Läskipyöräily voidaan lukea 2020-luvun trendikkäimpiin harrastuksiin, eikä ihme, sillä siinä yhdistyvät luonnossa liikkuminen ja kuntoilu. Kuten muussakin pyöräilyssä, myös läskipyöräilyssä tempon ja maaston voi itse valita, joten pyöräilylenkki voi olla rauhallista maisemien katselua, mutta itsestään voi myös saada kaiken irti mikäli näin haluaa.

Fatbike-pyöriä on saatavilla laidasta laitaan, joten ei liene yllätys, että markkinoilla on myös sähköavusteisia läskipyöriä. Läskipyörä on siis vaihtoehto myös tavalliselle sähköpyörälle. Mutta kumpi juuri sinun kannattaa valita vai riippuuko se tilanteesta? Tässä blogissa kerromme myös kuumimmat vinkit sähköavusteisen läskipyörän hankintaan.

Sähköläskipyörä vai tavallinen sähköpyörä?

Mikäli olet jo vaiheessa, jossa olet tehnyt alustavan päätöksen sähköpyörän hankinnasta, jää sinulle vaihtoehdoiksi tavallinen sähköpyörä ja sähköavusteinen läskipyörä. Mikäli olet vielä epävarma siitä, riittäisikö kuitenkin tavallinen pyörä, lue seuraava kappale huolella.

Sähköpyörä saattaa kuulostaa liian helpolta tavalta liikkua. Se saattaa kuulostaa kalliilta sijoitukselta tai laitteelta, joka lähtee pitkäkyntisten matkaan liian helposti. Todellisuudessa sähköavusteinen pyörä mahdollistaa kuitenkin lähestulkoon samanlaisen treenin, kuin tavallinenkin pyörä. Ensinnäkin sähköpyörän moottori avittaa nopeuden ainoastaan tiettyyn pisteeseen asti. Mikäli haluat ajaa kovempaa, kuin mitä moottori antaa myöten, tulee sinun tehdä työtä. Koska moottori painaa, on sähköpyörällä pyöräileminen ilman sähköavustusta rankempaa kuin tavallisella pyörällä.

Sähköpyörät olivat ennen muinoin kalliita ja hieman hankalia. Teknologian kehitys ja tarjonnan kasvu ovat kuitenkin halpuuttaneet hintoja ja parantaneet pyörien laatua. Sähköpyörien akun kesto on parantunut ja laitteet ovat keventyneet. Sähköpyörissä on myös usein sähköjärjestelmään yhdistetty lukko, jonka ansiosta varas ei saa sähkölaitteita käyttöönsä ilman etäluettavaa avainta. Akku kannattaa kuitenkin aina napata mukaan, mikäli sellainen mahdollisuus on, sillä tällöin varas ei välttämättä edes kiinnostu painavan pyörän poisajamisesta.

Mikäli olet nyt, tai olit jo aiemmin vakuuttunut siitä, että sähköpyörä on sinulle oikea valinta, olet tehnyt hyvän päätöksen. Jäljelle jää sähköpyörän ja sähköfatbiken välillä valitseminen. Tässä tärkeää on se, mihin käyttöön pyörä tulee. Läskipyörän käyttötarkoitus kun on yleensä hieman erilainen, kuin vaikkapa kaupunkipyörän tai maantiepyörän.

Mikäli ajatuksena on viihtyä luonnossa tai ajaa vaikkapa jäisessä maastossa tai soratiellä, on läskipyörä oikea valinta. Mikäli tarkoituksena on kiitää tuulen lailla pitkin maanteitä tai ajella liikenteen seassa keskustassa, on tavallinen sähköpyörä sinua varten. Fatbikellä ajaminen eroaa tavallisella pyörällä ajamisesta, sillä se on etevä huonossa maastossa tai vaikkapa tuntureilla, mutta nopeusominaisuuksissa ja ketteryydessä se häviää hieman tavalliselle pyörälle. Kokeile siis läskipyörää ennen ostopäätöksen tekemistä ja varaudu siihen, että ensimmäisellä kerralla voit löytää aivan uusia lihaksia!

Moottorin teholla on väliä

Mikäli olet tullut siihen tulokseen, että sähköläskipyörä on sinun valintasi, on aika kääntää katseet kohti erilaisia pyörämalleja ja niiden ominaisuuksia. Kuten jo edellä kerroimme, teknologia on kehittynyt hurjasti ja pyörien moottorit ovat halvenneet ja kevenneet, näinollen tehden sähköpyöräilystä entistäkin mukavampaa. Akkujen kesto on kasvanut ja läskipyörien suosio kasvanut niin, että markkinoilla on hyvin paljon eri merkkisiä ja eri ominaisuuksilla varustettuja pyöriä.

