeää on se, mihin käyttöön pyörä tulee. Läskipyörän käyttötarkoitus kun on yleensä hieman erilainen, kuin vaikkapa kaupunkipyörän tai maantiepyörän.

Mikäli ajatuksena on viihtyä luonnossa tai ajaa vaikkapa jäisessä maastossa tai soratiellä, on läskipyörä oikea valinta. Mikäli tarkoituksena on kiitää tuulen lailla pitkin maanteitä tai ajella liikenteen seassa keskustassa, on tavallinen sähköpyörä sinua varten. Fatbikellä ajaminen eroaa tavallisella pyörällä ajamisesta, sillä se on etevä huonossa maastossa tai vaikkapa tuntureilla, mutta nopeusominaisuuksissa ja ketteryydessä se häviää hieman tavalliselle pyörälle.

Moottorin teholla on väliä

Mikäli olet tullut siihen tulokseen, että sähköläskipyörä on sinun valintasi, on aika kääntää katseet kohti erilaisia pyörämalleja ja niiden ominaisuuksia. Kuten jo edellä kerroimme, teknologia on kehittynyt hurjasti ja pyörien moottorit ovat halvenneet ja kevenneet, näinollen tehden sähköpyöräilystä entistäkin mukavampaa. Akkujen kesto on kasvanut ja läskipyörien suosio kasvanut niin, että markkinoilla on hyvin paljon eri merkkisiä ja eri ominaisuuksilla varustettuja pyöriä.

Sähköpyöriä tuotetaan useissa maissa ja suomalainen kääntyy yhä useammin ulkomaalaisen verkkokaupan puoleen, kun kyseessä ovat suuremmat ostokset. Olitpa hankkimassa sähköavusteista fatbikeä tai tavallista sähköpyörää, on suomalaisesta verkkokaupasta ostamisessa se hyvä puoli, että kauppias tuntee suomalaisen lainsäädännön. Sähköpyöriin liittyy nimittäin omat erikoisuutensa.

Sähköpyöriin on saatavissa usealla eri teholla varustettuja moottoreita. Markkinoilla ovat muun muassa 250W ja 500W tehon moottoreilla varustetut pyörät. Mitä suurempi luku on, sitä voimakkaampi moottori on. Esimerkiksi valikoiman Mad-Croc läskipyörässä moottori on varustettu kolmella eri ohjelmalla, jotka määrittävät avustuksen tason. Voit valita näiden tasojen välillä ajotietokoneesta juuri sinulle mieluisan tason ja mitä suurempaa tasoa käyttää, sitä tehokkaammin moottori auttaa matkanteossa ja mitä isommalla teholla matkaa taittaa, sitä nopeammin pyörän akku kuluu loppuun.

Voisi helposti kuvitella, että isommalla moottorilla varustettu laite olisi parempi. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole, sillä valintaan vaikuttaa se, missä ja miten pyörää haluaa käyttää. Lisäksi tässä tullaan lainsäädännön vaatimuksiin. Nimittäin mikäli pyörän moottori on teholtaan yli 250W, tulee sille hankkia liikennevakuutus. Muita vaatimuksia ovat, että pyörän avustuksen tulee kytkeytyä pois 25 km/h nopeudessa ja avustus saa toimia vain poljettaessa. Mikäli pyörä liikkuu ilman polkemista, on kyseessä laite, jolle tulee hankkia vakuutus. Mikäli haluat siis päästä helpolla, tutustu aina tarkasti tuotekuvauksiin ja valitse pyörä, joka täyttää nämä vaatimukset!

Valitse pyörä, jonka akku kestää kovaakin käyttöä

Moottorin lisäksi toinen äärimmäisen olennainen asia sähköavusteisen pyörän valinnassa on valita sellainen akku, joka kestää omassa käytössä. Akkuja on erilaisia ja osa niistä mahdollistaa vain vaikkapa 20 kilometrin ajamisen, kun taas osa kestää heittämällä 30-50 kilometrin matkan. Akun kestoon vaikuttaa sen kapasiteetti, mutta toki myös se, miten pyörää käytetään.  Mikäli avustus on korkeimmalla mahdollisella tasolla ja kuljettaja on suurikokoinen, kestää pyörän akku lyhyemmän matkaa kuin kevyellä polkijalla, joka tekee ison osan polkemisesta itse.

Yhtä kaikki akkuun kannattaa satsata. Akun teho heikkenee ajan kanssa, kuten tiedämme vaikkapa puhelinten tai tietokoneiden käyttökokemuksesta. Hyvälaatuinen akku onkin yksi tärkeimmistä asioista sähköavusteisen fatbiken valinnassa, sillä näin saat luotettavan kulkupelin pitkäksi aikaa!

e-villen pyörissä on irrotettavat akut ja irrotus käykin käden käänteessä. Tämä helpottaa latausta, mutta vähentää myös varkauden todennäköisyyttä, sillä on epätodennäköistä, että rosvo vie sellaisen pyörän, jonka sähkötekniikka ei ole käytössä, sillä se on raskas polkea pois.