Sähköpyöriä tuotetaan useissa maissa ja suomalainen kääntyy yhä useammin ulkomaalaisen verkkokaupan puoleen, kun kyseessä ovat suuremmat ostokset. Olitpa hankkimassa sähköavusteista fatbikeä tai tavallista sähköpyörää, on suomalaisesta verkkokaupasta ostamisessa se hyvä puoli, että kauppias tuntee suomalaisen lainsäädännön. Sähköpyöriin liittyy nimittäin omat erikoisuutensa.

Sähköpyöriin on saatavissa usealla eri teholla varustettuja moottoreita. Markkinoilla ovat muun muassa 250W ja 500W tehon moottoreilla varustetut pyörät. Mitä suurempi luku on, sitä voimakkaampi moottori on. X-tremen läskipyörässä moottorit on varustettu viidellä ohjelmalla, jotka määrittävät avustuksen tason. Esimerkiksi X-Tremen Volt ja Monster –pyörissä näiden tasojen välillä voi vaihdella ajotietokoneesta mieluisan tason valitsemalla ja mitä suurempaa tasoa käyttää, sitä tehokkaammin moottori auttaa matkanteossa ja mitä isommalla teholla matkaa taittaa, sitä nopeammin pyörän akku kuluu loppuun.

Voisi helposti kuvitella, että isommalla moottorilla varustettu laite olisi parempi. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole, sillä valintaan vaikuttaa se, missä ja miten pyörää haluaa käyttää. Lisäksi tässä tullaan lainsäädännön vaatimuksiin. Nimittäin mikäli pyörän moottori on teholtaan yli 250W, tulee sille hankkia liikennevakuutus. Muita vaatimuksia ovat, että pyörän avustuksen tulee kytkeytyä pois 25 km/h nopeudessa ja avustus saa toimia vain poljettaessa. Mikäli pyörä liikkuu ilman polkemista, on kyseessä laite, jolle tulee hankkia vakuutus. Mikäli haluat siis päästä helpolla, tutustu aina tarkasti tuotekuvauksiin ja valitse pyörä, joka täyttää nämä vaatimukset!

Valitse pyörä, jonka akku kestää kovaakin käyttöä

Moottorin lisäksi toinen äärimmäisen olennainen asia sähköavusteisen pyörän valinnassa on valita sellainen akku, joka kestää omassa käytössä. Akkuja on erilaisia ja osa niistä mahdollistaa vain vaikkapa 20 kilometrin ajamisen, kun taas osa kestää heittämällä 30-50 kilometrin matkan. Akun kestoon vaikuttaa sen kapasiteetti, mutta toki myös se, miten pyörää käytetään.  Mikäli avustus on korkeimmalla mahdollisella tasolla ja kuljettaja on suurikokoinen, kestää pyörän akku lyhyemmän matkaa kuin kevyellä polkijalla, joka tekee ison osan polkemisesta itse.

Yhtä kaikki akkuun kannattaa satsata. e-villen Volt ja Monster –pyörät on varustettu Samsungin akulla, joten vaikka pyörät tulevat Kiinasta, ei akun laadussa ole tingitty. Akun teho heikkenee ajan kanssa, kuten tiedämme vaikkapa puhelinten tai tietokoneiden käyttökokemuksesta. Hyvälaatuinen akku onkin yksi tärkeimmistä asioista sähköavusteisen fatbiken valinnassa, sillä näin saat luotettavan kulkupelin pitkäksi aikaa!

e-villen pyörissä on irrotettavat akut ja irrotus käykin käden käänteessä. Tämä helpottaa latausta, mutta vähentää myös varkauden todennäköisyyttä, sillä kuten jo edellä kerroimme, on epätodennäköistä, että rosvo vie sellaisen pyörän, jonka sähkötekniikka ei ole käytössä, sillä se on raskas polkea pois.

Akun lataaminen käy näppärästi kotona tai autotallissa. Latausaika on 4-8 tuntia. Voit ottaa akun illalla kotiin palatessasi mukaan ja laittaa sen laturiin. Aamulla pyöräily voi jatkua entiseen malliin ja töihin on mukava polkaista täydellä akun varauksella. Lisäksi voit hankkia toisen akun, jotta pidempikin reissu onnistuu ilman välilatauksia tai olet muuten varautunut mikäli sattuisitkin unohtamaan lataamisen ja aamulla on sännättävä töihin tai muihin menoihin. e-villen pyörien akut kestävät jopa 10 asteen pakkasta, sekä kovaakin hellettä, joten säätilaan pyöräily ei kaadu.

Sähköfatbike sopii myös hifistelijälle

Jotta pyöräily ei olisi tylsää, voit hifistellä sähköfatbikesi kanssa rajattomasti. e-villen malleihin on sisäänrakennettu ajotietokone, josta hoituu muun muassa pyörän avustuksen tason valinta. Ajotietokone on luonnollisesti valaistu, joten Suomen talvessa polkeva pyöräilijä näkee pimeälläkin, mitä näytössä lukee. Ajotietokoneessa on ON/OFF –kytkin, siitä näkee akun varauksen, nopeuden ja ajetun matkan.

Voit ottaa lisäksi käyttöön jonkin älykellon, joten näet oman sykkeesi ja sen, miten paljon kaloreita kulutat. Ottamalla jonkin kilometri- tai vaikkapa kaloritavoitteen haastat itsesi ja nostat omaa kuntoasi lähes huomaamatta.

Läskipyöriin on saatavilla myös muita hienoja lisävarusteita. Näitä ovat erilaiset koristeet ja muun muassa lokasuojat. Saatavilla on erilaisia renkaita, seisontatukia, etuhaarukoita ja kampisarjoja. Pyörän tuunauksessa vain taivas on rajana ja fatbikepyöräily saattaa koukuttaa pahemmalla tavalla, joten varaudu siihen! Muista myös turvallisuus ja hanki fillariostoksen kylkeen myös asiaankuuluvat tarvikkeet kuten pyöräilykypärä ja lukko.

3 syytä valita tavallinen sähköpyörä

1. Ketteryys. Keveyden ja näppärän kokonsa puolesta tavallinen sähköpyörä on todella ketterä kaupungissa liikkuessa. Todellinen työmatkafillari urbaanille fillaroitsijalle. Tavallinen sähköfillari on myös helpompi siirrellä paikasta toiseen, jos tarkoituksena on esimerkiksi nostella pyörää usein auton fillarinkuljetustelineeseen tai vaikkapa kerrostalon yläkertaan.

2. Pitkä toimintamatka. Pienemmän vierintävastuksen ja keveyden ansiosta tavallinen sähköpyörä tarjoaa vastaavaa sähköfatbikeä pidemmän toimintamatkan.

3. Huomaamaton. Tavallinen sähköpyörä on ulkonäkönsä takia verrattain huomaamaton kulkine liikenteessä jos et halua herättää kanssaihmisten huomiota. On myös todennäköisempää, että tällä fillarilla herätät vähemmän karhukoplan huomiota, kuin sähköfatbikellä liikkuessasi ja näinollen vähennät varkauden mahdollisuutta.

3 syytä valita sähköfatbike

1. Monipuolisuus. Voit taittaa työmatkat mukavasti arkipäivisin ja viikonloppuisin ottaa haltuun tiet ja reitit minne normaalilla fillarilla ei ole mitään asiaa.

2. Mukavuus. Miellyttävän jousituksen lisäksi sähköfatbiken paksut renkaat tarjoavat normaalia fillaria enemmän lisäjousitusta, ajomukavuutta ja helppoutta. Paksut renkaat antavat sinulle myös enemmän vakautta, joka lisää itseluottamustasi fillarin ajamiseen.

3. Tyylikkyys. Sähköfatbikellä tulet varmana huomatuksi liikenteessä ja missä ikinä liikutkin. Mikä onkaan mukavampaa kuin tehdä koko naapurusto kateelliseksi päräyttämällä pihaan tyylikkäällä sähköfättiksellä.

Suosituimmat sähköpyörät

26×4″ X-Treme Volt sähköinen fatbike

1498,95 tai 75€/kk

•Tehokas 417Wh Spard-akku

•Muhkeat läskirenkaat

•Harjaton 250W moottori

GZR Forzar-e 28″ -sähköpyörä

1690,95 tai 62€/kk

•Täydellinen pitkille matkoille

•Tehokas moottori 70 Nm

•Integroitu tavarateline

Devron Riddle M1.7 sähkömaastopyörä

1499,95 tai 76€/kk

•Harjaton 250W takamoottori

•Kiihtyy nopeasti 25km/h

•Toimintamatka n. 60km