Akun lataaminen käy näppärästi kotona tai autotallissa. Latausaika on yleisesti noin 4-8 tuntia. Voit ottaa akun illalla kotiin palatessasi mukaan ja laittaa sen laturiin. Aamulla pyöräily voi jatkua entiseen malliin ja töihin on mukava polkaista täydellä akun varauksella. Lisäksi voit hankkia toisen akun, jotta pidempikin reissu onnistuu ilman välilatauksia tai olet muuten varautunut mikäli sattuisitkin unohtamaan lataamisen ja aamulla on sännättävä töihin tai muihin menoihin. e-villen pyörien akut kestävät jopa 10 asteen pakkasta, sekä kovaakin hellettä, joten säätilaan pyöräily ei kaadu.

Sähköpyörä sopii myös hifistelijälle

Jotta pyöräily ei olisi tylsää, voit hifistellä sähköpyörän kanssa rajattomasti. Monessa mallissa on sisäänrakennettu ajotietokone, josta hoituu muun muassa pyörän avustuksen tason valinta. Ajotietokone on usein myös valaistu, joten Suomen talvessa polkeva pyöräilijä näkee pimeälläkin, mitä näytössä lukee. Ajotietokoneessa on ON/OFF –kytkin, siitä näkee akun varauksen, nopeuden ja ajetun matkan.

Voit ottaa lisäksi käyttöön jonkin älykellon, joten näet oman sykkeesi ja sen, miten paljon kaloreita kulutat. Ottamalla jonkin kilometri- tai vaikkapa kaloritavoitteen haastat itsesi ja nostat omaa kuntoasi lähes huomaamatta. Tämä on yllättävän hauskaa ja addiktoivaa!

Pyöriin on saatavilla myös muita hienoja lisävarusteita. Näitä ovat erilaiset koristeet ja muun muassa lokasuojat. Saatavilla on erilaisia renkaita, seisontatukia, etuhaarukoita ja kampisarjoja. Pyörän tuunauksessa vain taivas on rajana ja fatbikepyöräily saattaa koukuttaa pahemmalla tavalla, joten varaudu siihen! Muista myös turvallisuus ja hanki fillariostoksen kylkeen myös asiaankuuluvat tarvikkeet kuten pyöräilykypärä ja lukko.

3 syytä valita tavallinen sähköpyörä

1. Ketteryys. Keveyden ja näppärän kokonsa puolesta tavallinen sähköpyörä on todella ketterä kaupungissa liikkuessa. Todellinen työmatkafillari urbaanille fillaroitsijalle. Tavallinen sähköfillari on myös helpompi siirrellä paikasta toiseen, jos tarkoituksena on esimerkiksi nostella pyörää usein auton fillarinkuljetustelineeseen tai vaikkapa kerrostalon yläkertaan.

2. Pitkä toimintamatka. Pienemmän vierintävastuksen ja keveyden ansiosta tavallinen sähköpyörä tarjoaa vastaavaa sähköfatbikeä pidemmän toimintamatkan.

3. Huomaamaton. Tavallinen sähköpyörä on ulkonäkönsä takia verrattain huomaamaton kulkine liikenteessä jos et halua herättää kanssaihmisten huomiota. On myös todennäköisempää, että tällä fillarilla herätät vähemmän karhukoplan huomiota, kuin sähköfatbikellä liikkuessasi ja näinollen vähennät varkauden mahdollisuutta.

3 syytä valita sähköfatbike

1. Monipuolisuus. Voit taittaa työmatkat mukavasti arkipäivisin ja viikonloppuisin ottaa haltuun tiet ja reitit minne normaalilla fillarilla ei ole mitään asiaa.

2. Mukavuus. Miellyttävän jousituksen lisäksi sähköfatbiken paksut renkaat tarjoavat normaalia fillaria enemmän lisäjousitusta, ajomukavuutta ja helppoutta. Paksut renkaat antavat sinulle myös enemmän vakautta, joka lisää itseluottamustasi fillarin ajamiseen.

3. Tyylikkyys. Sähköfatbikellä tulet varmana huomatuksi liikenteessä ja missä ikinä liikutkin. Mikä onkaan mukavampaa kuin tehdä koko naapurusto kateelliseksi päräyttämällä pihaan tyylikkäällä sähköfättiksellä.

Suosituimmat sähköpyörät

Katso muutama poiminta valikoimamme suosituimmista sähköfatbikeistä, sähkömaastopyöristä ja tavallisista sähköpyöristä. Näistä löytyy takuulla sopiva menopeli kaikkiin eri makuihin!

Mad-Croc MR6 sähköinen fatbike

1499,95 tai 83 € / kk

•2.1″ leveät maastorenkaat

•250 W Xinganda-moottori

•Kantama 35-45 km

Devron Hybrid miesten eMTB

1499,95 tai 76 € / kk

• Jopa 60 km kantama

• Hydrauliset jarrut

• Pistosuojatut 1.75″ kumit

Devron Hybrid naisten eMTB

1499,95 tai 76 € / kk

• Taustavalaistu LCD-näyttö

• Hydrauliset jarrut

• Toimintamatka n. 60km

Nioki e-Tourer sähköpyörä 27.5″

1799,95 tai 66 € / kk

•Kantama 50-80 km

•Yadea -keskimoottori

•Hydrauliset levyjarrut

Runsas valikoima polkupyöriä

Löydät valikoimastamme runsaan määrän myös muita polkupyörävaihtoehtoja. Tilaa fatbike, sähköpyörä tai maastopyörä kätevästi e-villeltä! Lue myös arvostelut ja muiden asiakkaiden kokemukset pyöristä. Ota ihmeessä meihin yhteyttä, mikäli et osaa valita sopivaa pyörää tai herää muuten vaan kysyttävää!